Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΥΠΟΥ
Διώξεις για την πολιτική κριτική στην Ελλάδα

Καλείται η κυβέρνηση να καταργήσει τις Τυπο-κτόνες διατάξεις

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), με αφορμή τις επισημάνσεις που γίνονται στην έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου για το 1998 για "δρακόντειους νόμους περί συκοφαντίας" και για προσπάθεια "φίμωσης επικριτικών στην κυβέρνηση δημοσιογράφων" στην Ελλάδα, ζητούν από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να καταργήσουν τις διατάξεις των νόμων, οι οποίες περιορίζουν τις Ελευθερίες του Τύπου, βάσει των οποίων διώκονται δημοσιογράφοι για την έκφραση της γνώμης τους.

Σημειώνεται ότι η έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, αναφερόμενο στην κατάσταση των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, υπογραμμίζει ότι "οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν δρακόντειους νόμους περί συκοφαντίας για να φιμώσουν επικριτικούς δημοσιογράφους" και ότι, έτσι, "η χώρα απομονώνεται ταχέως από τους Ευρωπαίους εταίρους της, τιμωρώντας δημοσιογράφους με ποινές φυλάκισης".

"Είναι προφανές ότι οι διώξεις που στηρίζονται σ' αυτού του είδους νομοθεσίες, τις οποίες προκάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών και έγιναν εναντίον συναδέλφων μας του "Ριζοσπάστη", του "Ελεύθερου Τύπου", της "Απογευματινής" και, τώρα, εναντίον της "Βραδυνής", στοιχειοθετούν αυτή την καταδίκη από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου και αφήνουν έκθετη διεθνώς τη χώρας μας", τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ. Γι' αυτό και καλείται η κυβέρνηση άμεσα να καταργήσει αμέσως όλες αυτές τις διατάξεις, "που περιορίζουν τις ελευθερίες του Τύπου και οδηγούν σε διώξεις δημοσιογράφων".

Οπως προκύπτει από το "βιβλίο τρόμου", όπως αποκάλεσε την ετήσια έκθεση του ΔΙΤ, ο διευθυντής του Γιόχαν Φρτις, το 1998, τουλάχιστον, 50 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν και γύρω στους 100 φυλακίστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους σ' όλο τον κόσμο.

Την πρώτη θέση στις δολοφονίες κατέχει η Λατινική Αμερική με 21 δολοφονίες και η Τουρκία έχει το ρεκόρ στις φυλακίσεις με 25 κρατούμενους δημοσιογράφους. Ενώ τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν σε συνθήκες έλλειψης σεβασμού των θεμελιωδών αρχών της ελευθερίας της έκφρασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ