Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Επιβεβαιώνεται η σχέση "πυραμίδων" - κυβέρνησης

ΤΙΡΑΝΑ.-

Οσο η έρευνα για τα πυραμιδικά σχήματα προχωρά, αρχίζουν να έρχονται στον αφρό όχι και τόσο ευχάριστες λεπτομέρειες: Χτες αποκαλύφθηκε από την Κρατική Ελεγκτική Επιτροπή ότι μία από τις "πυραμίδες" συνεισέφερε - τουλάχιστον - 50 χιλιάδες δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία του Δημοκρατικού Κόμματος, τον περασμένο Μάιο.

Ως σήμερα, το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο είχε κατηγορηθεί για ευρύτατη νόθευση του αποτελέσματος στις βουλευτικές εκλογές (που του έδωσαν 122 έδρες στην 140μελή Βουλή), αρνούνταν μετ' επιτάσεως ότι χρηματοδοτήθηκε από τις παρατράπεζες, η κατάρρευση των οποίων κόστισε σε δεκάδες χιλιάδες καταθετών τις οικονομίες τους.

Την περασμένη βδομάδα εκπρόσωποι του κόμματος διέψευσαν δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονταν σε συνεισφορά 50 χιλιάδων δολαρίων από την εταιρία "Γκιαλίτσα", που κατέρρευσε στις 4 Φεβρουαρίου, όταν ο διευθύνων σύμβουλός της κήρυξε αδυναμία πληρωμών.

Η κατάρρευση της "Γκιαλίτσα" και άλλων τριών εταιριών από τον Ιανουάριο προκάλεσε, όπως είναι γνωστό, ταραχές και διαμαρτυρίες οι οποίες συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα, με κύριο αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης των Δημοκρατικών ως "υπεύθυνης" για το σκάνδαλο.

Αν και τυπικά η συνεισφορά της εταιρίας στην προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος δεν παραβιάζει κανένα νόμο, η επίσημη επιβεβαίωση από την επιτροπή έρευνας που συνέστησε η Βουλή ότι η σχέση "πυραμίδων" - κυβερνητικών στελεχών υφίσταται, αναμένεται να πυροδοτήσει νέες ταραχές.

Η κυβέρνηση, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ισχυρίζεται ότι αγνοούσε ότι η "Γκιαλίτσα" αποτελούσε "πυραμιδικό" σχήμα, κι ότι το ανακάλυψε μόνο πρόσφατα.

Πάντως, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού κόμματος σχολίασε ότι "ακόμη κι ένας απλός έλεγχος των εταιριών θα αρκούσε για να αποκαλύψει ότι λειτουργούσαν με το σύστημα των πυραμίδων, η κυβέρνηση όμως δεν το έκανε".

Επιθυμίες και ανάγκες...

Ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα απορρίπτει μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο παραίτησης της κυβέρνησης Μέξι, και πραγματοποιεί περιοδεία στη χώρα για να εξασφαλίσει υποστήριξη στην πολιτική της. Με την 4ετή θητεία του πολύ κοντά στη λήξη, ο Μπερίσα έχει να αντιμετωπίσει τις προεδρικές εκλογές πριν από την 9η Μαϊου.

Η προσπάθεια του Μπερίσα, την Κυριακή, από την πόλη Σκόδρα, να αποδώσει την κρίση στην αντιπολίτευση - ειδικά στην Αριστερά - λέγοντας ότι "οι κόκκινες φονταμενταλιστικές ομάδες απέτυχαν πλήρως στην προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν την τοκογλυφία ως μέσο για να επαναφέρουν τον κομμουνισμό", προκάλεσαν την αντίδραση από τη Δεξιά Ενωση, η οποία ζήτησε επίσης παραίτηση της κυβέρνησης και διεξαγωγή νέων εκλογών.

Οι εκπρόσωποι της Δεξιάς Ενωσης, όπως και τα κόμματα του Φόρουμ για τη Δημοκρατία, θεωρούν την περιοδεία του Μπερίσα ως "προεκλογική" σε μια προσπάθεια να πείσει και να πειστεί ότι χαίρει της υποστήριξης του λαού και ζητούν "να σταματήσει αμέσως".

Ο Ναμίκ Ντόκλε, στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, χαρακτήρισε την παρούσα Βουλή "παράνομη" και μη έχουσα δικαιοδοσία να προβεί στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, πριν "επιλυθεί η πολιτική κρίση στη χώρα".

Είκοσι μέρες διαδηλώσεων

Στη νότια πόλη της Αυλώνας, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν χτες για 20ή συνεχή ημέρα, και πάνω από 50 φοιτητές συνέχισαν την απεργία πείνας, αξιώνοντας παραίτηση της κυβέρνησης. Τέσσερις από τους απεργούς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο κι η κατάσταση της υγείας τους θεωρείται "κρίσιμη". Φοιτητές του Αργυρόκαστρου εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταβούν στην Αυλώνα και να συμμετάσχουν στην απεργία πείνας. Ωστόσο, κατά πληροφορίες ανταποκριτών του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι φοιτητές εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τη μορφή και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Πίεση προς τους φοιτητές ασκείται και "από τις μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες στοχεύουν στη διάβρωση του φοιτητικού κινήματος στο Αργυρόκαστρο", κατά τις ίδιες πληροφορίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ