ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ" ΣΗΜΙΤΗ
Μα, είναι δυνατόν να μας κυβερνούν αυτοί;

Σε μια σύνοψη της άθλιας κυβερνητικής προπαγάνδας γύρω από την υπόθεση Οτσαλάν, προχώρησε χτες ο πρωθυπουργός, με τη μορφή, αυτή τη φορά, ενός ιδιότυπου διαγγέλματος (!) προς τον ελληνικό λαό. Μάλιστα, ο Κ. Σημίτης επέλεξε να προβεί στις θρασύτατες και υποκριτικές ανακοινώσεις του ενώπιον της τηλεόρασης, παρατάσσοντας πίσω του όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησής του, αφού, προφανώς, το βάρος δεν είναι απλώς μεγάλο, ώστε να μην μπορεί να το σηκώσει μόνος του, αλλά είναι τόσο μεγάλο, που ο κ. πρωθυπουργός χρειάζεται και να έχει, αλλά και να φαίνεται ότι έχει συνενόχους. Τελικά, το "προϊόν" που παράχθηκε επιβεβαίωσε την ορθότητα του ερωτήματος, που διακατέχει τον ελληνικό λαό: Μα, είναι δυνατόν να κυβερνούν αυτοί την Ελλάδα;

Με ..."ντεκόρ"

Ετσι, αμέσως μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου - που πραγματοποιήθηκε κατόπιν της, σε βαρύ κλίμα, ορκωμοσίας ενώπιον του Κ. Στεφανόπουλου - και έπειτα από τη σύντομη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, που ακολούθησε, ο Κ. Σημίτης θεώρησε σκόπιμο να απευθυνθεί στην ελληνική κοινή γνώμη, για να δηλώσει, τι; Για να δηλώσει ότι η πολιτική του "απηχεί και ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του ελληνικού λαού"!

Ας σημειωθεί ότι - ανεπιβεβαίωτες πρέπει να τονιστεί - πληροφορίες έφεραν χτες τους υπουργούς του κ. Σημίτη να αρνούνται να παραταχθούν στο πλευρό του, κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος. Αρνηση, η οποία ήρθη, σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, κατόπιν απειλής του πρωθυπουργού ότι δε θα γινόταν καθόλου διάγγελμα, αν δεν υπήρχε το απαραίτητο συλλογικό "ντεκόρ"...

Ανεπανάληπτο
θράσος

Σε αυτό το διάγγελμα, που τελικά πραγματοποιήθηκε με σκηνικό τους(Α. Τσοχατζόπουλο, Β. Παπανδρέου, Γ. Παπανδρέου, Ε. Βενιζέλο, Γερ. Αρσένη, Κ. Λαλιώτη, Γ. Παπαντωνίου), ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην υπόθεση Οτσαλάν, διακήρυξε ότι "όπως μέχρι τώρα, έτσι και στο μέλλον θα κάνουμε το χρέος μας απέναντι στον τόπο"! Φτάνοντας, δε, στο τέλος του διαγγέλματος, δήλωσε ότι "θα συνεχίσουμε την πορεία μας για ένα καλύτερο μέλλον", αφού, όπως προαναφέρθηκε, "η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη" και διατράνωσε τη βεβαιότητά του ότι "η πολιτική μας απηχεί και ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του ελληνικού λαού"!

Αν αυτή ήταν η κατακλείδα του πρωθυπουργικού λόγου, γίνεται εύκολα αντιληπτό τι προηγήθηκε: Ο Κ. Σημίτης:

  • Κατηγόρησε (!) τον Οτσαλάν και τους Κούρδους, επειδή "δεν τους έγινε αντιληπτό" πως δεν έπρεπε να ζητήσουν τη βοήθεια της Ελλάδας, γιατί αυτό προκαλεί "εμπλοκή" στη χώρα, που "δε θα έπρεπε να τεθεί προ διλημμάτων σε σχέση με την τύχη του Οτσαλάν". Εμπλοκή, που, όπως είπε, αλλοιώνει τη διεθνή εικόνα του προβλήματος και δεν ωφελεί την Ελλάδα...
  • Ισχυρίστηκε, όταν οι εξελίξεις Οτσαλάν είναι γνωστές στους πάντες και αποτελούν τον πιο πρόσφατο σταθμό μιας πολιτικής που ήδη είχε περάσει από τα Ιμια και τους "S-300", πως "η Ελλάδα έχει πολλές και χειροπιαστές επιτυχίες" έναντι της Τουρκίας!
  • Αναφερόμενος στην πράγματι δεδομένη "αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τους Κούρδους", είπε ότι, τάχα, αυτό ισχύει και για την κυβέρνησή του (!), για να επαναλάβει - ακριβώς στην παρακάτω παράγραφο - ότι "είχαμε διατυπώσει με σαφήνεια τη θέση μας ότι δε χορηγούμε άσυλο στον Οτσαλάν"...
  • Ανέφερε με απρόβλεπτη υποκρισία ότι "προφανώς έγιναν λάθη στους χειρισμούς" της υπόθεσης, τα οποία προφανώς... ξεπλύθηκαν, μέσω του ανασχηματισμού, που συνιστά, κατά τον Κ. Σημίτη, "ανάληψη της ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό"! Την ίδια στιγμή, δήλωσε ότι "η Ελλάδα έπραξε στο ακέραιο το ηθικό της χρέος" απέναντι στους Κούρδους και τον ηγέτη τους!
"Θα τους πατάξει"...

Από εκεί και πέρα, άρχισαν οι κομπορρημοσύνες και οι ατυχείς θεατρινισμοί. Ο πρωθυπουργός μίλησε για "ανεύθυνους και ανόητους δήθεν υπερπατριώτες", που έπαιξαν "εν ου παικτοίς" με τα "εθνικά συμφέροντα, την εξωτερική πολιτική και θέματα ζωτικά για τη χώρα". Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, είχε δηλώσει ότι "είμαι αποφασισμένος να σπάσω αυτό το απόστημα"... Μετά το μεσημέρι, εκδόθηκε η ανακοίνωση για αποπομπή του διοικητή της ΕΥΠ και για αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας. Βεβαίως, ο Κ. Σημίτης δεν είπε τίποτα, για το γεγονός ότι η κυβέρνησή του ήταν που επέλεξε να αναθέσει το χειρισμό του θέματος σε όσους σήμερα αποκαλεί "ανόητους και ανεύθυνους δήθεν υπερπατριώτες"...

Φταίει, απλώς,
η "εικόνα"...

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να κατευνάσει το αίσθημα οργής, που κατακλύζει τον ελληνικό λαό: "Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά έχουμε πλήρη συνείδηση της κατάστασης. Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά και συμμεριζόμαστε (!) - ισχυρίστηκε - τη βαθιά πικρία του ελληνικού λαού"... Τόσο πολύ... "συμμερίζεται" ο κ. Σημίτης, που αμέσως μετά εξήγησε ότι το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι "η τελική εξέλιξη στρεβλώνει τελείως και αδικεί κατάφωρα την εικόνα της χώρας (σ.σ.: τι του φταίει η χώρα;), όσο και τα πραγματικά γεγονότα στα οποία είχε ανάμειξη" η κυβέρνησή του. Δηλαδή, η εικόνα φταίει. Τα "πραγματικά γεγονότα" δείχνουν μια κυβέρνηση αθώα σαν περιστερά, κατά τον κ. Σημίτη...

Να, και η "εγγυήτρια" ΕΕ!

Βεβαίως, ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε εκεί. Προέβη και σε λεονταρισμούς! Ορθωσε και το ανάστημά του! Είπε ότι οι "εταίροι" έχουν ευθύνη για το θέμα Οτσαλάν και ότι τώρα "η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα η ΕΕ έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν την εφαρμογή κανόνων δικαίου" στην υπόθεση της κράτησης και της δίκης του Κούρδου ηγέτη. Συμπλήρωσε ότι επικοινώνησε για το θέμα με άλλους ηγέτες (Σρέντερ, Ζοσπέν κλπ.). Είπε ότι η κυβέρνησή του αναλαμβάνει "πρωτοβουλίες" εντός της ΕΕ για το κουρδικό ζήτημα. Λίγη ώρα αργότερα, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία κατακλύζονταν από ειδήσεις, προερχόμενες εκ Βρυξελλών, σύμφωνα με τις οποίες περιμένουν τη Δευτέρα την Ελλάδα, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, για να της απαγγείλουν "κατηγορητήριο", λόγω της "περίθαλψης" του Οτσαλάν! Τόσο "μετρούν" τα λόγια και τις πρωτοβουλίες του Ελληνα πρωθυπουργού οι εταίροι του... Τόσο "εγγυήτρια" των διεθνών κανόνων είναι η ΕΕ...

Οταν κατόπιν ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, γιατί θυμήθηκε τώρα τις "πρωτοβουλίες" η κυβέρνηση, προσπάθησε να ψελλίσει κάποιες ατυχείς δικαιολογίες, ενώ επιδόθηκε στη γνωστή υποκρισία περί "διασφάλισης δίκαιης δίκης". Οταν, δε, ρωτήθηκε από το "Ρ" γιατί συνεχίζεται αυτή η παρωδία της λογικής, με τις δήθεν διεκδικήσεις μιας "δίκαιης" δίκης από την Τουρκία και δεν επιλέγεται, αντίθετα, η σύσταση διεθνούς κινήματος και προπαγάνδας υπέρ της απελευθέρωσης του Οτσαλάν, ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι δε θεωρεί ...εφικτό έναν τέτοιο στόχο και κατέκρινε τη σκέψη ως ...εντυπωσιοθηρική.

Ιδια και "έξω"
και "μέσα"

Αυτή η προς τα έξω θρασύτατη εικόνα της κυβέρνησης είναι ακριβώς αντίστοιχη με την εικόνα που επικράτησε στο εσωτερικό της, κατά την κλειστή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Εκεί ο πρωθυπουργός - σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν αργότερα οι ίδιοι οι υπουργοί του - είπε, σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από το θέμα Οτσαλάν, το εξής: "Γίνονται μερικά σφάλματα, αλλά αυτά είναι ένα μικρό γεγονός, μπροστά στο μεγάλο έργο που ζούμε και φτιάχνουμε"! Περιέργως πώς, όταν αργότερα από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εκδιδόταν ανακοίνωση με τα λεχθέντα του κ. Σημίτη προς τους υπουργούς του, η παραπάνω φράση είχε απαλειφθεί... Τι να συμβαίνει; Ο κ. Σημίτης είπε ό,τι του αποδίδουν οι υπουργοί του ή αυτοί λένε ψέματα; Ας ερευνήσουν την υπόθεση, παράλληλα με την "έρευνα" για την ...απαγωγή του Οτσαλάν.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Το μέλλον αβέβαιον...

Οποιος θα ήθελε να αποδώσει με πλήρη αντικειμενικότητα την κατάσταση που επικρατεί, πλέον, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αρκεί να περιοριστεί στις φράσεις των ίδιων των πρωτοκλασάτων κυβερνητικών στελεχών στις ιδιωτικές τους συνομιλίες με δημοσιογράφους.

Κορυφαίος υπουργός και στέλεχος του κόμματος, της μη "εκσυγχρονιστικής" πτέρυγας, έλεγε χτες: "Στο ερώτημα που πλανάται τις τελευταίες ώρες αν "πέφτει ο Σημίτης;" αν απαντήσει αυτή τη στιγμή "όχι" θα ήταν τόσο επιπόλαιος όσο κι αν απαντούσε "ναι""!

Αλλος κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη αυτός, στο ερώτημα πόσο άσχημα είναι τα πράγματα για το κόμμα του, έλεγε με ισχυρή δόση χιούμορ προς τους δημοσιογράφους συνομιλητές του: "Χάρηκα για τη συνεργασία που είχαμε τα τρία τελευταία χρόνια, ίσως τα ξαναπούμε"...Ενα από τα πιο υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, απαντούσε χτες στο ερώτημα τι εικόνα έχει για τις από δω και πέρα εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση, ως εξής: "Πάμε φούντο"!

Προβεβλημένο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, στο ερώτημα πώς θα αντέξει η κυβέρνηση μια εμπλοκή της Ελλάδας στο Κοσσυφοπέδιο μετά την υπόθεση Οτσαλάν, πώς θα καταφέρει να μην πέσει η κυβέρνηση μετά και από μια τέτοια "εμπλοκή", η απάντηση ήταν: "Για ποια κυβέρνηση μιλάς; Για την "πεσμένη";"...

Υπάρχουν και οι "ψύχραιμοι"

Την ίδια ώρα βέβαια, υπήρχαν και πιο... ψύχραιμες εκτιμήσεις: "Η κατήφεια είναι γενική, το κλίμα είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο", έλεγε υπουργός εκ των αναβαθμισθέντων με τον προχτεσινό ανασχηματισμό, αλλά, συμπλήρωνε, "ακόμα υπάρχουν περιθώρια για κάποια αντιστροφή της κατάστασης".

Πάντως, όταν καλούνταν οι μεταφέροντες αυτή τη θέση να εξηγήσουν "πώς" βλέπουν να αντιστρέφεται η κατάσταση, δεν είχαν πολύ πειστικά επιχειρήματα."Τα πάντα, παρά το θέμα Οτσαλάν, θα κριθούν στην οικονομία", λένε, και συμπληρώνουν "αν πάει καλά η ΟΝΕ, τότε...". Γνωστό το επιχείρημα, και αρκετά υπερτιμημένο από όσους δε γνωρίζουν τίποτα άλλο, πέραν της οικονομίας των"ευημερούντων δεικτών".

"Να τελειώσει τη
δουλειά, πρώτα"...

Εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι αυτή η εξαιρετικά ρευστή κατάσταση, που δεν περιορίζεται μόνο στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση, αλλά αντικειμενικά μπορεί να συμπαρασύρει συνολικά το πολιτικό σκηνικό σε "περιπέτειες" (σ.σ: για ορισμένους είναι "περιπέτεια" να απειλείται το πολιτικό σκηνικό της ολιγαρχίας), έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της πλουτοκρατίας.

Χτες τόσο από μερίδα του Τύπου, όσο και εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου δεν είχαν δυσκολία να αναπτύσσουν μια θεωρία, η οποία συμπυκνώνεται στα εξής:Ξέρουμε ότι ο Κ. Σημίτης έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα, ξέρουμε ότι κάποιοι τον θεωρούν "λίγο", αλλά σε αυτή τη φάση η πτώση του θα δημιουργούσε πρόβλημα στον "κεντρικό πολιτικό στόχο της χώρας", δηλαδή την ένταξη στην ΟΝΕ. Ας τον αφήσουμε, λοιπόν, να ολοκληρώσει αυτή τη "δουλιά", ή, τουλάχιστον ας διασφαλίσουμε πρώτα σταθερά τον έλεγχο, ώστε οι πολιτικές εξελίξεις να μη δημιουργήσουν κίνδυνο σε αυτό το στόχο, και μετά βλέπουμε...

Την ίδια ώρα κάποιοι διαφήμιζαν και την ιδέα περί "διακομματικής κυβέρνησης", με πρωθυπουργό το Κ. Σημίτη και στελέχη τους "ικανότερους" από όλα τα κόμματα...

Αναβολή του συνεδρίου;

Οσον αφορά την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, δεδομένου ότι χτες άρχισε να "ζυμώνεται" ακόμα και το σενάριο της... αναβολής του συνεδρίου. Η ιδέα "ρίχτηκε" από τους Στ. Μανίκα και Τηλ. Χυτήρη, αλλά, στελέχη όπως οι Β. Παπανδρέου, Κ. Σκανδαλίδης, φέρονται να διαφωνούν, λέγοντας πως "θα ήταν μεγάλο λάθος και ομολογία ήττας του Σημίτη αν υποχωρήσει τώρα στο θέμα αυτό".

Πάντως, η πλευρά των "εκσυγχρονιστών" δεν έχει καταλήξει ακόμα πώς πρέπει να κινηθεί στο θέμα. Οσο για τον Α. Τσοχατζόπουλο - που για τους αμύητους λογικά θα επιδίωκε τη διεξαγωγή του συνεδρίου υπ' αυτές τις συνθήκες - φαίνεται ότι και η δική του στάση "είναι ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα". Αν ο υπουργός Αμυνας, εφόσον ξεκινήσει μια συζήτηση περί αναβολής του συνεδρίου, ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής του, ουσιαστικά είναι αναγκασμένος εκεί να αμφισβητήσει τον Κ. Σημίτη (σ.σ: το ζήτησε χτες εμμέσως ο συνεργάτης του Αν. Κοτσακάς). Ομως, τότε, γνωρίζει ότι ακόμα κι αν κερδίσει σε μια σύγκρουση, ανατρέποντας ουσιαστικά έναν πρωθυπουργό μέσα στο κόμμα του, τότε θα έχει χάσει και ο ίδιος. Αυτές οι σκέψεις είναι προφανές πως διαπνέονται από την αρχή ότι "δεν πρέπει να διεκδικείς να κερδίσεις ένα μέρος όταν έτσι κινδυνεύει να χαθεί το "όλον"".

Ν. Μπ.

Στο ελληνοτουρκικό "ναρκοπέδιο" ο νέος υπουργός Εξωτερικών

Η πρώτη επίσκεψη έγινε από τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα, ο οποίος ζήτησε αυξημένα μέτρα ασφαλείας για τις τουρκικές διπλωματικές αποστολές στην Ελλάδα

Στο "ναρκοπέδιο" των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έκανε τα πρώτα του βήματα χτες ο Γ. Παπανδρέου ως νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Η πρώτη επίσκεψη που δέχτηκε, μια μόλις ώρα μετά την παραλαβή του υπουργείου από τον Θ. Πάγκαλο, ήταν από τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα, ο οποίος ζήτησε ακρόαση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, κατά τη συνάντηση που κράτησε 15 λεπτά, ο Τούρκος πρέσβης ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου την ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας όλων των τουρκικών διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα.

Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε θετικά στο αίτημα, και προσπάθησε να περάσει στην "αντεπίθεση" λέγοντας στον συνομιλητή του ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά την υπόθεση Οτσαλάν και θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει την ΕΕ για να εξασφαλιστεί μια δίκαιη δίκη για τον Οτσαλάν.

Βέβαια αυτές οι συζητήσεις δεν έχουν και μεγάλη αξία, καθώς εξελίσσονται σε ένα τυπικό διπλωματικό πλαίσιο. Μεγαλύτερη αξία, ασφαλώς, έχει η "ατμόσφαιρα" που ήδη δημιουργείται στο πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Αγκυρα, συμβάλλοντας στη δημιουργία αυτής της ατμόσφαιρας, διαρρέει την ικανοποίησή της για την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον Γ. Παπανδρέου, καθώς όπως λένε Τούρκοι αξιωματούχοι έχει επιδείξει δείγματα για να ακολουθηθεί μια πολιτική ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Βέβαια, οι σκοπιμότητες των τουρκικών "διαρροών" είναι προφανείς, καθώς στόχος της Αγκυρας είναι να πολλαπλασιάσει τα προβλήματα του νέου Ελληνα υπουργού Εξωτερικών.

Τα προβλήματα αυτά όπως ιεραρχούνται από παράγοντες του υπουργείου, είναι:

Κατ' αρχήν, ο απεγκλωβισμός των τριών συνεργατών του Οτσαλάν που παραμένουν στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα αποτελεί το πρώτο σοβαρό πρόβλημα που έχει μπροστά του ο νέος υπουργός. Η υπόθεση αυτή, όπως σημειώνουν διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές, δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται, καθώς δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφαλής έξοδός τους από την πρεσβεία. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν επίσης ότι η παραμονή τους εκεί, υπογραμμίζει την "ατυχή" ελληνική ανάμειξη και εμπλοκή στην υπόθεση Οτσαλάν και βοηθά να κρατιέται στο προσκήνιο η άποψη της Αγκυρας περί στενής συνεργασίας της Αθήνας με το ΡΚΚ.

Σύμφωνα με την άποψη που επικρατεί στο ελληνικό ΥΠΕΞ, από το σημείο "αυτό" θα αρχίσει σύντομα να εκδηλώνεται η τουρκική προσπάθεια για την επαναφορά στην ημερήσια διάταξη μιας ατζέντας ελληνοτουρκικών συνομιλιών κατά την πάγια αντίληψη της τουρκικής διπλωματίας. Προφανώς, λένε οι ίδιοι κύκλοι στο ΥΠΕΞ, η υπόθεση Οτσαλάν θα αξιοποιηθεί από την τουρκική διπλωματία για να σύρει την Ελλάδα σε έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο, γεγονός το οποίο δεν μπορεί παρά να προκαλέσει τριβές, οι οποίες αναμένονται εντονότατες, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πάλι σε "εποικοδομητικό" ρόλο

Ως "ουρανοκατέβατη" ευκαιρία για να ανοίξει ο δρόμος προς την εξουσία, αντιμετωπίζει η ηγεσία της ΝΔ την κρίση που πλήττει το κυβερνών κόμμα, μετά την τραγική κατάληξη της υπόθεσης Οτσαλάν. Η Ρηγίλλης εκτιμά ότι τώρα πλέον η κυβέρνηση έχει υποστεί ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα και ότι από την πλευρά της δε χρειάζεται να κάνει ουσιαστικά τίποτα, για να καρπωθεί τη φθορά, αφού γι' αυτό φροντίζει η ίδια η κυβέρνηση...

Ωστόσο, αυτή η πλευρά, της έκδηλης και επιδεικτικής ικανοποίησης, αποτελεί τη μία όψη της στάσης της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία φυσικά θα εκμεταλλευτεί όσο μπορεί την ευκαιρία για να πάρει προβάδισμα στις ευρωεκλογές. Ταυτόχρονα, γίνεται αποδέκτης της αγωνίας που υπάρχει σε κύκλους της οικονομικής ολιγαρχίας, όσον αφορά την τύχη του "εθνικού στόχου", την ένταξη στην ΟΝΕ. Στην κατεύθυνση αυτή η ηγεσία της ΝΔ αναλαμβάνει συγκεκριμένα "καθήκοντα", στην κατεύθυνση της "εκτόνωσης" της κατάστασης και της επαναφοράς ενός κλίματος πολιτικής σταθερότητας, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου. Αυτός είναι ο λόγος που η Ρηγίλλης δε θέτει ζήτημα πρόωρων εκλογών, ενώ, το πιο πιθανό είναι ότι δε θα αναλάβει καμία πρωτοβουλία το αμέσως επόμενο διάστημα για τη συντήρηση του σημερινού κλίματος, όπως π.χ. πρόταση μομφής. Ισως ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή - το έχουν ήδη ζητήσει οι Μητσοτάκης, Βαρβιτσιώτης - αλλά χωρίς "πολύ θόρυβο". Οπως εκτιμούν, η γραμμή των αφεντικών παραμένει η ίδια και μετά την υπόθεση Οτσαλάν: "ο Σημίτης θα μας πάει μέχρι την ΟΝΕ και μετά βλέπουμε".

Στην ηγεσία της ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμερίζονται τις ανησυχίες περί του "κινδύνου για την ΟΝΕ" και έχουν αναλάβει συγκριμένες δεσμεύσεις για την αποτροπή του. Ταυτόχρονα, εκτιμούν ότι μία σημαντική συνέπεια από το χειρισμό της υπόθεσης Οτσαλάν είναι πως η χώρα καθίσταται περισσότερο ευάλωτη απέναντι στις τουρκικές πιέσεις, γεγονός που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές εξελίξεις, στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν ότι ο Κ. Σημίτης έχει περιέλθει σε δεινή θέση, αλλά δε θεωρούν πιθανή την αντικατάστασή του στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, γιατί οι "διάδοχοί" του δε συγκεντρώνουν την υποστήριξητων ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.

"Πρωτοβουλίες" χωρίς αντίκρισμα

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να δημιουργήσει "προπέτασμα καπνού" για να καλύψει τη "γύμνια" της, επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση με την ανακοίνωση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού μιας "σειράς πρωτοβουλιών".

Οι τέσσερις αυτές πρωτοβουλίες, εμφανίστηκαν χτες, τη στιγμή που ήταν γνωστό ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να αντιμετωπίσει την προσεχή Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια του δείπνου, το κατηγορητήριο των εταίρων για το παιχνίδι, που όπως λένε έπαιξε η Ελλάδα στην πλάτη τους, στην υπόθεση Οτσαλάν.

Ετσι, λοιπόν, μόνο ως "προπέτασμα καπνού" μπορεί να εκληφθεί η πρωτοβουλία τεσσάρων σημείων που ανακοινώθηκε χτες και περιλαμβάνει:

α.Επιστολή του πρωθυπουργού προς τους ομολόγους του των κρατών της ΕΕ, με την οποία "αφού θα εξηγεί τα διατρέξαντα, θα επισημαίνει την ανάγκη η ΕΕ να αναλάβει δράση".

β."Θα θέσουμε, λέει η ανακοίνωση, το θέμα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων", κάτι το οποίο δε φαίνονται διατεθειμένοι να αποδεχτούν οι εταίροι.

γ."Θα ενισχύσουμε τη διάσταση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ".

δ.Η ανακοίνωση καταλήγει με την υπόσχεση ότι "θα ενεργοποιήσουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία" προκειμένου να εξασφαλιστεί μια δίκαιη δίκη.

Δύσκολες εποχές...

Η αναγγελία ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις έφτασαν στους δημοσιογράφους λίγο πριν τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι εκπρόσωποι του Τύπου ειδοποιήθηκαν από το γραφείο του Κ. Σημίτη να λάβουν θέσεις στον ειδικό χώρο που υπάρχει στη Βουλή. Οταν αργότερα επετράπη η είσοδός τους στο χώρο, έμαθαν από τους... άντρες ασφαλείας του πρωθυπουργού ότι "ο κ. Σημίτης δε θα δεχτεί ερωτήσεις γι' αυτό καθίστε πίσω από τις τηλεοπτικές κάμερες"...

Καλά έκανε ο κ. πρωθυπουργός. Είναι εποχές τώρα να απαντά σε δημοσιογραφικά ερωτήματα;

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός να βγει στο προσκήνιο!

Ο λαός πρέπει να βγει στο προσκήνιο, με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές τώρα,τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γρ. Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ,αναφερόμενο στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

"Ο Κ. Σημίτης, αν και είναι ο πρώτος υπεύθυνος για την παράδοση του Οτσαλάν, δεν έδειξε καμιά ευαισθησία και σεμνότητα απέναντι στον ελληνικό λαό, δίνοντας κάποιες, προσωπικές έστω, εξηγήσεις.

Καταφέρθηκε κατά πάντων, ως εισαγγελέας και δικαστής. Θύμισε το "φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης". Δίκαια και σωστά το ΚΚΕ διακήρυξε την ανάγκη να παραιτηθεί εδώ και τώρα.

Ο Κ. Σημίτης ανακοίνωσε ότι θα πάρει πρωτοβουλίες υπέρ του κουρδικού λαού! Η υποκρισία περισσεύει! Δεν έχει το ηθικό κύρος να τεθεί επικεφαλής εκστρατείας, ούτε να μιλά για ανθρώπινα δικαιώματα, όταν η κυβέρνησή του τα καταπατά μέσα στην Ελλάδα.

Ο λαός πρέπει να βγει στο προσκήνιο, με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές τώρα. Να αναπτύξει πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση του Οτσαλάν και των άλλων Κούρδων πολιτικών κρατουμένων, για να μπει τέλος στην απομόνωσή του από τον έξω κόσμο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ