Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΤΑΦΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Ανεπαρκή και επικίνδυνα τα μέτρα

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη στη σχετική συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ

Ανεπαρκή και επικίνδυνα, βραχύρυθμα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και ουσιαστικά το οξυμένο πρόβλημα των αποβλήτων, χαρακτήρισε τα προτεινόμενα μέτρα της Οδηγίας του Συμβουλίου για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ.

"Ενώ οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα βελτιώσουν ίσως την υφιστάμενη μέχρι τώρα κατάσταση, φοβούμαι, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, δε θέλω να κάνω πρόβλεψη, ότι δε θα έχουμε ριζικά διαφορετική κατάσταση στο μέλλον - ακούω για μέτρα για την επόμενη τριακονταετία. Και αυτό θα συμβεί γιατί όλα αυτά τα μέτρα έρχονται από τη μία μεριά πολύ αργά, ενώ όλα αυτά τα υλικά που είναι προς ταφή, καύση κλπ. πολλαπλασιάζονται πολύ γρηγορότερα, πολύ πιο επικίνδυνα από ό,τι έρχονται τα μέτρα είτε του Συμβουλίου, είτε της Κομισιόν, είτε εκείνα που εισηγούμαστε εδώ. Διατρέχουμε τον κίνδυνο δηλαδή, όσοι εισηγούμαστε αυτά τα μέτρα, να ενταφιαστούμε με αυτά τα υλικά λόγω του ρυθμού με τον οποίο κινούμαστε για τα αντιμετωπίσουμε".

"Ακουσα για πρόληψη. Τι σημαίνει αυτό;" τόνισε ο Β. Εφραιμίδης. "Ποιος παράγει αυτά τα απόβλητα; Ποιος κατά κύριο λόγο είναι η πηγή, ο υπεύθυνος, της υπερπαραγωγής αυτών των αποβλήτων; Είναι τα άτομα, είναι οι πολίτες; Και γιατί σε μια άλλη εποχή δεν είχαμε αυτή τη θηριώδη ανάπτυξη των αποβλήτων; Είναι γνωστό! Είναι ορισμένες βιομηχανίες, είναι ορισμένα συγκροτήματα που παράγουν, που μαρκετάρουν και με ύποπτες ύλες, τα ποικίλα προϊόντα τους για το κέρδος, αδιαφορώντας για τα απόβλητα που θα προκύψουν και τις συνέπειές τους. Πρόληψη λοιπόν στην πηγή. Να περιοριστεί ο όγκος, ...των αποβλήτων. Πρόληψη στον τρόπο διαχείρισης των όποιων αποβλήτων, όσων λιγότερων, θα υπάρχουν. Είτε με την αξιοποίηση, είτε με τις εναλλακτικές διαχειρίσεις και ένα ελάχιστο ποσοστό που θα μένει για ενταφιασμό, πάλι με προληπτικά μέτρα ώστε να μην είναι επικίνδυνα για την υγεία, για το περιβάλλον, για το οικοσύστημα".

"Τέτοια μέτρα δε βλέπω, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, δεν άκουσα και γι' αυτό διατύπωσα και τους φόβους που διατύπωσα και θέλω να ισχυριστώ ότι αυτός ο δισταγμός από Συμβούλιο, από Κομισιόν, περισσότερο οφείλεται στην επιφύλαξη να αντιμετωπίσουν τους κύριους υπεύθυνους για όλη αυτή την κακοδαιμονία, εξαιτίας των αποβλήτων. Πάρτε το θάρρος, αντιμετωπίστε τα θαρραλέα, για να είναι μαζί σας και το Κοινοβούλιο, να είναι μαζί σας και η κοινή γνώμη. Γιατί δεν υπάρχει περιφέρεια στην Κοινότητα που να μη γίνονται ομηρικές μάχες για να αποφύγουνε τις χωματερές στις περιοχές τους. Ενώ υπάρχουνε από την άλλη μεριά και συμφέροντα που θέλουνε να "φυτεύουνε" χωματερές στην άλφα, βήτα περιφέρεια, να εγκαθιδρύουν μονάδες καύσης για να έχουνε από εκεί προμήθειες, μίζες, κέρδη. Είναι τα πολλαπλά λόμπι που κινούνται γύρω από την υπόθεση. Απαλλαγείτε από τον εφιάλτη της πίεσης των λόμπι και αντιμετωπίστε αυτό το πρόβλημα που είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την κοινωνία μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ