Σάββατο 20 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο ελληνοτουρκικό "ναρκοπέδιο" ο νέος υπουργός Εξωτερικών

Η πρώτη επίσκεψη έγινε από τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα, ο οποίος ζήτησε αυξημένα μέτρα ασφαλείας για τις τουρκικές διπλωματικές αποστολές στην Ελλάδα

Στο "ναρκοπέδιο" των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έκανε τα πρώτα του βήματα χτες ο Γ. Παπανδρέου ως νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Η πρώτη επίσκεψη που δέχτηκε, μια μόλις ώρα μετά την παραλαβή του υπουργείου από τον Θ. Πάγκαλο, ήταν από τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα, ο οποίος ζήτησε ακρόαση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, κατά τη συνάντηση που κράτησε 15 λεπτά, ο Τούρκος πρέσβης ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου την ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας όλων των τουρκικών διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα.

Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε θετικά στο αίτημα, και προσπάθησε να περάσει στην "αντεπίθεση" λέγοντας στον συνομιλητή του ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά την υπόθεση Οτσαλάν και θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει την ΕΕ για να εξασφαλιστεί μια δίκαιη δίκη για τον Οτσαλάν.

Βέβαια αυτές οι συζητήσεις δεν έχουν και μεγάλη αξία, καθώς εξελίσσονται σε ένα τυπικό διπλωματικό πλαίσιο. Μεγαλύτερη αξία, ασφαλώς, έχει η "ατμόσφαιρα" που ήδη δημιουργείται στο πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Αγκυρα, συμβάλλοντας στη δημιουργία αυτής της ατμόσφαιρας, διαρρέει την ικανοποίησή της για την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον Γ. Παπανδρέου, καθώς όπως λένε Τούρκοι αξιωματούχοι έχει επιδείξει δείγματα για να ακολουθηθεί μια πολιτική ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Βέβαια, οι σκοπιμότητες των τουρκικών "διαρροών" είναι προφανείς, καθώς στόχος της Αγκυρας είναι να πολλαπλασιάσει τα προβλήματα του νέου Ελληνα υπουργού Εξωτερικών.

Τα προβλήματα αυτά όπως ιεραρχούνται από παράγοντες του υπουργείου, είναι:

Κατ' αρχήν, ο απεγκλωβισμός των τριών συνεργατών του Οτσαλάν που παραμένουν στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα αποτελεί το πρώτο σοβαρό πρόβλημα που έχει μπροστά του ο νέος υπουργός. Η υπόθεση αυτή, όπως σημειώνουν διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές, δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται, καθώς δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφαλής έξοδός τους από την πρεσβεία. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν επίσης ότι η παραμονή τους εκεί, υπογραμμίζει την "ατυχή" ελληνική ανάμειξη και εμπλοκή στην υπόθεση Οτσαλάν και βοηθά να κρατιέται στο προσκήνιο η άποψη της Αγκυρας περί στενής συνεργασίας της Αθήνας με το ΡΚΚ.

Σύμφωνα με την άποψη που επικρατεί στο ελληνικό ΥΠΕΞ, από το σημείο "αυτό" θα αρχίσει σύντομα να εκδηλώνεται η τουρκική προσπάθεια για την επαναφορά στην ημερήσια διάταξη μιας ατζέντας ελληνοτουρκικών συνομιλιών κατά την πάγια αντίληψη της τουρκικής διπλωματίας. Προφανώς, λένε οι ίδιοι κύκλοι στο ΥΠΕΞ, η υπόθεση Οτσαλάν θα αξιοποιηθεί από την τουρκική διπλωματία για να σύρει την Ελλάδα σε έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο, γεγονός το οποίο δεν μπορεί παρά να προκαλέσει τριβές, οι οποίες αναμένονται εντονότατες, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Αγοράζει" χρόνο η Αθήνα (1999-08-14 00:00:00.0)
"Μαγική" εικόνα (1999-07-28 00:00:00.0)
Πού πάει ο διάλογος; (1999-07-27 00:00:00.0)
Ελληνοτουρκικό τραπέζι "στρώνουν" οι Αμερικανοί (1999-06-03 00:00:00.0)
Πρώτα οι εκλογές, μετά η "προσέγγιση" (1999-03-16 00:00:00.0)
Ανησυχία για τις συνέπειες (1999-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ