Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχεία Εθνικής Αντίστασης και Εμφυλίου

Παρουσιάστηκε από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού σειρά 24 τόμων με τα αρχεία της περιόδου της Αντίστασης και του Εμφυλίου

Εγινε χτες στο Πολεμικό Μουσείο η παρουσίαση από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ) της έκδοσης των αρχείων της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου. Πρόκειται για 31 τόμους με ιστορικό υλικό, από τους οποίους οι 16 αφορούν αρχεία του Εμφυλίου και οι 8 της Εθνικής Αντίστασης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, ο υφυπουργός Δ. Αποστολάκης, η στρατιωτική ηγεσία, εκ μέρους του ΚΚΕ ήταν ο Χρ. Τσιντζιλώνης, υπεύθυνος του Ιστορικού Τμήματος του κόμματος.

Η έκδοση των συγκεκριμένων αρχείων από τη ΔΙΣ του ΓΕΣ ήταν περιπετειώδης, καθώς πριν περίπου τέσσερις μήνες είχε ανακοινωθεί επίσημη τελετή στο Πολεμικό Μουσείου, η οποία όμως τελικά αναβλήθηκε γιατί διαπιστώθηκε ότι στον πρώτο τόμο υπήρχε εισαγωγή με αντικομμουνιστικές αναφορές και φρασεολογία που προέρχονταν κατευθείαν από την εποχή του εμφυλίου πολέμου. Ο τόμος αποσύρθηκε και αφαιρέθηκε η εν λόγω εισαγωγή. Κατά τη χτεσινή εκδήλωση έγινε παρουσίαση των ιστορικών τόμων. Μοναδική παραφωνία αποτέλεσε ο Ι. Κολιόπουλος, καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, οποίος επιδόθηκε σε ένα αντικομμουνιστικό παραλήρημα και κατηγόρησε όσους στο όνομα της λήθης ξεχνάνε το "παιδομάζωμα", την "κομμουνιστική ανταρσία" και άλλα αντικομμουνιστικά κατασκευάσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ