ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο πλευρό της αγωνιζόμενης αγροτιάς οι εργαζόμενοι

Εκπρόσωποι συνδικάτων επισκέφτηκαν χτες τα μπλόκα. Πούλμαν με εργαζόμενους την Κυριακή από την Αθήνα στη Λάρισα

Συνδικαλιστές της Επιτροπής για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος, την Ομοσπονδία Οικοδόμων και από διάφορα σωματεία, επισκέφτηκαν χτες τους αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί στο μπλόκο της "Βιοκαρπέτ", εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της και τη συμπαράστασή της στον αγώνα των αγροτών, διοργανώνει μεθαύριο Κυριακή επίσκεψη στα μπλόκα των αγροτών της Θεσσαλίας. Θα αναχωρήσει πούλμαν από την πλατεία Κάνιγγος, στις 7 το πρωί.

Επίσης, το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας δηλώνει τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των αγροτών, καταγγέλλει την κυβέρνηση για τη συκοφαντία και τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει εναντίον τους και καλεί τους οικοδόμους και τους άλλους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν στους αγωνιζόμενους αγρότες. Μεθαύριο, στις 7 το πρωί θα αναχωρήσει πούλμαν από την πλατεία Κάνιγγος για τα μπλόκα του θεσσαλικού κάμπου.

  • Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου,σε ψήφισμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς όλους τους αγρότες τουθεσσαλικού κάμπου και "στα δίκαια αιτήματά σας απέναντι στην αντιαγροτική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ", δηλώνουν:

"Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει την αδιάλλακτη στάση της και τους "δήθεν" ψευτοδιαλόγους και να ικανοποιήσει τώρα τα αιτήματά σας, όπως αυτά εκφράζονται από την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή.

Καλούμε την κυβέρνηση να μη χρησιμοποιήσει βία ενάντια στους αγρότες και να αποσύρει τώρα τα ΜΑΤ και τις αστυνομικές δυνάμεις από τον θεσσαλικό κάμπο.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι η εργατική τάξη στηρίζει τον αγώνα των αγροτών και η βία και η τρομοκρατία δε θα περάσουν. Θα πέσουν στο κενό όλες οι προσπάθειες αυταρχισμού και εκφοβισμού".

Υπογράφουν: Ενωση Μηχανοσιδηρουργών,Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων,ΕΤΕ - ΔΕΗ,Σωματείο Καθαριστριών,ΒΕΚ,Παράρτημα Εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού (έκτακτοι),Κόκα Κόλα,Σύλλογος Συνταξιούχων.

  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Λάρισας χαιρετίζει το δίκαιο, ενωτικό και μαχητικό αγώνα των αγροτών και συμπαρατάσσεται στο νέο αγωνιστικό ξεσηκωμό τους. Δηλώνει ότι θα σταθεί με κάθε μέσο στο πλευρό τους για να δυναμώσει το μέτωπο αντίστασης, καθώς "ο αγώνας των αγροτών είναι και δικός μας αγώνας", όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του. Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει την αδιαλλαξία και τον εμπαιγμό και να δώσει άμεση και ουσιαστική λύση στα προβλήματα των αγροτών.
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης δηλώνει τη συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους αγρότες και καταγγέλλει τη βία, την τρομοκρατία και την παραπληροφόρηση σε βάρος των αγροτών. "Τα δήθεν ελαφρυντικά μέτρα, που εξήγγειλε προχτές η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν αγγίζουν και δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των αγροτών, αλλά πυροδοτούν για μεγαλύτερες και πιο συντονισμένες κινητοποιήσεις. Ολα αυτά αποτελούν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης των "μονοπωλίων, της βίας και του αυταρχισμού"" τονίζει το Συνδικάτο.
  • Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ "συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των αγροτών που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, να παραμείνουν στη γη που καλλιεργούν για να μην ξεκληριστούν".

Επίσης "καταγγέλλει την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, οι δε εξαγγελίες της απέχουν πολύ από το να ικανοποιήσουν τα δίκια αιτήματα των αγροτών" και "καταδικάζει την κινητοποίηση του κατασταλτικού μηχανισμού, των ΜΑΤ και των εισαγγελέων, προκειμένου να χτυπήσει τους αγωνιζόμενους αγρότες". Τέλος καλεί την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών.

  • Το Σωματείο Επισκευαστών Ψυκτικών Νομού Τρικάλων "συμπαραστέκεται στον αγώνα των αγροτών που αγωνίζονται στους δρόμους ενάντια στην αντιλαϊκή αγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τον αυταρχισμό και τα αστυνομικά μέτρα και να δώσει άμεσα λύση στα δίκαια αιτήματα των αγροτών".
  • Τη συμπαράστασή της εκφράζει και η Δημοτική Αγωνιστική Συμπαράταξη Αμπελώνα.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Βγήκαν τρακτέρ στους δρόμους

Γενικεύονται οι αντιδράσεις των αγροτών στη Μακεδονία και τη Θράκη ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Ταυτόχρονα, δίνουν και την απάντησή τους στο νέο εμπαιγμό της κυβέρνησης με τη δήθεν ρύθμιση των χρεών. Με τρακτέρ στις εθνικές οδούς, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, κλιμακώνουν την αντίστασή τους από τη Θεσσαλονίκη ως τον Εβρο.

Χτες το μεσημέρι, οι αγρότες της Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης έβγαλαν τα τρακτέρ τους σε δύο σημεία της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθήνας, στην αερογέφυρα των Μαλγάρων και στην αερογέφυρα της Χαλάστρας.Σε ετοιμότητα παραμένουν πολλά αγροτικά μηχανήματα στις πλατείες των χωριών από τα Κουφάλια,τη Χαλκηδόνα,ως το Λαγκαδά και τη Βόρεια Χαλκιδική.

Στο μεταξύ, με περιοδείες στα χωριά, συνεχίζουν την ενημέρωση των αγροτών τα μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών, που αναδείχτηκαν μέσα από συλλογικές και μαζικές διαδικασίες όλο το προηγούμενο διάστημα. Στόχος, η ενημέρωση των αγροτών για τη χρυσωμένη απάτη της κυβέρνησης και η ενίσχυση των δυνάμεων, που ήδη έχουν βγει στους δρόμους με περισσότερα τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Τα μέλη των ΣΕΑ παραδέχονται πως το έργο τους αυτή τη φορά είναι πιο δύσκολο, αν και η αγανάκτηση των αγροτών έχει ξεχειλίσει. Οι μηχανισμοί της κυβέρνησης δρουν μεθοδευμένα, με στόχο την αναχαίτιση του νέου αγωνιστικού κλίματος που διαμορφώνεται, όμως δε θα τους περάσει. Δεκάδες αγροτοδικεία εκκρεμούν σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών και αυτό χρησιμοποιείται για την τρομοκράτηση και τον εκφοβισμό τους. Το Μάρτη, 45 αγρότες από τα χωριά του Λαγκαδά θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του '96. Παρ' όλα αυτά, η φτωχομεσαία αγροτιά υψώνει και πάλι ψηλά τη σημαία της αντίστασης.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με στόχο την παραπέρα κλιμάκωση της δράσης τους, πραγματοποιούν σήμερα οι καπνοπαραγωγοί της Πιερίας.

Στον Εβρο

Στις πλατείες των χωριών, αποφάσισαν να κατεβάσουν σήμερα τα τρακτέρ τους οι αγρότες του Βόρειου Εβρου, ενώ αύριο Σάββατο θα μετακινηθούν μαζικά προς την Εθνική Οδό σε δύο σημεία: Πριν την Ορεστιάδα στο ύψος της Βιομηχανίας Ζάχαρης και λίγο πριν το Τελωνείο Ορμενίου.Χτες, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών, αλλά και εκπροσώπων άλλων φορέων της επαρχίας Ορεστιάδας, κρίθηκε πως μόνος δρόμος που τους απομένει απέναντι στην αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης είναι αυτός του ενωμένου και συντονισμένου αγώνα.

Στη Δράμα

Από τη Δευτέρα, στο δρόμο του αγώνα μπαίνουν και οι αγρότες της Δράμας, με συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσουν στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης. Χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του νομού αποφάσισε και καλεί τους αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα και να διεκδικήσουν λύσεις εδώ και τώρα, τόσο για το κόστος παραγωγής, αλλά κυρίως μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματός τους. Ειδικότερα, απαιτούν τη δημοπράτηση του έργου που έχει προαναγγελθεί εδώ και χρόνια και αφορά το πότισμα του κάμπου από τα νερά του Νέστου, καθώς και την ολοκλήρωση των αρδευτικών έργων στον κάμπο του Κάτω Νευροκοπίου. Επίσης ζητούν ειδικά μέτρα για τους πατατοπαραγωγούς. Για τους βαμβακοπαραγωγούς ζητούν να δοθεί αποζημίωση 20.000 δρχ. ανά στρέμμα σε όσους εξαιτίας της παρατεταμένης κακοκαιρίας μάζεψαν αργά την παραγωγή και είχαν απώλεια κιλών και 35.000 δρχ. στο στρέμμα για όσους ακόμη έχουν αμάζευτη την παραγωγή στα χωράφια.

ΕΥΒΟΙΑ
Κατέλαβαν το δημαρχείο στο Μαντούδι

Το "παρών" στο μετερίζι του αγώνα δίνουν από χτες και οι αγρότες της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, βαδίζοντας στα χνάρια που απαιτούν οι περιστάσεις, όπως οι Θεσσαλοί και οι συνάδελφοί τους σε άλλες περιοχές της χώρας, για να μη βρεθούν αύριο χωρίς κομμάτι γης και ξεκληρισμένοι, εξαιτίας των αντιαγροτικών αποφάσεων της ΕΕ, της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της στην ΟΝΕ, στην ΚΑΠ και τη "σύγκλιση". Χτες στο Μαντούδι έκαναν συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο και το ίδιο αναμένεται να κάνουν σήμερα στο υποκατάστημα της ΑΤΕ.

Παράλληλα, έτοιμοι "ζεσταίνουν" τα τρακτέρ τους και οι αγρότες του θηβαϊκού κάμπου,που από την επόμενη βδομάδα επιφυλάσσουν "εκπλήξεις" στην αδιάλλακτη κυβερνητική πολιτική και τις αποπροσανατολιστικές εξαγγελίες της για δήθεν ρύθμιση των χρεών.

Επειδή οι αγρότες της Βορειοκεντρικής Εύβοιας δε "μασάνε" από τέτοια - εξάλλου η παραγωγική ερήμωση, η φτώχεια και η ανεργία που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στους κατοίκους της περιοχής Μαντουδίου εδώ και αρκετά χρόνια "τους έχει γίνει μάθημα" - και επειδή "η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση της αντιαγροτικής πολιτικής που αποφασίστηκε στα πλαίσια της ΕΕ και στην πορεία για την ΟΝΕ...", αυτό που περιμένει τους μικρομεσαίους αγρότες είναι η συνέχιση και η χειροτέρευση της ήδη άσχημης κατάστασής τους. Και αυτό, γιατί "για μια ακόμη χρονιά πουλήσαμε φτηνότερα το βαμβάκι, το καλαμπόκι, τα δημητριακά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγουμε", όπως δήλωσε στο "Ρ" ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σπαθαρίου - Μετοχίου, Στ. Λιαγκάκης.

Ο τόπος του "πρώτου ραντεβού" για τους ξωμάχους της περιοχής Μαντουδίου ήταν στο 59ο χλμ. της Εθνικής οδού Χαλκίδας - Ιστιαίας στις 11 π.μ., όπως το είχε ανακοινώσει η Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτικών Συλλόγων Μαντουδίου, Κηρίνθου, Σπαθαρίου και των Συνεταιρισμών Μαντουδίου και Κηρίνθου, που έχουν την πρωτοβουλία των κινητοποιήσεων. Στις 11.30, το κομβόι των τρακτέρ ξεκίνησε με κατεύθυνση το Μαντούδι, όπου μπήκαν με σφυρίγματα. Στις 12 το μεσημέρι, "στρατοπέδευσαν" έξω από το δημαρχείο του νέου Δήμου Κηρέως και πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη μέχρι τη 1.30 μ.μ. Σε συνάντηση που είχαν με τον δήμαρχο, υπέβαλαν τα αιτήματά τους και ζήτησαν την έμπρακτη στήριξη του αγώνα τους. Αλλά ο φιλοκυβερνητικός δήμαρχος τους παρέπεμψε στις κυβερνητικές εξαγγελίες. Οι αγρότες δεν είναι, βλέπεις, ο ιδιοκτήτης της ΒΙΟΜΑΓΝ (πρώην Σκαλιστήρη), που κάθε "αίτημά του" είναι και από χέρι δεκτό.

Μέσα στο δημαρχείο, όμως, οι αγρότες έδωσαν το επόμενο ραντεβού, σήμερα στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας.

Ο αμπελοοινικός τομέας παραδίδεται σε άνομα συμφέροντα

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Παράδοση, κουλτούρα, ποιότητα, απασχόληση, όλα όσα σημαίνει ο αμπελοοινικός τομέας, παραδίδονται στα άνομα συμφέροντα των πολυεθνικών συγκροτημάτων, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης,παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την Κοινή Οργάνωση Αγοράς του αμπελοοινικού τομέα.

Ο κομμουνιστής ευρωβουλευτής κατηγόρησε το Συμβούλιο και την Επιτροπή ότι ξεχνούν τα ποιοτικά κοινοτικά κρασιά και γλεύκους προς όφελος των εισαγωγών από τρίτες χώρες, καθώς και για "πολύχρονο αμόκ για την καταδίωξη, τη μανία καταδίωξης των αμπελώνων". "Δεκάδες χιλιάδες εκτάρια ξεριζώθηκαν με το πρόσχημα υπερπαραγωγής αποθεμάτων και ιδιαίτερα στην Ελλάδα σε ποσοστό πολύ δυσμενές", υπογράμμισε ο Β. Εφραιμίδης.

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως προωθείται το πάγωμα των φυτεύσεων, έτσι ώστε να φτάσει σε οριακά σημεία η αμπελοκαλλιέργεια και να γίνει ελλειμματική, για να δικαιολογηθεί το άνοιγμα της πόρτας στις εισαγωγές, "θέλοντας πάλι να εξυπηρετήσετε συμφέροντα στο κύκλωμα ΠΟΕ, GATT κλπ., για να έχετε εκεί αντισταθμίσματα σε άλλους τομείς που συμφέρουν τα πολυεθνικά, μονοπωλιακά συγκροτήματα".

"Η πρότασή σας φτάνει τα όρια του σκανδάλου. Επιτρέπετε την προσθήκη ζάχαρης στα κοινοτικά κρασιά, ιδιαίτερα στα γερμανικά, για την αναβάθμιση του αλκοολικού τίτλου", είπε ο ευρωβουλευτής για να προσθέσει ότι επιχειρείται επίσης η αναβάθμιση των διεπαγγελματικών οργανώσεων που καταδικάζει σε "συγκατοίκηση" τον καλλιεργητή με τους βιομήχανους του κλάδου.

"Ξεχνάτε ότι δεν είναι μόνο ένα προϊόν, είναι ανέκαθεν λαϊκή τροφή, δίνει σημαντική απασχόληση και τέλος είναι πολιτισμός, είναι παράδοση, είναι κουλτούρα το κρασί. Υπάρχουν χώρες που από τα χρόνια του Ομήρου έζησαν, ανατράφηκαν με αυτήν την κουλτούρα του κρασιού. Και εσείς τη θυσιάζετε στο βωμό αυτών των ύποπτων, πολυεθνικών συμφερόντων", κατέληξε ο ευρωβουλευτής.

Κωμικές υποσχέσεις

Ενας - ένας οι κυβερνητικοί παράγοντες, προκειμένου να σπάσουν το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων, βάζουν μπροστά τα "μεγάλα μέσα" της παροχολογίας και υποσχεσιολογίας, τα οποία λες και βάλθηκαν να ξεσηκώσουν από τον ήρωα της παλιάς ελληνικής κωμωδίας, ονόματι Μαυρογιαλούρο.

Στο χορό, και ο δυστυχής υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Κολιοπάνος, που εξέδωσε χτες ανακοίνωση για να ...υπενθυμίσει ότι υπάρχει νόμος του 1997, με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να πληρώνουν μειωμένο κόστος μέχρι και 50% στην έκδοση οικοδομικών αδειών!

Σκέφτηκε, άραγε, ο θίασος της κυβέρνησης και ο συγκεκριμένος υπουργός τις κωμικοτραγικές διαστάσεις της τελευταίας τους ενέργειας; Σκέφτηκαν, δηλαδή, τι να το κάνουν το μειωμένο κόστος της οικοδομικής άδειας οι αγρότες, όταν η κυβερνητική πολιτική, τους ξεκληρίζει και από τα χωράφια τους και από τις επιχειρήσεις τους και, κατ' επέκταση, και από τα σπίτια τους;

Αν μερικοί δεν το έχουν καταλάβει ακόμη, τους πληροφορούμε ότι γι' αυτό δίνουν τον υπέρτατο αγώνα τους ενωμένοι οι αγρότες: Για να μην περάσει η πολιτική της κυβέρνησης και των Βρυξελλών, που επιζητούν το ξεκλήρισμά τους και την ερήμωση της υπαίθρου. Από κει και πέρα, κάτι παροχές σαν αυτή περί φτηνών οικοδομικών αδειών, που έχει στόχο να τους κοροϊδέψει και να τους αποπροσανατολίσει, μόνο τη χλεύη τους προκαλούν, αν όχι την αγανάκτησή τους.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ
Να αντιδράσουμε στην τρομοκρατία

Ο Αντώνης Παππάς,αντιδήμαρχος Βόλου, δήλωσε:

"Η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για μια ακόμα φορά δείχνει το αποκρουστικό της πρόσωπο απέναντι στους ξεσηκωμένους - για άλλη μια χρονιά - Θεσσαλούς αγρότες. Η τρομοκρατία και η συκοφαντία στην αρχή, η βία και η ποινικοποίηση στη συνέχεια, είναι η πρόσφορη μέθοδος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε όλους όσοι αγωνίζονται.

Η στρατοπέδευση μεγάλου αριθμού ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας στην περιοχή της Λάρισας, απέναντι στον εχθρό - λαό, μας φέρνει στο νου όχι μόνο παλιότερες καταδικασμένες εποχές, αλλά και τις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις, όπου όλη η Θεσσαλία έζησε την "εκσυγχρονιστική" αντίληψη του "σοσιαλιστικού" ΠΑΣΟΚ.

Καταγγέλλοντας την κυβέρνηση γι' αυτή την τακτική της καλώ τους εργαζόμενους και τους φορείς της περιοχής μας να αντιδράσουν άμεσα σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και να σταθούν στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών, που το μόνο που διεκδικούν είναι: Το δικαίωμα να μπορέσουν να μείνουν στα χωριά τους και καλλιεργώντας τη γη τους να ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους μια αξιοπρεπή ζωή".

ΤΑΣΟΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Συμπαράσταση με κάθε τρόπο στους αγρότες

Ο Τάσος Σκυλλάκος,επικεφαλής της "Δημοτικής Συνεργασίας" του Δήμου Λάρισας, δήλωσε για τις αγροτικές κινητοποιήσεις:

"Οι αγρότες της Θεσσαλίας βρίσκονται πάλι στο δρόμο. Μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, οι αρνητικές συνέπειες από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης συσσωρεύονται και οδηγούν τη μικρομεσαία αγροτιά στην απόγνωση.

Οπως είναι φυσικό, δεν τους μένει παρά ο δρόμος του αγώνα. Υπερασπίζονται το μόχθο τους, το δικαίωμα να μένουν στα χωριά τους για να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν με αξιοπρέπεια. Συγχρόνως, υπερασπίζονται την παραγωγική βάση της χώρας, την οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση αντί να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς που προκαλεί η δική της πολιτική, επιστρατεύει όλο τον κατασταλτικό μηχανισμό του κράτους για να τρομοκρατήσει τους αγρότες, για να εμποδίσει τους αγώνες τους.

Φαίνεται ότι η ποινικοποίηση των αγώνων, η αντιμετώπιση των λαϊκών αιτημάτων με τα ΜΑΤ και τους εισαγγελείς, η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός έγιναν βασικά στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής. Πρόκειται για σοβαρά ζητήματα που πρέπει να προβληματίσουν όλο το λαό και τους φορείς του.

Καλούμε το λαό της Λάρισας και τους φορείς να εκφράσουν με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών και να καταδικάσουν τις αντιδημοκρατικές, αυταρχικές μεθόδους της κυβέρνησης, με τις οποίες αντιμετωπίζει τους αγώνες του λαού μας".

Μπλόκο και στην Ηλεία

Η κοροϊδία της κυβέρνησης έχει εξοργίσει τους αγρότες της Ηλείας, οι οποίοι από χτες πέρασαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους μέχρι την πραγματική λύση των προβλημάτων τους. Ετσι, οι αγρότες της περιοχής άναψαν τις μηχανές των τρακτέρ και τα παρέταξαν στην άκρη της Εθνικής οδού Πατρών - Πύργου στον κόμβο της Ανδραβίδας. Εξέλεξαν Συντονιστική Επιτροπή και αποφάσισαν να παραμείνουν στο δρόμο, σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις τους. Η ΣΕ επιδιώκει το συντονισμό των κινητοποιήσεων με τους αγρότες των γύρω περιοχών, αλλά και με την ΠΑΣΕ, καθώς κλιμάκιό της θα επισκεφτεί τη Θεσσαλία για να ανταλλάξει απόψεις με τους αγρότες του κάμπου. Παράλληλα, μέλη της ΣΕ περιοδεύουν τα χωριά της Ηλείας, καλώντας όλον τον αγροτικό πληθυσμό να ξεσηκωθεί, να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις, δίνοντας έτσι ένα ηχηρό χαστούκι στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ