Παρασκευή 25 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ"
Σε ρόλο "Εφιάλτη" ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ

Αποδέχτηκαν ουσιαστικά το ξεπούλημα. Αρνήθηκαν ακόμα και να ενημερώσουν τους εργαζόμενους. Εντονη αντίδραση από την ΕΣΚ και άλλους συνδικαλιστές

Συμπαιγνία ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ χτες στο έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), για έμμεση αποδοχή του Εγγλέζου "μάναντζερ" στην "Ολυμπιακή Αεροπορία".

Στο έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας, που συγκλήθηκε ύστερα από απαίτηση της ΕΣΚ (ΕΣΑΚ), ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ Αθ. Σαββίδης (ΠΑΣΚΕ) τάχτηκε μεν κατά του "μάναντζερ", αλλά εισηγήθηκε την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους συναρμόδιους υπουργούς ΥΠΕΘΟ και Μεταφορών για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών κατακτήσεων των εργαζομένων. Ως πρόσχημα πρόβαλε ότι η κυβέρνηση με την πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή θα "περάσει" την πολιτική της και κατά συνέπεια ο πιο σωστός δρόμος για τους εργαζόμενους είναι η διαπραγμάτευση!

Οι συνδικαλιστές της ΕΣΚ και της "Διακλαδικής Συνεργασίας" (ΣΥΝ και ανεξάρτητοι) κατήγγειλαν τη στάση της ΠΑΣΚΕ, επισημαίνοντας ότι το πραγματικό δίλημμα είναι αν "είμαστε υπέρ ή κατά της ιδιωτικοποίησης της ΟΑ". Αν είμαστε κατά - πρόσθεσαν - τότε είμαστε και κατά του "μάνατζερ", αφού η κυβέρνηση επέλεξε τους Εγγλέζους ακριβώς για να ξεπουλήσει τον εθνικό αερομεταφορέα. Οσον αφορά τις "διασφαλίσεις" που ζητά η ΠΑΣΚΕ από την κυβέρνηση, υπογράμμισαν ότι πρόκειται για πάγια τακτική της φιλοκυβερνητικής παράταξης, αν και γνωρίζει πολύ καλά ότι η κυβέρνηση μεθοδικά, χρόνια τώρα, κατ' εντολή της ΕΕ προετοιμάζει το πλαίσιο, για να παραδώσει τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα και την ΟΑ, στο μεγάλο κεφάλαιο. Για το λόγο αυτό πρότειναν συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και 3ωρη (1-4 μ.μ.) διακοπή των εργασιών του συνεδρίου, προκειμένου να γίνει ενημέρωση των εργαζομένων από κλιμάκια των εκλεκτόρων και να κληθούν όλοι σε συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή.

Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δε θεώρησαν απαραίτητη την άμεση ενημέρωση των εργαζομένων, ούτε την άμεση αντίδραση με την προτεινόμενη συγκέντρωση στη Βουλή. Αντίθετα, έκριναν ως πρωταρχικό ζήτημα τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για τη δήθεν διασφάλιση των εργασιακών θέσεων, προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες για δήθεν διχασμό του συνδικαλιστικού κινήματος, για ανετοιμότητα των εργαζομένων και διάφορα άλλα. Στο... πνεύμα αυτό απέρριψαν την πρόταση για άμεση αντίδραση των εργαζομένων, με συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης. Κατόπιν αυτού στελέχη της ΕΣΚ και άλλων παρατάξεων που κατέθεσαν το πρόγραμμα δράσης, αποχώρησαν από το συνέδριο, συγκρότησαν ομάδες και περιόδευσαν στους χώρους δουλιάς, για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους. Αργά το απόγευμα αντιπροσωπεία συνδικαλιστών επισκέφθηκε και τα κόμματα στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ