ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φοβούνται χαλάρωση του πλαισίου λιτότητας

Κυβερνητική σύσκεψη σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, με επίκεντρο τον πληθωρισμό, που κυβέρνηση και εμποροβιομήχανοι ανησυχούν ότι μπορεί να αναζωπυρωθεί από το ενδεχόμενο χαλάρωσης της λιτότητας, ενόψει ευρωεκλογών

Ανησυχίες έχουν προκληθεί στο επιτελείο εμποροβιομηχάνων και κυβέρνησης, ότι το κλίμα παροχολογίας που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη απροθυμία των μεγάλων επιχειρήσεων να μειώσουν τα υψηλά ποσοστά κέρδους, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία μείωσης του πληθωρισμού. Οι ανησυχίες από το ενδεχόμενο χαλάρωσης της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας που διατυπώνουν τις τελευταίες μέρες όλο και πιο έντονα οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών, έχουν ήδη μεταφερθεί και στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που αναζητά τρόπους να συνεχίσει την ίδια πολιτική χωρίς όμως να πληρώσει το σχετικό πολιτικό κόστος στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Στα πλαίσια αυτά έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμου και του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτση.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι στο τέλος του 1999, ο πληθωρισμός να έχει μειωθεί σε επίπεδα τέτοια, ώστε σε σύγκριση με το μέσο πληθωρισμό των τριών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις καλύτερες επιδόσεις, να μην υπερβαίνει τη 1,5 ποσοστιαία μονάδα. Δηλαδή αν ο μέσος καλύτερος πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ενωση κινείται στο 0,5% ή στο 0,8%, στην Ελλάδα ο μέσος πληθωρισμός δεν πρέπει να είναι υψηλότερος του 2% ή 2,3%. Σήμερα, ο μέσος ρυθμός πληθωρισμού στις 3 χώρες - μέλη της ΕΕ με τις καλύτερες επιδόσεις, κινείται γύρω στο 0,8% και στην Ελλάδα είναι πάνω από 4%!

Πιο άνετα βέβαια αναμένεται να εξελιχθούν τα πράγματα αν αλλάζει το μέτρο σύγκρισης και αντί αυτού των τριών χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις, ισχύσει ο μέσος πληθωρισμός των 11 χωρών που συγκροτούν σήμερα τη ζώνη του ΕΥΡΩ.

Ιδιαίτερες ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού το 1999, φέρεται να εκφράζει η Τράπεζα της Ελλάδας. Η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας - η οποία στα πλαίσια της "ανεξαρτησίας" της λογοδοτεί περισσότερο στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών και στους τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και λιγότερο στην ελληνική κυβέρνηση και το εθνικό κοινοβούλιο της χώρας μας - διατυπώνει απόψεις οι οποίες βρίσκονται περισσότερο κοντά στις αντίστοιχες απόψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία λειτουργεί ως θεματοφύλακας του ευρύτερου πλαισίου εφαρμογής της πολιτικής λιτότητας, με τα πλέον αυστηρά κριτήρια...

Σύμφωνα με πηγές της, η Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί ότι το πρώιμο προεκλογικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί ενόψει των ευρωεκλογών μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες "χαλαρότητας" των μηχανισμών λιτότητας, κυρίως, σε ό,τι αφορά την εισοδηματική πολιτική, τη "συνεπή" εφαρμογή της οποίας κρίνουν σαν τον "υπ' αριθμό ένα" παράγοντα μείωσης του πληθωρισμού.

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες, για τους οποίους εκφράζονται φόβοι για ανακοπή της καθοδικής πορείας του πληθωρισμού.Αυτοί είναι η συνεχής αύξηση των καταναλωτικών δανείων που χορηγούν οι εμπορικές τράπεζες και η αυξημένη ρευστότητα που δημιουργείται, λόγω της μαζικής προσέλευσης κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Αλλά και μία πολύ πιθανή μεγάλη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων ταμιευτηρίου, εκφράζονται φόβοι ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης, με το σκεπτικό ότι ο καταθέτης δε θα έχει πλέον κανένα λόγο να διατηρεί τα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς μηδενικής απόδοσης... Ακόμα και για τα υπερκέρδη που αποσπούν οι αετονύχηδες στο Χρηματιστήριο, διατυπώνονται απόψεις ότι, σε περίπτωση που ρευστοποιηθούν μπορούν να κατευθυνθούν στην κατανάλωση.

Ομως και οι ευρωπαϊκές εξελίξεις είναι αρνητικές για την κυβέρνηση, καθώς η συνεχής μείωση του πληθωρισμού στις ευρωπαϊκές χώρες και η διαφαινόμενη ύφεση των ευρωπαϊκών οικονομιών για το υπόλοιπο του 1999, πιέζουν καθοδικά τις τιμές, κάνοντας έτσι δυσκολότερη την προσπάθεια προσέγγισης του κριτηρίου σύγκλισης του πληθωρισμού.

Κρίσιμη περίοδος θεωρούνται οι τελευταίοι μήνες του 1999, καθώς τότε ολοκληρώνονται, σε ετήσια βάση, οι θετικές επιπτώσεις στον τιμάριθμο λόγω της μείωσης των έμμεσων φόρων που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση το 1998.


ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τι να προσέχεται πριν αγοράσετε νηστίσιμα

Μερικές χρήσιμες οδηγίες - συμβουλές της Ενωσης Καταναλωτών προς τους καταναλωτές για τις αγορές νηστίσιμων εδεσμάτων για την Καθαρά Δευτέρα

Την προσοχή των καταναλωτών κατά την αγορά των παραδοσιακών νηστίσιμων εδεσμάτων που αποτελούν το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας εφιστά η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας. Με σχετική ανακοίνωσή της, η Ενωση Καταναλωτών, δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές στους καταναλωτές, που θα τους βοηθήσουν να αποφύγουν εγκαίρως τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Συγκεκριμένα:

  • Τα χαρακτηριστικά των φρέσκων κεφαλόποδων, δηλαδή, χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, είναι η υγρή, γυαλιστερή επιφάνεια του σώματος, μάτια γυαλιστερά, ζωηρά, πλοκάμια - βεντούζες, ανθεκτικά στο τράβηγμα, σάρκα συμπαγής. Συχνό γνώρισμα αλλοίωσης στα κεφαλόποδα είναι το ροζ χρώμα που παίρνει η επιφάνεια της σάρκας τους.
  • Στα μύδια, στα στρείδια, στις αχηβάδες, στα κυδώνια τα χτένια και λοιπά οστρακοειδή, πρέπει να αγοράζονται μέσα στο όστρακό τους και να είναι ζωντανά. Το όστρακο να είναι κλειστό με τη σάρκα προσκολλημένη, το υγρό στο εσωτερικό τους να είναι διαυγές και άοσμο. Για τι φρεσκάδα τους μπορεί κανείς να βεβαιωθεί από το εάν αντιδράσουν σε σταγόνες λεμονιού ή σε τσίμπημα της σάρκας με μια καρφίτσα. Οταν είναι αποφλοιωμένα, η σάρκα πρέπει να είναι γυαλιστερή και να συντηρούνται συσκευασμένα σε ψυκτικό χώρο. Στη συσκευασία πρέπει να αναγράφονται η επωνυμία της επιχείρησης, το είδος των οστρακοειδών, η ημερομηνία παραγωγής, η σφραγίδα της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας, ο χρόνος και ο τρόπος συντήρησης.
  • Τα μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί κλπ.) θα πρέπει να έχουν ευχάριστη μυρωδιά, άρθρα προσκολλημένα στο σώμα και δύσκαμπτα, χρώμα φυσιολογικό. Η θωρακική μεμβράνη να είναι ανθεκτική, διαφανής, ισχυρά τεντωμένη. Ειδικά οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν μέσα στο χέρι.
  • Οταν κανείς αγοράζει κονσέρβες θα πρέπει να αναζητάει στην ετικέτα τα συστατικά της, το βάρος και την επωνυμία του κατασκευαστή, την ημερομηνία παρασκευής, στις δε παστεριωμένες και την ημερομηνία λήξης και συντήρησης. Μετά το άνοιγμα εάν δεν καταναλωθεί αμέσως, να συντηρείται στο ψυγείο και να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπεράνω όλων η "αγορά" και οι κανόνες της!

Μιλώντας χτες το βράδυ σε εκδήλωση στα γραφεία του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ), ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυψε ότι οι απόψεις τους συμπίπτουν με αυτές που υπηρετούν κυρίως τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών

Στο οριστικό τέλος μιας ιστορικής εποχής ανακάλυψε πως βρίσκεται ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης,με όσα είπε χτες το βράδυ κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση που οργάνωσε η διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ). Η ομιλία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ απευθυνόταν στην αφρόκρεμα των επιχειρηματιών, που μετείχαν στην εκδήλωση του ΕΒΕΑ, όπου είχε προσκληθεί και μίλησε ο Κ. Σκανδαλίδης. Ωστόσο, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, αν και είχε προσαρμόσει την ομιλία του, με γνώμονα τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, είχε στο νου του και στους άλλους. Ολους εκείνους δηλαδή - επιχειρηματίες και εργαζόμενους - που προσβλέπει στην ψήφο τους, σαν υποψήφιος βουλευτής της Α εκλογικής περιφέρειας ΑΘήνας. Προσβλέποντας, λοιπόν, στην ψήφο όλων των ψηφοφόρων της εκλογικής περιφέρειας ο Κ. Σκανδαλίδης κατάφερε με τη μέθοδο του "μια στο καρφί και μια στο πέταλο" να μην πει τίποτα και ταυτόχρονα να μην παρεκκλίνει ούτε γράμμα από την πολιτική που έχει χαράξει ο Κ. Σημίτης.

Συγκεκριμένα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ:

  • Χαρακτήρισε το σύστημα κοινωνικών παροχών πολυδάπανο και μη αποδοτικό, εντάσσοντάς το στην "παθογένεια" - όπως είπε - της ελληνικής οικονομίας.
  • Δήλωσε "ριζικά αντίθετος με κυβερνητικούς και άλλους κύκλους", που "θέλουν την ένταξη στην ΟΝΕ ως το τέρμα της πορείας", λέγοντας ότι "το στοίχημα της ΟΝΕ είναι ένα στοίχημα χωρίς ημερομηνία λήξης".
  • Επανέλαβε την ξεκάθαρη κυρίαρχη άποψη του ΠΑΣΟΚ, την οποία για προσωπικούς λόγους κάποια στελέχη της παράταξης επιχειρούν φραστικά να αμβλύνουν, στηρίζοντας καθ' όλα ωστόσο με την πρακτική τους την κυβερνητική πολιτική.
  • Ενέταξε και το κοινωνικό κράτος στο περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού, κάτω από την ομπρέλα της πολιτικής της ΕΕ.
  • Επιχείρησε ακόμη και ιστορικές αναδρομές στην "Ανατολή" και τη "Δύση" της Ευρώπης των προηγούμενων δεκαετιών, επιχειρώντας να "κρατήσει αποστάσεις". Ετσι, ενώ έκανε λόγο για αποτυχία του "μονόδρομου του νεο- φιλελευθερισμού" (αναφέρθηκε στο... "όραμα" μιας "κοινωνίας ατομικής και συλλογικής ευημερίας"), έσπευσε να καθησυχάσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες ότι ο ίδιος, σε κάθε περίπτωση, εκπροσωπεί το δρόμο που αποδέχεται την αγορά και τους κανόνες της ως το αποκλειστικό μέσο επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας.
  • Δήλωσε υπέρμαχος της πολιτικής του ελάχιστου κράτους, το οποίο "οφείλει" να προσαρμόσει την εκπαίδευση, την κατάρτιση και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου και να διασφαλίσει ανάλογες "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις. Δεν παρέλειψε, όμως, να αναφερθεί και στους εργαζόμενους "αναγνωρίζοντάς" τους το δίκαιο της διεκδίκησης ποιότητας ζωής και συμμετοχής στα κοινωνικά αγαθά (!) αποδίδοντάς τους σχεδόν ακόμη και το ρόλο του... "συνεργάτη" των εργοδοτών στην κοινωνία που οραματίζεται!!

Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του ο Κ. Σκανδαλίδης εξέφρασε την απόλυτη ευθυγράμμισή του με τις κατά καιρούς δηλώσεις του πρωθυπουργού περί μη πραγματοποίησης διπλών εκλογών τον Ιούνη, περί διατήρησης του σημερινού εκλογικού νόμου, περί "μη υποταγής των εθνικών επιλογών και της ευρωπαϊκής πορείας σε εκλογικές και κομματικές λογικές" και επανεκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ