Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Περήφανη απάντηση της αγροτιάς

Παρά την τεράστια επιχείρηση τρομοκράτησης που έχει στήσει η κυβέρνηση, αλλά και τον ανοιχτό υπονομευτικό ρόλο της ηγεσίας της ΝΔ, οι ξωμάχοι του κάμπου αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το δίκιο τους έχουν "στρατοπεδεύσει" από χτες σε τρία σημεία της Εθνικής Αθήνας - Θεσσαλονίκης

Η αρχή έγινε και ήταν πετυχημένη. Οι Θεσσαλοί αγρότες, όπως ακριβώς το είχαν προγραμματίσει, έφτασαν χτες το μεσημέρι και "στρατοπέδευσαν" με τα τρακτέρ τους στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Οι Καρδιτσιώτες έστησαν μπλόκο στη "Βιοκαρπέτ", οι Λαρισαίοι και οι Τρικαλινοί στη διασταύρωση της οδού Σωκράτους, στην είσοδο της Λάρισας, ενώ τρακτέρ αγροτών της Μαγνησίας έχουν συγκεντρωθεί στην παλιά Εθνική Οδό, κοντά στο Βελεστίνο. Σήμερα, αλλά και τις επόμενες μέρες, αναμένονται να έρθουν και πολλά άλλα τρακτέρ για να ενισχύσουν τα μπλόκα, καθώς πάρα πολλοί αγρότες δεν κατάφεραν χτες, λόγω των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών και άλλων πρόσκαιρων εμποδίων, να βγουν στην Εθνική οδό.

Οι Θεσσαλοί αγρότες είχαν να ξεπεράσουν πολλές δυσκολίες.Τον καιρό, με το πολικό ψύχος στην αρχή και την καταρρακτώδη βροχή στη συνέχεια. Την τεραστίων διαστάσεων επιχείρηση αστυνομικής τρομοκράτησης απ' την κυβέρνηση, με αστυνομικούς σε κάθε χωριό να "επιτηρούν" την έξοδο των τρακτέρ. Την ανοιχτά υπονομευτική τακτική της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία την παραμονή ακριβώς της κινητοποίησης και διά στόματος του προέδρου του κόμματος και άλλων στελεχών, καταδίκασε εκ των προτέρων την απόφαση των αγροτών να κλιμακώσουν τον αγώνα τους στήνοντας μπλόκα στην Εθνική Οδό. Παρ' όλα αυτά με θαυμαστή δύναμη ψυχής, ανυπέρβλητη σωματική αντοχή και ακλόνητη πίστη στο δίκιο του αγώνα, οι ξωμάχοι του θεσσαλικού κάμπου έδωσαν υπερήφανη απάντηση με τη μαζικότητα και το δυναμισμό της κινητοποίησής τους. Απέδειξαν ότι τίποτα δεν τους σταματά.Και τώρα από τα μπλόκα της Εθνικής Οδού στέλνουν χαιρετίσματα στην ποικιλώνυμη και ποικιλόμορφη εξουσία και στα αφεντικά της, στην ΕΕ, διαμηνύοντας: "Είμαστε εδώ! Είμαστε πολλοί! Θα γίνουμε περισσότεροι. Προχωρούμε και θα νικήσουμε".

Οι αγρότες είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν όλες τις επιθέσεις εναντίον τους, που θα πολλαπλασιαστούν και θα οξυνθούν μετά τη χτεσινή πετυχημένη αρχή στην κλιμάκωση της πάλης τους. Τις συκοφαντίες των ΜΜΕ, που έσπευσαν να μετρήσουν τα τρακτέρ και να τα βρουν λιγότερα απ' τις προηγούμενες χρονιές, θα τις αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία και με την έλευση κι άλλων τρακτέρ σήμερα στα μπλόκα. Στις κυβερνητικές απειλές, με τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κρίσεως και την ενεργοποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών, θα αντιπαρατάξουν τη δύναμη της αποφασιστικότητάς τους. Στις "συμβουλές" για αυτοσυγκράτηση και στην υπονομευτική τακτική της ηγεσίας της ΝΔ, που επιχειρεί να μαντρώσει τα στελέχη τους που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό χώρο, θα αντιπαραβάλουν την ενότητά τους και την επιμονή τους να αγωνιστούν για να κερδίσουν, να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, να ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ κι όχι για να παίξουν τα πολιτικά παιχνίδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτή η αποφασιστικότητα και η ενότητα των Θεσσαλών αγροτών εκφράστηκε και στη συνεδρίαση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής (ΠΑΣΕ) - χτες το απόγευμα, αμέσως μετά το στήσιμο των μπλόκων - όπου συζητήθηκε η μέχρι τώρα πορεία και η προοπτική της κινητοποίησης και πάρθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για το δυνάμωμα των μπλόκων. Μετά τη συνεδρίαση, σε συνέντευξη Τύπου, τα στελέχη της ΠΑΣΕ δήλωσαν την αποφασιστικότητα της αγροτιάς της Θεσσαλίας να συνεχίσει και να δυναμώσει τον αγώνα της μέχρι την τελική νίκη.Οι αποφάσεις της ΠΑΣΕ θα συζητηθούν σήμερα το πρωί στις Νομαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στα μπλόκα για ενημέρωση των αγροτών και θα αναπτυχθεί διάλογος που θα δώσει νέα ώθηση στην προοπτική του αγώνα τους.

Οι Θεσσαλοί αγρότες, λοιπόν, βρίσκονται από χτες στα μπλόκα της Εθνικής Οδού και περιμένουν απ' την κυβέρνηση έστω και τώρα να κάνει το βήμα και ν' ανοίξει μαζί τους ουσιαστικό διάλογο για την ικανοποίηση των άμεσων, ζωτικών και δίκαιων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι τίποτα άλλο εκτός απ' την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων δεν μπορεί να ελευθερώσει την Εθνική Οδό απ' τα τρακτέρ. Ο τσαμπουκάς τύπου Πάγκαλου, οι απειλές με την αστυνομία και τους εισαγγελείς, οι συκοφαντίες των ΜΜΕ, η βοήθεια προς την κυβέρνηση απ' τη ΝΔ δεν αρκούν για να σταματήσουν τον αγώνα της θεσσαλικής αγροτιάς. Ας το καταλάβει αυτό καλά η κυβέρνηση κι ας πράξει αναλόγως...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ