ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Ενέργεια εθνικού εξευτελισμού και υποτέλειας

Εντονη είναι η καταδίκη της κυβέρνησης, της ΕΕ και των ΗΠΑ από τους εργαζόμενους της χώρας για την παράδοση του ηγέτη των Κούρδων Α. Οτσαλάν.Με δεκάδες ανακοινώσεις τους τα συνδικάτα υπογραμμίζουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των Κούρδων. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στις άλλες οργανώσεις:

  • Το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων τονίζει ότι μεγάλη ευθύνη για τη σύλληψη του Οτσαλάν έχει η ελληνική κυβέρνηση. Η τραγική κατάληξη των χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση Οτσαλάν, αποδεικνύει για άλλη μια φορά, ότι με την τακτική των ευχαριστιών προς τις ΗΠΑ και τη βήμα βήμα υποχώρηση στις τουρκικές αξιώσεις, έχει χαθεί κάθε ίχνος ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πλήρες όργανο εξυπηρέτησης της νέας τάξης πραγμάτων των ιμπεριαλιστών. Ημέρα με την ημέρα εμπλέκεται όλο και πιο πολύ στους τυχοδιωκτισμούς των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών, σε βάρος της σταθερότητας, της ειρήνης και φιλίας των λαών της περιοχής.
  • Τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" καταγγέλλουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γιατί με ευθύνη της, για την εξυπηρέτηση των αμερικανονατοϊκών συμφερόντων στην περιοχή, ταυτίστηκε με τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και παρέδωσε στους Τούρκους τον ηγέτη των Κούρδων Α. Οτσαλάν. Η οργή και η αγανάκτηση που διακατέχει τους χιλιάδες μηχανικούς και γενικότερα τους ναυτεργάτες και το λαό μας, επιβάλλεται να μετατραπεί σε οργανωμένο αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για να αποκτήσει ο κουρδικός λαός τη δική του πατρίδα, για να καθορίζουν οι λαοί το μέλλον τους, για κοινωνική πρόοδο και προκοπή.
  • Η διοίκηση της ΠΝΟ εκφράζοντας τον αποτροπιασμό και την οργή των Ελλήνων ναυτεργατών, ζητά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο, τις διεθνείς οργανώσεις και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την άμεση και ουσιαστική παρέμβασή τους προκειμένου ο Κούρδος ηγέτης να τύχει μιας δίκαιης και ανθρωπιστικής αντιμετώπισης.
Μαύρη σελίδα της πολιτικής μας ιστορίας
  • Μια από τις πιο μαύρες σελίδες της πολιτικής ιστορίας χαρακτηρίζει την παράδοση του Α. Οτσαλάν η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης προσθέτοντας πως οι χειρισμοί της κυβέρνησης Σημίτη έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το φιλότιμο του ελληνικού λαού και τα αισθήματα που τρέφει για τον πολύπαθο λαό των Κούρδων.
  • Συγνώμη από τον κουρδικό λαό ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών εκφράζοντας τη θλίψη των αστυνομικών για τη δυσμενή εξέλιξη της περιπέτειας του ηγέτη του. "Ως πολίτες αυτής της χώρας οφείλουμε να δημοσιοποιήσουμε ότι για τη δυσμενή εξέλιξη νιώθουμε άβολα, ένοχα και ένα "σφίξιμο" ως θηλιά στο λαιμό", τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ.
  • Η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους χειρισμούς της κυβέρνησης και της μυστικής διπλωματίας που σαν αποτέλεσμα είχαν την παράδοση του Κούρδου ηγέτη Οτσαλάν στους Τούρκους στρατοκράτες.
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών εκφράζει την αγανάκτηση των σιδηροδρομικών για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Καταγγέλλει την υποκριτική συμπεριφορά της ΕΕ και των ΗΠΑ. Εκφράζει τη βαθιά ανησυχία για τη ζωή του Οτσαλάν και δηλώνει αμέριστη συμπαράσταση στον κουρδικό λαό αναφέροντας πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου ο κουρδικός λαός να αποκτήσει τη δική του πατρίδα.
  • Εσχατο σημείο πολιτικής εξαθλίωσης και εξάρτησης, αποτελεί η παράδοση του Α. Οτσαλάν στην Τουρκία με άμεση και αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, τονίζει η Ενωση Τεχνικών Εναέριων Μεταφορών και Πτυχιούχων (ΕΤΕΜ - Π) και επισημαίνει: Για άλλη μια φορά μετά τα Ιμια η κυβέρνηση Σημίτη - ΠΑΣΟΚ, προχωρά σε ενέργειες εθνικού εξευτελισμού και υποτέλειας.
  • Είναι ώρα και χρέος ύψιστο, οι δημοσιογράφοι να διαδηλώσουν την αγωνιστική τους παρέμβαση στην υπόθεση του Α. Οτσαλάν που η ζωή του διατρέχει άμεσο κίνδυνο, τονίζει η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της στην οποία, ανάμεσα στα άλλα προσθέτει: Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απευθύνεται, τόσο στη ΔΟΔ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και τους ζητά να παρέμβουν άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να διασφαλιστούν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα του Κούρδου ηγέτη, που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις. Καλεί όλους τους δημοσιογράφους - μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας αλλά και τις εθνικές δημοσιογραφικές οργανώσεις όλων των χωρών και τα μέλη τους να υψώσουν φωνή συμπαράστασης στον Κούρδο ηγέτη.
  • Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ) με σχετική ανακοίνωσή της περιορίζεται να καταγγέλλει την υποκρισία των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφήνοντας στο απυρόβλητο τις εγκληματικές ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ενώ ζητά άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής του Κούρδου ηγέτη και αξιώνει να υπάρξει δυνατότητα σε διεθνείς παρατηρητές να εξετάσουν τους όρους και τις συνθήκες κράτησής του. Η ΓΣΕΕ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να εκδηλώσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στον κουρδικό λαό και να απαιτήσουν ν' απελευθερωθεί ο Οτσαλάν και να λυθεί το κουρδικό πρόβλημα.
Αήθης και ανέντιμη πράξη
  • Το Περιφερειακό σωματείο Ενέργειας ΔΕΗ Κοζάνης - Πτολεμαϊδας - Φλώρινας "Σπάρτακος" εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτηση των χιλιάδων εργαζομένων στο λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαϊδας - Φλώρινας καταγγέλλει και καταδικάζει την αήθη και ανέντιμη πράξη της ελληνικής κυβέρνησης να παραδώσει στα χέρια των Τούρκων τον ηγέτη του κουρδικού λαού Α. Οτσαλάν, σε συνεργασία με τη ΣΙΑ και τη ΜΟΣΣΑΝΤ. Ανησυχούμε σφοδρά για το πού θα φθάσει η υποχωρητικότητα και η υποτέλεια της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Σημίτη, τονίζεται.
  • Η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ εκφράζει την οργή και αγανάκτησή της και διερωτάται γιατί και πώς. Οι αστείες δικαιολογίες δεν μπορούν να πείσουν κανέναν. Τα ερωτηματικά είναι αμείλικτα.
  • Το ΔΣ της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την εγκληματική ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης που ουσιαστικά παρέδωσε τον Κούρδο αγωνιστή Α. Οτσαλάν στην τουρκική κυβέρνηση μέσω των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών. Καλούμε την εργατική τάξη, όλους τους εργαζόμενους, να καταδικάσουν αυτή την ενέργεια. Με τον πολύπαθο αγωνιζόμενο κουρδικό λαό δε μας χωρίζει τίποτα, απεναντίας πολλά είναι αυτά που μας ενώνουν με μακροχρόνια φιλία. Τρομοκράτης δεν είναι ο κουρδικός λαός, τρομοκράτης είναι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός.
  • Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος καταδικάζει τις απαράδεκτες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη βάναυση μεταχείριση των Κούρδων προσφύγων, καθώς και την ανάμειξή της στην υπόθεση Οτσαλάν. Εκφράζει, επίσης, την αλληλεγγύη του στον κουρδικό λαό που αγωνίζεται για δημοκρατικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας εκφράζει την ολόθερμη συμπαράστασή του στον δίκαιο και καθ' όλα νόμιμο αγώνα του κουρδικού λαού προκειμένου να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματά του καθώς και το δικαίωμα αυτοδιάθεσής του. Η διοίκηση του ΕΚΑ καταγγέλλει τον απάνθρωπο και προσβλητικό και μειωτικό για το λαό μας τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετώπισε το πρόβλημα των Κούρδων της πλατείας Κουμουνδούρου. Απαιτεί από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα με σεβασμό απέναντι στο δοκιμαζόμενο αυτό λαό και να εξασφαλίσει συνθήκες ανθρώπινης και ελεύθερης διαβίωσης και παραμονής τους στη χώρα μας.
Διεθνής υποκρισία για τα ανθρώπινα δικαιώματα
  • Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) εκφράζει - και στις σημερινές δραματικές στιγμές - την αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο για τις ελευθερίες και τα απαράγραπτα δικαιώματά του και διαρκώς δοκιμαζόμενο κουρδικό λαό. Διερμηνεύοντας τα συναισθήματα οδύνης και οργής των καθηγητών της χώρας μας για την άδικη τύχη του Κούρδου ηγέτη Α. Οτσαλάν καταγγέλλουμε τις σοβαρότατες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για τη σύλληψή του από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας με τη σύμπραξη γνωστών ιμπεριαλιστικών κέντρων, ενώ βρισκόταν κάτω από την ευθύνη ελληνικών κρατικών παραγόντων, στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Ιδιαίτερα ως εκπαιδευτικοί - με ξεχωριστή τη δημοκρατική και παιδαγωγική ευθύνη που μας βαραίνει - δεν μπορεί παρά να προβάλουμε και να καταγγείλουμε το πλέγμα της διεθνούς υποκρισίας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν αυτά παρά τις διακηρύξεις και τα διεθνή σύμφωνα θυσιάζονται κυνικά στο βωμό των διακρατικών συμφερόντων. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό, που οργανώνονται αυτή την περίοδο από μαζικούς - λαϊκούς φορείς.
  • Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με ψήφισμά του σημειώνει: "ο Α. Οτσαλάν είναι ο ηγέτης του κουρδικού λαού που αγωνίζεται για ελευθερία της πατρίδας του και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ηγέτης και όχι ως τρομοκράτης". Δηλώνει επίσης ότι θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα έχει στόχο την απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη και καλεί σε συμπαράταξη για τη δημιουργία Πανευρωπαϊκού Κινήματος Στήριξής του και του κουρδικού λαού.
  • Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής καταγγέλλει "την εκούσια ή ακούσια παράδοση του Κούρδου ηγέτη από την ελληνική κυβέρνηση στις τούρκικες αρχές και επισημαίνει τη σχέση του γεγονότος αυτού με την αιφνιδιαστική απόφαση των αρμοδίων υπηρεσιών να "σταβλίσουν" τους πρόσφυγες της πλατείας Κουμουνδούρου σε άθλια και εγκαταλελειμμένα κτίρια στο χώρο του Νοσοκομείου".
  • Το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τις διώξεις των Κούρδων προσφύγων τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, απασχόλησε το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) που συνεδρίασε εκτάκτως προχτές το βράδυ. Η σύγκληση του ΔΣ του ΔΣΑ έγινε μετά από σχετική επιστολή των συμβούλων του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου Β. Δημόπουλου, Π. Γαλετσέλλη, Δ. Μπελαντή και Ν. Στούμπα.Οι τέσσερις σύμβουλοι στην επιστολή τους ζήτησαν από το ΔΣΑ να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και να ζητηθούν ευθύνες για την οδυνηρή κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα μας με τη σύλληψη του Α. Οτσαλάν. Επίσης, έβαλαν θέμα και για τις απαράδεκτες συλλήψεις των Κούρδων προσφύγων τις τελευταίες ημέρες, τις επαπειλούμενες διώξεις και τις συνθήκες ομηρίας τους.
  • Επίσης ψηφίσματα διαμαρτυρίας και ανακοινώσεις εξέδωσαν ο Σύλλογος Εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας,η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου "Ο Α. Κοραής".Ανακοινώσεις - καταγγελίες για τους κυβερνητικούς χειρισμούς με τον Οτσαλάν εξέδωσαν τα Εργατικά Κέντρα Ν. Γιαννίνων, Ζακύνθου και το Παλεσβιακό ΕΚ.Επίσης οι μαζικοί φορείς της Καρδίτσας,η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης,η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου,το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Λάρισας.

Ανακοινώσεις εξέδωσαν και: Το Σωματείο Συνταξιούχων Ν. Αρτας,η Ενωση Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Αττικής,η ΠΟΕΔΗΝ,το σωματείο Βιοτεχνών Ταπετσαρίας Αττικής,η συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και Προαστίων,η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου,το ΔΣ Σερβιτόρων - Μαγείρων,η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ),ο Επιστημονικός Σύλλογος Νέων Αθηνών,η ΕΛΜΕ Λέσβου,ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Ν. Σμύρνης.

  • Ανακοινώσεις καταγγελίας για την εγκληματική στάση της κυβέρνησης στο θέμα της παράδοσης του Οτσαλάν και αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό εξέδωσαν επίσης Επιτροπές Ειρήνης Αρτας, Πατησίων - Ριζούπολης και Ηλιούπολης.Ανακοίνωση εξέδωσε και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών.
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΙ - ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Ξεχειλίζει η αγανάκτηση

Ανάστατοι είναι οι φορείς της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την κατάληξη που είχε το "θέμα Οτσαλάν".

  • Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης εκφράζει την έντονη αγανάκτηση του λαού της πόλης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης που οδήγησαν στην παράδοση του Αμπ. Οτσαλάν στην Τουρκία. Οι ολέθριοι αυτοί χειρισμοί έστρεψαν εναντίον της χώρας το κουρδικό έθνος, τονίζεται και καλούνται οι Ελληνες ευρωβουλευτές να αναδείξουν το κουρδικό πρόβλημα, να ζητήσουν τη διεθνή κινητοποίηση υπέρ των κουρδικών δικαιωμάτων. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον κουρδικό λαό και αποδοκιμάζουμε την πολιτική του "φρόνιμου συμμάχου" που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, τονίζεται στο ψήφισμα.
  • Ανάλογο ψήφισμα εξέδωσε και ο Δήμος Πέτρας Λέσβου, ο οποίος καλεί την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΤΕΔΚ, τον νομάρχη και το ΝΣ να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη.
  • Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Κυκλάδων τονίζει πως: Η "σοσιαλιστική" Ευρωπαϊκή Ενωση και οι "αριστεροί - σοσιαλιστές" πρωθυπουργοί της όχι μόνον δεν προστάτεψαν τον αγωνιστή Κούρδο ηγέτη Αμπ. Οτσαλάν, αλλά με προκλητικό και οδυνηρό τρόπο τον παρέδωσαν στην Τουρκία... Το "σοσιαλιστικό" ΠΑΣΟΚ συνήργησε να παραδοθεί ο Οτσαλάν στην Τουρκία. Οι Αμερικανοί, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κάθε λογής "σοσιαλοαριστεροί" ηγέτες δε θα μπορέσουν να κάμψουν τον αγώνα των λαών που αντιστέκονται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Καλούμε το Νομαρχιακό Συμβούλιο, τα Επαρχιακά Συμβούλια και τους φορείς των ΟΤΑ (Δήμοι και Κοινότητες) να εκφράσουν και να καταδικάσουν με αποφάσεις τους την παράδοση του Κούρδου ηγέτη και να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση του.
  • Η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ) Αχαϊας χαρακτηρίζει επαίσχυντη πολιτικής κτηνωδίας απέναντι στο κουρδικό λαό που αγωνίζεται, την παράδοση του Α. Οτσαλάν στην Τουρκία. Η ΝΑΣ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον κουρδικό λαό και δηλώνει πως θα πρωτοστατήσει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ώστε να παρθούν πρωτοβουλίες για λευτεριά στον Οτσαλάν και τα δικαιώματα των Κούρδων.
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων εκφράζει τη λύπη, απογοήτευση, την αγανάκτηση και τη διαμαρτυρία του κερκυραϊκού λαού για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και την παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία. Εκτός των άλλων εγκρίνει την καταβολή του συμβολικού ποσού του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) δραχμών στον πρόεδρο του εξόριστου Κοινοβουλίου των Κούρδων.
  • Ο Δήμος Περάματος, με ψήφισμά του Δημοτικού Συμβουλίου που εγκρίθηκε ομόφωνα, χαρακτηρίζει εγκληματική την ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στον Α. Οτσαλάν και τον Κουρδικό λαό. Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι προετοιμάστηκε η παράδοση του Κούρδου αγωνιστή στην τουρκική κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, καταδικάζεται η στάση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ. "Καλούμε όλους τους φορείς, τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και κάθε πολίτη με ευαισθησία και ανθρωπιά να συμπαρασταθούν έμπρακτα στον κουρδικό λαό και να στηρίξουν τον απελευθερωτικό του αγώνα", καταλήγει το ψήφισμα.
  • Το Γραφείο Τύπου της Δημοτικής Παράταξης Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα σε ανακοίνωσή του, που αναφέρεται στις εξελίξεις σχετικά με τη σύλληψη του Οτσαλάν, τονίζει: "Οργή και αγανάκτηση προκάλεσαν σε όλους τους συμπολίτες μας οι χειρισμοί της κυβέρνησης σε σχέση με τη σύλληψη του Οτσαλάν. Με βάση τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, η Δημοτική Παράταξη "Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα", με επιστολή της προς τον Δήμαρχο, κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ζητά την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων γύρω από το ζήτημα, την καταδίκη τέτοιων πρακτικών που εμπλέκουν τη χώρα μας στους διωγμούς του κουρδικού λαού, καθώς και την έκφραση αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό".
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου εκφράζει την οργή και αγανάκτησή του για τη σύλληψη του Οτσαλάν. Απαιτεί από την κυβέρνηση την άμεση και πλήρη ενημέρωση του ελληνικού λαού για τα γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη. Ζητάει την παρέμβαση όλων των διεθνών οργανισμών και οργανώσεων για τη ζωή του Οτσαλάν που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.
  • Με δήλωσή τους, επίσης, καταγγέλλουν την "κατάπτυστη και βρωμερή κυβερνητική ενέργεια παράδοσης του Οτσαλάν στους ΝΑΤΟικούς δημίους της Αγκυρας" ο Νίκος Παπακωνσταντίνου,επικεφαλής της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου", ο Δημήτρης Αυγερόπουλος,επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Ανθρώπινη Πόλη" Αγίας Παρασκευής, ο Χρήστος Κορτζίδης,επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" Ελληνικού, ο Νίκος Καραβασίλης,επικεφαλής της "Δημοκρατικής Συνεργασίας" Αγίας Βαρβάρας, ο Κυριάκος Κανελλόπουλος,επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" Ηλιούπολης και ο Μιχάλης Σελέκος,επικεφαλής της "Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης" Χαϊδαρίου.
Οι εργαζόμενοι να βγουν μπροστά

Κοινή δήλωση - καταγγελία των εκπροσώπων των παρατάξεων ΔΑΚΕ, ΕΣΑΚ και "Αυτόνομης Παρέμβασης" στη ΓΣΕΕ, για το αποτρόπαιο έγκλημα

Με έκπληξη, οργή και αγανάκτηση οι Ελληνες εργαζόμενοι της χώρας παρακολουθούν τα νέα στοιχεία, που συνεχώς έρχονται στη δημοσιότητα και αφορούν την υπόθεση Οτσαλάν - υπογραμμίζουν με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι επικεφαλής των τριών συνδυασμών στη ΓΣΕΕ Μαυρίκος Γιώργος (ΕΣΑΚ), Μανώλης Γιάννης (ΔΑΚΕ), Καλύβης Αλέκος (Αυτόνομη Παρέμβαση) και συνεχίζουν: "Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που παρέδωσε στην αιχμαλωσία τον Κούρδο ηγέτη Α. Οτσαλάν. Οι εργατοϋπάλληλοι της πατρίδας μας με το φιλότιμο και την περηφάνια που τους διακρίνει, λυπούνται και ντρέπονται για τα όσα αυτές τις ημέρες παρακολουθούν και διαβάζουν. Αραγε τέτοια υποτελή κυβέρνηση, με τέτοιο πρωθυπουργό τού "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ" της συνδιαλλαγής στο Κυπριακό, της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής και των σικέ κοινωνικών διαλόγων ποια συμφέροντα τη στηρίζουν; 'Η μήπως νομίζει ο κ. πρωθυπουργός ότι εξαγνίζεται ο ίδιος και εκτονώνει την αγανάκτηση με τις παραιτήσεις των τριών υπουργών;

Καταγγέλλουμε την υποκρισία των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που κατατάσσουν τα κινήματα, άλλοτε σαν κινήματα αυτοδιάθεσης και αυτονομίας και άλλοτε σαν τρομοκρατικές ομάδες, ενώ με τη στάση τους υποδαυλίζουν και ενισχύουν την αδιαλλαξία και την αντιδημοκρατική συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας.

Απαιτούμε:

Αμεσα μέτρα προστασίας της ζωής του Κούρδου ηγέτη και αξιώνουμε να υπάρξει δυνατότητα σε διεθνείς παρατηρητές να εξετάσουν τους όρους και τις συνθήκες κράτησής του.

Να υπάρξουν διεθνείς εγγυήσεις και κινητοποιήσεις για να αποφευχθεί μια δίκη - παρωδία του Κούρδου ηγέτη.

Να πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη για το κουρδικό πρόβλημα για εξεύρεση δίκαιης λύσης.

Να αναλάβουν δράση και συντονισμό τα συνδικάτα της Βαλκανικής και της Ευρώπης.

Καλούμε τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να εκδηλώσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στον κουρδικό λαό και να απαιτήσουν ν' απελευθερωθεί ο Οτσαλάν και να λυθεί το κουρδικό πρόβλημα.

Καλούμε τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, που και αυτές τις σημαντικές στιγμές στηρίζει άκριτα την κυβέρνηση".

ΟΓΕ
Διαρκές μελανό στίγμα

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας σε καταγγελία της σημειώνει ανάμεσα στα άλλα: "Η πανθομολογούμενη παράδοση του Οτσαλάν στους δημίους του θα είναι ένα διαρκές στίγμα για τον ευαίσθητο και δημοκρατικό ελληνικό λαό δίχως τη δική του ευθύνη. Είναι θλιβερό το φαινόμενο ειδικά για τον ελληνικό λαό να νιώθει ότι θέματα εθνικά και πολύ σοβαρά τα χειρίζεται μια υπάκουη στα κελεύσματα ξένων δυνάμεων κυβέρνηση". Και συνεχίζει: "Η ΟΓΕ εκφράζει την έντονη την ανησυχία της και τους φόβους για την τύχη του Κούρδου ηγέτη, καταδικάζει τους ηθικούς αυτουργούς της προδοσίας κατά του Οτσαλάν και συμπαρίσταται στον αγωνιζόμενο και διωκόμενο κουρδικό λαό και ιδιαίτερα στις Κούρδισσες γυναίκες, τις αντάρτισσες του αγώνα για πατρίδα, για ελευθερία, για τη ζωή και το μέλλον τους".

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Γερμανίας.

Εδωσαν εξετάσεις "καλής διαγωγής"

Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας σημειώνει, σε ψήφισμά του, πως "η κυβέρνηση, υποταγμένη στη "νέα τάξη πραγμάτων" των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων, κορυφώνοντας την πολιτική της υποτέλειας, που ακολουθεί και που πρόσφατα ζήσαμε με το Κυπριακό, δίνοντας εξετάσεις καλής διαγωγής προς την ΕΕ, ευθυγραμμίστηκε ανοιχτά, τοποθετήθηκε ενάντια στην αυτοδιάθεση του κουρδικού λαού. Δε δίστασε να υιοθετήσει συμπεριφορές απέναντι στους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες που ζητούσαν άσυλο στη χώρα μας, συμπεριφορές που καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καταλύουν κάθε έννοια σεβασμού της ανθρώπινης προσωπικότητας, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και σε πλήρη αντίθεση με τις παραδόσεις του ελληνικού λαού και κάθε έννοια Πολιτισμού".

Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών,ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Θεάτρου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης.

Δημόσια συγγνώμη

Την αξίωση, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας να ζητήσει δημόσια συγνώμη από τους Κούρδους πρόσφυγες για τον εξευτελισμό και την ταπείνωση που υπέστησαν, ως ελάχιστο χρέος απέναντι στον κουρδικό λαό, προέβαλε η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" με ψήφισμα που κατέθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση.

Παράλληλα, η Συμπαράταξη ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει την άμεση στέγαση των Κούρδων προσφύγων σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Ζήτησε, επίσης, να απαιτηθεί από την κυβέρνηση η παύση της δίωξης των προσφύγων, η απελευθέρωση όσων κρατούνται και την εξασφάλιση εγγυήσεων ότι δε θα υπάρξουν διώξεις και απελάσεις.

Η Συμπαράταξη απαίτησε από τον δήμαρχο να πάρει θέση για την παράδοση του Οτσαλάν στους στρατοκράτες της Αγκυρας.

Δριμύ "κατηγορώ" για την επαίσχυντη πράξη της κυβέρνησης, που, λειτουργώντας ως υποτελής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Αμερικανών, παρέδωσε στην Τουρκία τον ηγέτη των Κούρδων Α. Οτσαλάν, απευθύνουν οι εργαζόμενοι της χώρας. Με πλήθος ανακοινώσεων, συνδικάτα, δημοτικοί και νομαρχιακοί φορείς, άλλοι μαζικοί φορείς του λαού, επαγγελματικοί φορείς, πολιτιστικοί σύλλογοι και πνευματικά σωματεία, αφού εκφράζουν την οργή και την αγανάκτηση του λαού, υπογραμμίζουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης. Καταγγέλλουν την υποκρισία και τις επίσης τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης - "κεντροαριστερών", σοσιαλδημοκρατικών και συντηρητικών οργανώσεων - οι οποίες, ενώ αρνήθηκαν να δεχτούν στις χώρες τους και να δώσουν πολιτικό άσυλο στον Α. Οτσαλάν, τώρα κόπτονται, τάχα, για τη σωτηρία του και τη δίκαιη δίκη του στην Τουρκία! Ενάντια σ' αυτή την υποτελή στους Αμερικανούς και βαθιά υποκριτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων της ΕΕ, οι Ελληνες εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας και καταγγελίας. Εκφράζουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στον ηρωικό αγώνα του κουρδικού λαού και του ηγέτη του Α. Οτσαλάν. Καλούν σε κινητοποίηση όλους τους εργαζόμενους, τις διεθνείς οργανώσεις και τα συνδικάτα προκειμένου να σωθεί ο Κούρδος ηγέτης και να λυθεί το κουρδικό ζήτημα υπέρ των δικαιωμάτων του κουρδικού λαού. Αυτός ο αγώνας συνεχίζεται και αναμένεται να πάρει νέες διαστάσεις στο επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ