Σάββατο 20 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανακοινώσεις - ψηφίσματα διαμαρτυρίας

Πλήθος καταφθάνουν στην εφημερίδα μας τα ψηφίσματα και οι ανακοινώσεις διαμαρτυρίας, που καταγγέλλουν την απαράδεκτη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση Οτσαλάν, το ρόλο των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, και δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα του κουρδικού λαού.

  • Με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο τη Βουλής, υπουργούς, πολιτικά κόμματα, τον Τύπο και την τουρκική πρεσβεία, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ "γιατί με ευθύνη της για την εξυπηρέτηση των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων στην περιοχή ταυτίστηκε με τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της ΕΕ. Την καταδικάζουμε επίσης γιατί εγκληματεί τόσο σε βάρος του κουρδικού λαού όσο και γενικότερα των λαών που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό για ανθρώπινα δικαιώματα και εθνική ανεξαρτησία. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη Οτσαλάν από τους Τούρκους. Απαιτούμε η ελληνική κυβέρνηση να βρει εγκαταστάσεις για να στεγαστούν οι Κούρδοι πρόσφυγες με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης".
  • "Να γίνουν όλες οι ενέργειες από την Ελλάδα, ζητά η Παναττική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ,προς την κατεύθυνση, ώστε ο Κούρδος ηγέτης να απελευθερωθεί χωρίς όρους. Το έγκλημα που επιβάλλει η "νέα τάξη πραγμάτων" ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στον κουρδικό λαό καθώς και στο γιουγκοσλάβικο πρέπει να σταματήσει".
  • Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών σημειώνει σε ψήφισμά του: "Εθνική ντροπή, οργή και αγανάκτηση προκαλεί, όχι μόνο στους Ελληνες ηθοποιούς αλλά και στο σύνολο του ελληνικού λαού, η διαδρομή που ακολουθεί χρόνια τώρα στο κουρδικό ζήτημα η ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, το ΝΑΤΟ και ο αμερικανικός παράγοντας. Η κατάληξη αυτής της διαδρομής δεν μπορούσε παρά να είναι η σύλληψη και παράδοση στην Τουρκία του Οτσαλάν".
  • "Σε όργανο εξυπηρέτησης της "νέας τάξης" με ευθύνη της κυβέρνησης έχει μετατραπεί η Ελλάδα", καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου,καθώς και "την υποκρισία των ΗΠΑ και ΕΕ απέναντι στον Οτσαλάν, που κατατάσσουν τον αγώνα ενός διωκόμενου λαού σε "αποσχιστικό κίνημα", βλέπε δηλώσεις πρωθυπουργού. Ζητάμε να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Κούρδου ηγέτη και να τύχει μιας δίκαιης και ανθρωπιστικής αντιμετώπισης".
  • Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος,αφού καταγγέλλει την κυβέρνηση για την υποτέλεια και την υποταγή της στον ευρωατλαντισμό, απαιτεί "άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής του Κούρδου ηγέτη", καθώς επίσης "να πραγματοποιηθεί Διεθνής Διάσκεψη για το κουρδικό πρόβλημα για εξεύρεση δίκαιης λύσης", και καλεί "τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους του κλάδου σε αγωνιστική αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό".
  • Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Λήμνου και το Παράρτημα Λήμνου του ΕΚ Λέσβου σημειώνουν: "Συνυπεύθυνοι για τη γενοκτονία των Κούρδων, που συντελείται για χρόνια τώρα, είναι όλοι αυτοί που με την άρνησή τους να παραχωρήσουν πολιτικό άσυλο στον ηγέτη ενός λαού, τον παρέδωσαν στο αντιδραστικό τουρκικό καθεστώς". Απαιτούν "την άμεση απόδοση στον Οτσαλάν της ιδιότητας του πολιτικού κρατούμενου, την άμεση απελευθέρωσή του, τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα την πολιτική επίλυση του Κουρδικού, τη συγκρότηση διεθνούς αντιπροσωπείας που θα εποπτεύει τις συνθήκες κράτησής του καθώς και την άμεση απελευθέρωση των Κούρδων κρατούμενων στην Ασφάλεια και να μην απελαθεί κανείς".
  • Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας καταγγέλλει τους χειρισμούς της κυβέρνησης και καλεί τους εργαζόμενους να εντείνουν την πάλη τους ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή και να δυναμώσουν τη συμπαράστασή τους στον δοκιμαζόμενο κουρδικό λαό. Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ζητά "από τη διοίκηση της ΥΠΑ να πάρει θέση προς αποκατάσταση του κύρους της Υπηρεσίας και καταλογισμό ευθυνών σ' αυτούς που πραγματικά ευθύνονται", σχετικά με τα όσα προέκυψαν από τις καταγγελίες υπουργών.
  • Ανακοινώσεις καταγγελίας εξέδωσαν επίσης η Πανελλήνια Ενωση Τεχνικών ΟΤΕ,η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ