Σάββατο 20 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πάλι σε "εποικοδομητικό" ρόλο

Ως "ουρανοκατέβατη" ευκαιρία για να ανοίξει ο δρόμος προς την εξουσία, αντιμετωπίζει η ηγεσία της ΝΔ την κρίση που πλήττει το κυβερνών κόμμα, μετά την τραγική κατάληξη της υπόθεσης Οτσαλάν. Η Ρηγίλλης εκτιμά ότι τώρα πλέον η κυβέρνηση έχει υποστεί ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα και ότι από την πλευρά της δε χρειάζεται να κάνει ουσιαστικά τίποτα, για να καρπωθεί τη φθορά, αφού γι' αυτό φροντίζει η ίδια η κυβέρνηση...

Ωστόσο, αυτή η πλευρά, της έκδηλης και επιδεικτικής ικανοποίησης, αποτελεί τη μία όψη της στάσης της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία φυσικά θα εκμεταλλευτεί όσο μπορεί την ευκαιρία για να πάρει προβάδισμα στις ευρωεκλογές. Ταυτόχρονα, γίνεται αποδέκτης της αγωνίας που υπάρχει σε κύκλους της οικονομικής ολιγαρχίας, όσον αφορά την τύχη του "εθνικού στόχου", την ένταξη στην ΟΝΕ. Στην κατεύθυνση αυτή η ηγεσία της ΝΔ αναλαμβάνει συγκεκριμένα "καθήκοντα", στην κατεύθυνση της "εκτόνωσης" της κατάστασης και της επαναφοράς ενός κλίματος πολιτικής σταθερότητας, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου. Αυτός είναι ο λόγος που η Ρηγίλλης δε θέτει ζήτημα πρόωρων εκλογών, ενώ, το πιο πιθανό είναι ότι δε θα αναλάβει καμία πρωτοβουλία το αμέσως επόμενο διάστημα για τη συντήρηση του σημερινού κλίματος, όπως π.χ. πρόταση μομφής. Ισως ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή - το έχουν ήδη ζητήσει οι Μητσοτάκης, Βαρβιτσιώτης - αλλά χωρίς "πολύ θόρυβο". Οπως εκτιμούν, η γραμμή των αφεντικών παραμένει η ίδια και μετά την υπόθεση Οτσαλάν: "ο Σημίτης θα μας πάει μέχρι την ΟΝΕ και μετά βλέπουμε".

Στην ηγεσία της ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμερίζονται τις ανησυχίες περί του "κινδύνου για την ΟΝΕ" και έχουν αναλάβει συγκριμένες δεσμεύσεις για την αποτροπή του. Ταυτόχρονα, εκτιμούν ότι μία σημαντική συνέπεια από το χειρισμό της υπόθεσης Οτσαλάν είναι πως η χώρα καθίσταται περισσότερο ευάλωτη απέναντι στις τουρκικές πιέσεις, γεγονός που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές εξελίξεις, στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν ότι ο Κ. Σημίτης έχει περιέλθει σε δεινή θέση, αλλά δε θεωρούν πιθανή την αντικατάστασή του στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, γιατί οι "διάδοχοί" του δε συγκεντρώνουν την υποστήριξητων ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποντάρει στις «αντιθέσεις»...(2003-11-01 00:00:00.0)
Ετοιμάζεται για τη «μετά Σημίτη» εποχή(2003-02-14 00:00:00.0)
Βαθιά στο παιχνίδι της πόλωσης(2002-10-02 00:00:00.0)
«Κρέμεται» από την κυβέρνηση(2001-09-04 00:00:00.0)
Εικόνα «αισιοδοξίας και νίκης»(2000-03-15 00:00:00.0)
Σε θέση "απολογούμενου"(1999-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ