ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απεργία για το δικαίωμα στη δουλιά

Κάτω από την πίεση των ναυτεργατών, η ΠΝΟ αποφάσισε την κήρυξη απεργίας στις 4 του Μάρτη, με προοπτική κλιμάκωσης

Νέους απεργιακούς αγώνες ξεκινούν οι ναυτεργάτες για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά. Χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,μετά από τις συνεχείς πιέσεις των ανέργων ναυτεργατών, αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη απεργία στις 4 Μάρτη μόνο στα κρουαζιερόπλοια, ωστόσο με προοπτική κλιμάκωσης. Η πλειοψηφία δεν έκανε δεκτή την ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσαν η ΠΕΜΕΝ και ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" για απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και τη διοργάνωση πανναυτεργατικής συγκέντρωσης. Το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει η ΠΝΟ αφορά την απορρόφηση όλων των ανέργων, την οικονομική και ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη, τη ριζική αναδιοργάνωση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.

Από τους εκπροσώπους των ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", επισημάνθηκε ότι οι εξελίξεις στο χώρο της ναυτιλίας είναι δραματικές και αποτελούν τμήμα της γενικότερης αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής και της νέας στρατηγικής στην κοινή ναυτιλιακή πολιτική που καθόρισε η Ευρωπαϊκή Ενωση, πράγμα που επιβάλλει δυναμική και καλά οργανωμένη αντίδραση.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρθηκαν η άρση του καμποτάζ που ξεκίνησε και επίσημα από την 1η Γενάρη, οι εξωφρενικές αξιώσεις όλων των εφοπλιστικών Ενώσεων για τον παραπέρα διωγμό του ελληνικού ναυτεργατικού δυναμικού από τα ελληνικά πλοία, με πρώτη την Ενωση Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων,η οποία μέσω του προέδρου της Ανδρέα Ποταμιάνου έχει κάνει σαφές ότι το ξενοδοχειακό προσωπικό δεν πρέπει να είναι στην οργανική σύνθεση των τουριστικών πλοίων.

Από σήμερα ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" ξεκινούν τη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας με περιοδείες και εξορμήσεις σε όλα τα πλοία.

Εφοπλιστική διαταγή...

Επιπρόσθετα προβλήματα στους ναυτεργάτες δημιουργούν και οι διορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες σε σημαντικά πόστα, οι οποίοι λειτουργούν με γνώμονα τα εφοπλιστικά συμφέροντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πλειοψηφία της διοίκησης του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) και ο πρόεδρός του κ. Γκιζιάκης.Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΝΑΤ και με αφορμή την υπόθεση των 152 παροπλισμένων πλοίων στο λιμάνι της Ελευσίνας,στα οποία υπηρετούν ναυτεργάτες ανασφάλιστοι ή ασφαλισμένοι στο... ΙΚΑ, συζητήθηκε τροπολογία που θα καταθέσει το ΝΑΤ, η οποία προβλέπει μεν την ασφάλιση των ναυτεργατών αυτών στο ΝΑΤ, αλλά θα θεωρούνται όλοι ως ναύτες, ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους! Η συλλογική σύμβαση του ναύτη προβλέπει τις χαμηλότερες αποδοχές από τις άλλες ειδικότητες.

Πλατιά ανταπόκριση

Εντείνεται η δραστηριοποίηση για τη στήριξη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, για να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα

Στα γραφεία του ΚΕΠΥΟ περιόδευσαν χτες οι συνδικαλιστές Δ. Αγκαβανάκης και Ν. Ζώτος,μέλη της "Επιτροπής Πρωτοβουλίας για να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα", όπου μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στους υπαλλήλους και συζήτησαν μαζί τους.

Οι εργαζόμενοι άκουσαν με προσοχή τους συνδικαλιστές, κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους και εξέφρασαν ενδιαφέρον για την προσπάθεια της Επιτροπής, αφού κοινή πεποίθηση ήταν ότι η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Μεγάλη συζήτηση αναπτύχθηκε και γύρω από τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, που μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης, όπως η σύνταξη, το εφάπαξ, η περίθαλψη, η μονιμότητα κ.ά.

Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ακόμα ότι η σκληρή αντεργατική πολιτική βρίσκει δυστυχώς συμπαραστάτες μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα και ότι οι πλειοψηφίες στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις συναινούν και λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη των αγώνων. Για το λόγο αυτό, κάλεσαν τους υπαλλήλους να συντονίσουν τη δράση τους, να στηρίξουν την προσπάθεια της Επιτροπής και να συμβάλουν, ώστε το συνδικαλιστικό κίνημα να αποκτήσει έναν άλλο προσανατολισμό σε ταξική κατεύθυνση.

Συνδικάτο Οικοδόμων

Να πάρει μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών στις 3 Απρίλη αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Συνδικάτου Οικοδόμων. Σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι "σήμερα η πάλη για τη συσπείρωση των δυνάμεων που είναι αντίθετες με τις αντεργατικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την πολιτική της κυβέρνησης και με τη γραμμή της ενσωμάτωσης του συνδικαλιστικού κινήματος, που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ κ.ά., είναι καθήκον άμεσης προτεραιότητας".

Το Συνδικάτο καλεί όλα τα στελέχη των παραρτημάτων του να πάρουν μέρος στη σύσκεψη, να αναπτύξουν πρωτοβουλίες στις συνοικίες για την ενημέρωση όλων των εργατοϋπαλλήλων, να έρθουν σε επαφή με τα άλλα εργατικά σωματεία της περιοχής τους και να συντονίσουν την πάλη τους με όλες τις ζωντανές συνδικαλιστικές δυνάμεις της γειτονιάς.

- Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου αποφάσισε ομόφωνα να συμμετάσχει στην πανελλαδική σύσκεψη και να στηρίξει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες της Επιτροπής για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

"Κλάδεψε" συνδικαλιστή ο Βαρδινογιάννης

Κορυφώνοντας τις προκλητικές ενέργειές της, η διεύθυνση της "Γενικής Εκδοτικής Τύπου" (ΓΕΤ),του ομίλου Βαρδινογιάννη,απέλυσε προχτές παράνομα τον Π. Δήμου,μέλος της διοίκησης της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, κοινοποιώντας την απόλυση με δικαστικό επιμελητή. Την ενέργεια αυτή της εταιρίας καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων.Η Ενωση καταγγέλλει ότι η επιχείρηση είχε θέσει δυο μήνες σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια άλλους δυο μήνες σε αργομισθία, μόνο τον συγκεκριμένο εργαζόμενο. Σημειώνει ότι η "ιδιαίτερη περιποίηση", που επιφύλαξε η εταιρία στον συνδικαλιστή, δεν είναι τυχαία, αλλά έχει σχέση με τη συμβολή του στην ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων στο εργοστάσιο, που οδήγησαν στην επίλυση μερικών οξύτατων προβλημάτων.

"Η διεύθυνση της ΓΕΤ - συνεχίζει - αρνούμενη επίμονα να αναθέσει δουλιά στον συνδικαλιστή, θέλησε με την παραπάνω μεθόδευση να φθείρει τον συνδικαλιστή στη συνείδηση των υπόλοιπων εργαζομένων, να τον εξαναγκάσει σε παραίτηση. Αφού ο εργαζόμενος δεν ενέδωσε σε "δελεαστικές" προτάσεις της, προχώρησε στην απόλυσή του, βασισμένη στο νόμο 3198/55 (αναιτιώδης δικαιοπραξία), παραβιάζοντας προκλητικά το νόμο 1264/82".

Καλεί το υπουργείο Εργασίας, τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο που περικλείει η πρωτοφανής για τα μεταπολιτευτικά χρονικά ενέργεια της ΓΕΤ και δηλώνει ότι "αυτή την αυθαιρεσία θα την αποκρούσουμε με κάθε μέσο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ