Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συζητήσεις για διεύρυνση των αμερικανικών βάσεων

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ

Τη διαιώνιση και την παραπέρα διεύρυνση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα με τη σύναψη νέας συμφωνίας για τις βάσεις, προανήγγειλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Η ισχύουσα συμφωνία, που υπογράφηκε το 1990, ήταν 8ετούς διάρκειας και μετά τη λήξη της δόθηκε παράταση ενός χρόνου. Ετσι, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να δοθεί και νέα παράταση, αρχίζουν διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέας συμφωνίας, προφανώς γιατί οι απαιτήσεις των Αμερικανών είναι αυξημένες και δεν καλύπτονται πλήρως από το σημερινό καθεστώς.

Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες κάνει λόγο για "έναρξη διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για τη σύναψη Συνολικής Τεχνικής Συμφωνίας για το καθεστώς των αμερικανικών δυνάμεων που υπηρετούν στην Ελλάδα (βάση Σούδας)".

Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται:

"Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ αποφάσισαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας για το καθεστώς των δυνάμεων που υπηρετούν στην Ελλάδα (βάση Σούδας).

Οι διαπραγματεύσεις αυτές, που θα διεξαχθούν εκ περιτροπής στην Αθήνα και στην Ουάσιγκτον και προβλέπονται από τη "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ" του 1990, θα ρυθμίσουν θέματα που αφορούν τη διμερή συνεργασία στον τομέα της άμυνας. Υπό την έννοια αυτή, αποτελούν θετικό βήμα στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης κ. Λύσανδρος Μηλιαρέσης - Φωκάς, ενώ της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα ηγείται στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ