Παρασκευή 25 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Ασύδοτοι οι έμποροι εκβιάζουν τους παραγωγούς βερίκοκων

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν για τις επόμενες μέρες οι αγρότες

Εκρηκτική κατάσταση έχει δημιουργηθεί στους βερικοκοπαραγωγούς της Κορινθίας αφού το σύνολο της φετινής τους παραγωγής κινδυνεύει να μείνει απούλητο και να σαπίσει. Η κατάσταση έχει οξυνθεί σε μέγιστο βαθμό εξαιτίας της ασυδοσίας των βιομηχάνων - εξαγωγέων και των μεγαλεμπόρων, οι οποίοι, στηριζόμενοι στις πλάτες της κυβέρνησης, εκβιάζουν τους παραγωγούς να πωλούν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές. Ετσι, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Κορινθίας, που ζει από την καλλιέργεια του βερίκοκου, κινδυνεύει να τιναχτεί οικονομικά στον αέρα.

Αξιοποιώντας την αγωνία των παραγωγών ο νομάρχης Κορινθίας και οι ελεγχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ συνδικαλιστές των Ενώσεων Συνεταιρισμών του νομού διοργανώνουν συσκέψεις στο υπουργείο Γεωργίας με τη συμμετοχή του υπουργού Πρόνοιας Θ. Κοτσώνη, με στόχο την εκτόνωση της δυσαρέσκειας και τη μικροκομματική εκμετάλλευση του προβλήματός τους. Εκεί εντάσσεται και η απόσυρση πολύ μικρού μέρους της παραγωγής, για τις περιοχές Αγ. Βασιλείου - Χιλιομοδίου - Κλένιας, που στην ουσία αποτελεί λύση απελπισίας και δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα. Επιπλέον κινδυνεύουν να μην πληρωθούν από την ΕΕ (με τις 57 δραχμές το κιλό) οι ποσότητες που θα αποσυρθούν.

Οι παραγωγοί, πάντως, ετοιμάζονται τις επόμενες μέρες για αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέσα από τις συντονιστικές επιτροπές πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών με αίτημα την άμεση απορρόφηση της παραγωγής τους σε ικανοποιητικές τιμές.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ τονίζει ότι "η ΟΝΕ, η ελεύθερη αγορά και ο ανταγωνισμός, που είναι η ουσία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, των άλλων κομμάτων και της ΕΕ, ενισχύουν την ασυδοσία των βιομηχάνων, των εξαγωγέων, των μεγαλεμπόρων και μεγαλώνουν τα κέρδη τους. Ταυτόχρονα μειώνουν το αγροτικό εισόδημα και οδηγούν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς".

"Το ίδιο καλοστημένος μηχανισμός, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, είναι οι ομάδες παραγωγών, όπως και οι διεπαγγελματικές οργανώσεις αγροτών - εξαγωγέων - βιομηχάνων, που προωθούν η ΕΕ και η κυβέρνηση. Σκοπός τους δεν είναι να λύσουν τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, αλλά να την κάνουν συνυπεύθυνη και συμμέτοχη στην εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, στις χαμηλές τιμές, στη μείωση και στο θάψιμο της παραγωγής".

Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ καλεί τους βερικοκοπαραγωγούς του νομού "να βγουν τώρα στους δρόμους, για να μην περάσει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Να στήσουν το δικό τους μέτωπο αντίστασης και να ανατρέψουν αυτήν την αντιαγροτική και καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Να απαιτήσουν αγωνιστικά τη στήριξη του βερίκοκου και όλης της αγροτικής παραγωγής του νομού, την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς". Τους καλεί να ζητήσουν από την κυβέρνηση:

- Να ανοίξουν αμέσως οι βιομηχανίες χυμών πούλπας, κομπόστας και η εξαγωγή για να απορροφηθεί η παραγωγή και να σταματήσουν οι εκβιασμοί των βιομηχάνων και των εξαγωγέων.

- Να δοθεί εθνική επιδότηση, ώστε να διαμορφωθεί η τελική τιμή του βερίκοκου στις 130 δραχμές / κιλό για την κομπόστα και στις 150 δραχμές για την εξαγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ