Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Αλλαγές στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή;

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Αλλαγές στο ρόλο και τη δομή του Συμβουλίου, αλλά και της Επιτροπής, ενόψει της διεύρυνσης, προτείνει η θεσμική επιτροπή του Κοινοβουλίου, με την έκθεση του Γάλλου ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζαν Λουί Μπουρλάνζ.

Η έκθεση, που συζητήθηκε χθες και πρόκειται να ψηφιστεί σήμερα, έχει ορισμένα σημεία που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση πολιτικών ομάδων, αλλά και εθνικών αντιπροσωπειών.

Η έκθεση συγκεκριμένα, προτείνει, ειδικά για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, να καθιερωθεί η ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία ως κανόνας, η αρχή της ομοφωνίας να ισχύει μόνο για τα συνταγματικού χαρακτήρα θέματα (αναθεώρηση συνθηκών, διεύρυνση, εκλογικά θέματα, επέκταση αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου), να υπάρχει η εγγύηση ότι κανένα κράτος δε θα εξαναγκαστεί να διαθέσει στρατιωτικές δυνάμεις για δράση της Ενωσης, ενώ προτείνεται για τον καθορισμό των ίδιων πόρων της Ενωσης να ισχύσει η αρχή της ειδικής πλειοψηφίας, με το σκεπτικό ότι τα κράτη - μέλη που αποτελούν την ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο, συνεισφέρουν στο 70% των εσόδων του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Ενα επιπλέον σημείο της έκθεσης Μπουρλάνζ που προκάλεσε αντιδράσεις, αφορά στις προτάσεις που υποδεικνύουν "αποδυνάμωση" των εξουσιών του Συμβουλίου και ενίσχυση των εξουσιών της Επιτροπής. Στο σκεπτικό της έκθεσης, αυτή η προτεινόμενη "αποδυνάμωση" στοχεύει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του Συμβουλίου, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εισηγητή, πρέπει να επικεντρωθεί στον τομέα της κοινοτικής νομοθεσίας.

Την εκπροσώπηση της Ενωσης στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής προτείνεται να αναλάβουν ο πρόεδρος της Επιτροπής και ο "υψηλός εκπρόσωπος" ΚΕΠΠΑ (θέση που δημιουργήθηκε με τη Συνθήκη του Αμστερνταμ), αφού, σύμφωνα με την εκτίμηση του εισηγητή, και τα δυο αυτά αξιώματα θα πρέπει να αποκτήσουν μια πολιτική διάσταση.

Το αίτημα ενίσχυσης των εξουσιών της Επιτροπής, από αρκετούς χαρακτηρίζεται μάλλον ως "υστερόβουλο", αφού η Επιτροπή, τόσο με τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, όσο και με εκείνη του Μάαστριχτ, έχασε μεγάλο τμήμα των εξουσιών της. Ετσι το αίτημα του Κοινοβουλίου για αύξηση των εξουσιών του στον τομέα του δημοκρατικού ελέγχου, είχε αρχίσει να αποδυναμώνεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ