ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΣΤΙΑΙΑ
Αρκετές πληγές άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Στον "ύπνο" έπιασε η δυνατή σεισμική δόνηση των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ - που σημειώθηκε τριάντα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, προχτές, στην περιοχή της Ιστιαίας - τους κατοίκους της περιοχής.

Ο σεισμός, που εντοπίστηκε στο βόρειο θαλάσσιο χώρο της Εύβοιας και συνοδευόταν από δυνατή βοή, πανικόβαλε τους κατοίκους, οι οποίοι πέρασαν την υπόλοιπη νύχτα στο "πόδι". Ακολούθησαν και μετασεισμικές δονήσεις, μικρότερης έντασης απ' ό,τι ο σεισμός. Από χτες το μεσημέρι, με κάθε επιφύλαξη, οι κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους, τουλάχιστον σ' αυτά που δεν έχουν πάθει μεγάλες και επικίνδυνες ζημιές.

Για μια ακόμα φορά ο κρατικός μηχανισμός άργησε να αντιδράσει, αφού δυο συνεργεία αρμόδιων υπαλλήλων της νομαρχίας και του ΥΠΕΧΩΔΕ, που έφτασαν επιτόπου, θα αρχίσουν την καταγραφή σήμερα, με καθυστέρηση μιας ημέρας δηλαδή. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός πως στο δημαρχείο της Ιστιαίας υπήρχαν από χτες 200 δηλώσεις κατοίκων που τα σπίτια τους έπαθαν ζημιές.

Από τη σεισμική δόνηση, που έγινε αρκετά αισθητή σ' όλη την Εύβοια και στους γύρω νομούς, σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν στο συγκρότημα Λυκείου της Ιστιαίας (έχει κατασκευαστεί πριν από 15 χρόνια), όπου από χτες δε γίνονται μαθήματα και οι μαθητές πηγαίνουν απογευματινές ώρες στο Γυμνάσιο, στο Αστυνομικό Τμήμα Ιστιαίας και στα Δημοτικά Σχολεία Νέου Πύργου και Ασμηνίου.

Επίσης ζημιές όπως προαναφέραμε έχουν δηλωθεί σε 200 ακόμα σπίτια και κτίρια της Ιστιαίας και σε 100 ακόμα σπίτια που βρίσκονται στις γύρω κοινότητες, ενώ σε πολλά χωριά είχε διακοπεί η τηλεφωνική επικοινωνία. Επίσης στο Δήμο Αιδηψού πέντε κτίρια έχουν υποστεί ρωγμές.

Επικίνδυνες ρωγμές στις βάσεις της έχει υποστεί και η γέφυρα που συνδέει την Κοινότητα Γουβών με τους οικισμούς Καστρί και Παλαιόκαστρο, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνη ή και αδύνατη η διέλευση κατοίκων και μαθητών των παραπάνω οικισμών, ενώ ρωγμές έχει υποστεί και ο δρόμος προς το Ασμήνιο.

Περιοδεία στην πόλη της Ιστιαίας και στις άλλες πληγείσες περιοχές, έκανε ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Ν. Εύβοιας, Δ. Ραχιώτης,ο οποίος σε συνάντηση που είχε με το νομάρχη, ζήτησε την άμεση και ολική καταγραφή των ζημιών και τη λήψη μέτρων. Οπως επισήμανε στο "Ρ" ο Δ. Ραχιώτης, καμιά ενημέρωση δεν υπήρξε απ' τους αρμόδιους, προκειμένου να μην παραμένει πανικοβλημένος ο κόσμος. Ο επικεφαλής της ΝΑΣ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, αντίκρισε πολλά δημόσια κτίρια να έχουν υποστεί ζημιές (π. χ. Λύκειο Ιστιαίας), κάτι που, όπως δήλωσε, "έχει σχέση με τον τρόπο ανάθεσης και κατασκευής των δημόσιων έργων από τις κυβερνήσεις".

"ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ"
Πρόγραμμα δράσης κόντρα στο ξεπούλημα

Συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης μέχρι τη μεθεπόμενη Πέμπτη, 18 Φλεβάρη, αποφάσισε χτες το ΔΣ της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), εκφράζοντας τη ριζική αντίθεση των εργαζομένων στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση για τον εθνικό αερομεταφορέα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα, 3ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ. ) την ερχόμενη Παρασκευή, που λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους υποψήφιους "μάνατζερ" της ΟΑ, σύγκληση έκτακτου συνεδρίου της Ομοσπονδίας, περιοδείες συνδικαλιστικών κλιμακίων στους χώρους δουλιάς, συναντήσεις με κόμματα, ενημέρωση της κοινής γνώμης κ.ά.

Κατά τη χτεσινή πολύωρη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΣΠΑ, αποφασίστηκε, επίσης, να ζητηθεί εγγράφως συνάντηση των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό. Υπέρ της θέσης του προεδρείου ψήφισαν 16 από τα 21 μέλη της ΟΣΠΑ, τρία στελέχη της ΠΑΣΚΕ ψήφισαν "λευκό". Οι δύο εκπρόσωποι της "Διακλαδικής Συνεργασίας" (πρόσκειται στο ΣΥΝ) καταψήφισαν το πρόγραμμα δράσης, ισχυριζόμενοι ότι το κλίμα δεν είναι ευνοϊκό. Ως "αριστερή" θέση πρότειναν να υπάρξει πληρωμένη καταχώριση της ΟΣΠΑ στο διεθνή Τύπο, με την οποία να εκφράζεται η αντίθεση των εργαζομένων στην εκχώρηση της διοίκησης της ΟΑ σε ξένο "μάνατζερ", καθώς και άλλες καταχωρίσεις στα ελληνικά μέσα δημοσιότητας, για την... επικοινωνία με την κοινωνία. Επίσης, πρότειναν να γίνουν συμβολικές καταλήψεις από συνδικαλιστές στα συναρμόδια υπουργεία.

Οπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της ΟΣΠΑ, όλοι οι εργαζόμενοι στην ΟΑ είναι πεπεισμένοι ότι ο ξένος "μάνατζερ" αποτελεί τον προθάλαμο για: Το ξεπούλημα του ενιαίου και δημόσιου εθνικού αερομεταφορέα, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι, προσθέτουν, θα αντισταθούν σταθερά και δυναμικά σ' αυτή την πολιτική, συντονίζοντας τη δράση τους με τη ΓΣΕΕ και το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα. Στο πλαίσιο αυτό, το προεδρείο της Ομοσπονδίας καλεί τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων να πάρουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες αντίστασης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσης, που αποφασίστηκε χτες, οι εργαζόμενοι διοργανώνουν σήμερα στις 10 π.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΟΑ, στη Λεωφ. Συγγρού και στις 12 το μεσημέρι στο Ανατολικό Αεροδρόμιο. Για αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση ΟΣΠΑ - ΓΣΕΕ το πρωί και το απόγευμα με τον υπουργό Μεταφορών. Μεθαύριο Πέμπτη, κλιμάκιο συνδικαλιστών της ΟΣΠΑ θα ενημερώσει τους εργαζόμενους στην τεχνική διεύθυνση και στο κέντρο μηχανογράφησης, ενώ την ίδια μέρα προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων της ΟΑ σε Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα. Το έκτακτο συνέδριο της ΟΣΠΑ ορίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο Σωκρ. Μαντζουράνης,εκπρόσωπος της ΕΣΚ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) στο ΔΣ της ΟΣΠΑ, επισημαίνει ότι για τους εργαζόμενους είναι μονόδρομος η αντίσταση σ' αυτά τα σχέδια ξεπουλήματος του εθνικού αερομεταφορέα και της υποθήκευσης του εργασιακού τους μέλλοντος.

"ΛΥΜΠΕΡΙΟΣ"
Από πνιγμό ο καπετάνιος

Σε "βέβαιο πνιγμό" οφείλεται ο θάνατος του πλοιάρχου της μηχανότρατας "ΛΥΜΠΕΡΙΟΣ"Παντελή Μεσολογγίτη,σύμφωνα με τα χτεσινά αποτελέσματα της δεύτερης ιατροδικαστικής εξέτασης, που έγινε ύστερα από σχετική αίτηση που κατέθεσε η σύζυγος του πλοιάρχου. Σ' αυτό το αποτέλεσμα, κατέληξαν οι τεχνικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Γιαμαρέλης και Νίκος Καλογριάς, οι οποίοι είχαν οριστεί από την οικογένεια του Π. Μεσολογγίτη και ο προϊστάμενος του Νεκροτομείου Πειραιά κ. Κανάκης.Η πρώτη ιατροδικαστική εξέταση που είχε γίνει το βράδυ της περασμένης Παρασκευής από τον ιατροδικαστή κ. Μπογιόκα στις σορούς του καπετάνιου και του μηχανικού της μηχανότρατας Παναγιώτη Αθανασάκου ανέφερε "πιθανό πνιγμό".

Τα πτώματα των δύο Ελλήνων ναυτεργατών είχαν εντοπιστεί την Παρασκευή λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σφηνωμένα στα βράχια της ακτής Αγία Ειρήνη της Κύθνου και, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, βρίσκονταν στη θάλασσα "τουλάχιστον 10 μέρες". Στη μηχανότρατα που έχει εξαφανιστεί από τις 23 Γενάρη υπηρετούσαν άλλοι 5 ναυτεργάτες από την Αίγυπτο.

Στο μεταξύ, οι έρευνες για την ανεύρεση της μηχανότρατας συνεχίζονται, ενώ προχτές Κυριακή βρέθηκαν άλλα πέντε ξύλινα τελάρα με το όνομα "ΛΥΜΠΕΡΙΟΣ" αυτή τη φορά στην Ανδρο και συγκεκριμένα στον όρμο Πλάκα.Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα έχουν βρεθεί δεκάδες τέτοια τελάρα στην Κύθνο, σωσίβια, κομμάτια κόντρα πλακέ, μία πόρτα από μικρό ψυγείο και προσωπικά αντικείμενα. Οσον αφορά το ενδεχόμενο που είχε εξεταστεί αρχικά από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, να συμμετέχει στις έρευνες για την ανεύρεση της μηχανότρατας και το ωκεανογραφικό πλοίο "ΑΙΓΑΙΟ",κατά πάσα πιθανότητα, θα απορριφθεί, καθώς το οικονομικό κόστος μιας τέτοιας ενέργειας είναι τεράστιο, ενώ το ίδιο το αλιευτικό θεωρείται πολύ δύσκολο να εντοπιστεί από το ωκεανογραφικό, καθώς δεν υπάρχει ακριβές σημείο της εξαφάνισής του.

Πάντως, με βάση τα αποτελέσματα και της δεύτερης ιατροδικαστικής εξέτασης, από την πλευρά του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ενισχύεται η περίπτωση του εμβολισμού της μηχανότρατας από άλλο πλοίο, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας.

ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ
Εχουν κι αυτοί προβλήματα

Τη γενική της συνέλευση πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΕΠΛΣ). Στη συνέλευση παραβρέθηκαν εκατοντάδες εργαζόμενοι του κλάδου από όλη τη χώρα. Από τα πολιτικά κόμματα παραβρέθηκαν, από το ΚΚΕ ο βουλευτής Σταύρος Παναγιώτου,από τη ΝΔ οιΤζιτζικώστας και Ορφανός, ενώ υπήρξε αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, αλλά και συνδικαλιστές από την ΑΔΕΔΥ και τα Σώματα Ασφαλείας.

Τα πιο χαρακτηριστικά ζητήματα που τέθηκαν στη συνέλευση ήταν: Η αναγκαιότητα άμεσης πρόσληψης 2.000 ατόμων για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού, η οικονομική αναβάθμιση των εργαζομένων στο ΛΣ με αύξηση μισθών ύψους 15%, η αύξηση του αφορολόγητου ορίου, η καταβολή υπερωριών και η θεσμική αναδιοργάνωση του ΛΣ με τη συγκρότησή του σε αρχηγείο προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που ρητά επιβάλλει σήμερα η ελληνική κοινωνία.

Χαιρετίζοντας τη συνέλευση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου υπενθύμισε ότι το Κόμμα πρόσφατα, σε συνεργασία με το ΔΣ της ΠΕΠΛΣ, συνέταξε υπόμνημα που απέδωσε στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο περιλάμβανε συγκεκριμένες προτάσεις για επίλυση μιας σειράς προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Λιμενικού Σώματος. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους λιμενικούς να αγωνιστούν για: Τον εκδημοκρατισμό και την αποστρατικοποίηση του Σώματος. Την αποδέσμευση από το στρατιωτικό ποινικό κώδικα. Την απαλλαγή του Σώματος από την εξυπηρέτηση της Συνθήκης ΣΕΝΓΚΕΝ. Την κάλυψη των κενών στην οργανωτική δύναμη μέσω πρόσληψης προσωπικού που θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση του κοινωνικού έργου του Σώματος. Τον απεγκλωβισμό της εκπαίδευσης από το Πολεμικό Ναυτικό. Τη διασφάλιση της πλήρους συνδικαλιστικής ελευθερίας. Τον εκδημοκρατισμό του συστήματος των κρίσεων και προαγωγών. Τη διεκδίκηση ειδικού μισθολογίου για τα Σώματα Ασφαλείας με στήριξη του Βασικού Μισθού. Την εφαρμογή όσων προβλέπει η εργατική νομοθεσία για τα νυχτερινά, τις αργίες και τις υπερωρίες.

ΣΤΕ
Για τις προαγωγές η Ολομέλεια;

Σε ήρεμο κλίμα και με ήπιους τόνους πραγματοποιήθηκε η χτεσινή συνεδρίαση της διοικητικής Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και τελικά αποφεύχτηκε η σύγκρουση - όπως διαφαινόταν εδώ και μέρες - στους κόλπους του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου.

Ουσιαστικά, πίσω από τα θεσμικά ζητήματα για τα οποία ζήτησαν τη σύγκληση της Ολομέλειας οι 27 ανώτατοι διοικητικοί δικαστές, υποκρύπτονται οι εκ των προτέρων αντιδράσεις των δικαστικών λειτουργών για τις επιλογές της κυβέρνησης στο τέλος Ιούνη, τότε που το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί να επιλέξει τον αντικαταστάτη του προέδρου του ΣτΕ, Β. Μποτόπουλου,ο οποίος αποχωρεί λόγω ορίου ηλικίας.

Το κλίμα στο ΣτΕ άρχισε να φορτίζεται μετά τις προαγωγές του περασμένου Ιούνη με τις "βουτιές" στην επετηρίδα από την κυβέρνηση. Οι δικαστές τώρα εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την παράλειψη προαγωγής κάποιων δικαστικών λειτουργών, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλου, ενώ τώρα θέλουν να δώσουν το "μήνυμα" στην κυβέρνηση να σεβαστεί την επετηρίδα.

Στη χτεσινή Ολομέλεια του ΣτΕ (συμμετείχαν 47 ανώτατοι δικαστές) ο Μ. Δεκλερής έθεσε θέμα συγκρότησης των επιτροπών για τα επιμέρους θέματα που είχαν ζητήσει οι 27 δικαστές και να μην εισακουστούν οι επιμέρους εισηγητές, τους οποίους είχε ορίσει ο πρόεδρος του ΣτΕ, Β. Μποτόπουλος. Το αίτημα έγινε δεκτό και συγκροτήθηκαν τέσσερις επιτροπές.

Η κυβέρνηση αποφάσισε την απομάκρυνση του διευθύνοντα συμβούλου της ΟΑ Θ. Τσακιρίδη, ενόψει της εκχώρησης της διοίκησης του εθνικού αερομεταφορέα σε ξένο "μάνατζερ". Οπως έγινε γνωστό, ο Θ. Τσακιρίδης θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Επίσης, η κυβέρνηση, για να εξασφαλίσει στο νέο "μάνατζερ" συνθήκες πλήρους ασυδοσίας στην άσκηση διοίκησης, προτίθεται να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή, που θα προβλέπει την εξαίρεση της ΟΑ από τους νόμους 2414/96 "περί εκσυγχρονισμού των ΔΕΚΟ" και 2190/95 "περί προσλήψεων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ