ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΔΝ
Η ΚΝΕ, νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 31 Γενάρη, οι εργασίες της 15ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), που διεξήχθη στη Λάρνακα της Κύπρου. Στις τετραήμερες εργασίες της ΓΣ της ΠΟΔΝ, πήραν μέρος 145 νέοι και νέες από 63 χώρες εκπροσωπώντας 78 Κομμουνιστικές, Αντιιμπεριαλιστικές και άλλες Προοδευτικές Οργανώσεις Νεολαίας από όλες τις ηπείρους. Στις εργασίες συμμετείχε με πολυμελή αντιπροσωπεία η ΚΝΕ, με επικεφαλής τον σ. Νίκο Σοφιανό, γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της 15ης ΓΣ, και αφού εγκρίθηκαν η Πολιτική Διακήρυξη της ΠΟΔΝ, οι περιφερειακές και θεματικές αποφάσεις και ο προγραμματισμός της δράσης της ΠΟΔΝ, για το μέλλον, αναδείχτηκαν τα νέα όργανα της Ομοσπονδίας (Γενικό Συμβούλιο, Γραφείο και περιφερειακοί συντονιστές). Πρόεδρος της ΠΟΔΝ για την επόμενη θητεία εκλέχτηκε η ΚΝΕ, ενώ στη θέση του Γενικού Γραμματέα επανεκλέχτηκε η Νεολαία του ΚΚ Ινδίας.

Η ΠΟΔΝ, που κλείνει φέτος τα 54 χρόνια δράσης και προσφοράς στην Παγκόσμια Νεολαία, επιβεβαίωσε στα ντοκουμέντα της τον αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της, την απόφασή της να ενισχύσει τη δράση της ενάντια στη νέα τάξη πραγμάτων για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων της νέας γενιάς.

Την πανηγυρική έναρξη των εργασιών στο διεθνές συνεδριακό κέντρο της Λευκωσίας, έκανε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Σπ. Κυπριανού και παρακολούθησαν πλήθος προσκεκλημένων. Ανάμεσά τους παραβρέθηκαν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον σ. Δ. Χριστόφια, ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ, της ΑΔΗ, όλων των πολιτικών νεολαιών, καθώς και πρεσβευτές της Κούβας, της Ρωσίας, της Κίνας κ. ά. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία αντιπροσωπειών από νεολαίες τουρκοκυπριακών κομμάτων, του Κινήματος Πατριωτικής Ενωσης και του Ρεπουμπλικάνικου Τουρκικού Κόμματος, που παρακολούθησαν τις εργασίες της Συνέλευσης.

Οι αντιπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν εκτεταμένα για την κατάσταση και τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό σε ειδική εκδήλωση όπου μίλησαν ο ΥΠΕΞ της Κύπρου, Ι. Κασουλίδης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ και μέλος του ΠΓ της ΚΕ Ανδρέας Χρήστου. Είχαν επίσης τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την πολιτική και τις θέσεις του ΑΚΕΛ στη συνάντηση που έγινε με αντιπροσωπεία της ΚΕ του κόμματος.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις που οργανώθηκαν από την ΕΔΟΝ, δόθηκε επίσης η δυνατότητα να γνωριστούν οι αντιπρόσωποι με τις περιφερειακές οργανώσεις της, και την πολύπλευρη δραστηριότητα που αναπτύσσουν.

Στις διάφορες διμερείς συναντήσεις επιβεβαιώθηκαν οι βαθείς αγωνιστικοί δεσμοί και σχέσεις της ΚΝΕ με μια σειρά σημαντικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο. Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, με την ανάληψη των ιδιαίτερων ευθυνών που απορρέουν από τα νέα καθήκοντα με την εκλογή της στη θέση του προέδρου, δήλωσε πως θα δώσει όλες της τις δυνάμεις στην εφαρμογή στη ζωή των αποφάσεων της συνέλευσης. Η γενική συμφωνία που εκφράστηκε στην υπερψήφιση των αποφάσεων είναι - κατά γενική ομολογία - ένα πρώτο σημαντικό βήμα στη συλλογική προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη δράση της Ομοσπονδίας, την ενίσχυση της δράσης της και της σύνδεσής της με τους αγώνες της νέας γενιάς.

Οι μαθητές ξέρουν...

Πράγματι, χρειάζεται απύθμενο θράσος για να βγαίνει ο Κ. Σημίτης και οι διάφοροι χειροκροτητές του και να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το μαθητικό κίνημα. Το είδαμε, λοιπόν, και αυτό. Ο πρωθυπουργός στην προχτεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του - όπως και διάφοροι δημοσιογράφοι, που όλον αυτόν τον καιρό έχουν αναλάβει το έργο της υπονόμευσης των μαθητικών αγώνων - εμφανίστηκε να ...υιοθετεί το κίνημα των μαθητών για τον αυθορμητισμό του, ν' αναγνωρίζει ότι "τα παιδιά έχουν πρόβλημα". Ολοι αυτοί, βέβαια, καταλήγουν σε ένα "διά ταύτα", που λέει: Είμαστε με τα παιδιά, αλλά όχι με τον αγώνα τους, που υποκινείται από άλλους μηχανισμούς...

Η τακτική αυτή είναι γνωστή και από άλλες περιπτώσεις. Δεν πείθουν κανέναν, πολύ περισσότερο τους μαθητές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ισχύει η λαϊκή ρήση "χέρι που δεν μπορείς να το δαγκώσεις, φίλησέ το". Προσπάθησαν και προσπαθούν χωρίς αποτέλεσμα να "δαγκώσουν" το μαθητικό κίνημα. Αστυνομικοί, εισαγγελείς, "αγανακτισμένοι γονείς", "αγανακτισμένοι οδηγοί", "έγκυροι" δημοσιογράφοι επιστρατεύτηκαν, για να χτυπήσουν, να υπονομεύσουν και να διασύρουν τους μαθητές και τους αγώνες τους. Αυτοί, που ξόρκιζαν τα αιτήματα των μαθητών και τις κινητοποιήσεις τους, είναι οι ίδιοι που τώρα εξαντλούν κάθε όριο υποκρισίας και διγλωσσίας, για να μιλήσουν για τη ζωντάνια του μαθητικού κινήματος. Σκύβουν, έτσι, με δόλο να "φιλήσουν" το "χέρι" των μαθητών. Ομως οι μαθητές, όπως αποδείχτηκε αυτούς τους μήνες των κινητοποιήσεών τους, είναι "σκληρά καρύδια" και "δε θα πάρουν". Καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί, έτσι ξαφνικά, να έπιασε ο πόνος όλους αυτούς, που μέχρι τώρα ήθελαν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι στα υπό κατάληψη σχολεία γίνονται "σημεία και τέρατα"...

Είναι σαφές αυτό που επιδιώκουν. Η συμπεριφορά τους κρύβει την προσπάθεια χειραγώγησης των μαθητών. Τα επιτελεία της κυβέρνησης προσπαθούν τώρα να επενδύσουν στο "μετά". Θέλουν να αποκαταστήσουν, στο βαθμό που μπορούν, στις συνειδήσεις των μαθητών ορισμένες γέφυρες επικοινωνίας και, ταυτόχρονα, να επηρεάσουν την από εδώ και πέρα πορεία των μαθητικών αγώνων, που, ούτως ή άλλως, θα υπάρχουν. Μέσα από τη μέχρι τώρα αγωνιστική πορεία του μαθητικού κινήματος, στις συνειδήσεις των μαθητών, έχουν καταγραφεί με σαφήνεια ορισμένα συμπεράσματα καθοριστικής σημασίας για την από εδώ και μπρος πορεία της πολιτικής τους συνειδητοποίησης. Είδαν, μέσα από την εμπειρία τους, ότι ο αγώνας είναι κάτι, όχι μόνο συμβατό με τη διαδικασία της δικής τους ανάπτυξης και ολοκλήρωσης ως ανθρώπων, αλλά και αναγκαίο. Εμαθαν να αγωνίζονται μαζικά, συλλογικά και οργανωμένα και είδαν με τα δικά τους μάτια και χωρίς παραμορφωτικούς φακούς "ποιος είναι με ποιον".

Τα συμπεράσματα αυτά των μαθητών, δηλαδή της σημερινής νέας γενιάς του τόπου, είναι ανησυχητικά για την κυβέρνηση και τους προπαγανδιστές της. Για το λόγο αυτό, δε μένουν απαθείς και παίρνουν τα μέτρα τους. Στοχεύουν στην αλλοίωσή τους, επιδιώκοντας, έτσι, να παρέμβουν από εδώ και μπρος στην κατεύθυνση του αγώνα των μαθητών και στη διαμόρφωση των συνειδήσεών τους. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι, καθώς οι μαθητές έμαθαν να αγωνίζονται, θα συνεχίσουν να τους βρίσκουν μπροστά τους. Επίσης διαπιστώνουν ότι οι μαθητές διδάσκουν ευρύτερα πως οι μαζικοί νεολαιίστικοι και λαϊκοί αγώνες δεν είναι κάτι "ξεπερασμένο" και "ντεμοντέ", όπως ορισμένοι - αυτοί που τους φοβούνται - διαλαλούν. Και όλα αυτά είναι που τους ανησυχούν...

Aπό την τελευταία Σύνοδο του Γραφείου της ΠΟΔΝ στις 17-9-98 στην Αθήνα
Η Αλέκα Παπαρήγα στη ΝΕΤ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,είναι προσκαλεσμένη της εκπομπής "Εβδομη μέρα", που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Ν. Χασαπόπουλος στη ΝΕΤ, την Κυριακή 7.2.99, στις 12 το μεσημέρι.

ΚΚΕ
Ημερίδα για τα Σώματα Ασφαλείας

Η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει, τη Δευτέρα 8.2.99 και ώρα 5 μμ στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ,ημερίδα με θέμα: "Η κατάσταση που επικρατεί στα Σώματα Ασφαλείας και οι διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων. Θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ".

Στόχος της ημερίδας είναι η διατύπωση των θέσεων του ΚΚΕ για τα προβλήματα και την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα Σώματα Ασφαλείας (ΣΑ). Η μη επαρκής αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η επέκταση της διαφθοράς στα ΣΑ αποτελούν σε ένα μεγάλο βαθμό τις εκδηλώσεις της αντιδημοκρατικής κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό των ΣΑ.

Θα εκτεθούν, επίσης, οι απόψεις του ΚΚΕ για ορισμένα τελευταία κυβερνητικά μέτρα που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, αλλά θα εντείνουν τον αυταρχισμό και μέσα στα ΣΑ.

Επιδίωξη της ημερίδας είναι η συμβολή στην ουσιαστική ενημέρωση του λαού για τις βαθύτερες αιτίες των παραπάνω προβλημάτων, αλλά και στην πάλη για εκδημοκρατισμό των ΣΑ και λύση των προβλημάτων του προσωπικού τους.

Στην ημερίδα θα γίνει πολιτική παρέμβαση από τον Δημήτρη Γόντικα,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ την εισήγηση του θέματος θα παρουσιάσει ο Γιάννης Νάκης,μέλος της ΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ