Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Δυναμικά απαντούν οι εργαζόμενοι

Στάση εργασίας στη χωματερή για την "προίκα" στον Παπαδήμα που τινάζει στον αέρα το πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ

Με τετράωρο κλείσιμο της χωματερής των Ανω Λιοσίων απαντούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής στις μεθοδεύσεις της απερχόμενης διοίκησης του Συνδέσμου και του ΥΠΕΧΩΔΕ να εκχωρήσουν αρμοδιότητες στην ελεγχόμενη από την κυβέρνηση Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Α. Λιοσίων. Συγκεκριμένα σήμερα το πρωί μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, θα πραγματοποιηθεί 4ωρη στάση εργασίας - 10 το πρωί με 2 το μεσημέρι - κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση στις 10 το πρωί.

Στη συνέλευση θα συζητηθούν και οι νεότερες προφορικές δεσμεύσεις που ανέλαβε, χθες, ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ για άρση ορισμένων προηγούμενων αποφάσεων του Συνδέσμου, σε σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής στην οποία συμμετείχε και το Σωματείο Εργαζομένων.

Να σημειωθεί ότι με τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΚΝΑ την περασμένη βδομάδα, η λειτουργία βασικών, υπό εξέλιξη, εγκαταστάσεων και προγραμμάτων (ανακύκλωση, μεταφόρτωση απορριμμάτων και υγειονομική ταφή) θα γίνεται μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Ανω Λιοσίων. Παράλληλα, έχει αποφασιστεί να παραχωρηθεί σε κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει η Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Ανω Λιοσίων, το δικαίωμα παρέμβασης στο έργο αποκατάστασης του παλαιού χώρου διάθεσης απορριμμάτων, προκειμένου να εκτελέσει εργασίες συλλογής του βιοαερίου. Δηλαδή, εργασίες που είτε έχουν ήδη εκτελεστεί από τον ΕΣΔΚΝΑ είτε δημοπρατήθηκαν.

Φυσικά όλα αυτά συμβαίνουν, την ώρα που ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων έχει δηλώσει την πρόθεση να αναλάβει, μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης, την κατασκευή και λειτουργία μιας ακόμη σειράς εγκαταστάσεων στα διοικητικά όρια του δήμου.

Εκτός από αυτά, η απερχόμενη διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ θέλει να δώσει "προίκα"1,6 δισ. δρχ. στο Δήμο Ανω Λιοσίων, πράγμα που αποτελεί απαίτηση του δημάρχου Ανω Λιοσίων, Ν. Παπαδήμα,που όπως φαίνεται έγινε δεκτή άνευ όρων. Τη στιγμή, που ο δήμος θα εισπράξει 9,5 δισ. δρχ.,μέσω του ΕΣΔΚΝΑ, ως αντισταθμιστικό τέλος (τα 9 δισ. από τους ΟΤΑ και τα 500 εκατ. δρχ. από θεσμοθετημένα, ίδια έσοδα του ΕΣΔΚΝΑ).

Επίσης, η ΕΕ του ΕΣΔΚΝΑ αποφάσισε - παρά την αντίθεση των εργαζομένων - να συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Ανω Λιοσίων και τη Δημοτική Επιχείρηση για την κάλυψη αναγκών προσωπικού. Κι αυτό ενώ ήδη είχε απορρίψει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την πρόταση των εργαζομένων για την κάλυψη των αναγκών με τακτικό προσωπικό άλλων δήμων...

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕ σημειώνει: "Μετά την κοινή συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου των Εργαζομένων και Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΚΝΑ φαίνεται, κατ' αρχήν, μια σχετική υπαναχώρηση στις αρχικές τους θέσεις. Πρώτον: Σε ό,τι αφορά τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για παροχή προσωπικού μέσω της δημοτικής επιχείρησης του Δήμου Ανω Λιοσίων. Δεύτερον: Την εκχώρηση της διαχείρισης του βιοαερίου. Τρίτον: Την εκχώρηση των αδρανών υλικών στη δημοτική επιχείρηση Ανω Λιοσίων.

Εμμένουν όμως, στον προγραμματισμό του Συνδέσμου και στην αδυναμία εφαρμογής του. Προτείνουν σαν τρόπο λειτουργίας τη συνδιαχείριση, που ουσιαστικά σημαίνει σταδιακή απονεύρωση του ΕΣΔΚΝΑ. Εκδηλώνουν, με κάθε τρόπο, τη συνολική ευθυγράμμισή τους με τα δήθεν νέα δεδομένα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προβάλλουν τον ανταγωνισμό σαν επιχείρημα και τη συνδιαχείριση με τη δημοτική επιχείρηση των Ανω Λιοσίων σαν μοναδική λύση. Είναι ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά για συζήτηση από τους εργαζομένους και η τελική απόφαση για την άρση ή όχι των κινητοποιήσεων θα παρθεί στη Γενική Συνέλευση, αύριο (σήμερα) Τρίτη 9 Φλεβάρη '99".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ