ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σκληρές διαπραγματεύσεις

ΡΑΜΠΟΥΓΕ.-

"Ουδέν καινόν" χτες από τα τεκταινόμενα στον παλιό γαλλικό πύργο στο Ραμπουγέ, πέραν τουλάχιστον της χτεσινής δήλωσης του Κρίστοφερ Χιλ (Αμερικανού απεσταλμένου στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας) ότι συνεχίζονται "σκληρές διαπραγματεύσεις υπό μερική πρόοδο". Νωρίτερα, ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωνε πως εάν δεν καρποφορήσουν οι συνομιλίες μεταξύ σερβικών και κοσσοβάρικων αντιπροσωπειών στη Γαλλία, τότε "όλοι οι Αλβανοί των Βαλκανίων" θα έχουν το δικαίωμα να οργανώσουν "συλλογικά την άμυνά τους"!

"Δεν είναι εύκολες οι διαπραγματεύσεις... και ειλικρινά δεν είναι διόλου διασκεδαστικές", είπε χαρακτηριστικά ο Κρίστοφερ Χιλ, κάτι στο οποίο συμφώνησαν αργότερα σε δηλώσεις τους και οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Βρετανίας.

Και ενώ δε λέγεται τίποτε σχετικά με τα όσα συζητούνται στις τράπεζες συνομιλιών στο Ραμπουγέ, οι ΝΑΤΟικοί στρατηγοί επεξεργάζονται σχέδιο για την αποστολή δύναμης έως και 30.000 στρατιωτών στο Κόσσοβο. Δυτική στρατιωτική ΝΑΤΟική πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της "ανωνυμίας", είπε ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο επεξεργάζεται το σχέδιο αποστολής της πολυεθνικής δύναμης στο Κόσσοβο με "ταχύτατους ρυθμούς", αλλά ωστόσο επιχειρεί να βρει τρόπους για να κατευνάσει τις σχετικές ρωσικές αντιρρήσεις.

Αλβανικές αντιδράσεις προ της αποτυχίας των συνομιλιών

"Εάν συνεχιστεί η αιματοχυσία στο Κόσσοβο και εάν δε βρεθεί λύση στο Ραμπουγέ, τότε οι Αλβανοί... στην Αλβανία, στη Μακεδονία (ΠΓΔΜ), στο Κόσσοβο και στο Μαυροβούνιο έχουν το δικαίωμα να οργανώσουν συλλογική άμυνα", υποστήριξε σε χτεσινές δηλώσεις του στα Τίρανα ο Αλβανός πρωθυπουργός, Παντελί Μάικο. Σε δηλώσεις που έκανε προς δημοσιογράφους, ο Μάικο είπε ότι σε συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, επέμεινε πως είναι "σημαντική" η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, επαναλαμβάνοντας πως η χώρα του θα προσφέρει λιμάνια και αεροδρόμια στην περίπτωση ΝΑΤΟικής απόβασης στο Κόσσοβο.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Η επόμενη μέρα της κηδείας

ΑΜΜΑΝ.-

Επί ώρες δεχόταν και χτες τα συλλυπητήρια απλών πολιτών ο νέος Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα, όπως και η χήρα του αποθανόντος μονάρχη Χουσεϊν, βασίλισσα Νουρ. Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι συζητήσεις για το μέλλον της χώρας και την τακτική που προτίθεται να ακολουθήσει ο πρωτότοκος γιος του Χουσεϊν, κυρίως στη σκακιέρα των εύθραυστων ισορροπιών της "ειρηνευτικής διαδικασίας" στη Μέση Ανατολή.

Μία μέρα μετά την κηδεία του, επί, περίπου, 5 δεκαετίες, Ιορδανού μονάρχη Χουσεϊν, ο νέος βασιλιάς Αμπντάλα δεχόταν από νωρίς χτες το πρωί τα συλλυπητήρια των απλών Ιορδανών στην αίθουσα του θρόνου, στο παλάτι Ραγκντάν. Οπως σχολίαζαν πολιτικοί αναλυτές, η όλη διαδικασία, εκτός από τον εθιμοτυπικό της χαρακτήρα, είχε και έναν βαθύτερο και πολύ πιο ουσιαστικό στόχο: Να κερδίσει ο νέος βασιλιάς την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία, που είχε ο πατέρας του, στα μάτια των Ιορδανών. Κύριο μέλημά του, αναμφιβόλως, η εξασφάλιση της πιστής υποστήριξης των Βεδουίνων, με τους οποίους ο βασιλιάς Χουσεϊν είχε ιδιαίτερα καλές σχέσεις και τους είχε εμπιστευτεί την προεδρική φρουρά, ιδιαίτερα με δεδομένη την ισχυρή παρουσία των Παλαιστινίων στο βασίλειο των Χασεμιτών. Ο βασιλιάς Αμπντάλα δέχτηκε με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα τους αρχηγούς των βεδουίνικων φυλών, με τους οποίους είχε σύντομη συνομιλία.

Την πραγματοποίηση, έστω και ολιγόλεπτων, συναντήσεων δεν απέφυγε ο βασιλιάς Αμπντάλα ούτε τη Δευτέρα, παρά την πολύωρη νεκρώσιμη ακολουθία. Οπως έγινε γνωστό, ο Αμπντάλα συνομίλησε τόσο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όσο και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ. Αίσθηση προκάλεσε η 90λεπτη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα, στο περιθώριο της κηδείας, με τον Σύρο Πρόεδρο Χαφέζ αλ Ασαντ,του οποίου η παρουσία στο Αμμάν χαρακτηρίστηκε "έκπληξη" και πυροδότησε ποικίλα σχόλια.

Παρά τις επίμονες προσπάθειας Αμερικανών και Ιορδανών αξιωματούχων, ο Ασαντ απέφυγε επισταμένα να συναντηθεί, έστω και για μια χειραψία, με την ισραηλινή αντιπροσωπεία. Αντιθέτως, είχε σύντομη συνομιλία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος αποκόμισε την "εντύπωση", όπως είπε χαρακτηριστικά ο σύμβουλός του Σάντι Μπέργκερ, ότι "ο Σύρος Πρόεδρος ενδιαφέρεται για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή" και ότι προτίθεται "να στηρίξει την Ιορδανία". Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι οι καλές σχέσεις του Ασαντ με τον βασιλιά Χουσεϊν είχαν διαταραχτεί μετά την υπογραφή της "ειρηνευτικής συμφωνίας" της Ιορδανίας με το Ισραήλ, το 1994.

Από την πλευρά του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σχολιάζοντας αυτές τις πληροφορίες, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις εξελίξεις στις σχέσεις του Ισραήλ με τη Συρία, αποφεύγοντας να αναφερθεί στην είδηση της μετακόμισης μιας οικογένειας εποίκων σε εγκαταλειμμένο στρατόπεδο στα υψώματα του Γκολάν, γεγονός που σηματοδοτεί την ίδρυση ενός νέου εβραϊκού οικισμού στα αμφισβητούμενα εδάφη.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Οι "αγαθές" προθέσεις των ΗΠΑ στη "Μαύρη Ηπειρο"...

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-

Με το μάτι στραμμένο σε μία πιθανή αγορά 700.000.000 ατόμων, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, άρχισε χτες τριήμερη επίσκεψη στη Ν. Αφρική προκειμένου να πετύχει, όπως υποστήριξε, τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων των δύο πλευρών στον τομέα της αντιμετώπισης κρίσεων και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

"Το ευρύτερο μήνυμα είναι ότι νοιαζόμαστε για την Αφρική και ότι θέλουμε να μοιραστούμε πληροφορίες, και να συνεργαστούμε", δήλωσε ο Κοέν πριν πατήσει το πόδι του στο Κέιπ Τάουν. Και να πώς σκοπεύει να εκδηλώσει αυτό το"ενδιαφέρον" ο Αμερικανός υπουργός: Πρώτα - πρώτα, θα έχει επαφές με αξιωματούχους της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης, προκειμένου να συζητήσει το ενδεχόμενο υλοποίησης αμερικανικών πρωτοβουλιών στην περιοχή, όπως η εκπαίδευση μιας δύναμης 10.000 στρατιωτών από διάφορες χώρες της Αφρικής που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει "στρατιωτικές κρίσεις" και να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια. Οι πρώτοι 3.600 στρατιώτες από το Μπενίν, την Γκάνα, το Μαλί, το Μαλάουι, τη Σενεγάλη και την Ουγκάντα έχουν τελειώσει το πρώτο στάδιο εκπαίδευσης. Στρατιώτες από την Αιθιοπία και την Ακτή Ελεφαντοστού πρόκειται να εκπαιδευτούν σύντομα, ενώ δε θα συμβεί το ίδιο και με στρατιώτες από τη Ν. Αφρική, καθώς η κυβέρνηση της χώρας έχει κάνει σαφή την άρνησή της να δεχτεί αυτού του είδους τη... "βοήθεια"!

Επίσης, ο Ουίλιαμ Κοέν, θα επιχειρήσει να υλοποιήσει το στόχο ίδρυσης και ανάπτυξης ενός "Αφρικανικού Κέντρου Μελετών Ασφαλείας", με το οποίο η κυβέρνηση Κλίντον ευελπιστεί... πως θα κάνει "επαγγελματίες" τους άνδρες που θα απαρτίζουν τους στρατούς αφρικανικών χωρών, ώστε να πετύχει, μεταξύ άλλων και την ανταλλαγή "πληροφοριών" που αφορούν "τρομοκρατική" δραστηριότητα. Πάντως, ο Κοέν δε θα επιχειρήσει να απαντήσει γιατί ενώ η κυβέρνησή του έχει τόσο "αγαθές" προθέσεις, μείωσε φέτος την οικονομική βοήθεια προς τις αφρικανικές ειρηνευτικές δυνάμεις σε 1,3 εκατομμύρια δολάρια, από 3,9 εκατομμύρια δολάρια το 1998...

ΙΝΔΙΑ
Κυβερνητική συμπαιγνία;

ΜΑΝΤΡΑΣ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Οξύτατες κατηγορίες όσον αφορά την υστερόβουλη "υποβάθμιση" ενός σκανδάλου εκτόξευσε χθες ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, Ταμίλ Ναντού, εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Ινδίας, επισημαίνοντας ότι το Ινδουιστικό - Εθνικιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) "ξεπληρώνει" για τη στήριξή της στη Βουλή μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

Ο ηγέτης της κρατιδιακής κυβέρνησης, Μούθουβελ Καρουνανούντι, σχολίασε καυστικά την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφερθεί η δίκη της προκατόχου του και άσπονδης αντιπάλου του, Τζαγιαράμ Τζαγιαλαλίθα, από ένα "ειδικό δικαστήριο" συσταθέν για ζητήματα διαφθοράς σε ένα συνοικιακό δικαστήριο. Σημείωσε πως η απόφαση ελήφθη αμέσως μετά τη συνάντηση της τελευταίας με τον Ινδό υπουργό Αμυνας - γεγονός που χαρακτήρισε "ύποπτο".

"Το BJP στέλνει ένα μαντατοφόρο για να της προσφέρει μια ευκαιρία να "τα βρουν", και την ίδια μέρα ανακοινώνεται η είδηση (της μεταφοράς της δίκης)", είπε χθες ο Καρουνανούντι. "Τα υπόλοιπα τα αφήνω στη φαντασία σας... τα κίνητρα είναι ξεκάθαρα".

Η Τζαγιαλαλίθα είναι εκτός κρατιδιακής εξουσίας, αλλά οι 18 βουλευτές της στην ομοσπονδιακή ινδική Βουλή, γνωστή και ως Λοκ Σάμπα, είναι ρυθμιστές ισορροπιών και μπορούν, εν πολλοίς, έως και να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Χθες η εφημερίδα "The Pioneer" έφερε στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος να δήλωσε ότι "η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κινήθηκε εντός του πλαισίου των δικαιωμάτων της", χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοούσε.

Η δίκη της πολιτικού "δεν αναβάλλεται", είπε η ίδια πηγή, αλλά αυτό είναι ιδιαιτέρως αμφίβολο: τα συνοικιακά δικαστήρια είναι πολυάσχολα και μέχρι να φθάσει η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσής της (σωστότερα: των υποθέσεών της, αφού εκκρεμούν επτά δίκες σε βάρος της για σκάνδαλα διαφθοράς), μπορεί να έχουν περάσει έως και τρία χρόνια... Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ σχηματίστηκε με κεντρικό της σύνθημα την "καταπολέμηση της διαφθοράς" - κάτι που επανειλημμένως οι κομμουνιστές έχουν καταγγείλει στη Βουλή ως καθαρή υποκρισία.

ΡΩΣΙΑ
Ομαδική αυτοκτονία τριών ανήλικων κοριτσιών

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία από την ομαδική αυτοκτονία στην πόλη Μπαλασίχα (κοντά στη Μόσχα). Η θλιβερή είδηση μεταδόθηκε απ' όλα τα ΜΜΕ. Τρία κοριτσάκια, τρεις φίλες 11 με 13 χρονών, τη Δευτέρα βράδυ, όταν ήταν μόνες στο σπίτι μιας απ' αυτές, πήγαν στην κουζίνα και πήδηξαν στο κενό από τον 9ο όροφο της πολυκατοικίας. Οι δύο πέθαναν αμέσως, η τρίτη, αφού χαροπάλευε όλη τη νύχτα, πέθανε το πρωί στην Εντατική του νοσοκομείου. Ούτε οι γονείς, ούτε οι δάσκαλοι του σχολείου, ούτε οι συμμαθητές τους μπορούν να εξηγήσουν την τραγωδία. Η πόλη είναι αναστατωμένη. Η Αστυνομία, τα όργανα της εκπαίδευσης, βρίσκονται στο πόδι. Διατυπώνονται, ήδη, ορισμένες εκδοχές για τα αίτια αυτής της τραγωδίας. Μεταξύ τους και η δύσκολη οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους. Δεν αποκλείουν, επίσης, ότι μπορεί να ήταν τελετουργική αυτοκτονία πάνω σε θρησκευτική βάση. Ενα από τα κορίτσια άφησε ένα σημείωμα, με το οποίο παρακαλούσε τη μητέρα της να ταφούν και οι τρεις μέσα σ' ένα κοκκινόμαυρο φέρετρο. Πιθανόν, θα λύσει το αίνιγμα η ιατροδικαστική εξέταση, μήπως πρόκειται και για χρήση ναρκωτικών. Πάντως, σε όποιο συμπέρασμα κι αν καταλήξει η έρευνα, είναι ήδη ξεκάθαρο ότι αυτουργός του τρομερού θανάτου των ανήλικων παιδιών, της απόφασής τους να φύγουν οικειοθελώς από τη ζωή, είναι το σημερινό αντιλαϊκό καθεστώς της Ρωσίας. Η χώρα μαστίζεται από την εγκληματικότητα, την ανεργία, τη μαζική εξαθλίωση του πληθυσμού, την πνευματική φτώχεια της κοινωνίας, την πτώση της ηθικής. Η πλειονότητα του πληθυσμού ζει με το φόβο να χάσει τη δουλιά ή να αρρωστήσει. Η τηλεόραση διαφθείρει τα παιδιά και τους εφήβους. Η νεολαία ουσιαστικά δεν έχει μέλλον. Η άρρωστη χώρα, η άρρωστη κοινωνία δεν μπορούν να έχουν υγιείς απογόνους.

Ο Ρώσος,ο Αμερικάνος και ο Αυσυτριακός απο την Ομάδα Επαφής σε συνέντε

Οι εκπρόσωποι της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Αυστρίαςστην "Ομάδα Επαφής" σε συνέντευξη Τύπου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ