Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τι να προσέχεται πριν αγοράσετε νηστίσιμα

Μερικές χρήσιμες οδηγίες - συμβουλές της Ενωσης Καταναλωτών προς τους καταναλωτές για τις αγορές νηστίσιμων εδεσμάτων για την Καθαρά Δευτέρα

Την προσοχή των καταναλωτών κατά την αγορά των παραδοσιακών νηστίσιμων εδεσμάτων που αποτελούν το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας εφιστά η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας. Με σχετική ανακοίνωσή της, η Ενωση Καταναλωτών, δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές στους καταναλωτές, που θα τους βοηθήσουν να αποφύγουν εγκαίρως τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Συγκεκριμένα:

  • Τα χαρακτηριστικά των φρέσκων κεφαλόποδων, δηλαδή, χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, είναι η υγρή, γυαλιστερή επιφάνεια του σώματος, μάτια γυαλιστερά, ζωηρά, πλοκάμια - βεντούζες, ανθεκτικά στο τράβηγμα, σάρκα συμπαγής. Συχνό γνώρισμα αλλοίωσης στα κεφαλόποδα είναι το ροζ χρώμα που παίρνει η επιφάνεια της σάρκας τους.
  • Στα μύδια, στα στρείδια, στις αχηβάδες, στα κυδώνια τα χτένια και λοιπά οστρακοειδή, πρέπει να αγοράζονται μέσα στο όστρακό τους και να είναι ζωντανά. Το όστρακο να είναι κλειστό με τη σάρκα προσκολλημένη, το υγρό στο εσωτερικό τους να είναι διαυγές και άοσμο. Για τι φρεσκάδα τους μπορεί κανείς να βεβαιωθεί από το εάν αντιδράσουν σε σταγόνες λεμονιού ή σε τσίμπημα της σάρκας με μια καρφίτσα. Οταν είναι αποφλοιωμένα, η σάρκα πρέπει να είναι γυαλιστερή και να συντηρούνται συσκευασμένα σε ψυκτικό χώρο. Στη συσκευασία πρέπει να αναγράφονται η επωνυμία της επιχείρησης, το είδος των οστρακοειδών, η ημερομηνία παραγωγής, η σφραγίδα της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας, ο χρόνος και ο τρόπος συντήρησης.
  • Τα μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί κλπ.) θα πρέπει να έχουν ευχάριστη μυρωδιά, άρθρα προσκολλημένα στο σώμα και δύσκαμπτα, χρώμα φυσιολογικό. Η θωρακική μεμβράνη να είναι ανθεκτική, διαφανής, ισχυρά τεντωμένη. Ειδικά οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν μέσα στο χέρι.
  • Οταν κανείς αγοράζει κονσέρβες θα πρέπει να αναζητάει στην ετικέτα τα συστατικά της, το βάρος και την επωνυμία του κατασκευαστή, την ημερομηνία παρασκευής, στις δε παστεριωμένες και την ημερομηνία λήξης και συντήρησης. Μετά το άνοιγμα εάν δεν καταναλωθεί αμέσως, να συντηρείται στο ψυγείο και να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ