ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Επιβεβαιώνεται η σχέση "πυραμίδων" - κυβέρνησης

ΤΙΡΑΝΑ.-

Οσο η έρευνα για τα πυραμιδικά σχήματα προχωρά, αρχίζουν να έρχονται στον αφρό όχι και τόσο ευχάριστες λεπτομέρειες: Χτες αποκαλύφθηκε από την Κρατική Ελεγκτική Επιτροπή ότι μία από τις "πυραμίδες" συνεισέφερε - τουλάχιστον - 50 χιλιάδες δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία του Δημοκρατικού Κόμματος, τον περασμένο Μάιο.

Ως σήμερα, το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο είχε κατηγορηθεί για ευρύτατη νόθευση του αποτελέσματος στις βουλευτικές εκλογές (που του έδωσαν 122 έδρες στην 140μελή Βουλή), αρνούνταν μετ' επιτάσεως ότι χρηματοδοτήθηκε από τις παρατράπεζες, η κατάρρευση των οποίων κόστισε σε δεκάδες χιλιάδες καταθετών τις οικονομίες τους.

Την περασμένη βδομάδα εκπρόσωποι του κόμματος διέψευσαν δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονταν σε συνεισφορά 50 χιλιάδων δολαρίων από την εταιρία "Γκιαλίτσα", που κατέρρευσε στις 4 Φεβρουαρίου, όταν ο διευθύνων σύμβουλός της κήρυξε αδυναμία πληρωμών.

Η κατάρρευση της "Γκιαλίτσα" και άλλων τριών εταιριών από τον Ιανουάριο προκάλεσε, όπως είναι γνωστό, ταραχές και διαμαρτυρίες οι οποίες συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα, με κύριο αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης των Δημοκρατικών ως "υπεύθυνης" για το σκάνδαλο.

Αν και τυπικά η συνεισφορά της εταιρίας στην προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος δεν παραβιάζει κανένα νόμο, η επίσημη επιβεβαίωση από την επιτροπή έρευνας που συνέστησε η Βουλή ότι η σχέση "πυραμίδων" - κυβερνητικών στελεχών υφίσταται, αναμένεται να πυροδοτήσει νέες ταραχές.

Η κυβέρνηση, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ισχυρίζεται ότι αγνοούσε ότι η "Γκιαλίτσα" αποτελούσε "πυραμιδικό" σχήμα, κι ότι το ανακάλυψε μόνο πρόσφατα.

Πάντως, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού κόμματος σχολίασε ότι "ακόμη κι ένας απλός έλεγχος των εταιριών θα αρκούσε για να αποκαλύψει ότι λειτουργούσαν με το σύστημα των πυραμίδων, η κυβέρνηση όμως δεν το έκανε".

Επιθυμίες και ανάγκες...

Ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα απορρίπτει μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο παραίτησης της κυβέρνησης Μέξι, και πραγματοποιεί περιοδεία στη χώρα για να εξασφαλίσει υποστήριξη στην πολιτική της. Με την 4ετή θητεία του πολύ κοντά στη λήξη, ο Μπερίσα έχει να αντιμετωπίσει τις προεδρικές εκλογές πριν από την 9η Μαϊου.

Η προσπάθεια του Μπερίσα, την Κυριακή, από την πόλη Σκόδρα, να αποδώσει την κρίση στην αντιπολίτευση - ειδικά στην Αριστερά - λέγοντας ότι "οι κόκκινες φονταμενταλιστικές ομάδες απέτυχαν πλήρως στην προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν την τοκογλυφία ως μέσο για να επαναφέρουν τον κομμουνισμό", προκάλεσαν την αντίδραση από τη Δεξιά Ενωση, η οποία ζήτησε επίσης παραίτηση της κυβέρνησης και διεξαγωγή νέων εκλογών.

Οι εκπρόσωποι της Δεξιάς Ενωσης, όπως και τα κόμματα του Φόρουμ για τη Δημοκρατία, θεωρούν την περιοδεία του Μπερίσα ως "προεκλογική" σε μια προσπάθεια να πείσει και να πειστεί ότι χαίρει της υποστήριξης του λαού και ζητούν "να σταματήσει αμέσως".

Ο Ναμίκ Ντόκλε, στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, χαρακτήρισε την παρούσα Βουλή "παράνομη" και μη έχουσα δικαιοδοσία να προβεί στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, πριν "επιλυθεί η πολιτική κρίση στη χώρα".

Είκοσι μέρες διαδηλώσεων

Στη νότια πόλη της Αυλώνας, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν χτες για 20ή συνεχή ημέρα, και πάνω από 50 φοιτητές συνέχισαν την απεργία πείνας, αξιώνοντας παραίτηση της κυβέρνησης. Τέσσερις από τους απεργούς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο κι η κατάσταση της υγείας τους θεωρείται "κρίσιμη". Φοιτητές του Αργυρόκαστρου εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταβούν στην Αυλώνα και να συμμετάσχουν στην απεργία πείνας. Ωστόσο, κατά πληροφορίες ανταποκριτών του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι φοιτητές εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τη μορφή και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Πίεση προς τους φοιτητές ασκείται και "από τις μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες στοχεύουν στη διάβρωση του φοιτητικού κινήματος στο Αργυρόκαστρο", κατά τις ίδιες πληροφορίες.

ΙΤΑΛΙΑ
Δεξιότερα ο... Ντ' Αλέμα

ΡΩΜΗ.-

Εληξε την Κυριακή το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς (ΔΚΑ) της Ιταλίας, όπου ο επανεκλεγείς γραμματέας του, Μάσιμο Ντ' Αλέμα, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του προς τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ιταλού πρωθυπουργού, Ρομάνο Πρόντι.

"Για να πάμε μπροστά σε αυτή τη χώρα", είπε, "είναι απαραίτητες δύο προϋποθέσεις. Πολιτική σταθερότητα και θάρρος για ανανέωση. Η πολιτική σταθερότητα είναι το κύριο καθήκον αυτών που νίκησαν στις εκλογές. Δεν πρέπει να σταματήσουμε τον αγώνα και τις προσπάθειες που αρχίσαμε. Στο βάθος του τούνελ άρχισε να φαίνεται ένα φως, η Ευρώπη και οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Εμείς θα υποστηρίξουμε την κυβέρνηση Πρόντι και είμαστε πεπεισμένοι ότι στο τέλος θα μπούμε στην Ευρώπη".

Στην ομιλία του, που αποτελούσε και το πολιτικό πρόγραμμα και μελλοντική γραμμή του κόμματος για το 2000, ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα, μπορεί να μην ήρθε σε καθαρή ρήξη με το αριστερό συνδικάτο του Κοφεράτι και την Κομμουνιστική Επανίδρυση του Μπερτινότι, αλλά οπωσδήποτε αύξησε τις αποστάσεις. Χαρακτηριστικός είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας "Κοριέρε ντελα Σέρα" - "Οχι του Ντ' Αλέμα σε Κοφεράτι και Μπερτινότι" όπου και υπογράμμιζε πως το ΔΚΑ απομακρύνεται από την Αριστερά, ανοίγοντας διάλογο με τον πόλο του Μπερλουσκόνι.

Κάνοντας άνοιγμα στον Μπερλουσκόνι, ο Ντ' Αλέμα τον κάλεσε να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για να μη χάσει η Ιταλία το τρένο του Μάαστριχτ και να γίνουν οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

"Είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί να υπάρξει διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αν αναπτυχθεί το αίσθημα της πολιτικής ευθύνης", τόνισε.

Οσον αφορά την Κομμουνιστική Επανίδρυση και συγκεκριμένα στις υποψίες που διατυπώνει ο Μπερτινότι κάθε φορά που γίνονται ανοίγματα προς τον Μπερλουσκόνι, είπε: "Δε θέλετε τις ευρύτερες συμφωνίες; Τότε να υποστηρίξετε την κυβέρνηση με την ίδια δύναμη που το κάνει το ΔΚΑ".

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΤΕΝΓΚ ΧΣΙΑΟ ΠΙΝΓΚ
Υστατος φόρος τιμής

ΠΕΚΙΝΟ.-

Ο Ντενγκ Χσιάο Πινγκ έκανε χτες το τελευταίο του ταξίδι διαμέσου της λεωφόρου Αιώνιας Ειρήνης του Πεκίνου, ενώ τη λευκή νεκροφόρα με τη σορό του ακολούθησε ένα κονβόϊ αυτοκινήτων και δεκάδες χιλιάδες πολιτών, ως το νεκροταφείο Μπαμπαόσαν.

Το σώμα του Κινέζου ηγέτη, ο οποίος πέθανε την περασμένη βδομάδα σε ηλικία 93 ετών, αποτεφρώθηκε - κατά την επιθυμία του - στους δυτικούς λόφους της πόλης, όπου έχουν ταφεί πολλοί ήρωες της επανάστασης, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua.

Λίγο πριν, ο Ζιανγκ Ζεμίν, διάδοχος του Ντενγκ, ο πρωθυπουργός Λι Πενγκ, τα υπόλοιπα πέντε μέλη του πολιτικού γραφείου και δεκάδες άλλοι επίσημοι υποκλίθηκαν τρεις φορές προ της σορού του Ντενγκ, σε μια παραδοσιακή απότιση τιμών, καθώς το σώμα του Κινέζου πολιτικού βρισκόταν κυκλωμένο από άνθη στο Γενικό Νοσοκομείο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της κίνας.

Η εξαήμερη περίοδος πένθους για την Κίνα θα τελειώσει σήμερα, Τρίτη, με την επίσημη τελετή ταφής και το διασκορπισμό της στάχτης του Ντενγκ στη θάλασσα, όπως είχε ζητήσει ο πολιτικός.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία έφτασεχτες στο Πεκίνο, τελευταίο σταθμό της περιοδείας της σε 9 χώρες, συμπύκνωσε το πρόγραμμα των συναντήσεών της, προκειμένου να αποχωρήσει πριν την έναρξη της τελικής επίσημης ταφής. Η κινεζική κυβέρνηση δεν κάλεσε αντιπροσώπους από καμιά ξένη χώρα για την κηδεία, καθώς μετά την απόσυρσή του από τον κρατικό και τον κομματικό μηχανισμό ο Ντενγκ θεωρούνταν "απλός πολίτης".

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντικρουόμενες "θεωρίες" για το θάνατο Αλβανόφωνου

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Οι σερβικές αστυνομικές αρχές της Πρίστινας υποστηρίζουν ότι ο Αλβανόφωνος Μπεσνίκ Ρεστέλιτσα, που συνελήφθη τον περασμένο μήνα ως ύποπτος τρομοκρατικής δράσης, κρεμάστηκε χτες στο κελί του. Αντίθετα, η αλβανόφωνη "Δημοκρατική Ενωση Κοσσυφοπεδίου" καταγγέλλει ότι ο κρατούμενος δεν ήταν αυτόχειρας, αλλά θύμα βασανιστηρίων από τις σερβικές αρχές ασφαλείας! Τι από τα δύο συνέβη;

Η εκδοχή της σερβικής αστυνομίας είναι κατηγορηματική: Ο Αλβανός κρεμάστηκε στο κελί του με δύο πουκάμισα που έδεσε στο κρεβάτι του. Δε φαίνεται, όμως, αρκετά πειστική τουλάχιστον για το αλβανόφωνο κόμμα "Δημοκρατική Ενωση Κοσσυφοπεδίου". Οπως καταγγέλλει η παράταξη σε χτεσινή της ανακοίνωση, ο Μπεσνίκ Ρεστέλιτσα βρήκε βίαιο θάνατο, "που αποδεδειγμένα προήλθε από βασανιστήρια στα χέρια των σερβικών αρχών ασφαλείας".

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι αστυνομικοί αρνήθηκαν επί πολλές μέρες στον δικηγόρο του Ρεστέλιτσα να επισκεφθεί τον πελάτη του στη φυλακή, όπου πέθανε το περασμένο Σάββατο.

Ο Ρεστέλιτσα είχε συλληφθεί το Γενάρη με την κατηγορία ότι ανήκει στον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου, μία οργάνωση - φάντασμα που έχει αναλάβει την ευθύνη για τις περισσότερες δολοφονίες Σέρβων στη διάρκεια του περασμένου χρόνου.

Στα τέλη Γενάρη τρεις Αλβανοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης με τη σερβική αστυνομία στην πρωτεύουσα Πρίστινα. Ακολούθησαν δεκάδες συλλήψεις στα πλαίσια της "αντιτρομοκρατικής επιχείρησης", για την οποία ο Σέρβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επιδοκίμασε προσωπικά τα υπεύθυνα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών.

Ωστόσο, η "Δημοκρατική Ενωση" επιμένει ότι ο Ρεστέλιτσα δεν ήταν αυτόχειρας, αλλά "ο έκτος Αλβανός που πεθαίνει στα χέρια της σερβικής αστυνομίας αυτό το χρόνο".

Αναζωπυρώνονται οι μάχες στο Ζα'ϊρ

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Αξιωματούχοι της ζαϊρινής κυβέρνησης παραδέχτηκαν χτες την προέλαση των ανταρτών προς τη βορειοανατολική στρατιωτική βάση στο Κισανγκάνι, ενώ την ίδια ώρα αξιωματούχοι του ΟΗΕ ζητούσαν την άδεια των τοπικών αρχών, προκειμένου να διενεργήσουν έρευνες για τον εντοπισμό περίπου 25.000 προσφύγων, που εκτοπίστηκαν από τα στρατόπεδα της πόλης Καλίμα στις δασώδεις εκτάσεις της περιοχής.

Αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας γνωστοποίησε πως η μικρή πόλη ορυχείων, Καλίμα, (290 χλμ. νότια του Κισανγκάνι) έχει πέσει στα χέρια των ανταρτών από το περασμένο Σάββατο, επιχειρώντας να επιρρίψει στην αντιμαχόμενη πλευρά τη νέα επιδείνωση της τύχης χιλιάδων Ρουαντέζων προσφύγων της φυλής των Τούτσι, που αναγκάστηκαν λόγω των πυρών να εγκαταλείψουν τα εκεί προσφυγικά στρατόπεδα.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Λούις Χαμουλι, εκπρόσωπο των ανταρτών στην πόλη Γκόμα, αρκετοί από τους πρόσφυγες άρχισαν ήδη από χτες το πρωί να κατευθύνονται προς το βορρά, με στόχο τη μεγαλύτερη ζαϊρινή πόλη, Κισανγκάνι, στο βορά και την πόλη Κίντου στο νότο.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται ενώ, λίγη ώρα νωρίτερα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζήτησε από την κυβέρνηση του Ζαϊρ τη διενέργεια εναέριων ερευνών, ώστε να εντοπιστεί ο μεγάλος αριθμός των 25.000 που έχουν εξαφανιστεί μετά την αναχώρησή τους από στρατόπεδο στην Καλίμα.

"Παππού Ντενγκ"... γράφει η πικέτα της μικρής Κινέζας, την ώρα που παιρνάει η σορός του ιστορικού ηγέτη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ