Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠ. ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
Αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της χώρας μας

Εκκληση στη στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία των βουλευτών έκανε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης ζητώντας τους να καταψηφίσουν τη Συνθήκη του Αμστερνταμ αφού με την ενσωμάτωση σε αυτήν του κεκτημένου Σένγκεν "μας πάει στο επίπεδο των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών σε μία εποχή που είναι πριν από τη Γαλλική Επανάσταση, πριν το 1789".

"Αν θέλετε, μια τέτοια Ευρώπη, ψηφίστε τη συνθήκη", είπε χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα και με τη γνώμη έγκριτων νομικών η Συνθήκη του Σένγκεν αντικαθιστά το τεκμήριο της αθωότητας με το τεκμήριο της ενοχής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στη συνέχεια υπογράμμισε, ότι οι απολογητές του Μάαστριχτ συνειδητοποίησαν τώρα πόσο μεγάλη ζημιά έχει κάνει αυτή στη χώρα και επειδή όπως προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις υπάρχει στην Ελλάδα μια πλειοψηφούσα αρνητική στάση απέναντι στην ΕΕ, άρχισαν να αντιπαραθέτουν το "καλό" Αμστερνταμ σε σχέση με το Μάαστριχτ.

"Πρέπει όμως, τόνισε ο βουλευτής, να έχει ξεκάθαρο ο ελληνικός λαός ότι η συνθήκη που καλούμαστε να συζητήσουμε όχι απλώς δεν τροποποιεί, όχι απλώς δε βοηθά προς το θετικότερο τη Συνθήκη του Μάαστριχτ αλλά την κάνει χειρότερη, ακόμα πιο αντιδραστική, πιο αντιδημοκρατική, πιο ανισότιμη". Εξηγώντας αυτήν τη θέση τόνισε ότι κατ' αρχήν δε θίγεται ο πυρήνας της Συνθήκης του Μάαστριχτ καθώς και η ΟΝΕ παραμένει και τα κριτήρια σύγκλισης μένουν. Και όχι μόνο αυτό αλλά ταυτόχρονα με τη συνθήκη ψηφίστηκε και το φοβερό "σύμφωνο σταθερότητας" το οποίο προβλέπει ποινές μέχρι και το 0,25% του ΑΕΠ για εκείνες τις χώρες οι οποίες εντός της ΟΝΕ δε θα τηρούν στο μέλλον τα κριτήρια.

Ποιος έχει εξουσιοδοτήσει τις κυβερνήσεις - μέλη της ΕΕ να πάνε να διαπραγματευτούν με τους Αμερικάνους τον Απρίλη τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, είπε ο Μπ. Αγγουράκης και τόνισε ότι όλα αυτά έχουν σχέση με τη Συνθήκη του Αμστερνταμ. Οσον αφορά τα όσα ακούγονται για διασφάλιση των ελληνικών συνόρων μέσω της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, τόνισε:

"Είναι μια γενική διατύπωση και δε γίνεται καν αναφορά για τα σύνορα της Ενωσης. Λέει τα σύνορα γενικώς. Ποια σύνορα; Τα εξωτερικά σύνορα των χωρών της Ενωσης; Και βεβαίως είναι ηθελημένη αυτή η διατύπωση. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι η ΕΕ δεν επιτρέπεται να αλλάζει τα σύνορα γι' αυτό δεν τα προσδιορίζει συγκεκριμένα και γι' αυτό είναι η περιβόητη ΔΕΕ και οι επιχειρήσεις ΠΕΤΕΡΣΜΠΕΡΓΚ". Είναι οι επιχειρήσεις που θα κάνει η ΔΕΕ όταν δε θέλει ή δεν μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ. Επομένως ΕΟΚ και ΝΑΤΟ στην κυριολεξία είναι το ίδιο συνδικάτο, είπε ο Μπ. Αγγουράκης και κατέληξε:

"Γι' αυτό εμείς θεωρούμε ότι είναι και αντιδημοκρατική και τα συμφέροντα της χώρας αντιστρατεύεται, θα πρέπει να καταψηφιστεί η συγκεκριμένη συνθήκη και αν μη τι άλλο ας γίνει δημοψήφισμα για να ενημερωθεί και να εκφραστεί ο λαός πάνω στις εξελίξεις αυτές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ