ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ακόμα μικρότερη τιμή στο βαμβάκι

Η παραγωγή έφτασε τους 1.182.400 τόνους, που με την προσαρμογή γίνονται 1.210.000 τόνοι περίπου και η εξόφληση θα είναι γύρω στις 10 δραχμές το κιλό

Τέλειωσαν τα ψέματα για την κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και τον πρόεδρο του Οργανισμού Βάμβακος σχετικά με το τελικό ύψος της τιμής στο βαμβάκι και της εξόφλησης της επιδότησης. Η λήξη της εκκοκκιστικής περιόδου στις 31 Γενάρη, βρήκε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το ύψος της παραγωγής σύσπορου βαμβακιού που μπήκε στα εκκοκκιστήρια να είναι 1.182.400 τόνοι,που με την προσαρμογή βάρους, για να υπολογιστεί η επιδότηση, θα κυμανθεί στους 1.210.000 τόνους.Αυτό σημαίνει πρακτικά για τους βαμβακοπαραγωγούς, εξόφληση επιδότησης γύρω στις 10 δραχμές, ενώ κάποιοι παράγοντες του Οργανισμού Βάμβακος εκτιμούν ότι μπορεί να είναι και 8-9 δραχμές.

Με βάση τα στοιχεία αυτά φαίνεται πλέον καθαρά ότι η τελική μέση τιμή στο βαμβάκι, όχι μόνο θα είναι αρκετά μικρότερη από αυτή που πήραν πέρυσι οι βαμβακοπαραγωγοί, αλλά θα είναι μικρότερη και από την τελική μέση τιμή που πήραν την περίοδο 1993/94. Και το χειρότερο για τους βαμβακοπαραγωγούς είναι θα υποστούν νέα δραματική μείωση του εισοδήματός τους, αφού η τιμή στο βαμβάκι για την περυσινή παραγωγή πέφτει σε ακόμα πιο εξευτελιστικά επίπεδα, ενώ παράλληλα το κόστος παραγωγής ανέβηκε αλματωδώς τη χρονιά που πέρασε. Κι όλα αυτά συμβαίνουν εξαιτίας του καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι, που επιβάλει για άλλη μια χρονιά βαρύτατο πρόστιμο συνυπευθυνότητας και της ολέθριας πολιτικής που συνεχίζουν να ακολουθούν τα επιτελεία των Βρυξελλών και η κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, η μέση τιμή στο βαμβάκι για την περσινή παραγωγή θα πέσει περισσότερο από 20 δραχμές το κιλό, σε σύγκριση με τη μέση τιμή της περιόδου 1997/98: Με εξόφληση επιδότησης γύρω στις 10 δραχμές και αν συνυπολογιστεί η μέση τιμή των 240 δρχ. που πουλήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής (περίπου 1.000.000 τόνοι) και οι 15 δραχμές τις δεύτερης προκαταβολής, βγαίνει ότι η τελική μέση τιμή για τη συντριπτική πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών δε θα είναι πάνω από 265 δραχμές.Για μια μικρή μερίδα βαμβακοπαραγωγών, που πούλησαν μετά τις 16 Δεκέμβρη (δηλαδή για 180.000 τόνους περίπου), όπου η τιμή στο βαμβάκι ανέβηκε κάπως, για να πέσει πάλι μετά την επιβολή ΕΥΡΩ, προκύπτει μια μέση τιμή γύρω στις 275 δραχμές το κιλό, η οποία και πάλι είναι αισθητά μειωμένη σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.

Από την άλλη, η κυβέρνηση και ο πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος, που όλο το προηγούμενο διάστημα έστησαν μια χωρίς προηγούμενο επιχείρηση κοροϊδίας σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών αναφορικά με την τιμή στο βαμβάκι - έφτασαν σε σημείο να πούνε ότι η τελική τιμή θα είναι 306 δραχμές(!) - θα συνεχίσουν την ίδια τακτική δημιουργίας εντυπώσεων για δήθεν αυξημένη τιμή, καθώς τους βοηθάει το γεγονός ότι η επίσημη τελική τιμή ανακοινώνεται τέλος Μάη - αρχές Ιούνη. Κι αφού δεν τους προκύπτει πραγματική αύξηση, θα συνεχίσουν να "φουσκώνουν" τα νούμερα, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι την επιστροφή του ΦΠΑ και τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και... ότι άλλο άσχετο βρουν εύκαιρο.

Εκτός αυτών πρέπει να σημειωθεί ότι η εξόφληση στο βαμβάκι θα ήταν μηδαμινή και η τελική τιμή ακόμα μικρότερη, αν δε συνέβαιναν μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία στη Μακεδονία και τη Θράκη. Μάλιστα, σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας οι βαμβακοπαραγωγοί δεν κατάφεραν να μαζέψουν ούτε κιλό από το πρώτο χέρι και σε ακόμα περισσότερες, από το δεύτερο χέρι.

Επιπλέον, οι βαμβακοπαραγωγοί που πούλησαν πριν τις 16 Δεκέμβρη, δεν έχουν πάρει ακόμα τη δεύτερη προκαταβολή, δηλαδή τις 15 δραχμές και ακόμα παραμένει άγνωστο το πότε θα λάβουν τα χρήματα αυτά.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Με πρόγραμμα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Η πρώτη νίκη των Θεσσαλών αγροτών είναι ότι κατάφεραν να ξεπεράσουν το εμπόδιο του χιονιού, το οποίο έχει σκεπάσει τα πάντα και να ξεκινήσουν από προχτές - όπως είχαν προγραμματίσει - το νέο κύκλο κινητοποιήσεων για την ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων τους, με στόχο να ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στήνοντας "μπλόκα" με τα τρακτέρ στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, παρά τις φοβερά αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι αγρότες έστειλαν μήνυμα ότι τίποτα και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τον αγώνα τους.

Οι καταλήψεις περιφερειακών οδικών κόμβων συνεχίζονται όλη τη βδομάδα που διανύουμε.

Σήμερα, έχουν προγραμματιστεί να στηθούν "μπλόκα" στον "Πάμισο" της Καρδίτσας, στην περιφερειακή οδό των Τρικάλων και στα Φάρσαλα της Λάρισας, ενώ θ' ακολουθήσουν στο Δέλτα,στο Νέο Μοναστήρι και στην Ιτέα της Καρδίτσας, στον Καραβόπορο και στη Θεόπετρα των Τρικάλων, στον Τύρναβο,στην Αγιά,στον Πλατύκαμπο κι άλλα χωριά και επαρχίες της Λάρισας.

Η πάλη της θεσσαλικής αγροτιάς θα κλιμακωθεί και θα συντονιστεί σε πανθεσσαλικό επίπεδο και από την ερχόμενη Δευτέρα, 8 του Φλεβάρη, τα τρακτέρ θα ξεκινήσουν από τα χωριά και τις επαρχίες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών για την Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, όπου στη "Βιοκαρπέτ" και σε άλλα γνωστά από παλιότερες κινητοποιήσεις σημεία, θα στηθούν "μπλόκα".

Με πρόγραμμα και μεθόδευση της πάλης τους κι έχοντας τη συμπαράσταση των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, οι Θεσσαλοί αγρότες θέτουν την κυβέρνηση προ του διλήμματος: "'Η ικανοποιεί τα ζωτικά και δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου - όπως τα έθεσαν τα μέλη της Πανθεσσαλικής στη συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη - ή οι "διαφορές" τους με την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται θα "λυθούν" στα "πεδία της μάχης"".

Και φέτος, όπως και στις προηγούμενες χρονιές, οι αγρότες εμφανίζονται ενωμένοι σαν γροθιά, αποφασισμένοι, καλά οργανωμένοι και με πίστη στη νίκη. Στα χωριά, δύσκολα θα βρει κανείς κάποιον να μη δηλώνει πως θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις κι όλοι εμπιστεύονται τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα και την Πανθεσσαλική που συντονίζει την πάλη.

Αλλωστε, φέτος οι αγρότες αντιμετωπίζουν ακόμα περισσότερα προβλήματα που δημιουργεί και οξύνει η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, με τους περιορισμούς στις καλλιέργειες, τις ποσοστώσεις στην παραγωγή, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας που μειώνουν συνεχώς το αγροτικό εισόδημα, ενώ το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνεται και τα χρέη στην Τράπεζα διογκώνονται. Ερχονται δε και τα χειρότερα με την αναθεώρηση της ΚΑΠ και την "Ατζέντα 2000".

Οι προσπάθειες του κυβερνητικού και κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, οι "γαλιφιές" των συμβιβασμένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, οι "Κασσάνδρες" των ΜΜΕ, αλλά και οι προειδοποιήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι θα βγουν ανοιχτά να καταδικάσουν τις μορφές πάλης τους αγροτικού κινήματος, δεν πτοούν τους ξωμάχους. Αλλωστε, "μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια" και οι Θεσσαλοί αγρότες έδειξαν πως ενωμένοι μπορούν ν' αντιμετωπίσουν όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που εμφανίζονται στη διάρκεια και στην πορεία του αγώνα τους.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
Αποφάσισαν κινητοποιήσεις για τις 8 Φλεβάρη

Αγωνιστικά προχωρούν και οι αγρότες της Αιγιάλειας, που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν παναιγιάλειο παναγροτικό συλλαλητήριο στις 8 Φλεβάρη (10 π.μ.) στην πλατεία Λαύρας του Αιγίου.

Οι αγρότες της Αιγιάλειας συντονίζονται με αυτούς τους Θεσσαλίας, προκειμένου να ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) Αιγιάλειας,καλεί τους αγρότες της περιοχής σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, επισημαίνοντας πως "η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και όλων όσοι της συμπαραστέκονται, αναγκάζουν - για άλλη μια φορά - τους αγρότες να βγουν στους δρόμους". Παράλληλα, τονίζει πως αυτή τη φορά οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν πιο μαζικά και πιο αποφασιστικά για την επίλυση των προβλημάτων που τους μαστίζουν, για να διεκδικήσουν να μείνουν στα χωριά τους, να παράγουν και να απολαμβάνουν το μόχθο τους.

Στην ανακοίνωση της ΣΕΑ επισημαίνονται τα προβλήματα της περιοχής που δημιουργεί η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και έχει ως αποτέλεσμα το λάδι να πουλιέται σε εξευτελιστικές τιμές ή να μένει απούλητο στις αποθήκες των παραγωγών, τα λεμόνια να σαπίζουν πάνω στα δέντρα, αφού οι τιμές είναι τόσο εξευτελιστικές που δε συμφέρει τους παραγωγούς ούτε να τα μαζέψουν. Επίσης, στη σταφίδα καθυστερεί η καταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης και δεν έχουν δοθεί ακόμα οι αποζημιώσεις απ' τις φυσικές καταστροφές των προηγούμενων χρόνων.

Και όπως καταγγέλλεται στην ανακοίνωση "όλα αυτά συμβαίνουν γιατί η κυβέρνηση μαζί με τις φιλο-μααστριχτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν και σε συνεργασία με τις ηγεσίες ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ, αλλά και την τοπική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τους αγρότες". Οι ίδιοι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στηρίζουν τις καταστροφικές αποφάσεις των Βρυξελλών στο πλαίσιο της "Ατζέντας 2000".

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ
"Χτύπημα κάτω από τη μέση" στην ΑΓΝΟ

Πάνω από είκοσι βιομηχανίες, όπως και ο Δήμος Λαγκαδά ρίχνουν ανεπεξέργαστα τα λύματά τους στη λίμνη Κορώνεια, με αποτέλεσμα αυτή να μετατρέπεται μέρα τη μέρα σε βάλτο. Το Δημοτικό συμβούλιο Λαγκαδά, ωστόσο, θεωρεί ότι υπεύθυνη για την κατάσταση που υπάρχει, είναι κύρια η Ενωση Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης ΑΓΝΟ.Σχετική απόφαση έλαβε σε πρόσφατη συνεδρίασή του, χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία που θα τεκμηρίωναν τις θέσεις του.

Σε ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στην ΑΓΝΟ τονίζει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα, να καταγγείλει και να "προειδοποιήσει" τη βιομηχανία ΑΓΝΟ, αναγορεύοντάς τη σαν τη βασική υπεύθυνη για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και εξαιρώντας όλους τους άλλους παράγοντες επιβάρυνσης όπως είναι οι άλλες βιομηχανίες της περιοχής, αλλά και το ίδιο πολεοδομικό συγκρότημα με τα χωρίς καμία επεξεργασία λύματά του.

"Ο χρόνος και ο τρόπος που εκδηλώνεται αυτή η επίθεση μάς οδηγεί στη σκέψη ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο και όλα πραγματοποιούνται μέσα σ' ένα γενικότερο σχέδιο παραπέρα απαξίωσης της Ενωσης", υπογραμμίζει το σωματείο. Επισημαίνει, επίσης ότι ο δήμαρχος βρήκε την ευκαιρία να επιδείξει τις ευαισθησίες του για τη μόλυνση του περιβάλλοντος σε μια περίοδο που:

- Το μέλλον της ΑΓΝΟ παίζεται κορόνα - γράμματα και το δικαίωμα στη δουλιά 570 εργαζομένων κρέμεται από μια κλωστή.

- Κινδυνεύει να γκρεμιστεί ό,τι χτίστηκε από τους κτηνοτρόφους της περιοχής τα προηγούμενα 50 χρόνια.

- Ολες οι κοινωνικές δυνάμεις μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση έπρεπε να κινητοποιούνται για τη λειτουργία, τη βιωσιμότητα και τη διατήρηση των συνεταιριστικών χαρακτηριστικών της ΑΓΝΟ, γιατί δίνει ζωή στην περιοχή.

"Αντί να πρωτοστατεί για τη σωτηρία της ΑΓΝΟ, αυτός περί άλλα τυρβάζει. Εμείς οι εργαζόμενοι στην ΑΓΝΟ, που αρκετές δεκάδες είμαστε και Δημότες Λαγκαδά, θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, μιας και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι: Αν δεν υπάρχει ευαισθησία για το μέλλον των παραγωγικών μονάδων, αν δεν υπάρχει ευαισθησία για το δικαίωμα στη δουλιά, τότε το ενδιαφέρον για το περιβάλλον είναι σκόπιμο και κάλπικο αν όχι αποπροσανατολιστικό", καταλήγει η ανακοίνωση του σωματείου.

ΗΜΑΘΙΑ
Υποβαθμίζει σκόπιμα τις ζημιές στα ροδάκινα ο ΕΛΓΑ

Αγανακτισμένοι από τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, αλλά και τις τιμές αποζημίωσης που δίνονται για την κατεστραμμένη παραγωγή της περασμένης άνοιξης, είναι οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας. Πολλοί έχουν υποβάλει ενστάσεις, όμως οι περισσότεροι αποδέχτηκαν τις εκτιμήσεις κάτω από την ανάγκη να πάρουν χρήματα, ώστε να μπορέσουν να πορευτούν στα τρέχοντα έξοδα. Ακόμη όμως δεν έχουν εισπράξει, παρά μόνο υποσχέσεις για την αναμενόμενη έκδοση των επιταγών πληρωμής.

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας στον Αγροτικό Σύλλογο Βέροιας καταγγέλλουν πως οι γεωπόνοι εκτιμητές πιθανά κατ' εντολή της υπηρεσίας τους, επιχειρούν να μειώσουν το κόστος για τον ΕΛΓΑ. Ετσι αν εκτιμήσουν ζημιά σε μεγάλη παραγωγή ροδάκινων δε βάζουν το πραγματικό ποσοστό ζημιάς, ή ανάποδα.

Αλλά και οι τιμές που δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Είναι μεν μεγαλύτερες κατά 10% σε σχέση με τις περσινές, οι οποίες όμως ήταν μικρότερες από αυτές του '95. Ετσι, για τα επιτραπέζια η τιμή αποζημίωσης είναι περίπου 90 δραχμές, ενώ, όπως λένε, οι αγρότες θα έπρεπε να πάρουν τουλάχιστον 200, για να καλυφθούν τα έξοδα παραγωγής και να μείνει ένα μικρό κέρδος. Για τα βιομηχανικά ροδάκινα η τιμή αποζημίωσης ανάλογα με την ποικιλία κυμαίνεται από 55 - 65 δραχμές,ενώ η τιμή ασφαλείας είχε οριστεί στις 100 δραχμές.

Στις διαμαρτυρίες των αγροτών για τις χαμηλές τιμές η απάντηση που δίνει η υπηρεσία είναι πως γλιτώνουν τα έξοδα αραιώματος και μαζέματος, οπότε έχουν μικρότερο κόστος παραγωγής. Οι αγρότες, όμως, δηλώνουν πως οι περισσότερες εργασίες όπως κλάδεμα, ράντισμα, πότισμα κλπ., γίνονται, έτσι κι αλλιώς, οπότε και να αφαιρεθούν οι δύο παραπάνω εργασίες από το κόστος, δε δικαιολογούνται οι τόσο χαμηλές τιμές. Και ξεκαθαρίζουν πως αν δεν ανατραπεί αυτή η κατάσταση οι αγρότες της Βέροιας που στην πλειοψηφία τους είναι ροδακινοπαραγωγοί, για άλλη μια φορά θα μείνουν χρεωμένοι και πεινασμένοι.

Αναβλήθηκε η δίκη των 100

Αναβλήθηκε χτες η δίκη των 100 αγροτών από την Ημαθία που κατηγορούνταν για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις του '96. Η απόφαση για αναβολή πάρθηκε μετά από αίτημα της υπεράσπισης. Στο πλευρό των διωκόμενων αγροτών βρέθηκε η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ και ο νεοεκλεγμένος νομάρχης. Η δίκη ορίστηκε να γίνει το Δεκέμβρη, εκτός αν μέχρι τότε προχωρήσει η σχετική νομοθετική ρύθμιση και πάψουν οι διώξεις σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

ΝΕ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αγωνιστικό κάλεσμα στους αγρότες της περιοχής

Το νέο εμπαιγμό της κυβέρνησης σε βάρος της αγροτιάς, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Γεωργίας στο νομό, που έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας κατευνασμού της αγανάκτησης του αγροτικού πληθυσμού, καταγγέλλει η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ.Μάλιστα, σημειώνει πως ο υπουργός Γεωργίας έφυγε χωρίς να δεσμευτεί για τίποτε, γεγονός που αποδεικνύει την προσπάθειά του να προλάβει, με φιέστες και ψεύτικες υποσχέσεις, την έναρξη νέων αγροτικών αγώνων.

Στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Εβρου, αναφέρει: "Το ΚΚΕ για άλλη μια φορά επισημαίνει ότι η κύρια αιτία που έχει φέρει τους αγρότες μπροστά στη χρεοκοπία και την απόγνωση βρίσκεται στις Βρυξέλλες και στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Σήμερα η μικρή και μεσαία αγροτιά, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, ζει στο πετσί της τις συνέπειες της ΟΝΕ, τις οδυνηρές επιπτώσεις σε βάρος της από τις αποφάσεις της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ. Αυτή η πολιτική που αποδείχτηκε χρυσοφόρος παράδεισος για μια χούφτα πολυεθνικές, αλλά κόλαση για τους αγρότες μας, συντονισμένα και αμείλικτα προχωρά στο βασικό της στόχο που είναι η μείωση του αγροτικού πληθυσμού σε μονοψήφιο αριθμό, με την καταστροφή 450.000 αγροτικών νοικοκυριών. Αυτή την πολιτική εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση υπηρετώντας έτσι τα συμφέροντα των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου. Μόνη πολιτική δύναμη που με συνέπεια υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους και στέκεται κόντρα στις παραπάνω επιλογές, είναι το ΚΚΕ, γι' αυτό η ΝΕ σημειώνει πως οι αγρότες στις επερχόμενες Ευρωεκλογές θα πρέπει να καταψηφίσουν τα Κόμματα του μαστριχτικού ευρω-οράματος και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ".

Η ΝΕ Εβρου του Κόμματος καλεί τους αγρότες "χωρίς δισταγμό, να τραβήξουν το δρόμο του αγώνα και της σύγκρουσης", γιατί όπως αναφέρει, "στον αγώνα βρίσκεται η ελπίδα να παραμείνουν στα χωράφια τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν". Επίσης καλεί τους αγρότες, να συντονίσουν τα βήματά τους με τους αγρότες όλης της χώρας, ώστε να είναι αποτελεσματικοί οι αγώνες τους και να σφυρηλατήσουν μαζί με τους άλλους εργαζόμενους ένα ενιαίο μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ