Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν υπάρχει άλλη λύση από τον αγώνα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον δημοσιογράφο κ. Χασαπόπουλο, την Κυριακή το μεσημέρι στη ΝΕΤ, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ανάμεσα σε άλλα και σε ερωτήματα που αφορούσαν τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, τις μορφές πάλης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το αγροτικό κίνημα. Ο διάλογος με τον δημοσιογράφο έχει ως εξής:

- Νομίζετε ότι αυτή η μορφή διαμαρτυρίας, το να μπλοκάρουν δηλαδή τους δρόμους οι αγρότες, είναι η πρέπουσα;

- Το πρώτο πράγμα που έχει σημασία είναι γιατί αγωνίζονται αυτοί οι άνθρωποι και γιατί ο αγώνας τους παίρνει αυτή την οξυμένη μορφή ή γιατί ο αγώνας πήρε οξυμένη μορφή στην παιδεία. Οι μορφές του αγώνα καθορίζονται κατ' αρχήν από την ένταση και την όξυνση του προβλήματος και κυρίως από τη στάση που κρατάει η κυβέρνηση. Εμείς δε θεωρούμε έναν αγώνα μεγάλο μόνο απ' τη μορφή του, έχει κι άλλα στοιχεία. Ομως αυτές οι οξυμένες μορφές που εμφανίζονται σήμερα και σ' όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα, δείχνουν κάτι. Οτι υπάρχει απόγνωση, κι όταν υπάρχει απόγνωση είναι πράγματι πολυτέλεια να πούμε "Α, στην Πατησίων θα κάνουμε ελεύθερα τον περίπατό μας". Υπάρχει συνειδητοποίηση ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η ανώτατη πίεση...

- Δηλαδή, βλέπετε πάλι το ενδεχόμενο να είναι μέλος του Κοινοβουλίου, βουλευτής του ΚΚΕ, στα μπλόκα των αγροτών;

- Στα μπλόκα των αγροτών είναι οι πάντες, όσον αφορά την πολιτική σύνθεση. Κι αλίμονο εάν ένας βουλευτής του ΚΚΕ, που προέρχεται απ' το αγροτικό κίνημα, που είναι εκλεγμένος από αγροτικό νομό, περιοριστεί μέσα στη Βουλή ή να βγάζει μόνο λόγους μπροστά στις κάμερες. Εμείς το 'χουμε πει πως οι βουλευτές του Κόμματος παλεύουν μέσα κι έξω απ' τη Βουλή. Το "μέσα στη Βουλή" για να βγει σε μας, πρέπει να υπάρχει το "έξω".

- Ο κ. Ανωμερίτης χθες μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έδωσε μια συνέντευξη Τύπου όπου είπε ορισμένα πράγματα, έκανε ορισμένες παροχές στους αγρότες. Ολα αυτά τα βρίσκετε εσείς αρκετά ή μήπως πρέπει να γίνουν πολλά;

- Ο κ. Ανωμερίτης δεν είπε απολύτως τίποτα. Προφανώς είχε δώσει ένα ραντεβού με τους δημοσιογράφους και δε θέλησε να το ακυρώσει. Μάλιστα παρακολουθούσα με ενδιαφέρον, όχι γιατί περίμενα να δώσει λύσεις, αλλά περίμενα να δω, λέω κάτι θα αναγκαστεί να πει. Και δεν είπε απολύτως τίποτα. Δηλαδή εγώ θεωρώ ότι ήταν μια συνέντευξη που δεν έγινε. Κοιτάξτε, είναι εντελώς αστείο να λέει μια κυβέρνηση στην Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή ότι "ξέρετε θα σας στείλω γραπτά τις απαντήσεις μου στις 6 του μήνα", και στις 6 του μήνα να λέει ότι "εμείς δεν είμαστε λογιστήριο, εμείς κάνουμε επιτελική δουλιά". Οι μάσκες έχουν πέσει, η κυβέρνηση δεν μπορεί πια. Εχουμε φύγει από τη φάση ακόμα και των υποσχέσεων. Γι' αυτό θα ήθελα να πω ότι υπάρχει κίνδυνος η κυβέρνηση να πάρει μεγάλο "μαστίγιο" και να δούμε απ' την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πράγματα που δεν τα έχουμε δει μετά το '74 ούτε απ' τη ΝΔ. Αυτά τα πράγματα η "τάξη", η "ησυχία" εμάς μας τρομάζουν. Ομως παρ' όλα αυτά ξέρουμε πως ο ελληνικός λαός είναι πια εκπαιδευμένος, καλά διδαγμένος και καταλαβαίνει πως αυτός ο αντιδημοκρατικός κατήφορος προετοιμάζει καινούρια μέτρα. Λοιπόν ο εργάτης, ο αγρότης, ο μαθητής, ο φοιτητής, ο μικρομεσαίος δεν έχει άλλη λύση απ' τον αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ