Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΚΙΝΗΤΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η κυβέρνηση, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική της κατασυκοφάντησης των αγώνων, και πριν ακόμα ξεκινήσει η μεγάλη κινητοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών με επικεφαλής την Πανθεσσαλική, βιάστηκε να τη χαρακτηρίσει "κατευθυνόμενη και με προφανείς πολιτικούς στόχους, που - όπως υποστηρίζει - δεν έχει σχέση με το αγροτικό κίνημα, αλλά χρησιμοποιείται για να εξυπηρετήσει κομματικά σχέδια"! Βεβαίως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών, όπως επιβεβαιώνεται μέσα από την αντιλαϊκή, αυταρχική, τρομοκρατική πολιτική της, δεν υπήρξε καμία περίπτωση που να χαρακτήρισε οποιαδήποτε κινητοποίηση, εργαζομένων, μαθητών ή αγροτών, δικαιολογημένη και μη υποκινούμενη. Κι αυτό ακόμα και όταν - όπως και τώρα κάνει με τους αγρότες αφού δεν μπορεί να κρυφτεί - αναγνωρίζει πως υπάρχουν προβλήματα και δίκαια αιτήματα. Ακόμα και στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας να κινητοποιούνται και επιδίδεται στην κατασυκοφάντηση των δίκαιων αιτημάτων, των διεκδικήσεων και του αγώνα.

* * *

Αλλά ποια είναι η πραγματικότητα, οι στόχοι των αγροτών και ποιος τους υποκινεί; Τι ζητούν και γιατί παλεύουν, γιατί ξεσηκώνονται οι αγρότες; Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα με την αντιδραστική αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής το 1992, και, στη συνέχεια, με τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες έχουν φτάσει στα όρια της επιβίωσης, αφού επιβλήθηκαν ποσοστώσεις και περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή και στις καλλιέργειες, πρόστιμα συνυπευθυνότητας και εξευτελιστικές αγροτικές τιμές από την ΕΕ. Ενώ υπάρχει ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών στα λιπάσματα, στα καύσιμα και στις ζωοτροφές, καταλήστευση από την ΑΤΕ, με τα τοκογλυφικά επιτόκια, ασυδοσία στις τιμές των γεωργικών εφοδίων, φυτοφαρμάκων, μηχανημάτων κλπ. Σήμερα οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τίποτα ελεύθερα. Στα σιτηρά, στην κτηνοτροφική παραγωγή, σ' άλλες δυναμικές καλλιέργειες, όπως ζαχαρότευτλα, βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, καπνά, ελαιόλαδο, αμπέλια, φρούτα (εσπεριδοειδή, μήλα, αχλάδια ροδάκινα κλπ.), σ' όλες δηλαδή τις καλλιέργειες, έχουν επιβληθεί δραστικοί περιορισμοί στην παραγωγή. Από την άλλη, οι τιμές παραγωγού διαρκώς περιορίζονται σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα και οι αγρότες αδυνατούν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους και να ξεχρεώσουν τα χρέη τους στην τράπεζα.

* * *

Αυτή η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης έχει φέρει σε απόγνωση τον αγροτικό κόσμο. Ακόμα και με τα επίσημα στοιχεία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα τελευταία χρόνια μόνον, επιβεβαιώνεται ότι δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές και τα χωριά και μεταναστεύουν - ακόμα και στο εξωτερικό... - για να μπορέσουν να ζήσουν. Αυτή, ακριβώς, η σκληρή ταξική αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σήμερα, με την υποστήριξη και των άλλων κομμάτων που ψήφισαν το Μάαστριχτ και έχουν αναγάγει την ΟΝΕ σε "εθνικό στόχο", είναι που διέλυσε τους συνεταιρισμούς, που καταστρέφει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και εξοντώνει τους μικρομεσαίους αγρότες. Μοναδικός υποκινητής, λοιπόν, των ξεσηκωμένων αγροτών είναι η καταστροφική αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Και καθώς η αντιλαϊκή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνείται να πάρει μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής, μείωσης του κόστους παραγωγής, στήριξης τιμών παραγωγού, και άλλα που χρειάζονται, οι αγρότες δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να ξεσηκωθούν ενάντια σ' αυτή την πολιτική. Για να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση να υποχωρήσει και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Για να ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική και να μπορέσουν να επιβιώσουν οι αγρότες. Αυτό το συνειδητοποιούν οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και γι' αυτό ξεσηκώνονται, παρά το τρομοκρατικό όργιο της κυβέρνησης, με τις δίκες και τα ΜΑΤ, τις εξαγορές, τις πρωτοφανείς συκοφαντίες και τις απειλές.

Οι αγρότες δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Να διεκδικήσουν στήριξη των τιμών στα προϊόντα τους, μείωση του κόστους παραγωγής, στήριξη του πραγματικού συνεταιριστικού κινήματος, για την ανάπτυξη των παραγωγικών συνεταιρισμών, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών. Δεν μπορούν να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους αν δε ρυθμιστούν, όπως προτείνουν οι αγρότες, τα τεράστια χρέη που έχει συσσωρεύσει η αντιαγροτική πολιτική και η τοκογλυφική πολιτική της ΑΤΕ, για να μπορέσουν να ανασάνουν. Οσο η κυβέρνηση μένει αδιάλλακτη και επιμένει να υλοποιεί σαν υποτακτικός υπάλληλος τις επιλογές της ΕΕ, αντί να ικανοποιήσει τα δίκαια αυτά αιτήματα, όσο και αν συκοφαντεί τον ηρωικό αγώνα των αγροτών και όσο και αν προσπαθεί να εξαπατήσει τους αγρότες με ελιγμούς, σαν τη χτεσινή ρύθμιση, δεν πρόκειται να κάμψει το αγωνιστικό τους φρόνημα. Πολύ περισσότερο, που οι αγρότες μέσα από τους μέχρι τώρα αγώνες τους και την πείρα έχουν κατακτήσει την αγωνιστική τους ενότητα.

* * *

Σ' αυτόν τον ηρωικό αγώνα τους οι αγρότες, ασφαλώς, έχουν αντιπάλους την κυβέρνηση και τα κόμματα του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ. Ομως, στον ηρωικό τους αγώνα συμμετέχουν και πρωτοστατούν οι κομμουνιστές μαζί με άλλους αγωνιστές, ανεξάρτητα από τις γενικότερες πολιτικές πεποιθήσεις τους. Βεβαίως, το ΚΚΕ υπερασπίζεται, και θα συνεχίσει αταλάντευτα να το κάνει, τα δίκαιά τους. Μπορεί να έχουν στο πλευρό τους όλους τους εργαζόμενους, ευρύτατα κοινωνικά στρώματα των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών της πόλης και του χωριού, που βλέπουν στον αγώνα των αγροτών την υπεράσπιση και των δικών τους συμφερόντων. Ο αγώνας των μπλόκων των αγροτών, όπως και της νεολαίας, των συνταξιούχων, όλων των εργαζομένων για να αντισταθούν σ' αυτή την ταξική, υπέρ της πλουτοκρατίας, πολιτική της αδίστακτης και επικίνδυνης κυβέρνησης, είναι κοινός. Η στήριξη του ηρωικού πολύχρονου αγώνα των αγροτών με την έκφραση της αμέριστης συμπαράστασης και αλληλεγγύης, της κοινής, με τους αγρότες, δράσης όλων των άλλων λαϊκών στρωμάτων, συμβάλλει στην προώθηση του κοινού Μετώπου πάλης των λαϊκών δυνάμεων, που θα ανατρέψει την αντιλαϊκή, αντεργατική και αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Του Μετώπου πάλης που θα ανοίγει το δρόμο για μια διαφορετική φιλολαϊκή, φιλοαγροτική πολιτική ανάπτυξης, ενάντια στις επιλογές της ΕΕ και της ΟΝΕ, ενάντια στα συμφέροντα της ολιγαρχίας και των πολυεθνικών.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Η αντιλαϊκή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνείται να πάρει μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής, μείωσης του κόστους παραγωγής, στήριξης τιμών παραγωγού, κλπ., άρα οι αγρότες δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να ξεσηκωθούν ενάντια σ' αυτή πολιτική

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ούτε ασπιρίνες τα μέτρα για τους αγρότες (2008-11-14 00:00:00.0)
Νέοι αγώνες με προοπτική! (2006-12-03 00:00:00.0)
Με αγώνα θα κρατήσουν τα χωράφια! (2003-02-25 00:00:00.0)
Σε τι διαφωνεί η ΝΔ; (2002-01-31 00:00:00.0)
Το ψήφισμα του συλλαλητηρίου (2000-02-26 00:00:00.0)
Ασύδοτοι οι έμποροι εκβιάζουν τους παραγωγούς βερίκοκων (1999-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ