Παρασκευή 25 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΜΑΘΙΑ
Απούλητα τα ροδάκινα - κατρακυλούν οι τιμές

ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ: Η αγροτιά δε θα πρέπει να περιμένει τίποτε από συσκέψεις και επιτροπές εργασίας. Ο μόνος δρόμος είναι αυτός του ενωμένου, μαζικού, συντονισμένου αγώνα

Σε απόγνωση βρίσκονται φέτος οι ροδακινοπαραγωγοί που δεν ξέρουν πού να διαθέσουν το προϊόν τους. Τα ροδάκινα που έχουν σταλεί στη Γερμανία αποφέρουν τελικά στον παραγωγό μόλις 30 δραχμές το κιλό (από το ένα περίπου μάρκο που πωλείται), ενώ για την εσωτερική αγορά οι έμποροι αγοράζουν, αφού επιλέξουν τα καλύτερα προϊόντα προς 60-70 δραχμές το κιλό. Αυτές οι τιμές σημαίνουν την πλήρη οικονομική καταστροφή χιλιάδων ροδακινοπαραγωγών.

Μάλιστα πολλοί εκφράζουν φόβους ότι, όσο η συγκέντρωση της παραγωγής προχωράει, τις επόμενες μέρες υπάρχει κίνδυνος η τιμή να κυλήσει ακόμη χαμηλότερα. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες η μεγάλη αδιάθετη ποσότητα θα λειτουργεί σαν μέσο πίεσης και εκβιασμών από τους εμπόρους για τη συμπίεση των τιμών του προϊόντος. Για το συμπύρηνο δεν προβλέπεται να είναι τα πράγματα καλύτερα, αφού ήδη καθορίστηκε η τιμή τους προς 93 δραχμές το κιλό αλλά κανείς δε γνωρίζει ποια τιμή στην πραγματικότητα θα δώσουν οι βιομήχανοι.

Ηδη πριν ένα μήνα οι υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας παραδέχονταν ότι πάνω από 170.000 τόνοι ροδάκινο σε σύνολο προβλεπόμενης παραγωγής 520.000 τόνων δε θα μπορεί ούτε να πωληθεί, αλλά ούτε και να πάει για απόσυρση. Σε σύσκεψη με θέμα το ροδάκινο που διοργανώθηκε την προηγούμενη βδομάδα από τη Συντονιστική Επιτροπή Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ημαθίας οι συμμετέχοντες ζήτησαν να επιδοτηθούν οι μεταφορές, να λειτουργήσει εποχιακά από τη Νομαρχία γραφείο καθημερινής καταγραφής των φορτίων που εξάγονται για καλύτερο συντονισμό των εξαγωγών και να ενταχθεί το ροδάκινο στα προγράμματα διαφήμισης της ΕΕ που διαχειρίζεται το υπουργείο Γεωργίας.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βέροιας Γ. Στόκας είπε στο "Ρ" ότι ακόμη οι ροδακινοπαραγωγοί δεν έχουν πάρει τις αποζημιώσεις τους για τις περσινές ζημίες από το χαλάζι και τον παγετό. "Ο αγρότης - δήλωσε - βυθίζεται καθημερινά στα χρέη τα οποία αυξάνουν στις τράπεζες, αφού δεν πληρώνεται από το κράτος για να μπορέσει να ξεχρεώσει ό,τι μπορεί. Κι ενώ οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, οι φορείς που ελέγχονται από το κυβερνών Κόμμα δεν ξεσηκώνουν τον κόσμο, αρκούνται μόνο σε υπομνήματα και σε έγγραφα". Ο Γ. Στόκας πρόσθεσε ότι οι καταστροφές που σημειώθηκαν από το χαλάζι θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στον παραγωγό. "Χτυπημένα ροδάκινα από το χαλάζι μπορεί να διατεθούν με πολύ χαμηλή τιμή στην αγορά κι αυτό θα συμπαρασύρει ακόμη πιο κάτω τις τιμές", εξήγησε.

"Η αγροτιά δε θα πρέπει να περιμένει τίποτε από συσκέψεις και επιτροπές εργασίας, ο μόνος δρόμος είναι αυτός του ενωμένου, μαζικού, συντονισμένου αγώνα",υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματος της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ."Αγώνα για διασφάλιση των τιμών του προϊόντος, τέτοιων ώστε να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν ένα εισόδημα στον παραγωγό. Αγώνα για κυβερνητική παρέμβαση για τη διάθεση της παραγωγής στο εσωτερικό και το εξωτερικό". Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι στα πλαίσια της ΚΑΠ, της ΕΕ και της ΟΝΕ δεν πρόκειται να επιλυθούν τα αγροτικά προβλήματα, αλλά καθημερινά θα οξύνονται, οδηγώντας σε μαζικό ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ