Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΣΤΙΑΙΑ
Αρκετές πληγές άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Στον "ύπνο" έπιασε η δυνατή σεισμική δόνηση των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ - που σημειώθηκε τριάντα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, προχτές, στην περιοχή της Ιστιαίας - τους κατοίκους της περιοχής.

Ο σεισμός, που εντοπίστηκε στο βόρειο θαλάσσιο χώρο της Εύβοιας και συνοδευόταν από δυνατή βοή, πανικόβαλε τους κατοίκους, οι οποίοι πέρασαν την υπόλοιπη νύχτα στο "πόδι". Ακολούθησαν και μετασεισμικές δονήσεις, μικρότερης έντασης απ' ό,τι ο σεισμός. Από χτες το μεσημέρι, με κάθε επιφύλαξη, οι κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους, τουλάχιστον σ' αυτά που δεν έχουν πάθει μεγάλες και επικίνδυνες ζημιές.

Για μια ακόμα φορά ο κρατικός μηχανισμός άργησε να αντιδράσει, αφού δυο συνεργεία αρμόδιων υπαλλήλων της νομαρχίας και του ΥΠΕΧΩΔΕ, που έφτασαν επιτόπου, θα αρχίσουν την καταγραφή σήμερα, με καθυστέρηση μιας ημέρας δηλαδή. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός πως στο δημαρχείο της Ιστιαίας υπήρχαν από χτες 200 δηλώσεις κατοίκων που τα σπίτια τους έπαθαν ζημιές.

Από τη σεισμική δόνηση, που έγινε αρκετά αισθητή σ' όλη την Εύβοια και στους γύρω νομούς, σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν στο συγκρότημα Λυκείου της Ιστιαίας (έχει κατασκευαστεί πριν από 15 χρόνια), όπου από χτες δε γίνονται μαθήματα και οι μαθητές πηγαίνουν απογευματινές ώρες στο Γυμνάσιο, στο Αστυνομικό Τμήμα Ιστιαίας και στα Δημοτικά Σχολεία Νέου Πύργου και Ασμηνίου.

Επίσης ζημιές όπως προαναφέραμε έχουν δηλωθεί σε 200 ακόμα σπίτια και κτίρια της Ιστιαίας και σε 100 ακόμα σπίτια που βρίσκονται στις γύρω κοινότητες, ενώ σε πολλά χωριά είχε διακοπεί η τηλεφωνική επικοινωνία. Επίσης στο Δήμο Αιδηψού πέντε κτίρια έχουν υποστεί ρωγμές.

Επικίνδυνες ρωγμές στις βάσεις της έχει υποστεί και η γέφυρα που συνδέει την Κοινότητα Γουβών με τους οικισμούς Καστρί και Παλαιόκαστρο, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνη ή και αδύνατη η διέλευση κατοίκων και μαθητών των παραπάνω οικισμών, ενώ ρωγμές έχει υποστεί και ο δρόμος προς το Ασμήνιο.

Περιοδεία στην πόλη της Ιστιαίας και στις άλλες πληγείσες περιοχές, έκανε ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Ν. Εύβοιας, Δ. Ραχιώτης,ο οποίος σε συνάντηση που είχε με το νομάρχη, ζήτησε την άμεση και ολική καταγραφή των ζημιών και τη λήψη μέτρων. Οπως επισήμανε στο "Ρ" ο Δ. Ραχιώτης, καμιά ενημέρωση δεν υπήρξε απ' τους αρμόδιους, προκειμένου να μην παραμένει πανικοβλημένος ο κόσμος. Ο επικεφαλής της ΝΑΣ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, αντίκρισε πολλά δημόσια κτίρια να έχουν υποστεί ζημιές (π. χ. Λύκειο Ιστιαίας), κάτι που, όπως δήλωσε, "έχει σχέση με τον τρόπο ανάθεσης και κατασκευής των δημόσιων έργων από τις κυβερνήσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ