Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Αναζωπυρώνονται οι μάχες στο Ζα'ϊρ

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Αξιωματούχοι της ζαϊρινής κυβέρνησης παραδέχτηκαν χτες την προέλαση των ανταρτών προς τη βορειοανατολική στρατιωτική βάση στο Κισανγκάνι, ενώ την ίδια ώρα αξιωματούχοι του ΟΗΕ ζητούσαν την άδεια των τοπικών αρχών, προκειμένου να διενεργήσουν έρευνες για τον εντοπισμό περίπου 25.000 προσφύγων, που εκτοπίστηκαν από τα στρατόπεδα της πόλης Καλίμα στις δασώδεις εκτάσεις της περιοχής.

Αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας γνωστοποίησε πως η μικρή πόλη ορυχείων, Καλίμα, (290 χλμ. νότια του Κισανγκάνι) έχει πέσει στα χέρια των ανταρτών από το περασμένο Σάββατο, επιχειρώντας να επιρρίψει στην αντιμαχόμενη πλευρά τη νέα επιδείνωση της τύχης χιλιάδων Ρουαντέζων προσφύγων της φυλής των Τούτσι, που αναγκάστηκαν λόγω των πυρών να εγκαταλείψουν τα εκεί προσφυγικά στρατόπεδα.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Λούις Χαμουλι, εκπρόσωπο των ανταρτών στην πόλη Γκόμα, αρκετοί από τους πρόσφυγες άρχισαν ήδη από χτες το πρωί να κατευθύνονται προς το βορρά, με στόχο τη μεγαλύτερη ζαϊρινή πόλη, Κισανγκάνι, στο βορά και την πόλη Κίντου στο νότο.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται ενώ, λίγη ώρα νωρίτερα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζήτησε από την κυβέρνηση του Ζαϊρ τη διενέργεια εναέριων ερευνών, ώστε να εντοπιστεί ο μεγάλος αριθμός των 25.000 που έχουν εξαφανιστεί μετά την αναχώρησή τους από στρατόπεδο στην Καλίμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ