Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο επίκεντρο η σύνθεση της πολυεθνικής δύναμης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να στείλουν δυνάμεις στην Κύπρο, ούτε σε περίπτωση ενδεχόμενης μελλοντικής πρωτοβουλίας του ΝΑΤΟ, τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Μάικλ Ντάμπλντεϊ,απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση της Τουρκίας να αγοράσει αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα, ο κ. Ντάμπλντεϊ επισήμανε ότι καμιά τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί από την Αγκυρα και γι' αυτό είναι πρόωρη η οποιαδήποτε συζήτηση πιθανής πώλησης και του τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτή.

Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αναφέρθηκε σε επιστολή που έστειλε πρόσφατα στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας η υπεύθυνη πώλησης όπλων του αμερικανικού Πενταγώνου, Ελινορ Σπέκτορ,με την οποία εξέφραζε τη δυσφορία της αμερικανικής κυβέρνησης για τον τρόπο που επιλέχτηκε το σουηδικό ιπτάμενο ραντάρ της εταιρίας "Ερικσον", αντί των αντίστοιχων αμερικανικών.

Στην επιστολή της, η Ε. Σπέκτορ εξέφραζε επίσης την ανησυχία της για τον τρόπο επιλογής του συγκεκριμένου συστήματος και αναρωτήθηκε αν αυτός συμβαδίζει με τη συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας που έχουν υπογράψει η Ελλάδα και οι ΗΠΑ.

"Υπομονή" συστήνει η κυπριακή κυβέρνηση

Η συζήτηση για τις χώρες που θα συμμετάσχουν στην πολυεθνική δύναμη θα αρχίσει αφού πρώτα υπάρξει το ενδεχόμενο για την παρουσία τέτοιας δύναμης στο νησί, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση εκπροσώπου του Πενταγώνου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να στείλουν δυνάμεις τους στην Κύπρο, ούτε σε περίπτωση ενδεχόμενης πρωτοβουλίας του ΝΑΤΟ, ο κ. Κασουλίδης συνέστησε υπομονή μέχρι να δημιουργηθεί περιθώριο για παρουσία πολυεθνικής δύναμης, η οποία θα έρθει στην Κύπρο σε περίπτωση αποστρατικοποίησης. "Μετά, είπε, θα αρχίσουμε να συζητούμε και ποιος θα συμμετάσχει".

"Ναι" στις επαφές των δύο κοινοτήτων

Η κυπριακή κυβέρνηση τάσσεται υπέρ των επαφών των δύο κοινοτήτων, υπό την προϋπόθεση ότι μέσα απ' αυτές δε θα αναγνωρίζεται το ψευδοκράτος. Τη θέση αυτή διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης,κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση του Προέδρου, Γλαύκου Κληρίδη, με την αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, Αλ. Χάσκα, η οποία προωθεί τις δικοινοτικές επαφές.

Ο Χρ. Στυλιανίδης είπε πως οι επαφές αυτές αποδυναμώνουν τη θέση του Ραούφ Ντενκτάς ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να ζήσουν μαζί. Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα μέσα από τις επαφές αυτές να αναγνωριστούν νομικά καθεστώτα. Οι οποιεσδήποτε συναλλαγές, ανέφερε, θα πρέπει να γίνονται στη βάση των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς, εξάλλου, σχετικά με το κατά πόσο η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κρήτη καλύπτει τον κυπριακό εναέριο χώρο, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι δε συζητά θέματα αμυντικής φύσεως. Είπε, ωστόσο, ότι η απόφαση εντάσσεται στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Συνάντηση Μπριλ - Ντενκτάς

Ο Αμερικανός πρεσβευτής, Κένεθ Μπριλ,είχε χθες συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.Ο Κ. Μπριλ δεν έκανε δηλώσεις, ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του με ξένους διπλωμάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ