Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

"Πάγωμα δαπανών", νέα ευρωλιτότητα

Δηλώσεις παραπληροφόρησης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Για άμεσες, δραστικές περικοπές στην "Κοινή Αγροτική Πολιτική" (ΚΑΠ) της περιόδου 2000 - 2006, και για έμμεσες περικοπές στο "πακέτο Σαντέρ" περιφερειακής πολιτικής, συζήτησε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ), ενόψει της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την Ατζέντα 2000 και της σχετικής εντολής για "γενικό πάγωμα δαπανών" και γενικευμένη ευρω - λιτότητα. Το ΕΚΟΦΙΝ "συστήνει" τα παραπάνω προς τα αρμόδια όργανα που είναι το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών (22/23 Φλεβάρη) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (26 Φλεβάρη) αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, που θα λάβουν και τις οριστικές αποφάσεις. "Στόχος" η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Βερολίνου (24 και 25/3). Εντύπωση προκάλεσε και χτες η "διαφορετική γλώσσα" του ΥΠΕΘΟ Γ. Παπαντωνίου για την Ατζέντα 2000, από αυτή που χρησιμοποιεί τόσο το "καθ' ύλην αρμόδιο" υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Γεωργίας. Ο Γ. Παπαντωνίου και το επιτελείο του μοιάζουν να είναι απ' άλλη κυβέρνηση και απ' άλλη χώρα. Η χτεσινή διαβεβαίωση π. χ. του Γ. Παπαντωνίου ότι "δε θα υπάρχουν επιπτώσεις για τους Ελληνες αγρότες από την Ατζέντα 2000" (!) θα αρκούσε για την απομάκρυνση του υπουργού σε οποιαδήποτε πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα. Ο Γ. Παπαντωνίου όχι μόνο τα λέει, αλλά προσπαθεί να πείσει ότι είναι και (... ) "σοσιαλιστικά". Στην πραγματικότητα το ελληνικό υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αποτελεί το ευρωπαϊκό υπουργείο με τη μεγαλύτερη παραπληροφόρηση και τις πλέον φασίζουσες μεθόδους προπαγάνδας και "πλύσης εγκεφάλων".

Ατζέντα 2000

Το ΕΚΟΦΙΝ συνεδρίασε και χτες με πρωινή ξεχωριστή συνεδρίαση του "ΕΚΟΦΙΝ - 11", δηλαδή των υπουργών Οικονομίας της ΟΝΕ, εκτός της Ελλάδας, Βρετανίας, Δανίας και Σουηδίας. Ως ΕΚΟΦΙΝ των 15 απασχολήθηκε βασικά με μία από τις πτυχές της Ατζέντας 2000, για το πώς και πόσες περικοπές θα γίνουν στον τομέα της ΚΑΠ, ενώ έγινε και τοποθέτηση των κρατών - μελών για την ευρω - λιτότητα στο "πακέτο Σαντέρ" της περιόδου 2000 - 2006. Για την ΚΑΠ κανείς δεν αμφισβητεί ότι "πρέπει" να γίνουν περικοπές, αλλά συζητούν όλοι για το "πώς" και "πόσες". Υπάρχουν διάφορες προτάσεις "εξοικονόμησης". Η γερμανική προεδρία προτείνει δύο μεθόδους περικοπών: ή θα οριστεί ένα ετήσιο ανώτατο όριο για κάθε χρονιά μέχρι το 2006, ή θα συμφωνηθεί εκ των προτέρων ότι οι κοινοτικοί προϋπολογισμοί 2000 - 2006 θα "παγώσουν" στα επίπεδα του κοινοτικού προϋπολογισμού του 1999. Αλλά φαίνεται ότι με τον τρόπο αυτό οι περικοπές δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των "μεγάλων" γι' αυτό και η γερμανική προεδρία προτείνει επιπλέον γενική μείωση 3% όλων των ενισχύσεων της ΚΑΠ για κάθε χρόνο από το 2000 μέχρι το 2006. Η πρόταση για σταδιακή "επανεθνικοποίηση" της ΚΑΠ, προσκρούει σε σταθερό και επίμονο βέτο της Γαλλίας, που είναι και η μεγαλύτερη αγροτική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε χτες ότι η κυβέρνηση, δε συμφωνεί με τον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου ετήσιων δαπανών 40 δισ. EΥΡΩ για το σύνολο της κοινοτικής αγροτικής πολιτικής, και ισχυρίστηκε ότι "δε θα υπάρχουν επιπτώσεις για τους Ελληνες αγρότες" γιατί, λέει, "τα πλεονάσματα της ΚΑΠ δεν έχουν καμία σχέση με τα μεσογειακά προϊόντα" (!).

Στο ΕΚΟΦΙΝ έγινε χτες εκτεταμένη συζήτηση και για έμμεσες περικοπές του "πακέτου Σαντέρ". Η γερμανική προεδρία προτείνει "πάγωμα των δαπανών" όχι στα χαμηλά επίπεδα του 1999 για όλη την περίοδο 2000 - 2006, αλλά στα ακόμη χαμηλότερα επίπεδα του "μέσου όρου της περιόδου 1993 - 1999". Ταυτόχρονα με την περικοπή δαπανών, προτείνεται αυστηρή εφαρμογή των κριτηρίων και των τρόπων εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων, ενώ "τρέμει" και η ίδια η ύπαρξη του Ταμείου Συνοχής που απειλείται να (... ) εξαφανιστεί. Το ΕΚΟΦΙΝ συζήτησε εκτός από "πάγωμα δαπανών" και "αλλαγή στον τρόπο εσόδων" (ίδιοι πόροι) του κοινοτικού προϋπολογισμού. Ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι η κυβέρνηση δε συμφωνεί να αλλάξει το ποσοστό εσόδων (1,27% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ), αποσιωπώντας, βέβαια, ότι αυτό θα μειωθεί αυτόματα σε περίπτωση υιοθέτησης του "παγώματος δαπανών". Επιπλέον ο Ελληνας ΥΠΕΘΟ δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με τις απόψεις περί "γενικευμένου διορθωτικού μηχανισμού" και ισχυρίστηκε ότι "εξατομικευμένες διορθώσεις", όπως π. χ. επιστροφές προς στη Γερμανία όπως γίνεται τώρα με τη Βρετανία, "θα ωφελήσουν την Ελλάδα"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ