ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΡΑΜΣΑΡ
Στο έλεος της υποβάθμισης

Στο έλεος της ρύπανσης και της υποβάθμισης βρίσκονται στη χώρα μας οι υγρότοποι που προστατεύονται από τη Διεθνή Συνθήκη Ραμσάρ. Είκοσι οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την κύρωση της Συνθήκης αυτής από τη χώρα μας, η προστασία των υγροτόπων αυτών, διεθνούς σημασίας, έχει παραμείνει στα χαρτιά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με όλο και μεγαλύτερη συρρίκνωσή τους.Χτες, 2 Φλεβάρη, γιορτάστηκε η Παγκόσμια Μέρα των υγροτόπων Ραμσάρ. Οπως αποδεικνύει όμως έρευνα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, μόνο για γιορτές και πανηγύρια δεν προσφέρεται η χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την έρευνα αυτή, η κατάσταση στους υγρότοπους Ραμσάρ, όπως εμφανίζεται από τους μέσους όρους των Μεσοχειμωνιάτικων Καταμετρήσεων υδρόβιων πουλιών, η ορνιθοπανίδα των υγροτόπων αυτών συνεχώς λιγοστεύει, εξαιτίας της υποβάθμισής τους. Οι μόνοι υγρότοποι που εμφανίζουν κάποια αύξηση του πληθυσμού των υδρόβιων πουλιών είναι αυτοί του Αμβρακικού και της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου.

Ιδιαίτερα απογυμνωμένη παρουσιάζεται η λίμνη της Βόλβης, που εμφανίζει μείωση της τάξης του 25% στη δεκαετία του '90, ενώ στην Κορώνεια οι συνολικοί πληθυσμοί των υδροβίων παρουσιάζουν μείωση κατά 50%.

Στο Δέλτα του Νέστου ξεχειμωνιάζει πλέον μόνο ο μισός πληθυσμός σε σύγκριση με την περίοδο 1982-86. Στο Δέλτα του Εβρου η μείωση συνεχίζεται έστω και με μικρότερους ρυθμούς, με αποτέλεσμα σήμερα ο υδροβιότοπος να φιλοξενεί το μισό αριθμό υδροβίων σε σχέση με την περίοδο 1968-73. Στις λιμνοθάλασσες της Θράκης, εκτός της Ισμαρίδας, η μείωση είναι δραματική, καθώς σ' αυτές διαχειμάζει πλέον μόνο το ένα έβδομο των πουλιών σε σχέση με τη δεκαετία του '70. Στη Βιστωνίδα και στο Πόρτο Λάγος παρατηρείται κατακόρυφη μείωση τη δεκαετία του '80, η οποία αποδίδεται στην υποβάθμιση του βιότοπου. Στο Κοτύχι της Πελοποννήσου η κατάσταση είναι εξίσου δραματική, αφού στον υδροβιότοπο έχει απομείνει μόνο το ένα τρίτο των υδρόβιων.

Οπως αναφέρει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η έρευνα αυτή έχει σαν βάση τις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών και γίνεται κάθε Γενάρη εδώ και τριάντα χρόνια. Είναι δε το μόνο στοιχείο με βάση το οποίο μπορεί να εκτιμηθεί η τάση των πληθυσμών της ορνιθοπανίδας και να συσχετιστεί με την κατάσταση των υγροτόπων.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Τους ενοχλεί η ΝΑΣ

Την πλειοψηφία του νομαρχιακού συμβουλίου και το νομάρχη Δυτικής ΑττικήςΠ. Παπαπέτρου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Δυτικής Αττικής",καθώς στην προχθεσινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου η ΝΑΣ κλήθηκε την τελευταία στιγμή, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, που συζητιόταν το θέμα της "εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης", δε δόθηκε καν ο λόγος στον επικεφαλής της παράταξης Αντ. Χοροζάνη,με την αιτιολογία ότι το θέμα είχε τελειώσει και δεν ήθελαν να δώσουν μεγαλύτερη έκταση και να δημιουργήσουν εντάσεις...

Αποκαλυπτική για τους πραγματικούς λόγους του αποκλεισμού, είναι η σχετική ανακοίνωση της ΝΑΣ και την οποία παραθέτουμε:

"Στις πρόσφατες εκλογές, ο λαός, οι εργαζόμενοι, 5.017 άνθρωποι ψήφισαν τη ΝΑΣ. Με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, αυτό το ποσοστό, θα έβγαζε δύο συμβούλους στο νομαρχιακό συμβούλιο και θα συμμετείχε και στις νομαρχιακές επιτροπές. Η πλειοψηφία του νομαρχιακού συμβουλίου με επικεφαλής τον νομάρχη Περικλή Παπαπέτρου κάνει ό,τι είναι δυνατόν το παραπάνω να το αγνοήσει, παρόλο που στην τελευταία συνεδρίαση του 1998 υπήρξε δέσμευση από το συνδυασμό του νομάρχη, ότι η ΝΑΣ θα καλείται επίσημα σαν συνδυασμός για να εκφράζεται και η δική μας άποψη. Αποψη βέβαια, χιλιάδων ανθρώπων, περισσοτέρων από αυτούς που μας ψήφισαν.

Δυστυχώς στη συνεδρίαση της 01/02/99 με θέμα: "Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση", δε μας δόθηκε ο λόγος. Το αναφέρουμε αυτό όχι γιατί είμαστε θεσμολάγνοι, αλλά περισσότερο για να αναδείξουμε ζητήματα δημοκρατίας και τον τρόπο που οι άλλες πολιτικές δυνάμεις τα αντιλαμβάνονται.

Ο συνδυασμός μας γνωρίζει ότι τα προβλήματα των εργαζομένων του λαού μας αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τους αγώνες τους. Ομως δεν αφήνουμε κανένα χώρο, όπως και το νομαρχιακό συμβούλιο, που να μην αναδεικνύουμε και να προβάλουμε τις θέσεις και τις απόψεις του συνδυασμού μας, εξάλλου και για αυτό το λόγο δώσαμε τη μάχη στις εκλογές.

Τα προβλήματα των εργαζομένων, του λαού της Δυτικής Αττικής οξύνονται. Σε καμία περίπτωση δε θα βρουν τη λύση που χρειάζεται αν συζητηθούν μόνο σε κάποιο νομαρχιακό συμβούλιο. Ομως οι αποφάσεις του, ανάλογα με το ποιον υποστηρίζουν μπορούν να βοηθήσουν τη λύση των προβλημάτων.

Οι αναδιαρθρώσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή στη βιομηχανία, στην παραγωγή, μέσα από την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης και την πολιτική της ΟΝΕ διογκώνουν την ανεργία. Ηδη στην περιοχή μας ξεπέρασε το 17%. Οι εργασιακές σχέσεις γυρίζουν έναν αιώνα πίσω. Πολλές βιοτεχνίες και σούπερ μάρκετ καθημερινά αλλάζουν τους εργαζόμενους και έχουν περάσει το ελαστικό ωράριο χωρίς συλλογικές συμβάσεις. Οι περικοπές στην υγεία χειροτερεύουν την κατάσταση του Θριάσιου νοσοκομείου.

Στο χώρο της Παιδείας, ο νόμος 2525/97 πετά τους μαθητές της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων φτωχών στρωμάτων έξω από την εκπαίδευση. Τα κονδύλια για λειτουργικά έξοδα των σχολείων είναι τόσο μηδαμινά που όλα τα σχολεία της περιοχής έχουν σοβαρά προβλήματα. Οι θέσεις του μαθητικού κινήματος σήμερα μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της Παιδείας.

Παρ' όλα αυτά η πλειοψηφία του νομαρχιακού συμβουλίου τάσσεται υπέρ της πολιτικής της κυβέρνησης και του νόμου 2525/97, ενώ ο συνδυασμός που υποστηρίζεται από τη ΝΔ θεωρεί τους μαθητές και την κυβέρνηση συνυπεύθυνους για την κατάσταση της Παιδείας, βάζοντάς τους στην ίδια μοίρα, ενώ ο συνδυασμός που υποστηρίζεται από το ΣΥΝ, υποστήριξε τον αγώνα των μαθητών αλλά δεν είπε κουβέντα για τον νόμο. Ισως γι' αυτό και δε μας έδωσαν το λόγο να μιλήσουμε στο νομαρχιακό συμβούλιο, αφού και οι τρεις συνδυασμοί ο καθένας από τη δική του πλευρά ένα στόχο έχει, πώς να περάσει η πολιτική της ΟΝΕ στην περιοχή μας".

Συνεστιάσεις αντιστασιακών
  • To Παράρτημα ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - Π. ΣΦΑΓΕΙΩΝ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 7 - 2 - 99 στις 9μμ,συνεστίαση στην ταβέρνα "ΤΟ ΜΑΥΡΕΛΙ" (Γ. Κολοκοτρώνη 56 και Πραμάντων 1, Πλ. Φιλοπάππου). Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 34.57.122 (6 - 8μμ), 34.73.573, 92.25.832.
  • Το Παράρτημα ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί συνεστίαση στην ταβέρνα "ΖΕΧΡΑ" (Τέρμα Θεμιστοκλέους, Περιστέρι). Τιμή πρόσκλησης 3.000 δρχ. Δηλώσεις συμμετοχής τηλ: 57.52.124.
Υποχώρησε η κακοκαιρία

Υφεση παρουσίασε χτες ο καιρός σε ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη. Παρότι η χτεσινή μέρα ξεκίνησε σε πολλές περιοχές με χιονοπτώσεις και τσουχτερό κρύο, γρήγορα οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν, και ο ήλιος δεν άργησε να φανεί.

Κατά τη διάρκεια του πρωινού, τα χιονισμένα πεζοδρόμια και οι παγωμένοι δρόμοι της Θεσσαλονίκης έκρυβαν πολλές παγίδες, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, κάτι που επισήμανε το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, αφού μέχρι τις 12 το μεσημέρι είχε δεχτεί 40 κλήσεις, για την παροχή πρώτων βοηθειών σε ανθρώπους που τραυματίστηκαν λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων.

Ετσι παρότι, η μέρα είχε αρχίσει με εμφανείς δυσκολίες, γρήγορα η συγκοινωνία στα επαρχιακά δίκτυα επανήλθε στις φυσιολογικές για την εποχή συνθήκες και αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονταν μόνο για τις μετακινήσεις των πολιτών στις ορεινές περιοχές. Χτες το απόγευμα αποκλεισμένα παρέμεναν μόνο 11 ορεινά χωριά της Κοζάνης και 4 των Γρεβενών. Τα σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, σήμερα θα λειτουργήσουν κανονικά.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Υποψήφια η Κατερίνα Μάγου

Με την Κατερίνα Μάγου,επικεφαλής του συνδυασμού και υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μέλος του απερχόμενου ΔΣ, κατεβαίνει στις προσεχείς εκλογές ηΝΕΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ (ΝΑΚΔ).

Στόχος της ΝΑΚΔ στις εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 28 Φλεβάρη και 1 Μάρτη, είναι η ανατροπή του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και της συναινετικής πολιτικής που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα από όλες τις παρατάξεις που εκπροσωπήθηκαν στο απερχόμενο συμβούλιο.

Οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές και οι δρόμοι που πάλι προτείνονται, είναι στην πραγματικότητα δύο: ο δρόμος της διαχείρισης και ο δρόμος της διεκδίκησης. Η ΝΑΚΔ απευθύνεται σ' όλους τους δικηγόρους και δεν εξαιρεί κανένα, όμως φιλοδοξεί να μιλήσει για τους δικηγόρους που δεν τρέφουν την αυταπάτη του δήθεν κοινωνικά ανώτερου ρόλου του δικηγόρου, για το νέο δικηγόρο, το μικρομεσαίο δικηγόρο, το συνεργάτη, τη γυναίκα δικηγόρο, για όλους εκείνους που δύσκολα επιβιώνουν και κινδυνεύουν να αποβληθούν βίαια από το επάγγελμα, σαν συνέπεια της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε μια περίοδο που κυριαρχεί η φιλοσοφία αποπομπής από το Σώμα των ασθενέστερων οικονομικά δικηγόρων, η ΝΑΚΔ καλεί κάθε δικηγόρο να συμπαραταχτεί αγωνιστικά μαζί της στο δρόμο της διεκδίκησης, για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του κλάδου. Χωρίς συντεχνιακές αντιλήψεις, αλλά σαν ένα κομμάτι όλων των εργαζόμενων αυτού του τόπου, εργαζόμενων στον ευαίσθητο τομέα της Δικαιοσύνης και ταγμένων στην υπηρεσία του ελληνικού λαού.

ΛΑΡΙΣΑ
Σάπια τρόφιμα στο νοσοκομείο!

Αλλοιωμένα ψάρια, μακαρόνια και ρύζι με σκουλήκια, λαχανικά και φρούτα σάπια και κονσέρβες ληγμένες, προμήθευε κύκλωμα προμηθευτών, το Νοσοκομείο Λάρισας κι αυτά τα "εδέσματα" προσφέρονταν στους ασθενείς!

Κτηνίατροι - ελεγκτές της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας, πραγματοποίησαν ελέγχους στα ψυγεία της εταιρίας "Tangara" που, εκτός του Νοσοκομείου, προμηθεύει με τρόφιμα τις φυλακές, αλλά και τους παιδικούς σταθμούς (!) και κατέσχεσαν εκατοντάδες κιλά χαλασμένα ψάρια.

Με εντολή του νομάρχη Λάρισας συνεδριάζει αύριο επειγόντως η 5μελής Επιτροπή Προμηθειών, ώστε να μελετηθεί ο σχετικός φάκελος με τα πορίσματα των ερευνών, να διακοπούν οι συμβάσεις με τους προμηθευτές και ν' αποδοθούν ευθύνες.

Ερωτηματικά προκαλούνται για το αν οι Επιτροπές Παραλαβής ασκούν καθημερινό έλεγχο, ενώ ξέσπασε και "κόντρα" ανάμεσα στον πρόεδρο του Νοσοκομείου, που ρίχνει τις ευθύνες στις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η οποία απαντάει ότι την ευθύνη του ελέγχου ποιότητας και ποσότητας των τροφίμων έχουν αποκλειστικά οι Επιτροπές Παραλαβής του Νοσοκομείου και των άλλων ιδρυμάτων.

Τον πρόλαβε ο χάρος

Αιματηρή κατάληξη είχε η απόπειρα του Ηλία Σούμπαση - το όνομα του οποίου ανακοινώθηκε αργά χτες το βράδυ από την αστυνομία - να ληστέψει το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας Καλαμακίου, χτες το μεσημέρι. Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ο δράστης φορούσε κράνος δικυκλιστή και με την απειλή περιστρόφου προσπάθησε να αποσπάσει χρήματα. Ο φύλακας της τράπεζας, Φώτης Μπενετάτος, αντιλήφθηκε το ληστή την ώρα που μπήκε μέσα στο υποκατάστημα και πήρε προφυλάξεις για να τον ακινητοποιήσει. Την ώρα που ο ληστής είχε πιάσει από το λαιμό τη διευθύντρια της τράπεζας και απειλούσε τον ταμία με το όπλο του, ο φύλακας τον πυροβόλησε στο πλάι και τον τραυμάτισε βαρύτατα. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στον Ερυθρό Σταυρό, όπου όμως έχασε τη μάχη με το θάνατο.

Στο άκουσμα του πυροβολισμού, μια γυναίκα που περνούσε έξω από την τράπεζα τηλεφώνησε αμέσως στην αστυνομία, ενώ τα πρώτα λεπτά δημιουργήθηκε σύγχυση, καθώς οι αυτόπτες μάρτυρες έλεγαν ότι ο δράστης είχε και συνεργό ο οποίος διέφυγε με μοτοσικλέτα. Από την Αμεση Δράση εντοπίστηκε ένας "ύποπτος", αλλά αφέθηκε αργότερα ελεύθερος.

Εξω από την τράπεζα βρέθηκε σταθμευμένη μια κλεμμένη μοτοσικλέτα, που πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε από το δράστη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ