Παρασκευή 25 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ
Στη Βιολογία εξετάζονται οι μαθητές

Με την εξέταση στη Βιολογία συνεχίζονται σήμερα οι εξετάσεις της Β' Λυκείου, με τους μαθητές να έχουν ήδη κουραστεί ύστερα από οκτώ μέρες εξετάσεων. Υπενθυμίζεται ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις της Β' Λυκείου ολοκληρώνονται στις 30 Ιούνη ενώ την 1η Ιούλη ξεκινούν οι Γενικές Εξετάσεις.

Σχολιάζοντας τα χτεσινά θέματα στα Αρχαία Ελληνικά ο Γ. Μωραϊτης, φιλόλογος και μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζει ότι "εκτός από μία παπαγαλιστί μετάφραση, υπάρχει το δεύτερο μέρος, που είναι ένας γενικός σχολιασμός κάποιων ιδεολογικών στοιχείων, μιας αρχέγονης ιδεαλιστικής ερμηνείας για το ήθος και μία απαίτηση για τυποποιημένη κρίση της στάσης του Οιδίποδα. Τα άλλα είναι κοινοτοπίες και γραμματικές διατομές στη γνώση του τυπικού της Αρχαίας. Ηταν μάλλον θέματα απλού εφησυχασμού του μαθητικού κόσμου, κάτι που σε τελευταία ανάλυση δεν αλλάζει το πρόβλημα της κοινωνικής επιλογής".

Μιλώντας για τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στο "ενιαίο" λύκειο τονίζει ότι "πέρα από το πρόγραμμα που δημοσιεύτηκε, δεν υπάρχει καμία ελπίδα για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών που, έτσι όπως γίνεται, δε δικαιολογεί κανένα αξιόλογο διαπαιδαγωγητικό αποτέλεσμα, δε φαίνεται ότι θα αναβαθμιστεί. Και ο διχασμός της ιστορικής μας συνέχειας θριαμβεύει, προς δόξαν ενός ανόητου εκσυγχρονισμού".

Αναφερόμενος στις εξετάσεις που επιβάλλει η "μεταρρύθμιση", τονίζει ότι "οι εξετάσεις δεν είναι η ουσία της εκπαίδευσης, αλλά επιστέγασμά της. Το κακό είναι ότι εδώ δε δένονται οι εξετάσεις με διαπαιδαγωγικούς λόγους, αλλά γίνονται ένα στοιχείο στην κοινωνική επιλογή, για να μην πω ταξική, που πραγματικά για τέτοια πρόκειται. Αυτός ο τρόπος είναι ολέθριος για την ουσία της εκπαίδευσης", τονίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ