Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΓΙΕΛΤΣΙΝ
Απειλεί τη Δούμα, "διαπραγματεύεται" για ΝΑΤΟ

ΜΟΣΧΑ.-

Με απειλές κατά της Κρατικής Δούμας έκανε, ύστερα από δυο μήνες, την πρώτη δημόσια εμφάνισή του ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν. Χαρακτήρισε ως "καθαρό πολιτικό παιχνίδι κομμουνιστικής έμπνευσης" την απόφαση της Δούμας να ζητήσει ιατρικό πόρισμα για την πραγματική κατάσταση της υγείας του, προσθέτοντας με συγκαλυμμένη μορφή την απειλή ότι η Κάτω Βουλή "θα μπορούσε να πληρώσει ακριβά την απαίτησή της". Καταθέτοντας στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη κοντά στο Κρεμλίνο, με την ευκαιρία της Ημέρας των Ενοπλων Δυνάμεων (έτσι μετονόμασε την Ημέρα του Σοβιετικού Στρατού), τόνισε: "Είναι ανώφελο. Μαχητής ήμουν και θα παραμείνω. Είναι πολύ δύσκολο να μιλάει κανείς μαζί μου με τέτοιον τρόπο. Μπορώ να πληρώσω με το ίδιο νόμισμα οποιονδήποτε, ακόμα και τη Δούμα, αν αυτό θέλει".

Από την άλλη μεριά, ο Γιέλτσιν, με την ίδια ευκαιρία, αναφέρθηκε και στις σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ότι αναμένει την επίτευξη συμφωνίας με το ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά τη διεύρυνσή του προς Ανατολάς στη συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο τον ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στις 20-21 Μάρτη στο Ελσίνκι. "Είμαστε σταθεροί στη θέση μας. Είμαστε αντίθετοι στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Στόχος μας είναι τώρα να την αναβάλουμε για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα και να μην επιτρέψουμε την αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης". Εξάλλου, την Παρασκευή βράδυ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικ Μακ Κέρι είχε επισημάνει ότι οι ΗΠΑ ελαχιστοποίησαν τις διαφωνίες με τη Ρωσία για το θέμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ, μετά την επίσκεψη στη Μόσχα της υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία παρέδωσε στον Γιέλτσιν προσωπική επιστολή του Κλίντον.

Στο μεταξύ, την Κυριακή επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβγκένι Πριμακόφ, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ και η Ρωσία άρχισαν τη Δευτέρα τη σύνταξη κειμένου, που αφορά μια μελλοντική συμφωνία - πλαίσιο για τις σχέσεις τους και την άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών που θα έχει για τη Ρωσία η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Για το σκοπό αυτό, μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείαςμ που συνόδευσαν στο Βέλγιο τον Πριμακόφ, παρέμειναν στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στη σύνταξη του κειμένου σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ. Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ο Σολάνα και ο Πριμακόφ δήλωσαν ότι "ζήτησαν από τους συνεργάτες τους να αρχίσουν από σήμερα τις προετοιμασίες για τον επόμενο γύρο των διαβουλεύσεων". Η επόμενη συνάντηση Σολάνα - Πριμακόφ θα διεξαχθεί πιθανότατα στις αρχές Μάρτη στη Μόσχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ