ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Σταθερή αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κουρδιστάν

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, συναντήθηκε, στα γραφεία του Κόμματος στη Βουλή, με τον Κεμάλ Μπούρκαϊ, πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κουρδιστάν.

Στη συνάντηση ο Ορέστης Κολοζώφ διαβεβαίωσε για τη σταθερή αλληλεγγύη από θέσεις αρχών των Ελλήνων κομμουνιστών στον αγώνα του κουρδικού λαού για τα δικαιώματά του και ενημέρωσε για τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για την επικίνδυνη και ασταθή κατάσταση που προκαλούν οι κλιμακούμενες επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ και των άλλων μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα Βαλκάνια. Ο Κ. Μπούρκαϊ από την πλευρά του ενημέρωσε για τις εξελίξεις στον αγώνα του κουρδικού λαού και για την πορεία του κόμματος.

Συμφωνήθηκε να ενταθεί η αλληλοενημέρωση και η παραπέρα ανάπτυξη των καλών σχέσεων των δύο κομμάτων.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η ανεργία και πάλι στο προσκήνιο

ΒΟΝΝΗ.-

Οι πρώτες εκατό μέρες της διακυβέρνησης της "κοκκινοπράσινης κυβέρνησης" τελείωσαν και φαίνεται ότι ταυτόχρονα τελείωσε και ο "μήνας του μέλιτος" του Σρέντερ με τους Γερμανούς πολίτες. Μετά τα "κακά μαντάτα" που συνόδευαν τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής στο κρατίδιο της Εσσης, οι χτεσινές ανακοινώσεις του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας για την ανεργία, που επανέρχεται και πάλι στα επίπεδα - ρεκόρ πριν το καλοκαίρι, σκιαγραφούν ακόμα μελανότερο τον ορίζοντα για τον καγκελάριο Σρέντερ.

Η ανεργία σκαρφάλωσε και πάλι στο 11,5% για το μήνα Γενάρη, ανακοίνωσεχτες το πρωί το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας, προσθέτοντας το Δεκέμβρη 257.900 νέους άνεργους στην ατέλειωτη ουρά των ανέργων και ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των ανέργων σε 4.455.000, μόλις 368 χιλιάδες λιγότερους από ότι ήταν το Γενάρη του 1998, που η ανεργία είχε σπάσει όλα τα ρεκόρ αγγίζοντας το 12,7%. Η ανεργία στην Ανατολική Γερμανία - πρώην ΓΛΔ - αγγίζει το 19%, ενώ στη Δυτική ακόμα κρατείται σε ελέγξιμα επίπεδα. Ο σχετικά καλός καιρός και η κίνηση στον τομέα των οικοδομών βοήθησε τα μέγιστα, ώστε να υπάρξουν κάποιες θέσεις εργασίας, έστω και εποχιακά, τονίζει ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Μπέρνχαρντ Γιάκοντα, αλλά προειδοποιεί ότι η οικονομία εξακολουθεί να παραμένει πολύ αδύναμη, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για τις συνταγές που εφαρμόζονται, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της ανεργίας και, αντίστοιχα, εύλογες ανησυχίες. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, τον είχαν προειδοποιήσει οι Γερμανοί βιομήχανοι, όμως εκείνος δε φάνηκε να το πολυπιστεύει και τώρα μάλλον προσγειώνεται άσχημα... αφού η ανεργία δε θέλει γιατροσόφια, αλλά ριζικά μέτρα, που, φυσικά, δεν είναι δυνατόν να παρθούν.

Εξάλλου, τα νέα αυτά για την απότομη αύξηση της ανεργίας μετά την αισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί για την αργή καθοδική της τάση είναι το δεύτερο μεγάλο "σοκ" για την "κοκκινοπράσινη" κυβέρνηση. Οι Χριστιανοδημοκράτες που έχασαν τις εκλογές της 27ης Σεπτέμβρη κυρίως εξαιτίας της χρόνιας και συνεχώς αυξανόμενης ανεργίας που κατατρώει τα σωθικά της γερμανικής κοινωνίας, που είναι οι κερδισμένοι των εκλογών της Κυριακής, πέρασαν χτες στην αντεπίθεση, τονίζοντας ότι "η χωρίς κατεύθυνση πολιτική της κυβέρνησης Σρέντερ άφησε πολύ βαθιά σημάδια στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα η ανεργία να αυξηθεί και πάλι". Παράλληλα, οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας το τρέχον έτος δεν είναι ευοίωνες, καθώς η παγκόσμια οικονομική αναταραχή και οι επιπτώσεις από την "ασιατική γρίπη" αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά και τη γερμανική οικονομία, που αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9%, μία μονάδα λιγότερη από την αύξηση που είχε το 1998.

Μαχητικά συνεχίζουν οι μεταλλεργάτες

ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ.-

Χιλιάδες μεταλλεργάτες πραγματοποίησαν χτες ακόμα μία απεργιακή κινητοποίηση στις περισσότερες μονάδες βαριάς βιομηχανίας της χώρας, ως μέτρο άσκησης πίεσης της εργοδοσίας εν μέσω των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Στο μεταξύ οι συνομιλίες των εκπροσώπων των μεταλλεργατών του Συνδικάτου Μετάλλου IG με τους εκπροσώπους της εργοδοσίας συνεχίστηκαν στο Μπάντεν - Βούερτεμπεργκ, ενώ πληροφορίες που μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι η πλευρά της εργοδοσίας είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μεγαλύτερες αυξήσεις, που μπορούν να ξεπεράσουν το 4%, αφήνοντας την αρχική αδιάλλακτη στάση της που ήταν "επ' ουδενί μεγαλύτερη αύξηση από 2,3%".

Σύμφωνα με αυτές τις εξελίξεις ο Γιούργκεν Πέτερς,ηγετικό στέλεχος του Συνδικάτου Μετάλλου IG - που εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειονότητα των μεταλλεργατών - σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στη "Στουτγκάρτερ Τσάιτουνγκ", εμφανίστηκε να αποδέχεται το αρχικό αυτό άνοιγμα εκ μέρους της εργοδοσίας, τονίζοντας αφ' ενός ότι το Συνδικάτο "δεν αρνείται οποιαδήποτε διαπραγματευτική διαδικασία", αλλά αφ' ετέρου το Συνδικάτο εξακολουθεί να παραμένει σταθερό στις αποφάσεις του, που είναι διεκδίκηση αυξήσεων της τάξης του 6,5%, ενώ αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (σήμερα), τότε θα προχωρήσουν στην ήδη προγραμματισμένη πανεθνική παγγερμανική απεργία.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Αντικυβερνητικές εκδηλώσεις και λεηλασίες "απόγνωσης"

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. -

Ταραχές εκδηλώνονται απ' άκρη σ' άκρη της Ινδονησίας. Χτες, πλήθος φοιτητών επιχείρησε να κάνει αντικυβερνητική διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο, γεγονός που ματαιώθηκε εξαιτίας της επέμβασης ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Το ίδιο 24ωρο, εκτεταμένες λεηλασίες αναφέρονταν στην πόλη Ασέχ της Σουμάτρας, ενώ ο απολογισμός των λεγόμενων θρησκευτικών ταραχών στην επαρχία Μαλούκου ανέφερε το θάνατο 105 ατόμων και τον πυρπολισμό τουλάχιστον 3.000 κτιρίων!

Η διαδήλωση των φοιτητών στην Τζακάρτα είχε αφετηρία το καθολικό πανεπιστήμιο "Ατμα Τζάγια". Οι διαδηλωτές φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα και απαίτησαν τη διεξαγωγή έρευνας για τους θανάτους εννιά ακτιβιστών που σκοτώθηκαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του περασμένου Νοέμβρη. Ωστόσο, το σχέδιό τους να φθάσουν μέχρι το Κοινοβούλιο ματαιώθηκε εξαιτίας της επέμβασης των αστυνομικών, οι οποίοι συνέλαβαν τουλάχιστον 40 φοιτητές και τους οδήγησαν σε αστυνομικά τμήματα της Τζακάρτας για ανακρίσεις.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση επικρατούσε στην πόλη Ασέχ της Βόρειας Σουμάτρας. Περισσότερα από 1.000 άτομα επιδόθηκαν σε λεηλασίες καταστημάτων αγνοώντας τις απειλές του στρατού ότι θα ρίξει πυρ εναντίον τους... Πολλοί από τους εκατοντάδες που έκαναν λεηλασίες είχαν φθάσει σε απόγνωση λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει ιδιαίτερα τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα της ινδονησιακής κοινωνίας.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της ινδονησιακής ημερήσιας εφημερίδας "Κόμπας", ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν πυκνώσει τις περιπολίες τους στην κωμόπολη Παρντασούκα μετά από βίαιες ταραχές που ξέσπασαν εκεί την περασμένη Κυριακή. Επιπλέον, αστυνομικές πηγές της επαρχίας Μαλούκου ανακοίνωσαν ότι από τις θρησκευτικές ταραχές μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην περιοχή, έχουν χάσει τη ζωή τους, από τα μέσα Γενάρη ως σήμερα, τουλάχιστον 105 άτομα και ότι πυρπολήθηκαν στην Αμπόν (πρωτεύουσα της επαρχίας) τουλάχιστον 3.000 κτίρια.

ΓΑΛΛΙΑ
Αρχισε η δίκη για την υπόθεση του μολυσμένου αίματος

ΠΑΡΙΣΙ.-

Αρχισε, χτες, στο Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας, η δίκη του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Λοράν Φαμπιούς και των πρώην υπουργών Υγείας Εντμόν Ερβέ και Κοινωνικών υποθέσεων Τζορτζίνα Ντιφουά, οι οποίοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο συντάχθηκε μετά από πολύχρονες έρευνες, οι 3 πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατηγορούνται ότι κατά τη διάρκεια της θητείας τους παρά το γεγονός ότι γνώριζαν την ύπαρξη μολυσμένων αποθεμάτων αίματος από τον ιό IHV, που προκαλεί το AIDS, δε διέταξαν, άμεσα, την απόσυρσή τους και τη χρήση εναλλακτικών διαθέσιμων ασφαλών αποθεμάτων, με αποτέλεσμα να μολυνθούν δεκάδες άνθρωποι κατά τη διάρκεια μεταγγίσεων. Οπως υποστηρίζει η γαλλική Εισαγγελία, ο πρώην πρωθυπουργός και οι δύο πρώην υπουργοί γνώριζαν από το Νοέμβρη του 1984 ότι μεγάλες ποσότητες αποθεμάτων αίματος είχαν προσβληθεί από τον ιό IHV. Εντούτοις, δε διέταξαν την απόσυρσή τους, αλλά ούτε και αγόρασαν, όπως άλλες χώρες, τη μέθοδο ελέγχου που πρωτοκυκλοφόρησαν στην αγορά τα αμερικανικά εργαστήρια "Αμποτ", το Μάρτη του 1985, δίνοντας, όπως υποστηρίζεται, μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια στους Γάλλους επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ να κατασκευάσουν τη δική τους μέθοδο ελέγχου, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα, ενέκριναν, εκ νέου, τη διάθεση των μολυσμένων αποθεμάτων αίματος και τον Οκτώβρη του 1985.

Το κατηγορητήριο ζητά την ενοχή των 3 αξιωματούχων για το θάνατο 5 ασθενών και τη μόλυνση 2 άλλων, αν και υπάρχουν δεκάδες άλλοι μάρτυρες κατηγορίας. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των πολύχρονων ανακρίσεων, υπολογίζεται ότι τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό IHV μέσω μεταγγίσεων και όπως εκτιμούν οι ειδικοί ερευνητές, τουλάχιστον 300 από αυτές τις μολύνσεις μπορούσαν να αποφευχθούν, αφού υπήρχε διαθέσιμο σύστημα ελέγχου των αποθεμάτων αίματος.Της δίκης προεδρεύουν 3 δικαστές Ανώτατου Δικαστηρίου και 12 βουλευτές, ενώ αναμένεται να εξεταστεί κατά πόσο θα κληθούν, έστω και "διά της βίας", να καταθέσουν οι μάρτυρες κατηγορίας, οι οποίοι, αν και έδωσαν καταθέσεις στις ανακριτικές αρχές, αρνούνται να εμφανιστούν στο δικαστήριο επικαλούμενοι τόσο τη φύση της ασθένειάς τους, πλέον, όσο και το ιατρικό απόρρητο. Για την ίδια υπόθεση έχουν, ήδη, κριθεί ένοχοι 4, πρώην, αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας, αλλά και 32 άτομα ακόμα που εμπλέκονταν στην απόκρυψη των στοιχείων.

Ο Λοράν Φαμπιούς, απευθυνόμενος στο δικαστήριο αλλά και στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι "ελπίζει αυτή η δίκη να βοηθήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας", ώστε να αποδειχθεί ότι και οι 3 αξιωματούχοι έπραξαν "με καθαρή συνείδηση τη συγκεκριμένη περίοδο, με βάση τις πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους". Σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης, αναμένεται να τους επιβληθεί (πρωτοδίκως) ποινή 5 χρόνων φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο 500.000 φράγκων και σε δεύτερο βαθμό, να μειωθεί σε 3 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 300.000 φράγκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στη Γαλλία, που κυβερνητικοί αξιωματούχοι βρίσκονται στο εδώλιο της Δικαιοσύνης για υπόθεση σκανδάλου που αφορά τον τομέα στον οποίο ήταν υπεύθυνοι κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους.

Καθημερινές έχουν γίνει οι κινητοποιήσεις των μεταλλεργατών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ