Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Φενάκη η Συνθήκη του Αμστερνταμ

Ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την υπό συζήτηση Συνθήκη

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ ζήτησε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, σημειώνοντας πως "μόνος αρμόδιος είναι ο λαός για να αποφασίσει, ο ιδίως μετά από πλήρη ενημέρωση αν η Συνθήκη του Αμστερνταμ θα ισχύσει, ακόμα κι αν αντίκειται σε διατάξεις του Συντάγματος", προσθέτοντας πως "είναι χαρακτηριστικό ότι με αυτή τη λογική προκηρύχτηκε δημοψήφισμα σε διάφορα κράτη - μέλη της Ενωμένης Ευρώπης για την κύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ".

Παράλληλα, αναφερόμενος στην ίδια τη Συνθήκη και την πορεία που οδήγησε σε αυτήν χρησιμοποίησε έντονους χαρακτηρισμούς, λέγοντας πως "το μόνο που ισχύει είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η νίκη των τραπεζιτών και το Αμστερνταμ είναι μια φενάκη, μια δήλωση αποτυχίας, που ούτε καν σοβαρός ευρωλάγνος μπορεί να την υπερψηφίσει". Πρόσθεσε, επίσης, ότι "η Συνθήκη του Αμστερνταμ ανήκει στο πρωτογενές κοινοτικό δίκαιο, το οποίο σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υπερισχύει των εθνικών Συνταγμάτων, σε περίπτωση σύγκρουσης με αυτά".

Ο Δ. Τσοβόλας αναφέρθηκε εκτενώς στη σχέση της Συνθήκη του Αμστερνταμ με τα εθνικά ζητήματα λέγοντας ότι δεν είναι "παρά μόνο ευχολόγια και μετάθεση όλων των πολιτικών ευθυνών στο άδηλο μέλλον", ενώ "είναι η περίτρανη απόδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν απαντά σε αυτό που για μας, αλλά και για όλους τους Ελληνες, πρέπει να είναι ο ύψιστος εθνικός στόχος. Η εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα. Η διαφύλαξη των συνόρων είναι "εθνικοποιημένη υπόθεση". Πρέπει, λοιπόν, να μεριμνήσουμε εμείς". Επίσης, έβαλε κατά του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας ότι "αν ο κ. Σημίτης θεωρεί την ΟΝΕ ύψιστο εθνικό στόχο, κάτω από τις σημερινές συνθήκες τον θεωρούμε μετριοπαθώς αιθεροβάμονα".

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση εφ' όλης της ύλης σημειώνοντας ότι η παρέμβαση του Κώστα Σημίτη είναι "εμπαιγμός", καθώς και ότι κοινωνικά στρώματα οδηγούνται στην περιθωριοποίηση, ενώ ταυτόχρονα γίνονται κινήσεις που οδηγούν στην εθνική ταπείνωση. Επίσης, χαρακτήρισε ψευδή τον ισχυρισμό ότι η είσοδος της Ελλάδας στη ζώνη του ΕΥΡΩ θα σημάνει άνοδο του βιοτικού επιπέδου και λύση των προβλημάτων που δημιούργησε σε όλη την Ευρώπη η πορεία ένταξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ