ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Συντηρεί την προεδρολογία

Τη δήλωσή του ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει εκ νέου τον Κ. Στεφανόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επανέλαβε χτες ο Κ. Σημίτης, φροντίζοντας έτσι να συντηρεί την προεδρολογία, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις μικροκομματικές σκοπιμότητές του.

Από την πλευρά του, ο Κ. Στεφανόπουλος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμεί η υποψηφιότητά του να έχει διακομματική υποστήριξη, κράτησε αποστάσεις από την προεδρολογία, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι το θέμα είναι πρόωρο και δεν τον απασχολεί, αλλά ταυτόχρονα ζήτησε και από τα άλλα κόμματα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους!

Εξερχόμενος από το προεδρικό μέγαρο, ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι "ο κ. Στεφανόπουλος με ευχαρίστησε για την πρόταση που έκανα, όσον αφορά την Προεδρία της Δημοκρατίας και τα λόγια που είπα γι' αυτόν". Απαντώντας στην ερώτηση ποια ήταν η απάντηση του Κ. Στεφανόπουλου, είπε ότι "επιφυλάχθηκε και θα απαντήσει εν καιρώ, όποτε αποφασίσει ο ίδιος".

Σχετικά με τα θέματα που τους απασχόλησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που κράτησε μία ώρα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκαν "η πρόοδος στην ελληνική οικονομία, η κατάσταση που επικρατεί με τις κοινωνικές εξελίξεις, οι προοπτικές που υπάρχουν σε διάφορους τομείς, όπως η Γεωργία", καθώς και τα θέματα της ΕΕ, τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η δήλωση που έκανε ο Κ. Σημίτης, πριν αρχίσει η συζήτηση με τον Κ. Στεφανόπουλο. Μεταφέροντας τη θετική εικόνα από τις τελευταίες "θετικές" εξελίξεις στην οικονομία (πτώση πληθωρισμού και επιτοκίων), ουσιαστικά ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα να βάλουν πρώτο και πάνω απ' όλα το "καλό" της οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι εξελίξεις στην οικονομία "θα έπρεπε να ενισχυθούν και από το πολιτικό κλίμα, το οποίο, όμως, καθορίζεται πολλές φορές και από άλλες σκοπιμότητες".

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο επίκεντρο η σύνθεση της πολυεθνικής δύναμης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να στείλουν δυνάμεις στην Κύπρο, ούτε σε περίπτωση ενδεχόμενης μελλοντικής πρωτοβουλίας του ΝΑΤΟ, τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Μάικλ Ντάμπλντεϊ,απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση της Τουρκίας να αγοράσει αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα, ο κ. Ντάμπλντεϊ επισήμανε ότι καμιά τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί από την Αγκυρα και γι' αυτό είναι πρόωρη η οποιαδήποτε συζήτηση πιθανής πώλησης και του τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτή.

Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αναφέρθηκε σε επιστολή που έστειλε πρόσφατα στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας η υπεύθυνη πώλησης όπλων του αμερικανικού Πενταγώνου, Ελινορ Σπέκτορ,με την οποία εξέφραζε τη δυσφορία της αμερικανικής κυβέρνησης για τον τρόπο που επιλέχτηκε το σουηδικό ιπτάμενο ραντάρ της εταιρίας "Ερικσον", αντί των αντίστοιχων αμερικανικών.

Στην επιστολή της, η Ε. Σπέκτορ εξέφραζε επίσης την ανησυχία της για τον τρόπο επιλογής του συγκεκριμένου συστήματος και αναρωτήθηκε αν αυτός συμβαδίζει με τη συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας που έχουν υπογράψει η Ελλάδα και οι ΗΠΑ.

"Υπομονή" συστήνει η κυπριακή κυβέρνηση

Η συζήτηση για τις χώρες που θα συμμετάσχουν στην πολυεθνική δύναμη θα αρχίσει αφού πρώτα υπάρξει το ενδεχόμενο για την παρουσία τέτοιας δύναμης στο νησί, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση εκπροσώπου του Πενταγώνου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να στείλουν δυνάμεις τους στην Κύπρο, ούτε σε περίπτωση ενδεχόμενης πρωτοβουλίας του ΝΑΤΟ, ο κ. Κασουλίδης συνέστησε υπομονή μέχρι να δημιουργηθεί περιθώριο για παρουσία πολυεθνικής δύναμης, η οποία θα έρθει στην Κύπρο σε περίπτωση αποστρατικοποίησης. "Μετά, είπε, θα αρχίσουμε να συζητούμε και ποιος θα συμμετάσχει".

"Ναι" στις επαφές των δύο κοινοτήτων

Η κυπριακή κυβέρνηση τάσσεται υπέρ των επαφών των δύο κοινοτήτων, υπό την προϋπόθεση ότι μέσα απ' αυτές δε θα αναγνωρίζεται το ψευδοκράτος. Τη θέση αυτή διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης,κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση του Προέδρου, Γλαύκου Κληρίδη, με την αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, Αλ. Χάσκα, η οποία προωθεί τις δικοινοτικές επαφές.

Ο Χρ. Στυλιανίδης είπε πως οι επαφές αυτές αποδυναμώνουν τη θέση του Ραούφ Ντενκτάς ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να ζήσουν μαζί. Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα μέσα από τις επαφές αυτές να αναγνωριστούν νομικά καθεστώτα. Οι οποιεσδήποτε συναλλαγές, ανέφερε, θα πρέπει να γίνονται στη βάση των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς, εξάλλου, σχετικά με το κατά πόσο η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κρήτη καλύπτει τον κυπριακό εναέριο χώρο, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι δε συζητά θέματα αμυντικής φύσεως. Είπε, ωστόσο, ότι η απόφαση εντάσσεται στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Συνάντηση Μπριλ - Ντενκτάς

Ο Αμερικανός πρεσβευτής, Κένεθ Μπριλ,είχε χθες συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.Ο Κ. Μπριλ δεν έκανε δηλώσεις, ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του με ξένους διπλωμάτες.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΥΠΟΥ
Διώξεις για την πολιτική κριτική στην Ελλάδα

Καλείται η κυβέρνηση να καταργήσει τις Τυπο-κτόνες διατάξεις

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), με αφορμή τις επισημάνσεις που γίνονται στην έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου για το 1998 για "δρακόντειους νόμους περί συκοφαντίας" και για προσπάθεια "φίμωσης επικριτικών στην κυβέρνηση δημοσιογράφων" στην Ελλάδα, ζητούν από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να καταργήσουν τις διατάξεις των νόμων, οι οποίες περιορίζουν τις Ελευθερίες του Τύπου, βάσει των οποίων διώκονται δημοσιογράφοι για την έκφραση της γνώμης τους.

Σημειώνεται ότι η έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, αναφερόμενο στην κατάσταση των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, υπογραμμίζει ότι "οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν δρακόντειους νόμους περί συκοφαντίας για να φιμώσουν επικριτικούς δημοσιογράφους" και ότι, έτσι, "η χώρα απομονώνεται ταχέως από τους Ευρωπαίους εταίρους της, τιμωρώντας δημοσιογράφους με ποινές φυλάκισης".

"Είναι προφανές ότι οι διώξεις που στηρίζονται σ' αυτού του είδους νομοθεσίες, τις οποίες προκάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών και έγιναν εναντίον συναδέλφων μας του "Ριζοσπάστη", του "Ελεύθερου Τύπου", της "Απογευματινής" και, τώρα, εναντίον της "Βραδυνής", στοιχειοθετούν αυτή την καταδίκη από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου και αφήνουν έκθετη διεθνώς τη χώρας μας", τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ. Γι' αυτό και καλείται η κυβέρνηση άμεσα να καταργήσει αμέσως όλες αυτές τις διατάξεις, "που περιορίζουν τις ελευθερίες του Τύπου και οδηγούν σε διώξεις δημοσιογράφων".

Οπως προκύπτει από το "βιβλίο τρόμου", όπως αποκάλεσε την ετήσια έκθεση του ΔΙΤ, ο διευθυντής του Γιόχαν Φρτις, το 1998, τουλάχιστον, 50 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν και γύρω στους 100 φυλακίστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους σ' όλο τον κόσμο.

Την πρώτη θέση στις δολοφονίες κατέχει η Λατινική Αμερική με 21 δολοφονίες και η Τουρκία έχει το ρεκόρ στις φυλακίσεις με 25 κρατούμενους δημοσιογράφους. Ενώ τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν σε συνθήκες έλλειψης σεβασμού των θεμελιωδών αρχών της ελευθερίας της έκφρασης.

Εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών διοργανώνει 4ήμερη εκδρομή (19 - 22 Φλεβάρη) σε Εδεσσα - Νάουσα. Πληροφορίες - συμμετοχή: 88.10.046, 88.10.074.

"Ο αγώνας δικαιώνεται"...

Οπως λέγανε και παλιά εκεί στη Χαρ. Τρικούπη, "ο αγώνας τώρα δικαιώνεται"... Η δικαίωση θα επέλθει σήμερα πιθανώς, αφού σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως πόσα, τελικά, είναι τα ...πραγματικά μέλη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία και δικαιούνται να λάβουν μέρος στο συνέδριο του κόμματος. Μάλιστα, τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνουν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης παρά της προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας (παλαιό "Πειθαρχικό") κ. Διαμαντοπούλου. Βεβαίως, η πλευρά της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" και, συγκεκριμένα, τα 4 μέλη της 9μελούς Επιτροπής Δεοντολογίας που πρόσκεινται στον Α. Τσοχατζόπουλο, δε φαίνεται να συμφωνούν. Αναμένεται να εκδώσουν και ανακοίνωση, μάλιστα, καταγγέλλοντας την ηγετική ομάδα για νόθευση του συνεδρίου... Ετσι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιοι να αμφισβητήσουν ακόμα και τη νομιμότητα του επερχόμενου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Με άλλα λόγια, "η πολιτική αναβαθμίζεται", που έλεγε και ο Κ. Σημίτης, όταν εκλέχτηκε πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Για "μέλη - μαϊμού", φυσικά, δεν είχε μιλήσει τότε...

Η πίτα των αντιστασιακών δημοσιογράφων

Μέσα σε κλίμα αγωνιστικής έξαρσης και με ευχές, αλλά και απαίτηση για την προβολή και υλοποίηση των οραμάτων και των μηνυμάτων της Εθνικής Αντίστασης, ο Σύνδεσμος Αντιστασιακών Δημοσιογράφων 1940 - '44 έκοψε χτες την πίτα του. Στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, όπου, εκτός των άλλων αντιστασιακών δημοσιογράφων και των εκπροσώπων των δημοσιογραφικών οργανώσεων της χώρας και της ΠΟΕΣΥ, παραβρέθηκε ως προσκεκλημένος και ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, ενώ απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων και μέλος της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ Νίκος Καραντηνός. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Συνδέσμου και των αντιστασιακών δημοσιογράφων για την ανάδειξη των αξιών της Εθνικής Αντίστασης και την αξιοποίηση της πλούσιας παρακαταθήκης, ιδιαίτερα για τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ