Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απεργία για το δικαίωμα στη δουλιά

Κάτω από την πίεση των ναυτεργατών, η ΠΝΟ αποφάσισε την κήρυξη απεργίας στις 4 του Μάρτη, με προοπτική κλιμάκωσης

Νέους απεργιακούς αγώνες ξεκινούν οι ναυτεργάτες για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά. Χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,μετά από τις συνεχείς πιέσεις των ανέργων ναυτεργατών, αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη απεργία στις 4 Μάρτη μόνο στα κρουαζιερόπλοια, ωστόσο με προοπτική κλιμάκωσης. Η πλειοψηφία δεν έκανε δεκτή την ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσαν η ΠΕΜΕΝ και ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" για απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και τη διοργάνωση πανναυτεργατικής συγκέντρωσης. Το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει η ΠΝΟ αφορά την απορρόφηση όλων των ανέργων, την οικονομική και ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη, τη ριζική αναδιοργάνωση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.

Από τους εκπροσώπους των ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", επισημάνθηκε ότι οι εξελίξεις στο χώρο της ναυτιλίας είναι δραματικές και αποτελούν τμήμα της γενικότερης αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής και της νέας στρατηγικής στην κοινή ναυτιλιακή πολιτική που καθόρισε η Ευρωπαϊκή Ενωση, πράγμα που επιβάλλει δυναμική και καλά οργανωμένη αντίδραση.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρθηκαν η άρση του καμποτάζ που ξεκίνησε και επίσημα από την 1η Γενάρη, οι εξωφρενικές αξιώσεις όλων των εφοπλιστικών Ενώσεων για τον παραπέρα διωγμό του ελληνικού ναυτεργατικού δυναμικού από τα ελληνικά πλοία, με πρώτη την Ενωση Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων,η οποία μέσω του προέδρου της Ανδρέα Ποταμιάνου έχει κάνει σαφές ότι το ξενοδοχειακό προσωπικό δεν πρέπει να είναι στην οργανική σύνθεση των τουριστικών πλοίων.

Από σήμερα ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" ξεκινούν τη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας με περιοδείες και εξορμήσεις σε όλα τα πλοία.

Εφοπλιστική διαταγή...

Επιπρόσθετα προβλήματα στους ναυτεργάτες δημιουργούν και οι διορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες σε σημαντικά πόστα, οι οποίοι λειτουργούν με γνώμονα τα εφοπλιστικά συμφέροντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πλειοψηφία της διοίκησης του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) και ο πρόεδρός του κ. Γκιζιάκης.Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΝΑΤ και με αφορμή την υπόθεση των 152 παροπλισμένων πλοίων στο λιμάνι της Ελευσίνας,στα οποία υπηρετούν ναυτεργάτες ανασφάλιστοι ή ασφαλισμένοι στο... ΙΚΑ, συζητήθηκε τροπολογία που θα καταθέσει το ΝΑΤ, η οποία προβλέπει μεν την ασφάλιση των ναυτεργατών αυτών στο ΝΑΤ, αλλά θα θεωρούνται όλοι ως ναύτες, ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους! Η συλλογική σύμβαση του ναύτη προβλέπει τις χαμηλότερες αποδοχές από τις άλλες ειδικότητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ