Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντικρουόμενες "θεωρίες" για το θάνατο Αλβανόφωνου

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Οι σερβικές αστυνομικές αρχές της Πρίστινας υποστηρίζουν ότι ο Αλβανόφωνος Μπεσνίκ Ρεστέλιτσα, που συνελήφθη τον περασμένο μήνα ως ύποπτος τρομοκρατικής δράσης, κρεμάστηκε χτες στο κελί του. Αντίθετα, η αλβανόφωνη "Δημοκρατική Ενωση Κοσσυφοπεδίου" καταγγέλλει ότι ο κρατούμενος δεν ήταν αυτόχειρας, αλλά θύμα βασανιστηρίων από τις σερβικές αρχές ασφαλείας! Τι από τα δύο συνέβη;

Η εκδοχή της σερβικής αστυνομίας είναι κατηγορηματική: Ο Αλβανός κρεμάστηκε στο κελί του με δύο πουκάμισα που έδεσε στο κρεβάτι του. Δε φαίνεται, όμως, αρκετά πειστική τουλάχιστον για το αλβανόφωνο κόμμα "Δημοκρατική Ενωση Κοσσυφοπεδίου". Οπως καταγγέλλει η παράταξη σε χτεσινή της ανακοίνωση, ο Μπεσνίκ Ρεστέλιτσα βρήκε βίαιο θάνατο, "που αποδεδειγμένα προήλθε από βασανιστήρια στα χέρια των σερβικών αρχών ασφαλείας".

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι αστυνομικοί αρνήθηκαν επί πολλές μέρες στον δικηγόρο του Ρεστέλιτσα να επισκεφθεί τον πελάτη του στη φυλακή, όπου πέθανε το περασμένο Σάββατο.

Ο Ρεστέλιτσα είχε συλληφθεί το Γενάρη με την κατηγορία ότι ανήκει στον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου, μία οργάνωση - φάντασμα που έχει αναλάβει την ευθύνη για τις περισσότερες δολοφονίες Σέρβων στη διάρκεια του περασμένου χρόνου.

Στα τέλη Γενάρη τρεις Αλβανοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης με τη σερβική αστυνομία στην πρωτεύουσα Πρίστινα. Ακολούθησαν δεκάδες συλλήψεις στα πλαίσια της "αντιτρομοκρατικής επιχείρησης", για την οποία ο Σέρβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επιδοκίμασε προσωπικά τα υπεύθυνα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών.

Ωστόσο, η "Δημοκρατική Ενωση" επιμένει ότι ο Ρεστέλιτσα δεν ήταν αυτόχειρας, αλλά "ο έκτος Αλβανός που πεθαίνει στα χέρια της σερβικής αστυνομίας αυτό το χρόνο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ