Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ
Υμνοι και εξωραϊσμός

Ο γραμματέας της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας "ανακάλυψε" πολλά βήματα προς τα μπρος

Εναν ακόμα "ύμνο" στους πολλούς που ακούστηκαν από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προσέθεσε χτες, στη Βουλή, η τοποθέτηση του γραμματέα της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρου Δήμα,που σημείωσε ότι με τη Συνθήκη του Αμστερνταμ γίνονται σοβαρά βήματα προς τα εμπρός.

Ο Στ. Δήμας υποστήριξε ότι με τη Συνθήκη ενισχύεται ο δημοκρατικός χαρακτήρας και το κοινωνικό περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική τόνισε πως οι ρυθμίσεις αποβλέπουν "στην ανάδειξη της κοινής εξωτερικής πολιτικής σε συντελεστή "διαχείρισης κρίσεων"".

Εστιάζοντας στο θέμα της διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλιών, ο Στ. Δήμας ζήτησε από την κυβέρνηση να διαμορφώσει τους κατάλληλους όρους για την άνοδο των ρυθμών απορρόφησης των κονδυλίων, σημειώνοντας ότι "κινδυνεύουν να χαθούν για τη χώρα μας, αν δεν εγκριθούν από την Κοινότητα μέχρι το τέλος του 1999 όλα τα σχετικά προγράμματα και προπαντός αν δε δεσμευτούν τα αντίστοιχα ποσά και αν η υλοποίησή τους και η προοδευτική απορρόφηση των κονδυλίων δεν ολοκληρωθεί μέσα στο 2001". Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο "μειώνει τη διαπραγματευτική μας ικανότητα για το νέο πακέτο Σαντέρ ενόψει και της διεύρυνσης αλλά και των συζητήσεων και αντιρρήσεων που διατυπώνουν οι ανεπτυγμένες χώρες". Ασκησε δε συνολικά κριτική στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως "η Ελλάδα στα 18 χρόνια της συμμετοχής της στην ΕΕ δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες για να πετύχει τις απαραίτητες διορθωτικές αλλαγές".

Στην παρέμβασή του ο Στ. Δήμας συμφώνησε επί της ουσίας με τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις από δω και πέρα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής και στην "ενίσχυση του κοινωνικού περιεχομένου της Ενωσης". Πάντως, αναγνώρισε ότι "η ενίσχυση του πολιτικού λεξιλογίου της Ενωσης με κοινωνικούς όρους είναι οπωσδήποτε θετική εξέλιξη, όχι όμως και το ζητούμενο, αφού δεν υπάρχουν σημαντικές πρακτικές δέσμευσης". Ξεκαθάρισε όμως ότι "οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν τη δέσμευση της προσαρμογής του εργατικού δυναμικού και των εργασιακών σχέσεων στις σύγχρονες συνθήκες, ενώ η κατάσταση στην απασχόληση θα εξετάζεται από τους αρχηγούς των κρατών".

  • Δεδομένη θεώρησε στην παρέμβασή του ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος την κύρωση της Συνθήκης, λέγοντας στην ομιλία του πως "η κύρωση αυτή είναι δεδομένη και πέραν τούτου ουδεμία μεταβολή είναι δυνατό να επέλθει τώρα στο περιεχόμενο της Συνθήκης".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ