ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Ως ταύρος εν υαλοπωλείω"...

"Επανασχεδιασμό του συνολικού συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης", επαγγέλθηκε, μόλις πάτησε το πόδι του στο ΙΚΑ, ο "αρχιερέας" της ιδιωτικής ασφάλισης

Στα χέρια του ειδικού της ιδιωτικής ασφάλισης, του Μ. Νεκτάριου,περιήλθε από χτες το ΙΚΑ, με την ανάληψη και επίσημα των καθηκόντων από το νέο διοικητή του ασφαλιστικού οργανισμού. Με τις πρώτες του δηλώσεις, ο Μ. Νεκτάριος ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η επιλογή του στη συγκεκριμένη θέση σηματοδοτεί την επιτάχυνση υλοποίησης των κυβερνητικών σχεδίων για διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και του ΙΚΑ.Σ' αυτήν την κατεύθυνση, κινείται και η κυβερνητική απόφαση για ανάθεση σε οίκους του εξωτερικού, ίσως και του εσωτερικού, των μελετών για την "αναμόρφωση" του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο Μ. Νεκτάριος, κάνοντας σαφείς τις κυβερνητικές προθέσεις, σημείωσε πως "η παγκοσμιοποίηση των οικονομιών, καθώς και η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δημιουργούν την ανάγκη επανασχεδιασμού του συνολικού συστήματος κοινωνικής προστασίας της χώρας μας". Οσον αφορά το ΙΚΑ, ο Μ. Νεκτάριος άφησε να εννοηθεί πως στα σχέδια είναι η ενσωμάτωση σε αυτό ενός μεγάλου μέρους ασφαλιστικών ταμείων, με γενική βεβαίως υποβάθμιση των παροχών, λέγοντας πως "στο ΙΚΑ επιφυλάσσεται ο κύριος ρόλος στο νέο τοπίο, που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος της χώρας".

Ειδικότερα, είπε ότι "το νέο ΙΚΑ πρέπει να τεθεί σε νέες οργανωτικές και λειτουργικές βάσεις", με στόχο "τον περιορισμό των σχετικών δαπανών, που διογκώνονται από την προκλητή ζήτηση και τον ιατρικό πληθωρισμό"!

- Το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι "η τοποθέτηση του Μ. Νεκτάριου - του αρχιερέα της ιδιωτικής ασφάλισης - στη θέση του διοικητή του ΙΚΑ, δεν είναι καθόλου τυχαία, σηματοδοτεί τις προθέσεις τους για σαρωτικές αλλαγές προς το χειρότερο".

Καταγγέλλει ότι τα τελευταία χρόνια κυβέρνηση και εργοδοσία κάνουν ό,τι μπορούν για να οδηγήσουν το ΙΚΑ σε διάλυση και ότι τα τεκμήρια ενοχής τους εστιάζονται στο ότι οι οφειλές κυβέρνησης και εργοδοτών ανέρχονται στο 1.645,91 δισ. δραχμές, στο ότι ο ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος και η μια στις δέκα επιχειρήσεις δεν είναι καταγραμμένη στο ΙΚΑ. Επισημαίνει ότι "ο υπουργός Εργασίας, με τις ευλογίες του προέδρου της ΓΣΕΕ, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για νέα σαρωτική έφοδο στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, με το άνοιγμα του φακέλου για το μεγάλο πακέτο του ασφαλιστικού".

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Αγωνιστικό "παρών"

Συγκέντρωση αύριο στις 10 π.μ. έξω από τη Βουλή, ενώ η Συντονιστική Επιτροπή θα συναντάται με τον πρωθυπουργό

Αγωνιστικό προσκλητήριο προς τους συνταξιούχους, για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση αύριο Πέμπτη στις 10 το πρωί έξω από τη Βουλή,την ίδια ώρα που θα γίνεται η συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας,απευθύνουν με κοινή τους προκήρυξη οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ.

"Πρέπει - τονίζουν στην ανακοίνωση - ο πρωθυπουργός, την ώρα που θα συζητά με τη Συντονιστική Επιτροπή, να ξέρει ότι έξω βρίσκονται οι πεινασμένοι συνταξιούχοι, που περιμένουν ικανοποίηση στα δίκαια αιτήματά τους". Επίσης, σημειώνουν ότι οι απόμαχοι της δουλιάς "από πρώτο χέρι" θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Η αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Συντονιστική ορίστηκε μετά από σχετική δέσμευση της κυβέρνησης, κατά την προηγούμενη μεγαλειώδη κινητοποίηση των συνταξιούχων, στις 19 Γενάρη. Ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Πασχαλίδης είχε τότε προσδιορίσει τη συνάντηση περί τα τέλη Γενάρη, προκειμένου να... μελετήσει η κυβέρνηση τα αιτήματα (γνωστά εδώ και χρόνια). Ο διάλογος μπορεί να άργησε, αλλά η κυβέρνηση ήταν ταχύτατη στις "μελέτες", αφού από τις 11 Γενάρη (8 μέρες πριν και απ' την προηγούμενη κινητοποίηση) είχε αποφασίσει να δώσει αυξήσεις πείνας για το '99, που δίνουν ένα ακόμη πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των συντάξεων.

Συγκεκριμένα, σε εγκύκλιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας - ακολούθησε μια ίδια του υπουργείου Εργασίας - προς τις διοικήσεις όλων των Ταμείων, είχε καθοριστεί ότι θα δοθεί διορθωτικό 1,4% και αυξήσεις 2,5% για συντάξεις μέχρι 250.000 δραχμές. Στις μεγαλύτερες και για το ποσό πάνω των 250.000 δρχ. η αύξηση θα είναι 2%. Εκτός από τα Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων, όπου μπορούν να δοθούν μεγαλύτερες αυξήσεις - με την προϋπόθεση της ύπαρξης σχετικής μελέτης και της ανάλογης αύξησης των εισφορών - οι οποίες και πάλι μαζί με το διορθωτικό δε θα ξεπερνούν το 5%.

Προσφυγή για ποινικοποίηση απεργίας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Στα δικαστήρια προσφεύγει η διοίκηση της εταιρίας "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ",ζητώντας να κηρυχτεί η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων παράνομη και καταχρηστική. Με ανακοίνωσή της η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων "Ελληνικών Πετρελαίων" καταγγέλλει την παραπάνω ενέργεια και καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικαλιστικά όργανα να υποστηρίξουν το δίκαιο αγώνα τους.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΚΟ πραγματοποίησαν απεργία από την περασμένη Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα με αιτήματα: Τη μελλοντική εξασφάλιση της παραγωγικής λειτουργίας των χημικών εργοστασίων των βιομηχανικών εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης και την κάλυψη των 150 κενών οργανικών θέσεων εργασίας με νέο προσωπικό.

"Αντιλαμβάνεστε πλέον όλοι, ότι εφ' όσον η Εταιρία για θέματα μελλοντικής επιβίωσης των εργοστασίων και για διασφάλιση ομαλών συνθηκών εργασίας προσφεύγει στα δικαστήρια για να ακυρώσει τους αγώνες μας, τι μπορεί να συμβεί όταν θα πρέπει να αγωνιστούμε για την εξασφάλιση των εργασιακών μας σχέσεων, θέμα που ήδη βρίσκεται προ των πυλών και μας απασχολεί καθημερινά εδώ και ένα χρόνο", σημειώνει το σωματείο.

"Ψήφισαν" και πεθαμένοι!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Νοθεία μεγάλης έκτασης έγινε στις εκλογές του σωματείου εργαζομένων της "Καπνικής Μιχαηλίδη ΑΕ" στο Κιλκίς, όπου οι φερόμενοι ως ψηφίσαντες (1.076) είναι υπερδιπλάσιοι από τους πραγματικά ψηφίσαντες και ξεπερνούν κατά πολύ ακόμα και τον αριθμό των εργαζομένων στην επιχείρηση!

Σύμφωνα με την ΤΕ της ΕΣΑΚ,ανάμεσα στους ψηφίσαντες εμφανίζονται 640 άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την επιχείρηση, επαγγελματίες ή εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους, ακόμα και ένας νεκρός!

Τα εξωφρενικά δε σταματάνε εδώ. Στα πρακτικά της εφορευτικήςεπιτροπής υπάρχει πληθώρα παραλείψεων και ασαφειών. Για παράδειγμα είναι διαφορετικός ο αριθμός των ψηφισάντων που αναφέρεται, από τον αριθμό των ψηφοδελτίων που βρέθηκαν στην κάλπη, ενώ δεν αναφέρονται τα έγκυρα, τα άκυρα και τα λευκά ψηφοδέλτια. Σημειώνεται ακόμη ότι στην επιχείρηση δούλεψαν τα δύο τελευταία χρόνια 780 άτομα συνολικά και από αυτούς ψήφισαν 436, χωρίς ωστόσο και γι' αυτούς να είναι σαφές αν όλοι τους ήταν μέλη του σωματείου, αφού στον σχετικό φάκελο αρχαιρεσιών, δεν υπάρχει κατάσταση μελών του Σωματείου. Αποτέλεσμα της πρωτοφανούς αυτής σε σύλληψη νοθείας ήταν να "εκλεγούν" 36 αντιπρόσωποι για το Εργατικό Κέντρο, όλοι από το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ.

Η ΕΣΑΚ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις αλλοίωσης της ψήφου των εργαζομένων και του συσχετισμού των δυνάμεων. Επίσης, με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει θα καταφύγει σε κάθε νόμιμο ένδικο μέσο.

Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης από την ΕΣΑΚ, συνέρχεται σήμερα το βράδυ η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς.

Προς κινητοποιήσεις στα πρακτορεία εφημερίδων

Σε κινητοποιήσεις αναμένεται να κατέλθουν οι εργαζόμενοι των Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών,διεκδικώντας τη διασφάλιση της εργασίας τους, αφού - όπως εκτιμούν - αυτή κινδυνεύει από τη δημιουργία και άλλων πρακτορείων διακίνησης εφημερίδων. Προχθές το βράδυ σε μια μαζική συνέλευση, εξουσιοδότησαν το ΔΣ του σωματείου να προβεί σε οποιαδήποτε κινητοποίηση για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο οι εργαζόμενοι απαιτούν: την κατοχύρωση της δουλιάς και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στα Πρακτορεία Εφημερίδων. Να βρεθεί τρόπος καταβολής ή μεταφοράς των αποζημιώσεων για τους εργαζόμενους που θα εργαστούν στα νέα Πρακτορεία. Να ασφαλίζονται όλοι οι εργαζόμενοι των Πρακτορείων στο ΤΣΕΥΠ και να συνεχιστεί να δίνεται η εργοδοτική εισφορά στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Στη Συνέλευση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Δ. Δρακόπουλος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, ο Α. Μανωλάκος, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και ο κ. Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Εφημερίδων,σημειώνοντας και οι τρεις την αναγκαιότητα για τη δημιουργία ενιαίου συνδικάτου των εργαζομένων στον Τύπο.

Χθες το βράδυ εργαζόμενοι των Πρακτορείων Εφημερίδων πραγματοποίησαν παράσταση στο υπουργείο Τύπου.

"Η νοθεία δε θα περάσει"

Κάλεσμα προς τους ναύτες να στηρίξουν τον αγώνα για την αποφασιστική αντιμετώπιση της νοθείας στην Ενωση Ναυτών,απευθύνει με χτεσινή της ανακοίνωση η παράταξη "Αγωνιστικός Συνδυασμός Ναυτών",κάνοντας σαφές ότι δεν αναγνωρίζει τη νόθα διοίκηση που προέκυψε από τις εκλογές - παρωδία, τις οποίες και θα προσβάλλει. Ηδη οι παρεμβάσεις των ναυτών, όπως επισημαίνεται, ανάγκασαν τον πρόεδρο της Ενωσης, Αντώνη Νταλακογιώργο και την "ομάδα" του να παραδώσουν αντίγραφο του βιβλίου ψηφοφορίας, το οποίο έκρυβαν.

"Οι τυχοδιωκτισμοί της αδίστακτης ομάδας Νταλακογιώργου δε θα περάσουν. Με ευθύνη της το σωματείο δε διαθέτει ούτε διοίκηση, ούτε προεδρείο. Κανείς δεν μπορεί να νομιμοποιήσει το αίσχος της νοθείας. Οι ναύτες υπερασπίζονται τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και την υπόληψη του κλάδου", επισημαίνεται από τον ΑΣΝ και υπογραμμίζεται: "Τα στοιχεία που αποκαλύπτουν το μέγεθος της νοθείας είναι συνταρακτικά".

  • Με απόφαση του υπουργού Εργασίας ορίστηκαν τα κριτήρια πιστοποίησης των επιχειρήσεων που διαθέτουν οργανωμένες εσωτερικές δομές κατάρτισης. Η απόφαση αφορά επιχειρήσεις του ιδιωτικού και ευρύτερου δημοσίου τομέα με προσωπικό άνω των 10 ατόμων, οι οποίες διαθέτουν δομές για την κατάρτιση του προσωπικού τους. Η πιστοποίηση των δομών κατάρτισης των επιχειρήσεων θα γίνει από το ΕΚΕΠΙΣ.

Συνολικά, το πρόγραμμα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης για το 1999 αφορά 45.000 εργαζόμενους. Το κόστος του αναμένεται να φτάσει τα 37 δισ. δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ