Παρασκευή 25 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Θέλει να επεκταθεί

Δεν πήρε θέση χτες το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας

Την αντίθεση αρκετών - κατ' αρχάς - δημοτικών συμβούλων της Αθήνας συναντά η προσπάθεια της πρεσβείας των ΗΠΑ - με τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης - να τσιμεντοποιήσει άλλον ένα χώρο στο κέντρο της Αθήνας. Οι ενέργειες των Αμερικανών να "καταλάβουν" οικόπεδο που προορίζεται για κοινόχρηστο πράσινο, απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο στη χτεσινή του συνεδρίαση. Το σώμα αποφάσισε να καταλήξει σε απόφαση υπέρ ή κατά της τσιμεντοποίησης την επόμενη βδομάδα.

Το σώμα ενημερώθηκε για άλλη μια φορά - μια πρώτη ενημέρωση είχε γίνει το '97 - για την προσπάθεια της αμερικάνικης πρεσβείας να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της σε παρακείμενό της οικόπεδο, που περικλείεται από τις οδούς Ευζώνων, Δορυλαίου, Δεινοκράτους και Λάχητος. Η πρεσβεία νοικιάζει ήδη μέρος του οικοπέδου απ' το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων που είναι ιδιοκτήτης του. Τώρα προωθεί την οικειοποίηση του χώρου - έκτασης 18,5 στρεμμάτων - προκειμένου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να τσιμεντοποιήσει περί τα 3,5 στρέμματα.

Το θέμα συζητήθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος στις 10 Ιούνη και επίκειται άμεσα σχετική απόφαση. Να σημειωθεί ότι το οικόπεδο με υπουργική απόφαση του '88 (ΦΕΚ 348) προορίζεται για πράσινο και υπόγειο γκαράζ. Το δε Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο προβλέπει να γίνει αστικό πράσινο και κοινόχρηστος χώρος. Να αποδοθεί δηλαδή για δημόσια χρήση.

Η δημοτική σύμβουλος Α. Φιλίνη ζήτησε ο δήμος να αντιτεθεί στην προωθούμενη τσιμεντοποίηση του χώρου από τους Αμερικανούς. Να κοινοποιήσει την απόφασή του στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Και το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει με το Μετοχικό Ταμείο για την εκμετάλλευση του χώρου προς όφελος των δημοτών. Να διαπραγματευτεί, ακόμα, και την αγορά του οικοπέδου από το δήμο.

Στην πρόταση αυτή αντέδρασαν, κατ' αρχάς, οι αντιδήμαρχοι Ν. Γιατράκος και Α. Μοσχονάς.Επικαλέστηκαν άγνοια του θέματος και πρότειναν να ξανασυζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να έχει υπάρξει και πρότερη ενημέρωση των συμβούλων.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της "Συμπαράταξης για την Αθήνα", Λεων. Αυδής,υπογράμμισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ξανασυζητήσει το ζήτημα το '97. Οτι υπάρχουν πολλά στοιχεία στη διάθεση του σώματος για το "στρατώνα" που θέλουν να δημιουργήσουν οι Αμερικανοί στην περιοχή. Και ότι "το δημοτικό συμβούλιο πρέπει σήμερα (σ. σ. χτες) να εκδώσει απόφαση ο χώρος να μην παραδοθεί στους Αμερικανούς, αλλά να γίνει πράσινο για τους δημότες". Ο ίδιος θύμισε πως το Δημοτικό Συμβούλιο χρόνια μιλά για έναν άξονα πρασίνου που πρέπει να δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή και την ίδια ώρα: Το πάρκο Ρηγίλλης παραδίδεται στους Γουλανδρήδες για να κτίσουν το μουσείο τους. Το Πάρκο Ελευθερίας παραδίδεται στον Λαμπράκη για να κτίσει την όπερά του. Το δημοτικό γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας (πρώην γήπεδο ΠΑΟ) μεθοδεύεται να παραχωρηθεί στο ιερατείο για να κτίσει και άλλη Μητρόπολη. Και η αμερικάνικη πρεσβεία προωθεί την τσιμεντοποίηση και άλλου χώρου στο κέντρο.

Το θέμα τελικά παραπέμφθηκε στην επόμενη συνεδρίαση με τη συμφωνία της Μ. Δαμανάκη,προκειμένου όπως είπε "να μην υπάρξει ένσταση από συναδέλφους ότι δεν ήταν ενημερωμένοι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ