Σάββατο 20 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συγχαρητήρια για τις προσπάθειες της Τουρκίας

Από την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ για την προώθηση της τελωνειακής σύνδεσης

Αποκαλυπτικό της υποκρισίας των Ευρωπαίων, όταν μιλάνε για ανθρώπινα δικαιώματα, είναι ότι την ίδια ώρα που ο Κούρδος ηγέτης εξευτελίζεται στα κολαστήρια των τουρκικών φυλακών, στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνήλθε η Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας - ΕΕ, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία έδινε τα συγχαρητήριά της στην Τουρκία για τις προσπάθειες που έκανε να εφαρμόσει τη νομοθεσία που απαιτούσε η Τελωνειακή Ενωση και τη διαβεβαίωνε ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις για την ενίσχυση της Τελωνειακής Ενωσης και την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Τουρκίας!

Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία επανέλαβε ότι όλες οι αιτήσεις για πλήρη ένταξη στην ΕΕ θα πρέπει να πληρούν τα ίδια κριτήρια και κάθε χώρα θα πρέπει να αξιολογηθεί ξεχωριστά. Και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση του κουρδικού ζητήματος, ενώ ο πρόεδρος της Pieder Dankert, για να κρατήσει κάποια προσχήματα, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης και να εξασφαλίσει ότι η ποινή του θανάτου δε θα εφαρμοστεί και ότι ο Οτσαλάν θα έχει μια έντιμη και δημόσια δίκη.

Κατά τα άλλα, η 44η συνάντηση της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ συζήτησε την ευρωπαϊκή στρατηγική για την Τουρκία, τη λειτουργία της Συμφωνίας Σύνδεσης της 1ης Δεκέμβρη 1964 και της Τελωνειακής Ενωσης της 31 Δεκέμβρη 1995. Η συνάντηση εξέφρασε την ευχή ότι μια σύντομη σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης "θα βρει τις κατάλληλες λύσεις στα προβλήματα σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ".

Παράλληλα, σε ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρεται ότι θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην Τουρκία από τον λόρδο Ράσελ - Τζόνστον, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου. "Είναι χωρίς αμφιβολία μια παρέμβαση στο δικαίωμα της Τουρκίας να δικάσει αυτούς που κατηγορούνται για τρομοκρατικές δραστηριότητες", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο ΟΗΕ

Η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε χτες από την τουρκική κυβέρνηση να επιτραπεί σε ανεξάρτητους παρατηρητές να παρακολουθήσουν τη δίκη του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ο αναπληρωτής αρμοστής Μπέρτι Ραμσαράν είχε χτες συνομιλίες με εκπρόσωπο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη, σχετικά με τις συνθήκες σύλληψης και κράτησης του Οτσαλάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος Χοσέ Λουίς Ντιάζ. Η Τουρκία έχει απορρίψει μέχρι στιγμής τα αιτήματα για παρουσία διεθνών παρατηρητών στη δίκη του Οτσαλάν.

Στο μεταξύ, ο Νάιτζελ Ρόντλεϊ, εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για περιπτώσεις βασανιστηρίων, που μετέβη στην Τουρκία τον περασμένο χρόνο για να εξετάσει τις κατηγορίες για βασανισμούς, αναμένεται να υποβάλει το πόρισμά του στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η σύνοδος της Επιτροπής, στην οποία εκπροσωπούνται 53 χώρες, αρχίζει τις εργασίες, που θα διαρκέσουν έξι βδομάδες, στις 22 Μάρτη στη Γενεύη.

Αντιδράσεις

Στη Ρουμανία πολλοί Κούρδοι διαδηλωτές και Ρουμάνοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν χτες στο Βουκουρέστι στη διάρκεια συμπλοκών μπροστά από την έδρα της Ενωσης Κούρδων επιχειρηματιών, ανέφεραν γαλλικές δημοσιογραφικές πηγές. Πολλές εκατοντάδες υποστηρικτές του ΡΚΚ, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί στα γραφεία της Ενωσης αυτής, εμποδίστηκαν από την Αστυνομία να κατευθυνθούν στην ελληνική πρεσβεία του Βουκουρεστίου.

Στη Σουηδία η Αστυνομία προσπαθεί να αποφύγει το φαινόμενο της Λερναίας Υδρας και προσπαθεί να βρει τρόπο ώστε οι κατηγορίες που θα απευθύνει προς τους Κούρδους που συνέλαβε, μετά την κατάληψη του ελληνικού προξενείου της Στοκχόλμης, να μην προκαλέσουν την κοινή γνώμη της χώρας, αλλά ούτε να προκαλέσουν αντιδράσεις από τους ομοεθνείς τους. Στη Σουηδία ζουν σήμερα περίπου 50.000 άτομα κουρδικής καταγωγής.

Στη Γερμανία οι ηγεσίες της ισραηλινής και της κουρδικής κοινότητας του Βερολίνου συναντήθηκαν χτες στο εκεί στο ισραηλινό προξενείο. Σκοπός της σύντομης συνάντησης ήταν να μειωθούν οι εντάσεις που προκάλεσε η δολοφονία πριν περίπου τρεις μέρες τριών κούρδων διαδηλωτών από τα πυρά των φρουρών του ισραηλινού προξενείου, όταν οι Κούρδοι εισήλθαν σε αυτό διαμαρτυρόμενοι. Η Ισραηλινή πρόξενος Μίριαμ Σόμρατ και ο επικεφαλής της κουρδικής κοινότητας Βερολίνου Χασάν Μοχάμεντ Αλι απέθεσαν σε χώρο του ισραηλινού προξενείου στέφανο. Η Ισραηλινή πρόξενος δήλωσε ότι καταδικάζει τα θανατηφόρα πυρά, αλλά... υπερασπίστηκε τον τρόπο με τον οποίο ενήργησαν οι φρουροί του προξενείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ