ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποκρισίες...

ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ αντίληψη του προβλήματος από κυβέρνηση που δηλώνει μάλιστα και υπεύθυνη. Τα νοσοκομεία - ιδίως το Λαϊκό - είναι στο μαύρο τους το χάλι, χειρουργεία δε λειτουργούν, τα ράντσα είναι καθεστώς, ελλείψεις σε προσωπικό, κι αυτοί... να λένε ότι υπάρχουν απλά ορισμένα προβληματάκια προγραμματισμού!

***

Εχουν τώρα τόσες μέρες, που από τον υπουργό μέχρι τους διορισμένους διευθυντές και αρμόδιους βρίσκουν ένα σωρό υπεύθυνους (τις ενώσεις των γιατρών, τους νοσοκόμους και όποιον άλλο φανταστείτε) εκτός από τον εαυτό τους.

***

Κι από πάνω μας αραδιάζουν αριθμούς και δισεκατομμύρια, μήπως και μας πείσουν ότι... κονδύλια υπάρχουν. Το ότι ο προϋπολογισμός για φέτος προβλέπει τα μισά, απ' όσα χρειάζονται για την Υγεία, δεν τους λέει τίποτε;***

Νομίζουν, άραγε, ότι θα καλύψουν το έλλειμμα αυτό με τα όσα βγαίνουν και λένε στις τηλεοράσεις; Αν ήταν έτσι, θα τους είχε κάνει εικόνισμα ο Γ. Παπαντωνίου. Και, αμέσως μετά, θα 'παιρνε τα χρήματα για να ενισχύσει την... ανάπτυξη της χώρας. Ξέρετε εσείς, σε ποιους θα τα 'δινε...

***

Μήπως μας πέρασαν για... ιθαγενείς και θέλουν να μας δελεάσουν με καθρεφτάκια και χάντρες; Η μήπως περιμένουν καμιά άλλη ...αιφνιδιαστική επίσκεψη του Κ. Σημίτη, όπως έκανε παλιότερα, για να μας πουν ότι ενδιαφέρονται;

***

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ πάντως ξεκινάει η συζήτηση στη Βουλή και της Συνθήκης του Αμστερνταμ (δηλαδή του αναβαθμισμένου Μάαστριχτ). Να είστε βέβαιοι ότι οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα υπερθεματίσουν υπέρ της ανάγκης να ενημερωθεί ο Ελληνας περί τινος ακριβώς πρόκειται...

***

Θα πούνε δεκάδες φορές ότι πρέπει να αυξηθεί η ευαισθησία του πολίτη για τα θέματα της ευρωπαϊκής ένωσης καθώς και για τις διαδικασίες ενοποίησης ώστε να είναι ενημερωμένος, να είναι ισότιμος Ευρωπαίος πολίτης και όλα τα σχετικά.

***

Τώρα το τι έκαναν γι' αυτό δε θα μας πούνε και βεβαίως άλλο η γνώση του θέματος από τον πολίτη κι άλλο η γνώμη του. Αυτή αν θέλανε να τη μάθουν, γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο... την οχλοκρατική διαδικασία - κατά τον Πάγκαλο - του δημοψηφίσματος.

Οι "βαλίτσες" του Σολάνα

Το Κόσσοβο, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλη στην Ουάσιγκτον για το νέο ρόλο και τη δομή του ιμπεριαλιστικού μηχανισμού, αποτέλεσαν τα βασικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών που είχε τις προάλλες ο γγ του ΝΑΤΟ, Χ. Σολάνα, με τους Σημίτη, Πάγκαλο, Τσοχατζόπουλο, στην Αθήνα.

Και σε ό,τι αφορά τα σχέδια και τις θέσεις της "συμμαχίας" για τα παραπάνω θέματα, είναι γνωστές και στρέφονται ευθέως κατά των λεγόμενων εθνικών συμφερόντων, αλλά και της ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή. Το ίδιο γνωστή, όμως, αποδείχτηκε - για μια ακόμη φορά - και η βούληση "προσαρμογής" της κυβέρνησης Σημίτη στα παραπάνω, η οποία όχι μόνο δεν τόλμησε να ψελλίσει ούτε μια λέξη διαφωνίας, αλλά, αντίθετα, προχώρησε ακόμη παραπέρα, από τις μέχρι τώρα θέσεις της. Και τη στρατιωτική συμμετοχή της χώρας στην ενδεχόμενη ΝΑΤΟική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο υποσχέθηκε, και αποδέχτηκε ότι η νέα δομή του ΝΑΤΟ θα αποτελέσει το Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Απόλυτα ευχαριστημένος πρέπει να έφυγε από την Αθήνα ο Χ. Σολάνα και με τις βαλίτσες του γεμάτες, από τα "γιες μεν" της κυβέρνησης Σημίτη.

"Χωρίς ταυτότητα"

"Η γαλλική εταιρία "Τσιμέντα Γαλλίας", θυγατρική της ιταλικής "Ιταλτσιμέντι", εξαγόρασε το 70% της βουλγαρικής εταιρίας τσιμέντων "Μπαλκάν", που εδρεύει στο Ντιμίτοβγκραντ, ανακοίνωσε η ιταλική εταιρία στο Μιλάνο. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η εξαγορά αυτή "επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του ομίλου για τη βουλγαρική αγορά". Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο όμιλος της "Ιταλτσιμέντι" απέκτησε πρόσφατα και τον έλεγχο της βουλγαρικής τσιμεντοβιομηχανίας "Ντέβνια"".

Την παραπάνω είδηση μετέδωσαν προχτές τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων (Αθηναϊκό, Γαλλικό κλπ.) και την αντιγράψαμε χωρίς καμιά απολύτως αλλαγή, γιατί θεωρούμε ότι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς, στην ουσία, σκιαγραφεί την πορεία μιας πολυεθνικής εταιρίας "χωρίς ταυτότητα"!

Μας μιλάει για μια "γαλλική" τσιμεντοβιομηχανία, που είναι "θυγατρική" ιταλικής και για μια βαλκανική (βουλγαρική) εταιρία, που επίσης έγινε "θυγατέρα" της ιταλικής "Ιταλτσιμέντι" και... "αδελφή" της γαλλικής "Τσιμέντα Γαλλίας". Με άλλα λόγια, δηλαδή, το χωρίς πατρίδα μεγάλο κεφάλαιο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη εξουσία και δύναμη, ξεζουμίζει ακόμη περισσότερους εργαζόμενους. Εξελίξεις, που δεν αποκαλύπτουν μόνο το πραγματικό περιεχόμενο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά και το δρόμο, που έχουν χρέος να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι και οι λαοί.

Εχουν μυριστεί "ψητό"

Υπάρχει, όμως και μια άλλη κατηγορία δημοσιευμάτων, που προβάλλουν με τέτοιο τρόπο τα προβλήματα των νοσοκομείων, με αποκλειστικό και μόνο σκοπό την παραπέρα υπονόμευση και συκοφάντηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Με απλά λόγια, δουλεύουν ουσιαστικά, για λογαριασμό των μεγαλοκλινικαρχών και του μεγάλου κεφαλαίου γενικότερα, που βλέπει τον χώρο της Υγείας, ως ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πεδίο άσκησης των κερδοσκοπικών του δραστηριοτήτων.

Βλέπετε, ο χώρος της Υγείας κάνει τζίρο πολλών τρισεκατομμυρίων. Αλλωστε, γι' αυτό το λόγο και η κυβέρνηση αφήνει όλο και μεγαλύτερο χώρο δράσης στο μεγάλο κεφάλαιο και σ' αυτόν τον τομέα.

Αποπροσανατολιστικά δημοσιεύματα

Πολλά είναι τελευταία τα δημοσιεύματα, για το χώρο των δημοσίων νοσοκομείων. Το γεγονός δεν είναι, βέβαια, αδικαιολόγητο, αφού είναι γνωστά σε όλους τα προβλήματα, που βασανίζουν το συγκεκριμένο χώρο και τα οποία την περίοδο αυτή βρίσκονται σε όξυνση. Οι προσπάθειες, όμως, που κάνουν ορισμένα από τα δημοσιεύματα αυτά, να συσκοτίσουν τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων είναι παντελώς αδικαιολόγητες.

Ολοι γνωρίζουν - ακόμη και όσοι υπογράφουν τα δημοσιεύματα αυτά - πως η βασική και καθοριστική αιτία της κακοδαιμονίας των δημόσιων νοσοκομείων και της δημόσιας υγείας γενικότερα, βρίσκεται στην "ανθυγιεινή" πολιτική της κυβέρνησης. Και όταν λέμε "ανθυγιεινή", δεν εννοούμε μόνο την ελλιπέστατη χρηματοδότηση. Ούτε μόνο την τακτική συρρίκνωσης των δημοσίων νοσοκομείων και διάφορα άλλα. Αλλά και την προώθηση στο χώρο αυτό των λεγόμενων ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων και, γενικότερα, μιας λογικής που αντιμετωπίζει τον ασθενή ως πελάτη και αυτή την ίδια την υγεία, ως εμπόρευμα.

Ας μην προσπαθούν, επομένως, να στρέψουν την προσοχή των αναγνωστών τους σε υπαρκτά ή ανύπαρκτα προβλήματα, τα οποία - έτσι ή αλλιώς - είναι παράγωγα της προαναφερόμενης πολιτικής.

Φτάνει μόνο αυτό;

Αφού όλη η Ελλάδα είχε από μέρες καταλάβει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί - ιδιωτικοί και κρατικοί - παραπλανούσαν τους τηλεθεατές, σχετικά με τις μαθητικές κινητοποιήσεις και πρόβαλαν συστηματικά τις ελάχιστες σκηνές βίας, ήρθε και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, να κάνει και αυτό την ανάλογη διαπίστωση.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, ίσως πείτε. Δε λέμε όχι. Εστω και τώρα, η διαπίστωση είναι θετική. Αρκεί μόνον αυτή, όμως; 'Η, μήπως, αρκεί η όποια ευαισθητοποίηση των πολιτών, μέσω του δημόσιου διαλόγου, όπως το ΕΣΡ αποφάσισε; Νομίζουν, άραγε, οι υπεύθυνοι του ΕΣΡ, ότι το τόσο σοβαρό θέμα της χειραγώγησης των συνειδήσεων - γιατί περί αυτού πρόκειται ουσιαστικά - μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυτές τις μεθόδους και τους τρόπους;

"Το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα αγροτικό τζιπ 4Χ4... Σήμερα πρέπει να ανταγωνιστούμε "Μακλάρεν" σε διεθνείς πίστες!". Η εκτίμηση ανήκει στον πρωθυπουργικό σύμβουλο επί του Τύπου, Γ. Πανταγιά, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "ΜΕΝ".

Θα παρατηρήσατε ότι η σύγκριση περιλαμβάνει τη μάρκα, το είδοςκλπ., και, πάντως, όχι την κατεύθυνση των αυτοκινήτων. Αυτές είναι δοσμένες από το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές, τόσο για τα τζιπ όσο και για τις "Μακλάρεν"...

Περίεργες... ευαισθησίες

Την ώρα που γινόταν το μεγάλο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο χτες στην Αθήνα, επέλεξαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Γ. Μίχας, και η παράταξή του η ΠΑΣΚΕ, για να συνεδριάσει η διοίκηση του Κέντρου. Η επιλογή του χρόνου, βέβαια, δεν ήταν άσχετη από το γεγονός ότι οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ θα συμμετείχαν στο συλλαλητήριο και δε θα μπορούσαν να παραβρεθούν. Οσο για την "αναγκαιότητα" να γίνει ακριβώς τότε η συνεδρίαση, πρέπει να σημειώσουμε ότι το ΔΣ του ΕΚΠ έχει να συνεδριάσει από τον περασμένο Οκτώβρη!

Τελικά, η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε κι έμειναν μόνο οι "εντυπώσεις" από την επιμονή του προέδρου του ΕΚΠ και της παράταξής του να γίνει τότε. Δεν έδειξε, όμως, την ανάλογη ευαισθησία ούτε για το λιμάνι, που ξεπουλήθηκε στους ιδιώτες, ούτε για τους μεγάλους αγώνες των μαθητών, καθώς δε θέλησε η παράταξή του να βγει έστω ένα ψήφισμα συμπαράστασης. Κοντά στους μαθητές βρέθηκαν μόνο οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ, με την ίδια συνέπεια που δείχνουν όταν στέκονται στο πλευρό των συναδέλφων τους...

Μπαράζ

Ενας την πάλη

σταματά

κι ευθύς άλλος

αρχίζει,

θέσεις αλλάζει

ο λαός, απλώς,

στο μετερίζι,

ποτάμι

που ξεχείλισε

στην κοίτη

δε γυρίζει!

Ενας την πάλη

σταματά

κι άλλος

στη "μάχη" μπαίνει,

ο κόμπος πλέον

έφτασε, αφέντες μου,

στο χτένι,

και τελικά

θα είσαστε

εσείς

οι ηττημένοι!

Ο οίστρος

Υποπτες υποσχέσεις για "φοροελαφρύνσεις"

Συνεχίζονται οι διαρροές "πληροφοριών" πως η κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο φορολογικών... ελαφρύνσεων. Διάφορα σενάρια δημοσιεύονται σε ορισμένη μερίδα του Τύπου και ακολουθούν τα ρεπορτάζ, περί του προετοιμαζόμενου από την κυβέρνηση "κοινωνικού διαλόγου", για το Μάρτη, στο τραπέζι του οποίου υποτίθεται πως θα τεθούν οι κυβερνητικές προτάσεις.Είναι προφανές πως οι διαρροές αυτές και τα αντίστοιχα δημοσιεύματα χτυπάνε σε πολλούς στόχους ταυτόχρονα. Ενας πρώτος είναι να γίνει εφικτό το ξαναστήσιμο του θεάτρου, που ονομάζουν "κοινωνικό διάλογο". Βλέπετε, έχει τόσο πολύ ξεφτιλιστεί, που ακόμη και η "πράσινη" ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ δυσκολεύεται να ξαναπαίξει το ρόλο του "διαλεγόμενου". Ενας δεύτερος αφορά στο επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ενας τρίτος και ο μεγαλύτερος έχει σχέση με τις ευρωεκλογές. Αρχίζουμε το "διάλογο", μέσα στο Μάρτη - σκέφτονται τα κυβερνητικά επιτελεία - διατηρούμε ένα κλίμα παροχολογίας και υποσχέσεων, με τα γνωστά κόλπα, μέχρι το Μάη, και αφού ψηφίσει ο κόσμος, τον Ιούνη, τα βρίσκουμε μετά...

Επειδή, λοιπόν, πολλές φορές μέχρι σήμερα η εμπειρία έχει δείξει πως οι υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις κατέληγαν στην πράξη σε φοροεπιβαρύνσεις, εμείς θα λέγαμε στους φορολογούμενους να έχουν πάντα κατά νου το ρητό "φοβού τους Δανούς και δώρα φέροντας"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ