ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Ετσεβίτ ζητάει και τα ρέστα!

Κατηγορεί την Ελλάδα ότι παρείχε στρατιωτική εκπαίδευση στους Κούρδους και δηλώνει ικανοποιημένος με τον Σημίτη

Προκλητικός εμφανίστηκε και χτες ο πρωθυπουργός της ΤουρκίαςΜπ. Ετσεβίτ.Οι Δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας, μέχρι σήμερα, είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Αγκυρα, είχαν παραβλέψει τη στάση τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, η οποία δε συμβάδιζε με την ιδιότητα του καλού γείτονα, αλλά και τις διεθνείς σχέσεις. Ερωτηθείς για το κυπριακό διαβατήριο, με το οποίο εισήλθε στην Κένυα ο ηγέτης του ΡΚΚ, ο Ετζεβίτ, είπε ότι "πλέον κανείς δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια στη στάση της Κύπρου και της Ελλάδας, χώρες στις οποίες έχει ήδη αρχίσει η πολιτική αναταραχή, εξαιτίας της στάσης τους αυτής".

"Η Ελλάδα, ανέφερε σε συνέντευξή του ο Μπ. Ετσεβίτ στην εφημερίδα "Χουριέτ", παρείχε ανοιχτή υποστήριξη στο ΡΚΚ, παρείχε στρατιωτική εκπαίδευση. Εμείς είχαμε εντοπίσει τους χώρους και τα στρατόπεδα που γινόταν η εκπαίδευση αυτή. Και ήταν τόσο στενή η επαφή τους με τον Οτσαλάν που τελικά βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Σημίτης, δήλωσε ότι θα υπάρξει έρευνα. Πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα. Πάντως, είναι θετικό το γεγονός ότι ο Σημίτης έχει ενοχληθεί. Το γεγονός ότι ο Οτσαλάν φιλοξενήθηκε στην πρεσβεία τους, δε συμβαδίζει με τις ιδιότητες του πολιτισμένου κράτους και του συμμάχου. Είναι επίσης πολύ δυσάρεστο το γεγονός ότι εκδιώχθηκε ο Ελληνας πρεσβευτής στην Κένυα. Οι αρχές στην Κένυας δηλώνουν ότι οι Ελληνες τους εξαπάτησαν. Επίσης και το κυπριακό διαβατήριο που βρέθηκε είναι άλλο ένα σκάνδαλο".

Αμνηστία...

Ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ζήτησε χτες την ψήφιση "νόμου περί μεταμέλειας" για να ενθαρρυνθούν οι οπαδοί του φυλακισμένου ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν να κατέβουν από τα βουνά και να παραδοθούν πριν από την άνοιξη. Είναι τα πρώτα "συμφιλιωτικά" λόγια του Ντεμιρέλ από τότε που ο Κούρδος ηγέτης οδηγήθηκε στην Τουρκία. Ορισμένα κόμματα, πάντως, αντιτίθενται στην ιδέα να επανασυγκληθεί η Βουλή πριν από τις γενικές εκλογές του Απριλίου. Οπως, είπε, "υπάρχουν ακόμα περίπου 2000 άτομα στα βουνά (της νοτιανατολικής Τουρκίας) και 3000 στο Ιράκ".

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Ντεμιρέλ, ενώ 4.000 Τούρκοι στρατιώτες έχουν εξαπολύσει επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ κατά του ΡΚΚ. Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος πριν από τις εκλογές της 18ης Απριλίου και πριν από την άνοιξη, όταν το ΡΚΚ θα αρχίσει τις συνήθεις επιχειρήσεις του στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Μια σειρά νόμων περί μεταμέλειας, ο καθένας από τους οποίους έχει ισχύ μερικών μηνών, έχουν ψηφιστεί τα τελευταία 10 χρόνια. Ο τελευταίος, ο οποίος προτάθηκε το 1996 αλλά δεν ψηφίστηκε, προέβλεπε αμνηστία σε όποιον αντάρτη θα παραδινόταν ή θα έδινε πληροφορίες που θα απέτρεπαν ανταρτικές επιθέσεις. Η ανταρτική δράση τιμωρείται, τουλάχιστον θεωρητικά, με θάνατο στην Τουρκία, παρ' όλο που από το 1984 ουδείς έχει εκτελεστεί. Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε, πάντως, ότι η σύγκληση του Κοινοβουλίου είναι δύσκολη μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας υποστηρίζει ότι ένας τέτοιος νόμος θα πρέπει να ψηφιστεί μετά τις 18 Απριλίου. Ερωτηθείς ο Μπ. Ετσεβίτ από το BBC εάν η Τουρκία έχει κερδίσει τον 14ετή πόλεμο με το ΡΚΚ μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν, ο Ετσεβίτ απάντησε: "Δε γνωρίζω, αλλά είναι βέβαιο ότι το ΡΚΚ δε θα είναι τόσο αποτελεσματικό όπως ήταν στο παρελθόν".

Αντιδράσεις στις κουρδικές επαρχίες

Οι τουρκικές δυνάμεις ενισχύουν τις θέσεις τους στο Βόρειο Ιράκ στο πλαίσιο προσπαθειών για την εξουδετέρωση ομάδων ανταρτών του ΡΚΚ, παρά το αίτημα της Βαγδάτης για άμεση διακοπή των επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ξεσπούσαν στις κουρδικές επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας και στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου ζουν εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι.

Ενα άτομο σκοτώθηκε και ένα άλλο τραυματίστηκε χτες σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη νοτιοανατολική Τουρκία σε ένδειξη υποστήριξης προς τον Οτσαλάν, σύμφωνα με ανακοίνωση τοπικών αξιωματούχων στο Ντιγιαρμπακίρ, της νοτιοανατολικής Τουρκίας. "Σημειώθηκαν, ανέφερε, συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και μικρών ομάδων διαδηλωτών και ένα άτομο έχασε τη ζωή του, αλλά η κατάσταση εξομαλύνεται σταδιακά". Οπως δήλωσαν μάρτυρες, η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει τους διαδηλωτές στην πόλη Κιζιλτεπέ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Περίπου εκατό άτομα είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη και φώναζαν συνθήματα υπέρ του Οτσαλάν και, σύμφωνα με δηλώσεις μαρτύρων, αντηλλάγησαν πυροβολισμοί μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν περίπου 50 άτομα. Επίσης δύο αστυνομικοί και 15 διαδηλωτές τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων αστυνομικών με οπαδούς του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην πόλη Τσεϊχάν. Η αστυνομία συνέλαβε εκατοντάδες Κούρδους διαδηλωτές.

Στο μεταξύ οι τουρκικές εφημερίδες γράφουν ότι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου για κατάθεση στις προσεχείς 12 ημέρες. "Η ανάκριση θα είναι προσεκτική και η δίκη σύντομη", γράφει η εφημερίδα "Μιλιέτ". Χτες ωστόσο η πυκνή χιονόπτωση στην περιοχή της Θάλασσας του Μαρμαρά ανάγκασε τον εισαγγελέα του δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας της Αγκυρας να αναβάλει την προγραμματισμένη ανάκριση, μαζί με δύο άλλους εισαγγελείς, του Αμπ. Οτσαλάν. Οι εισαγγελείς βρίσκονται στο αρχηγείο της Χωροφυλακής στην Προύσα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Οτσαλάν παρακολουθείται από γιατρούς, οι οποίοι τον... συμβούλευσαν να καπνίζει λιγότερο.

Ανακοινώσεις - ψηφίσματα διαμαρτυρίας

Πλήθος καταφθάνουν στην εφημερίδα μας τα ψηφίσματα και οι ανακοινώσεις διαμαρτυρίας, που καταγγέλλουν την απαράδεκτη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση Οτσαλάν, το ρόλο των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, και δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα του κουρδικού λαού.

  • Με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο τη Βουλής, υπουργούς, πολιτικά κόμματα, τον Τύπο και την τουρκική πρεσβεία, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ "γιατί με ευθύνη της για την εξυπηρέτηση των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων στην περιοχή ταυτίστηκε με τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της ΕΕ. Την καταδικάζουμε επίσης γιατί εγκληματεί τόσο σε βάρος του κουρδικού λαού όσο και γενικότερα των λαών που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό για ανθρώπινα δικαιώματα και εθνική ανεξαρτησία. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη Οτσαλάν από τους Τούρκους. Απαιτούμε η ελληνική κυβέρνηση να βρει εγκαταστάσεις για να στεγαστούν οι Κούρδοι πρόσφυγες με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης".
  • "Να γίνουν όλες οι ενέργειες από την Ελλάδα, ζητά η Παναττική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ,προς την κατεύθυνση, ώστε ο Κούρδος ηγέτης να απελευθερωθεί χωρίς όρους. Το έγκλημα που επιβάλλει η "νέα τάξη πραγμάτων" ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στον κουρδικό λαό καθώς και στο γιουγκοσλάβικο πρέπει να σταματήσει".
  • Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών σημειώνει σε ψήφισμά του: "Εθνική ντροπή, οργή και αγανάκτηση προκαλεί, όχι μόνο στους Ελληνες ηθοποιούς αλλά και στο σύνολο του ελληνικού λαού, η διαδρομή που ακολουθεί χρόνια τώρα στο κουρδικό ζήτημα η ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, το ΝΑΤΟ και ο αμερικανικός παράγοντας. Η κατάληξη αυτής της διαδρομής δεν μπορούσε παρά να είναι η σύλληψη και παράδοση στην Τουρκία του Οτσαλάν".
  • "Σε όργανο εξυπηρέτησης της "νέας τάξης" με ευθύνη της κυβέρνησης έχει μετατραπεί η Ελλάδα", καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου,καθώς και "την υποκρισία των ΗΠΑ και ΕΕ απέναντι στον Οτσαλάν, που κατατάσσουν τον αγώνα ενός διωκόμενου λαού σε "αποσχιστικό κίνημα", βλέπε δηλώσεις πρωθυπουργού. Ζητάμε να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Κούρδου ηγέτη και να τύχει μιας δίκαιης και ανθρωπιστικής αντιμετώπισης".
  • Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος,αφού καταγγέλλει την κυβέρνηση για την υποτέλεια και την υποταγή της στον ευρωατλαντισμό, απαιτεί "άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής του Κούρδου ηγέτη", καθώς επίσης "να πραγματοποιηθεί Διεθνής Διάσκεψη για το κουρδικό πρόβλημα για εξεύρεση δίκαιης λύσης", και καλεί "τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους του κλάδου σε αγωνιστική αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό".
  • Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Λήμνου και το Παράρτημα Λήμνου του ΕΚ Λέσβου σημειώνουν: "Συνυπεύθυνοι για τη γενοκτονία των Κούρδων, που συντελείται για χρόνια τώρα, είναι όλοι αυτοί που με την άρνησή τους να παραχωρήσουν πολιτικό άσυλο στον ηγέτη ενός λαού, τον παρέδωσαν στο αντιδραστικό τουρκικό καθεστώς". Απαιτούν "την άμεση απόδοση στον Οτσαλάν της ιδιότητας του πολιτικού κρατούμενου, την άμεση απελευθέρωσή του, τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα την πολιτική επίλυση του Κουρδικού, τη συγκρότηση διεθνούς αντιπροσωπείας που θα εποπτεύει τις συνθήκες κράτησής του καθώς και την άμεση απελευθέρωση των Κούρδων κρατούμενων στην Ασφάλεια και να μην απελαθεί κανείς".
  • Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας καταγγέλλει τους χειρισμούς της κυβέρνησης και καλεί τους εργαζόμενους να εντείνουν την πάλη τους ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή και να δυναμώσουν τη συμπαράστασή τους στον δοκιμαζόμενο κουρδικό λαό. Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ζητά "από τη διοίκηση της ΥΠΑ να πάρει θέση προς αποκατάσταση του κύρους της Υπηρεσίας και καταλογισμό ευθυνών σ' αυτούς που πραγματικά ευθύνονται", σχετικά με τα όσα προέκυψαν από τις καταγγελίες υπουργών.
  • Ανακοινώσεις καταγγελίας εξέδωσαν επίσης η Πανελλήνια Ενωση Τεχνικών ΟΤΕ,η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας.
Συγχαρητήρια για τις προσπάθειες της Τουρκίας

Από την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ για την προώθηση της τελωνειακής σύνδεσης

Αποκαλυπτικό της υποκρισίας των Ευρωπαίων, όταν μιλάνε για ανθρώπινα δικαιώματα, είναι ότι την ίδια ώρα που ο Κούρδος ηγέτης εξευτελίζεται στα κολαστήρια των τουρκικών φυλακών, στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνήλθε η Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας - ΕΕ, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία έδινε τα συγχαρητήριά της στην Τουρκία για τις προσπάθειες που έκανε να εφαρμόσει τη νομοθεσία που απαιτούσε η Τελωνειακή Ενωση και τη διαβεβαίωνε ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις για την ενίσχυση της Τελωνειακής Ενωσης και την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Τουρκίας!

Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία επανέλαβε ότι όλες οι αιτήσεις για πλήρη ένταξη στην ΕΕ θα πρέπει να πληρούν τα ίδια κριτήρια και κάθε χώρα θα πρέπει να αξιολογηθεί ξεχωριστά. Και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση του κουρδικού ζητήματος, ενώ ο πρόεδρος της Pieder Dankert, για να κρατήσει κάποια προσχήματα, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης και να εξασφαλίσει ότι η ποινή του θανάτου δε θα εφαρμοστεί και ότι ο Οτσαλάν θα έχει μια έντιμη και δημόσια δίκη.

Κατά τα άλλα, η 44η συνάντηση της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ συζήτησε την ευρωπαϊκή στρατηγική για την Τουρκία, τη λειτουργία της Συμφωνίας Σύνδεσης της 1ης Δεκέμβρη 1964 και της Τελωνειακής Ενωσης της 31 Δεκέμβρη 1995. Η συνάντηση εξέφρασε την ευχή ότι μια σύντομη σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης "θα βρει τις κατάλληλες λύσεις στα προβλήματα σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ".

Παράλληλα, σε ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρεται ότι θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην Τουρκία από τον λόρδο Ράσελ - Τζόνστον, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου. "Είναι χωρίς αμφιβολία μια παρέμβαση στο δικαίωμα της Τουρκίας να δικάσει αυτούς που κατηγορούνται για τρομοκρατικές δραστηριότητες", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο ΟΗΕ

Η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε χτες από την τουρκική κυβέρνηση να επιτραπεί σε ανεξάρτητους παρατηρητές να παρακολουθήσουν τη δίκη του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ο αναπληρωτής αρμοστής Μπέρτι Ραμσαράν είχε χτες συνομιλίες με εκπρόσωπο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη, σχετικά με τις συνθήκες σύλληψης και κράτησης του Οτσαλάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος Χοσέ Λουίς Ντιάζ. Η Τουρκία έχει απορρίψει μέχρι στιγμής τα αιτήματα για παρουσία διεθνών παρατηρητών στη δίκη του Οτσαλάν.

Στο μεταξύ, ο Νάιτζελ Ρόντλεϊ, εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για περιπτώσεις βασανιστηρίων, που μετέβη στην Τουρκία τον περασμένο χρόνο για να εξετάσει τις κατηγορίες για βασανισμούς, αναμένεται να υποβάλει το πόρισμά του στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η σύνοδος της Επιτροπής, στην οποία εκπροσωπούνται 53 χώρες, αρχίζει τις εργασίες, που θα διαρκέσουν έξι βδομάδες, στις 22 Μάρτη στη Γενεύη.

Αντιδράσεις

Στη Ρουμανία πολλοί Κούρδοι διαδηλωτές και Ρουμάνοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν χτες στο Βουκουρέστι στη διάρκεια συμπλοκών μπροστά από την έδρα της Ενωσης Κούρδων επιχειρηματιών, ανέφεραν γαλλικές δημοσιογραφικές πηγές. Πολλές εκατοντάδες υποστηρικτές του ΡΚΚ, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί στα γραφεία της Ενωσης αυτής, εμποδίστηκαν από την Αστυνομία να κατευθυνθούν στην ελληνική πρεσβεία του Βουκουρεστίου.

Στη Σουηδία η Αστυνομία προσπαθεί να αποφύγει το φαινόμενο της Λερναίας Υδρας και προσπαθεί να βρει τρόπο ώστε οι κατηγορίες που θα απευθύνει προς τους Κούρδους που συνέλαβε, μετά την κατάληψη του ελληνικού προξενείου της Στοκχόλμης, να μην προκαλέσουν την κοινή γνώμη της χώρας, αλλά ούτε να προκαλέσουν αντιδράσεις από τους ομοεθνείς τους. Στη Σουηδία ζουν σήμερα περίπου 50.000 άτομα κουρδικής καταγωγής.

Στη Γερμανία οι ηγεσίες της ισραηλινής και της κουρδικής κοινότητας του Βερολίνου συναντήθηκαν χτες στο εκεί στο ισραηλινό προξενείο. Σκοπός της σύντομης συνάντησης ήταν να μειωθούν οι εντάσεις που προκάλεσε η δολοφονία πριν περίπου τρεις μέρες τριών κούρδων διαδηλωτών από τα πυρά των φρουρών του ισραηλινού προξενείου, όταν οι Κούρδοι εισήλθαν σε αυτό διαμαρτυρόμενοι. Η Ισραηλινή πρόξενος Μίριαμ Σόμρατ και ο επικεφαλής της κουρδικής κοινότητας Βερολίνου Χασάν Μοχάμεντ Αλι απέθεσαν σε χώρο του ισραηλινού προξενείου στέφανο. Η Ισραηλινή πρόξενος δήλωσε ότι καταδικάζει τα θανατηφόρα πυρά, αλλά... υπερασπίστηκε τον τρόπο με τον οποίο ενήργησαν οι φρουροί του προξενείου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Στο ίδιο έργο θεατές...

Στο ίδιο έργο θεατές... Αυτό ήταν το πικρόχολο σχόλιο που ακούστηκε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, μόλις έληξε η καθιερωμένη αποχαιρετιστήρια τελετή, μετά την παραίτηση του Φ. Πετσάλνικου,και δεν απείχε πολύ από την πραγματικότητα. Ηταν η εκτενής αναφορά του απερχόμενου υπουργού σε "πεπραγμένα", που είτε είχαν εξαγγελθεί από τον προκάτοχό του Γ. Ρωμαίο, είτε αφορούσαν το καθημερινό έργο των αστυνομικών υπηρεσιών. Ο πρώην υπουργός απέφυγε να αφήσει χτες αιχμές εναντίον όσων ενεπλάκησαν στην υπόθεση Οτσαλάν, αφού δεν αναφέρθηκε καν στο θέμα, ενώ δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει το νέο υπουργό ότι στο υπουργείο θα βρει καλούς συνεργάτες με πρώτο και καλύτερο τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Η αναφορά αυτή στο όνομα του αρχηγού λίγες μέρες πριν από τις ετήσιες κρίσεις και ενώ όλοι διερωτώνται αν θα τεθεί ζήτημα αντικατάστασης του αρχηγού από το ΚΥΣΕΑ, ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια του πρώην υπουργού να στηρίξει τον Ι. Γεωργακόπουλο σ' αυτήν τη δύσκολη και για την αστυνομία περίοδο. Φήμες έφεραν άλλωστε τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. έντονα προβληματισμένο και στα πρόθυρα της παραίτησης, την ίδια ώρα που από άλλους θεωρούνταν βέβαιη η μη αλλαγή προσώπων στην ηγεσία της αστυνομίας.

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοϊδης,αναφέρθηκε στη "δύσκολη, όπως είπε, περίοδο στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση, η παράταξη και ο τόπος" και κάλεσε τα στελέχη της αστυνομίας να οικοδομήσουν "μια αστυνομία που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών". "Ολοι μαζί, συμπλήρωσε, με τη φυσική ηγεσία, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας, για την εξυγίανση της αστυνομίας και της δημόσιας ζωής, για μια αστυνομία φιλική, που θα είναι κοντά στον πολίτη".

Μες στην καλή χαρά...

Μες την καλή χαρά...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Σιωπηλή αντιπαράθεση

Ούτε μια καλή κουβέντα, ούτε ένα "καλή επιτυχία" δεν ακούστηκε χτες από τον Θ. Πάγκαλο για τον Γ. Παπανδρέου,διάδοχό του στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο νέος υπουργός, πάντως, θέλησε να "ξεχαστεί" η προχτεσινή δήλωση - αίτηση, που έκανε, ζητώντας, εμμέσως πλην σαφώς, την παραίτηση του Θ. Πάγκαλου και χτες κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής δεν είχε κανένα πρόβλημα να πλέξει το εγκώμιο του απερχόμενου υπουργού.

Ο Θ. Πάγκαλος ξεπέρασε τις τυπικότητες και τα καλά λόγια, που συνηθίζονται σ' αυτές τις περιπτώσεις για τον διάδοχο, λέγοντας πως ο Γ. Παπανδρέου είναι γνωστός στο υπουργείο, "έτσι απαλλάσσομαι από την εισαγωγή, δε χρειάζεται να παρουσιάσω ούτε στα στελέχη του υπουργείου ούτε στους δημοσιογράφους" το νέο υπουργικό σχήμα.

Ο Θ. Πάγκαλος, στη σύντομη ομιλία του, υπεραμύνθηκε του έργου που έγινε στο υπουργείο την τριετία που ήταν υπουργός για την προώθηση των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων της χώρας. Ο Θ. Πάγκαλος σημείωσε επίσης την προσπάθεια αναμόρφωσης του υπουργείου με το νέο κανονισμό λειτουργίας του, υποστηρίζοντας ότι, παρά την πενιχρή χρηματοδότησή του από το κράτος, το υπουργείο έχει εξελιχθεί σε "σύγχρονο" εργαλείο άσκησης πολιτικής.

Ο νέος υπουργός, αποδεικνύοντας ότι, εκτός των άλλων, είναι και "ευλύγιστος", δεν είχε κανένα πρόβλημα να πλέξει το εγκώμιο του Θ. Πάγκαλου"για το έργο του", μια ακριβώς μέρα μετά τη δήλωση που έκανε, ζητώντας την παραίτησή του!

Κατά τα άλλα, ο νέος υπουργός είπε ότι δε θα υπάρξει ασυνέχεια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς οι θέσεις της είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλιάς...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΔΗΜ. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ - ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
Αβροφροσύνες και υποσχέσεις για αναδιοργάνωση της ΕΥΠ

Την αναδιοργάνωση σε πρόσωπα και δομές της ΕΥΠ, την οποία χαρακτήρισε ως "κύκνειο άσμα" ενός μηχανισμού, που έχει τις βάσεις του σε προηγούμενες εποχές, ανακοίνωσε, χθες, η νέα υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Β. Παπανδρέου,παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον Αλ. Παπαδόπουλο.

Η ίδια, αφού έκανε λόγο για "θλιβερή κατάσταση υπό το κράτος της οποίας ζούμε", μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, επανέλαβε τη διαφωνία της στους χειρισμούς του πρωθυπουργού, μετά το φιάσκο Οτσαλάν. "Είχα προτείνει σαρωτικό ανασχηματισμό, είπε, αλλά δεν πρέπει να βάζουμε τον προσωπικό μας ρόλο πιο πάνω από το γενικό συμφέρον". Στο σημείο αυτό η νέα υπουργός εξέφρασε την πίστη της πως η έρευνα που έχει ξεκινήσει θα αποκαλύψει κάθε πτυχή της υπόθεσης Οτσαλάν, ενώ ως "τυφλό" κυβερνητικό στέλεχος "είδε" όραμα και κοινωνική δικαιοσύνη στην πολιτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του ο Αλ. Παπαδόπουλος,αφού τελείωσε με τις αβροφροσύνες προς τους συνεργάτες του, τη νέα υπουργό και τον πρωθυπουργό, είπε πως είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει το άλλου τύπου κράτος, που έχει ήδη ξεκινήσει. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε, ως στοιχείων αυτού του κράτους, της αναγκαστικής κατάργησης χιλιάδων κοινοτήτων και δήμων, του αντιδημοκρατικού δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και του κώδικα διοικητικής διαδικασίας. Τέλος, υπεραμύνθηκε της "αποκέντρωσης" των εξουσιών, όπως ερμηνεύει η κυβέρνηση τον έλεγχο των θεσμών της Αυτοδιοίκησης, ώστε να μην "παραστρατούν" από την κυβερνητική γραμμή. Στο δρόμο αυτό, τόνισε η Β. Παπανδρέου, ότι θα συνεχίσει...

Επείγουσα έκκληση

Με χτεσινή ανακοίνωσή της, η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ για την Αθήνα κάνει επείγουσα έκκληση για βοήθεια στους Κούρδους πρόσφυγες, τονίζοντας:

"Οι Κούρδοι πρόσφυγες περιφέρονται άστεγοι και νηστικοί σε όλη την Αθήνα. Ο Δήμος Αθηναίων πέταξε στη χωματερή όλα τα ρούχα και τις κουβέρτες που άφησαν οι Κούρδοι στην πλατεία Κουμουνδούρου στο μπλόκο της Αστυνομίας.Εχουν ανάγκη από ρούχα κυρίως ανδρικά, ιδιαίτερα χρειάζονται παπούτσια ανδρικά αθλητικά Νο 37 έως 43. Επικοινωνήστε απευθείας με την Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνο τηλ: 82.27.449.

Να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους Κούρδους αδελφούς μας.

Για τη "Συμπαράταξη" Λέων. Αυδής".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
"Δύσκολη" η κατάσταση!

Κατάσταση "δύσκολη" και "προβληματισμού" χαρακτήρισε την περίοδο η Β. Παπανδρέου παραδίδοντας το υπουργείο Ανάπτυξης στον Ε. Βενιζέλο,ο οποίος έσπευσε να συμπληρώσει ότι στη μετά την ένταξη στην ΟΝΕ εποχή, θα είναι όλα "πιο επώδυνα"...

Συγκεκριμένα, η Β. Παπανδρέου ομολογώντας ουσιαστικά το βαρύ κλίμα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, έκρινε σκόπιμο να κάνει λόγο για ανάγκη διατήρησης της πολιτικής ενότητας στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ανάμεσα σε άλλα είπε ότι "δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε πιέσεις και σκοπιμότητες από κέντρα που θέλουν να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα". Η ίδια δεν παρέλειψε να εκθειάσει το έργο που παραδίδει στο νέο υπουργό, βαφτίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ το... ψάρι κρέας στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, της έρευνας και της τεχνολογίας και στον τομέα του εμπορίου και των καταναλωτών, δίνοντας έμφαση στο πεδίο δόξης λαμπρό στο δρόμο που χάραξε η απερχόμενη πολιτική ηγεσία.

Ο Ε. Βενιζέλος, αφού υποσχέθηκε ότι θα "διαφυλάξει και θα συνεχίσει" το έργο της Β. Παπανδρέου, παραδέχτηκε, χωρίς να είναι καθόλου φειδωλός στους επιθετικούς και ποσοτικούς προσδιορισμούς που χρησιμοποίησε, ότι "η συγκυρία είναι πάρα πολύ άσχημη" και ότι "η χώρα διέρχεται μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή και βρισκόμαστε υπό δοκιμασία". Πρόσθεσε, δε, σαφώς στη δίνη της αβεβαιότητας που βιώνει το κυβερνών κόμμα ότι "θα ήταν ανεύθυνο πολιτικά και ιστορικά να αντιμετωπίσει κανείς αυτή την επώδυνη συγκυρία σαν αντικείμενο κομματικής ή ενδοκομματικής αντιδικίας και τριβής".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ