Σάββατο 20 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Συλλαλητήριο συμπαράστασης στον κουρδικό λαό

Σε πλατιά σύσκεψη χτες αποφασίστηκε ο συντονισμός της δράσης ενάντια στην υποτέλεια και το ραγιαδισμό, με ένταση της πίεσης για άμεση απελευθέρωση του Οτσαλάν

Το προχτεσινό συγκλονιστικό συλλαλητήριο της νεολαίας και των εργαζομένων της Αθήνας, αλλά και η λαϊκή οργή και αγανάκτηση συνολικά του ελληνικού λαού με τις διαδηλώσεις του, που διοργανώθηκαν σε δεκάδες πόλεις, απ' άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, για την καταγγελία της απαράδεκτης παράδοσης από την κυβέρνηση του Κούρδου ηγέτη Α. Οτσαλάν και για την έμπρακτη συμπαράσταση στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό, ήταν μόνο η αρχή.Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης με κοινή πρωτοβουλία τους κάλεσαν χτες σε σύσκεψη μαζικούς φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις, προκειμένου να δοθεί η πιο πλατιά, μαζική, αγωνιστική, μαχητική συνέχεια στην αγωνιστική ανάταση του λαού. Το εγχείρημα αυτό έκανε το πρώτο του βήμα. Ο ελληνικός λαός έχει και φιλότιμο και αξιοπρέπεια και ξέρει να συμπαραστέκεται σε αγωνιζόμενους δοκιμαζόμενους λαούς.

Η σύσκεψη των φορέων που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ενωσης Λογιστών, με θέμα το συντονισμό του αγώνα και της αλληλεγγύης προς το δοκιμαζόμενο κουρδικό λαό και τον Α. Οτσαλάν, ήταν ένας καταπέλτης στη συναίνεση, στο κουκούλωμα και στην ανοχή. Αποφασίστηκε η πραγματοποίηση Παναττικού συλλαλητηρίου την Πέμπτη 25 Φλεβάρη στις 5.30 μμ στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή, τα γραφεία της ΕΕ, την αμερικάνικη πρεσβεία.Επίσης να υπάρξει καλλιτεχνική και πολιτιστική παρέμβαση.

Αντίσταση στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ευάγγελος Μαχαίρας εισαγωγικά εξήγησε τους λόγους της πρωτοβουλίας, για τον καλύτερο συντονισμό της αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό και την απαίτηση για την απελευθέρωση του Κούρδου αγωνιστή. Στη συνέχεια ο γγ της ΕΕΔΥΕ, Θανάσης Παφίλης,αφού ευχαρίστησε για τη σημαντική συμμετοχή των 30 και πάνω φορέων, παρά το έκτακτο των γεγονότων, στάθηκε ιδιαίτερα στο πλαίσιο που προτάθηκε για κοινή δράση και πρωτοβουλία των μαζικών οργανώσεων ώστε να εκφραστεί, με αφορμή το αποτέλεσμα της υπόθεσης Οτσαλάν, η αντίσταση του λαού στη "νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων" και η συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους λαούς. Οπως σημείωσε ο γγ της ΕΕΔΥΕ, "βρισκόμαστε μπροστά σε ένα γεγονός που δείχνει πώς προωθείται η φασιστικού τύπου τάξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπου κάθε αγωνιζόμενος λαός θα βαφτίζεται "τρομοκράτης", όπου το δίκιο των ιμπεριαλιστών θα μετατρέπεται σε παγκόσμιο δίκιο. Είναι ένα μέρος μόνο των κακών εφιαλτών που πρόκειται να δούμε στο μέλλον, γι' αυτό στο δίλημμα αντίσταση ή υποταγή, πρέπει να απαντήσουμε αντίσταση και συντονισμένη λαϊκή πάλη".

Από τη μεριά της η Δέσποινα Μάρκου,από την ΕΕΔΔΑ, υπογράμμισε την "ανάγκη να εκφραστεί μέσα από το αίτημα για την άμεση απελευθέρωση του Οτσαλάν και η συμπαράσταση στο δοκιμαζόμενο κουρδικό λαό, αλλά και τον τουρκικό λαό, που υποφέρουν κάτω από το στρατοκρατικό φασιστικό καθεστώς. Επίσης να εκφραστεί η αλληλεγγύη και βοήθεια προς τους Κούρδους πρόσφυγες, που βρίσκονται όμηροι στη χώρα μας και απειλούνται με απέλαση".

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση και πολλοί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων, καθώς και απλοί συνδικαλιστές παίρνοντας το λόγο έκαναν πολλές προτάσεις και δήλωσαν ότι είναι διατεθειμένοι να συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια που ξεκινά και δεν πρέπει να μείνει μόνο σε Αθήνα - Πειραιά, αλλά να απλωθεί σε όλη τη χώρα. Συστάθηκε επίσης μια επιτροπή για το συντονισμό του αγώνα.

Φορείς που πήραν μέρος στη σύσκεψη

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από την ΕΕΔΥΕ και την ΕΕΔΔΑ, οι παρακάτω φορείς και μαζικές οργανώσεις, με τους εκπροσώπους τους:

Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (Κ. Καραμάνου),ΠΕΑΕΑ (Σ. Διλιντάς),Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε. Αναγνωστάκη Τσαβάρα),Πανελλήνια Ενωση Κρατούμενων Αγωνιστών Μακρονήσου,Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας (Κ. Τουμασάτος),Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (Δ. Φίλης, Β. Δημόπουλος, Δ. Σαραφιανός),ο δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής,Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (Ε. Μελά),Σύλλογος Ελλήνων Ηθοποιών(Ν. Γεωργοπούλου),Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών 1967 - 1974,Συντονιστικό Σωματείων Αθήνας (Χ. Τσεντούρου),Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Τ. Γόντικας),Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος (Δ. Θεοδώρου),Ομοσπονδία Οικοδόμων (Α. Ζαζόπουλος),Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας,Ναυτεργατικό Σωματείο "Στέφενσον" (Ν. Μανουσογιαννάκης),Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ (Δ. Μαυροδόγλου),Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ,Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα (Σ. Λομβάρδος),Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,Πανελλήνια Ενωση Λογιστών,Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Καλλιθέας,Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ιλιου,Σωματείο Σερβιτόρων - Μαγείρων.

Επίσης παραβρέθηκαν μέλη των διοικήσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων: ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΟΤΟΕ, Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ΠΟΕ-ΟΤΑ, Ομοσπονδία Φαρμάκου, Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας.

Το ψήφισμα

Στο δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα υπογραμμίζεται:

"Στη σύσκεψη εκφράστηκε η καταδίκη των άμεσα και έμμεσα υπευθύνων για την παράδοση του Οτσαλάν στις τουρκικές αρχές, δηλαδή την ελληνική κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ να επιβάλλουν τη "νέα τάξη πραγμάτων" τσακίζοντας κάθε λαϊκό κίνημα. Η προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να χαρακτηρίζουν τρομοκρατία κάθε αγώνα για την ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο αποτελεί πρόκληση και απειλή για τους λαούς και τα δικαιώματά τους. Η αντίσταση στη "νέα τάξη" και τη βαρβαρότητα, ο κοινός αγώνας των λαών μπορεί και πρέπει να είναι η απάντηση.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε:

  • Συλλαλητήριο και πορεία την Πέμπτη, 25 Φλεβάρη στα Προπύλαια, στις 5.30 μμ.
  • Να ενταθούν οι διαμαρτυρίες με ανακοινώσεις, ψηφίσματα, τηλεγραφήματα κλπ.
  • Να απευθυνθούν σε διεθνείς συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.
  • Να συγκροτηθεί Επιτροπή από νομικούς.
  • Να διερευνηθεί το μέτωπο αλληλεγγύης με συμμετοχή και άλλων οργανώσεων και τη συγκέντρωση υπογραφών.

ΑΜΕΣΑ ΖΗΤΑΜΕ:

  • Την απόδοση ιδιότητας πολιτικού κρατούμενου στον Α. Οτσαλάν.
  • Αμεση απελευθέρωσή του.
  • Μέχρι τότε, συγκρότηση Διεθνούς Αντιπροσωπείας που θα εποπτεύσει τις συνθήκες κράτησής του.
  • Την άμεση απελευθέρωση των Κούρδων κρατουμένων και να μην απελαθεί κανείς".
Τα καλλιτεχνικά σωματεία

Δυναμικό "παρών" στην εκδήλωση συμπαράστασης στο δοκιμαζόμενο κουρδικό λαό και καταδίκης της πολιτικής της κυβέρνησης, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στα Προπύλαια, θα έχουν οι καλλιτέχνες της χώρας μας. Εκπρόσωποι των καλλιτεχνικών σωματείων ΕΤΕ, ΕΕΤΕ, ΣΕΗ και ΠΜΣ πραγματοποιούν συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη (24/2), στη 1μμ, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών προκειμένου να ενημερώσουν για την καλλιτεχνική συμμετοχή στην εκδήλωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απλώνει συνεχώς η συμπαράσταση (1999-03-02 00:00:00.0)
Προετοιμάζεται μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση (1999-03-02 00:00:00.0)
Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο το θέμα (1999-02-26 00:00:00.0)
Πλημμυρίζει η αγανάκτηση των εργαζομένων (1999-02-25 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις - διαδηλώσεις (1999-02-25 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις - πικετοφορίες - συλλαλητήρια παντού (1999-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ