Παρασκευή 25 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Υποβαθμίζονται υγεία και εκπαίδευση

Συγχωνεύονται κλινικές και μειώνονται τα χειρουργικά κρεβάτια, λόγω ελλείψεως προσωπικού και χορήγησης αδειών μητρότητας

Η συμπλήρωση δέκα χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΕΠΑΓΝΗ) συμπίπτει με τη χειρότερη καμπή του, καθώς αυτή την περίοδο έγινε συγχώνευση κλινικών, μείωση των χειρουργικών κρεβατιών, ενώ οι εργαζόμενοι θα πάρουν μόλις δέκα μέρες κανονική άδεια.

Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα των ελλείψεων, αλλά και της διαλυτικής πολιτικής της κυβέρνησης απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας. Στο ΠΕΠΑΓΝΗ εκτός απ' τις ελλείψεις και την ιδιωτικοποίηση τομέων, η κατάσταση διάλυσης επιτείνεται με την εμφάνιση διαφόρων συλλόγων φίλων υποστήριξης του νοσοκομείου, οι οποίοι στην ουσία προωθούν ιδιωτικά συμφέροντα.

Η απόφαση για τις συγχωνεύσεις πάρθηκε λόγω των αδειών μητρότητας που τη δικαιούνται 93 εργαζόμενες. Ετσι έξι νοσηλευτικά τμήματα συγχωνεύτηκαν σε τρία ενώ τα χειρουργικά κρεβάτια μειώθηκαν σε τέσσερα από οχτώ.

Λόγω της έλλειψης προσωπικού τις μέρες μη εφημερίας, το Ακτινολογικό τμήμα έχει έναν ακτινολόγο και μόνο για τα έκτακτα περιστατικά, ενώ τις μέρες εφημερίας έχει δύο τεχνολόγους - ακτινολόγους εκ των οποίων ο ένας αντιμετωπίζει τα επείγοντα. Ετσι ο διευθυντής του ακτινολογικού αποφάσισε να μην πραγματοποιούνται ακτινογραφίες για τα τακτικά περιστατικά.

Σε χτεσινή σύσκεψη όλων των φορέων του νοσοκομείου η "γραμμή" της διοίκησης ήταν "να περιοριστούμε σε αυτά που έχουμε" αγνοώντας την προειδοποίηση διευθυντή κλινικής που επισήμανε ότι οι "συγχωνεύσεις υποβαθμίζουν και την εκπαίδευση και την υγεία".

Εκτός απ' τις άδειες μητρότητας, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δεν πληρώθηκαν τις υπερωρίες, τα νυχτερινά και τις αργίες από 1.1.1999. Ετσι με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου ξεκίνησαν κινητοποιήσεις με εξάωρη στάση εργασίας στις 17.6.1999, που θα κορυφώνονταν με 48ωρη απεργία στις 28 - 29 Ιούνη 1999.

Στη χτεσινή σύσκεψη η διοίκηση του νοσοκομείου υποσχέθηκε την πληρωμή των νυχτερινών, καθώς υπογράφτηκε η σχετική υπουργική απόφαση. Επίσης υποσχέθηκε ότι θα χορηγήσει σταδιακά τις άδειες μητρότητας, ενώ οι κανονικές άδειες θα περιοριστούν σε δέκα μέρες για να μπορέσουν να πάρουν όλοι. Η διοίκηση του νοσοκομείου ευελπιστεί να καλύψει τα κενά με τα 53 άτομα που θα πάρει απ' τον ΟΑΕΔ.

Μετά από αυτές τις υποσχέσεις το ΔΣ του σωματείου κατά πλειοψηφία - με τις ψήφους της ΠΑΣΚ δηλαδή - αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων. Η " Συσπείρωση των Εργαζομένων ", που υποστηρίζεται απ' την ΕΣΑΚ - Υγειονομικών, πρότεινε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ