Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πανιατρική συσπείρωση ενάντια στην υποβάθμιση

"Δεν μπορούν να κάνουν φιέστες με απλήρωτους γιατρούς", κατήγγειλαν χτες οι νοσοκομειακοί γιατροί

Αποχή από τις εφημερίες και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία άρχισαν χτες και οι γιατροί της Θεσσαλονίκης διεκδικώντας, όπως δηλώνουν, το αυτονόητο: δηλαδή να πληρώνονται για τη δουλιά τους. Επίσης οι πανεπιστημιακοί γιατροί άρχισαν από χτες πενθήμερη απεργία.

Πολλές διοικήσεις νοσοκομείων απάντησαν σ' αυτό το δίκιο αίτημα των γιατρών με εξώδικες διαμαρτυρίες και με απειλές ότι θα καλέσουν τον εισαγγελέα, καθώς και ότι θα προχωρήσουν σε ασφαλιστικά μέτρα. Σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες στις 3 μ.μ. οι νοσοκομειακοί γιατροί, έξω από τα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, δήλωσαν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δικαίωμα του πολίτη στη δωρεάν και υψηλής ποιότητας περίθαλψη και να αντισταθούν στην υποβάθμιση του Δημόσιου Νοσοκομείου. Οι ομιλητές κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι με τις επιλογές της προσφέρει την Υγεία βορά στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Επίσης απαίτησαν άμεση κοινοποίηση πλαισίου εφημεριών, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Νοσοκομείων, καθώς και άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων από 1/1/98 έως 31/12/98.

Εκπρόσωποι των ειδικευόμενων γιατρών που συμμετείχαν στη συγκέντρωση ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε επίσχεση εργασίας σ' όλα τα νοσοκομεία και ότι θα σταματήσουν την κινητοποίησή τους μόνο όταν τους καταβληθούν ολοσχερώς όλες οι εφημερίες που έγιναν μέσα στο 1998.

Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης, Στρ. Πλωμαρίτης,κάλεσε τους συναδέλφους του να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη στο "Θεαγένειο" νοσοκομείο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εκεί του υπουργού Υγείας. "Δεν μπορούν να κάνουν φιέστες με απλήρωτους γιατρούς", τόνισε, συμπληρώνοντας ότι παρόμοια διαμαρτυρία θα γίνει στη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο νοσοκομείο "Παπανικολάου" όπου και θα εγκαινιάσει μονάδα Μεταμοσχεύσεων.

"Εάν αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία διατηρούν ένα επίπεδο και το διατηρούν - και λέμε εμείς το χειρότερο νοσοκομείο είναι καλύτερο από την καλύτερη κλινική - είναι γιατί αυτό πετυχαίνεται χάρη στην προσπάθεια των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων", επισήμανε ο Στρ. Πλωμαρίτης και αναφερόμενος στις απειλές για επέμβαση του εισαγγελέα, που εκτοξεύτηκαν από προέδρους νοσοκομείων, παρατήρησε: "Δεν μπορούμε και δε θέλουμε να χρεωθούμε την ανθρώπινη ζωή. Κι αν χρειαστεί θα υπονομεύσουμε τις κινητοποιήσεις μας για να μη διακινδυνεύσει η δημόσια υγεία. Οχι γιατί το θέλει ο εισαγγελέας, αλλά γιατί το θέλουμε εμείς". Τέλος, ζήτησε από τους νοσοκομειακούς γιατρούς να στοιχηθούν πίσω από την Ενωση και να συστρατευθούν για να μπορέσουν να αντισταθούν πιο αποτελεσματικά στη λαίλαπα.

Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισαν επίσης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Χρ. Παπακωνσταντίνου,ο Γ. Ζαχάρωφ,εκπρόσωπος του Συλλόγου γιατρών του ΙΚΑ, καθώς και εκπρόσωπος των πανεπιστημιακών γιατρών του ΑΠΘ. Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας και πολλών Κέντρων Υγείας. Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης τονίζει ότι "πρώτο θύμα της πολιτικής υποβάθμισης του Δημόσιου Νοσοκομείου είναι ο θεσμός της εφημερίας - θυσία στο βωμό των χρηματιστηριακών αξιών και του "οράματος" της ΟΝΕ, αφού το κόστος της προϋπολογίζεται με βάση τα περικομμένα κονδύλια του Υπουργείου Οικονομικών και όχι τις ανάγκες που εξυπηρετεί, τη στιγμή που υπέρογκα ποσά διαφεύγουν προς παροικούντες την εξουσία ή έντεχνα απομυζώνται από τα κυκλώματα της μίζας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ