ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΝΑΤΟικό στρατόπεδο το λιμάνι

Από την Τρίτη και άγνωστο για πόσο ακόμη, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και το αεροδρόμιο "Μακεδονία" έχουν μετατραπεί σε ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, ενώ η συμπρωτεύουσα, αλλά και σχεδόν ολόκληρη η Κεντρική Μακεδονία μοιάζει με στρατοκρατούμενη περιοχή. Ενα πολεμικό ορμητήριο σε βάρος των λαών της Βαλκανικής στήνεται με τη συμμετοχή της Ελλάδας η οποία έχει παραχωρήσει γη, αέρα και θάλασσα στις υπηρεσίες των αιματηρών σχεδίων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και προετοιμάζεται να συμμετέχει με δύναμη 800 ανδρών στο εκστρατευτικό σώμα που τμηματικά μεταβαίνει στην ΠΓΔΜ απ' όπου - όταν κριθεί σκόπιμο από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές - θα προχωρήσει για το Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να επιβάλει τη Νέα Τάξη Πραγμάτων των μακελάρηδων των λαών.

Συνολικά αναμένεται να περάσουν από το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης 33.000 στρατιώτες, αξιωματικοί και ανώτεροι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ (Βρετανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Αμερικανοί και Ελληνες), γεγονός που αναδεικνύει την μεγάλης έκτασης επιχείρηση που εξελίσσεται στην περιοχή.

Μετά την έλευση, προχτές, του γαλλικού αρματαγωγού πλοίου, που μετέφερε 130 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άρματα μάχης, οπλισμό και 250 άνδρες, χτες λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατέπλευσε και ένα αγγλικό πλοίο, από το οποίο αποβιβάστηκαν 150 άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 28 κοντέινερ με οπλισμό και 800 στρατιώτες από τους 2.000 Βρετανούς, που αναμένεται να συμμετέχουν στο ΝΑΤΟικό εκστρατευτικό σώμα. Χτες η δύναμη της Γαλλίας αναχώρησε οδικώς για την ΠΓΔΜ, ενώ σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει και η αγγλική δύναμη.

Μέχρι την Κυριακή εκτιμάται ότι θα καταπλεύσουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ακόμη δύο πλοία του Βρετανικού Ναυτικού, με οπλισμό και στρατιώτες. Αναμένονται 300 άρματα μάχης αγγλικής προέλευσης, τύπου Τσάλεντσερ και 300 γερμανικής, τύπου Λέοπαρντ. Τις προηγούμενες μέρες έφτασαν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης 6 αγγλικά μεταγωγικά και 2 γαλλικά, τα οποία μετέφεραν αξιωματικούς και στρατιωτικά οχήματα.

Αγνωστο παρέμενε μέχρι και χτες αργά το βράδυ πότε θα επιχειρούνταν η απόβαση στις ακτές του Λιτόχωρου των 2.500-3.000 Αμερικανών πεζοναυτών, που θα αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή της κύριας δύναμης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, που θα ακολουθήσει ανάλογα με την τελική έκβαση που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις στο Ραμπουγέ.

Με τη συνδρομή 1.000 περίπου στρατιωτών διαμορφώνεται κατάλληλα ο υπαίθριος χώρος, αλλά και οι αποθήκες του λιμανιού, ώστε να στηρίξει με την κατάλληλη υποδομή τη μόνιμη παρουσία ΝΑΤΟικής δύναμης που θα κατευθύνει τη μεταφορά των στρατιωτών και του εξοπλισμού για τα Σκόπια. Επίσης έχουν παραγγελθεί ειδικά βαγόνια από τη Γερμανία για τη μεταφορά από το λιμάνι προς τη γειτονική χώρα των αρμάτων μάχης νέου τύπου, που θα χρησιμοποιούν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κόσσοβο.

Μάλιστα για την ομαλή εξέλιξη των επιχειρήσεων και την παροχή οποιασδήποτε αναγκαίας υπηρεσίας προς τα ξένα αφεντικά, δημιουργήθηκε ειδική επιτροπή στην οποία - σύμφωνα με πληροφορίες - συμμετέχουν οι στρατιωτικές, αστυνομικές, λιμενικές και τελωνειακές αρχές, καθώς και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση...

Κίνδυνος για τον ελληνικό λαό

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

"Συνεχίζεται και διευρύνεται η παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης", σημειώνει με χτεσινή του ανακοίνωση η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ."Μετά το Γαλλικό Πολεμικό έρχονται και τα άλλα πολεμικά αρματαγωγά όπως το σημερινό του Αγγλικού Ναυτικού και αναμένονται και άλλα δυο αγγλικά.

Αναμένονται 300 άρματα Αγγλικής προέλευσης τύπου Τσάλεντσερ και άλλα 300 γερμανικά τύπου Λέοναρντ.

Σήμερα, η πόλη στρατοκρατείται από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, όπου με τη συνδρομή περίπου 1.000 στρατιωτών διαμορφώνεται η κατάλληλη υποδομή, για να υπάρξει μόνιμη παρουσία που θα κατευθύνει τη μεταφορά στρατιωτών και εξοπλισμού προς τα Σκόπια. Παραγγέλλονται ειδικά βαγόνια από τη Γερμανία για τη μεταφορά από το Λιμάνι των αρμάτων νέου τύπου".

"33.000 στρατιώτες", συνεχίζει η ανακοίνωση της ΚΟΘ - ΚΚΕ, "θα περάσουν από το Λιμάνι της Θεσ/νίκης, πράγμα που αναδείχνει τη μεγάλης έκτασης στρατιωτική επιχείρηση, που ξεδιπλώνεται από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις και με ευθύνη της κυβέρνησης".

"Ο κίνδυνος για τον ελληνικό λαό, αλλά και για τους γειτονικούς λαούς είναι ολοφάνερος από αυτήν την εμπλοκή", προσθέτει η ανακοίνωση. Και καταλήγει: "Η αντίδραση πρώτα και κύρια του λαού της πόλης ενάντια σε αυτά τα δολοφονικά σχέδια είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αναγκαία. Κανείς πλέον δε δικαιολογείται να σφυρίζει αδιάφορα σε αυτή τη νέα δραματική τροπή, που οδηγούν τη χώρα μας η κυβέρνηση και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις".

Προχτές (24/2) η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ είχαν εκδώσει κοινή, εκτενέστερη ανακοίνωση. Το κείμενό της είχε ως εξής:

"ΟΙ ΜΑΚΕΛΑΡΗΔΕΣ ΑΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ. ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ.

Ουσιαστικά η πόλη στρατοκρατείται. Λιμάνι και Αεροδρόμιο πλημμυρίζονται από τα σύνεργα του θανάτου. Τρίζουν τα κόκαλα των αγωνιστών στον περίγυρο του Επταπυργίου.

Οι μακελάρηδες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ακονίζοντας τα μαχαίρια στο όνομα της ειρήνης περιδιαβαίνουν την πόλη ανενόχλητοι. Μετά την παράδοση του Οτσαλάν, η παράδοση άνευ όρων του λιμανιού, του αεροδρομίου στις ορέξεις των ιμπεριαλιστών. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βάφεται καθημερινά στο αίμα. Αυτή είναι η προσφορά της στην "εδραίωση της Ειρήνης".

Η εμπλοκή της Ελλάδας στη δολοφονική επίθεση που προετοιμάζει το ΝΑΤΟ κατά του σερβικού λαού είναι αναμφισβήτητη. Αποδεικνύεται περίτρανα, για άλλη μια φορά, το πόσο επικίνδυνη και υποτελής είναι αυτή η κυβέρνηση, ότι δεν αποτελεί παρά ένα τσιράκι των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.

Η χρησιμοποίηση της χώρας ως γέφυρα μεταφοράς ΝΑΤΟικών δυνάμεων, η χρήση των βάσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα και η αποδοχή της κυβέρνησης να στείλει στρατιωτική δύναμη, καθιστούν τον ελληνικό λαό όμηρο των εγκληματικών σχεδιασμών του ιμπεριαλισμού.

Οσοι στην προεκλογική περίοδο προπαγάνδιζαν το όνειρό τους για μια Θεσσαλονίκη "Πρωτεύουσα των Βαλκανίων" συμφωνούν με αυτό που γίνεται;

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζομένους, όλη τη νεολαία, όλο τον ελληνικό λαό, με κεντρικό σύνθημα "έξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια", "καμιά εμπλοκή της χώρας στη σφαγή των γειτονικών λαών", να αντιδράσει μαζικά, δυναμικά και άμεσα. Να μην επιτρέψει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο λαό της Σερβίας.

Καμιά αναμονή δεν πρέπει να δείξει ο λαός.

Ενα καθήκον έχει: Να απαιτήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και την προσφυγή στις κάλπες. Να εντείνει τον αγώνα του κατά της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων".

"Εδώ δε θα περάσει ο ιμπεριαλισμός"

Μαχητική διαδήλωση του λαού της Θεσσαλονίκης

Αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ και τους στρατιώτες του ΝΑΤΟικού εκστρατευτικού σώματος βρέθηκαν χτες το βράδυ εκατοντάδες διαδηλωτές, που, σαν ένα σώμα, έσπασαν μία από τις πύλες του Λιμανιού Θεσσαλονίκης, μπήκαν μέσα και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην πιθανή σφαγή στο Κόσσοβο και στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε στρατοκρατούμενη περιοχή.

Πλήθος από διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ξεκίνησαν με πορεία από την Πλατεία Αγίας Σοφίας και μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, προχώρησαν προς το λιμάνι. Την ώρα που οι δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί μπροστά από την κεντρική πύλη του εμπορευματικού σταθμού, οι διαδηλωτές άλλαξαν πορεία και κατευθύνθηκαν προς την πλαϊνή πύλη που βρίσκεται απέναντι από τον Ερυθρό Σταυρό. Σαν ένα σώμα φοιτητές και εργαζόμενοι όρμηξαν πάνω στην αλυσοδεμένη πόρτα και την έριξαν. Με πορεία κατευθύνθηκαν προς την προβλήτα 8, όπου εκείνη την ώρα αποβιβάζονταν άρματα μάχης από το αγγλικό αρματαγωγό, ενώ πιο μέσα βρισκόταν το γαλλικό πλοίο που ξεφόρτωσε προχτές τα σύνεργα του θανάτου και μετέφερε και τους "εκτελεστές" στρατιώτες.

Φωνάζοντας "Αμερικάνοι φονιάδες των λαών", "Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι Περσικός, εδώ δε θα περάσει ο ιμπεριαλισμός", οι διαδηλωτές έμειναν για αρκετή ώρα μπροστά από τα δύο αρματαγωγά. Αμέσως απομακρύνθηκαν από το σημείο οι Βρετανοί στρατιώτες και λίγο πιο πέρα τοποθετήθηκαν σε θέση άμυνας κρατώντας ξύλα και ρόπαλα στα χέρια τους. Το πλοίο σήκωσε τον καταπέλτη και απομακρύνθηκε από την αποβάθρα. Από την άλλη πλευρά οι δυνάμεις των ΜΑΤ ενισχύθηκαν και δημιούργησαν ένα ισχυρό μπλοκ προκειμένου να προστατέψουν τους στρατιώτες του ΝΑΤΟικού Σώματος.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που με τη σύμπραξη της κυβέρνησης μετατράπηκε σε απέραντο στρατόπεδο των ιμπεριαλιστών, αλώθηκε από τους εκατοντάδες νεολαίους και εργαζόμενους, οι οποίοι κατάφεραν να σπάσουν το καθεστώς ΝΑΤΟικής ομηρίας στο οποίο έχουν υποβάλει την πόλη και να εισβάλουν ως μαχητές της ειρήνης κόντρα στο σχεδιαζόμενο ματοκύλισμα.

Απαίτησαν να μπει τέρμα στην υποταγή της χώρας μας στα ΝΑΤΟικά σχέδια και να παραιτηθεί άμεσα η κυβέρνηση. Παράλληλα, κατήγγειλαν τα νέα επεμβατικά σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Ο γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, Χρ. Κόφφας, αιτιολογώντας τη συμβολική κίνηση, δήλωσε: "Εμείς ως Ελληνες πατριώτες, ως κομμουνιστές και διεθνιστές πράξαμε το καθήκον μας. Αντιδρούμε σ' αυτό το μακελειό που ετοιμάζεται σε βάρος του λαού μας και σε βάρος των βαλκανικών λαών. Ο καθένας σήμερα παίρνει θέση. Εμείς με την προκοπή και την ειρήνη των λαών. Η κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, εκτός του ΚΚΕ, με τους Αμερικανούς. Οι δυνάμεις καταστολής της πατρίδας μας τέθηκαν για άλλη μια φορά στην υπηρεσία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Δε θα υποκύψουμε. Καλούμε τους στρατευμένους και τους λαούς των άλλων χωρών να αντιδράσουν στο σφαγείο που τους βάζουν οι Αμερικανοί για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, έχουμε τα χέρια μας καθαρά. Το αίμα που θα χυθεί ανάθεμα στους υπεύθυνους αυτής της εκστρατείας".

Το μήνυμα στάλθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις: "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία". Οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το λιμάνι και με πορεία συνέχισαν ως τη συμβολή των οδών Λ. Νίκης και Βενιζέλου. Απέμειναν όμως τα συνθήματα που έγραψαν με κόκκινη μπογιά στους τοίχους οι φοιτητές, να τους θυμίζουν ότι σ' αυτή την πόλη ο λαός αντιστέκεται, αγωνίζεται και θα συνεχίσει να παλεύει κόντρα στη Νέα Τάξη που θέλουν να επιβάλουν: "killers go home", "Αμερικάνοι φονιάδες των λαών".

Στην Πιερία

Με μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες αντέδρασαν στο σχεδιαζόμενο έγκλημα οι πολίτες της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, αλλά και της Πιερίας, μετά από πρωτοβουλία των Οργανώσεων του ΚΚΕ. Στην Κατερίνη χτες το βράδυ εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πικετοφορία στον κεντρικό πεζόδρομο και στους δρόμους της πόλης, καταγγέλλοντας την εμπλοκή της χώρας στα νέα επεμβατικά σχέδια του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική και την απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει το λιμάνι του Λιτόχωρου για να μετατραπεί σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο. "Επεσαν οι μάσκες των εκσυγχρονιστών, είναι τα τσιράκια των Αμερικανών", "Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ", διαδήλωσαν και κάλεσαν το λαό να αντιδράσει μαζικά.

ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Εμφανές το ρήγμα στους κόλπους των αυτονομιστών
  • Ο Αντέμ Ντεμάτσι χαρακτήρισε "μάταιες και ιδιωτικές" τις προσπάθειες για τη δημιουργία άτυπης "κοινής ηγεσίας" των Κοσσοβάρων Αλβανών, θεωρώντας "αποτυχία" τις συνομιλίες στο Ραμπουγέ...
  • Εξαρση των μαχών μεταξύ αυτονομιστών και Σέρβων στα βορειοδυτικά της Πρίστινας και μεγάλη κινητικότητα μονάδων του σερβικού στρατού
  • Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ανακοινώνει κλιμάκωση των προσπαθειών Αμερικανών και Ευρωπαίων, με στόχο την υπογραφή συμφωνίας στη Γαλλία στις 15 Μάρτη

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ορατότερο από κάθε άλλη φορά έγινε χτες το ρήγμα εντός των στελεχών του αυτονομιστικού "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου". Ετσι, το σχέδιο που προωθούσαν οι ξένες δυνάμεις περί δημιουργίας ενός "ενιαίου μετώπου" που θα εκπροσωπεί όλους τους Κοσσοβάρους Αλβανούς, δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από το γνωστό στέλεχος των αυτονομιστών, Αντέμ Ντεμάτσι. Την ίδια στιγμή, γύρω απ' την Πρίστινα παρατηρούνταν έξαρση συμπλοκών και αυξημένες κινήσεις σερβικών στρατευμάτων.

"Οι προσπάθειες για σχηματισμό κοινής ηγεσίας δεν είναι τίποτε άλλο από μάταιες και ιδιωτικές προσπάθειες ορισμένων ανθρώπων που απέτυχαν στη διάρκεια των ναυαγισμένων συνομιλιών στο Ραμπουγέ", δήλωσε ο Ντεμάτσι μιλώντας στην αλβανόφωνη εφημερίδα της Πρίστινας "Κόχα Ντιτόρε", διαχωρίζοντας έτσι, με κάθε σαφήνεια τη θέση του, από άλλα νεαρότερα στελέχη των αυτονομιστών.

Και ο Χασίμ Χάτσι;Το στέλεχος του "KLA" που εκπροσώπησε τους αντάρτες στις συνομιλίες του Ραμπουγέ; Αυτός δε φάνηκε να σπεύδει άμεσα να σχολιάσει τις δηλώσεις - βόμβα του Αντέμ Ντεμάτσι. Εκούσια ή ακούσια, άφησε να διαρρέει πως η επιρροή του ίδιου και άλλων - πιο "διαλλακτικών" προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ - στελεχών του "KLA" αυξάνεται εντός του κινήματος των ανταρτών.

Μέρος σ' αυτές τις προσπάθειες πήρε χτες και ο προβαλλόμενος ως "ανεξάρτητος" Βετόν Σουρόι,(γνωστός εκδότης στην Πρίστινα που φαίνεται να τηρεί στενές σχέσεις με τον αρχηγό του "Δημοκρατικού Συνδέσμου" Ιμπραήμ Ρουγκόβα). "Ο Ντεμάτσι είναι απλώς ένας από τα δύο εκατομμύρια Κοσσοβάρων Αλβανών", δήλωσε με νόημα ο Σουρόι, σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της αντίδρασης του Αντέμ Ντεμάτσι. Ο Σουρόι, μάλιστα, προέβλεψε πως τελικά οι προσπάθειες για τη συγκρότηση κοινής αλβανικής ηγεσίας στο Κοσσυφοπέδιο θα αποδώσουν καρπούς μέσα στις επόμενες μέρες και έτσι θα υπάρχει κατάλληλη εκπροσώπηση στις προγραμματισμένες για τις 15η Μάρτη συνομιλίες στη Γαλλία. "Θα υπάρχει πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη στη συμφωνία που θα επιτευχθεί σε δύο βδομάδες", είπε ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του...

Οσον αφορά την περιβόητη άτυπη "κυβέρνηση" των Κοσσοβάρων Αλβανών, δεν ανακοινώθηκε τίποτε το νεότερο χτες. Απλώς, "επιβεβαιώθηκε" πως θα περιλαμβάνει στελέχη από το "Δημοκρατικό Σύνδεσμο" του Ρουγκόβα, απότον "Απελευθερωτικό Στρατό" και την "Ενωση Δημοκρατικού Κινήματος" του Ρέξχεπ Κιόστζα.

Παράλληλα με τις σοβαρές εξελίξεις στους κόλπους του "KLA", παρουσιάστηκε έξαρση των συμπλοκών στο Μπούκος (30 χλμ. βορειοδυτικά της Πρίστινας). Σύμφωνα με φωτογράφους του "Ασοσιέιτεντ Πρες", γιουγκοσλαβικά άρματα μάχης και μονάδες πυροβολικού έριξαν πυρά κατά κοντινού χωριού, όπου υπήρχε η πληροφορία πως ήταν συγκεντρωμένες δυνάμεις των αυτονομιστών ανταρτών. Επιβεβαιωτές του "Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη" ανακοίνωσαν πως τουλάχιστον στην παραπάνω περιοχή εμφανίστηκαν 15 σερβικά άρματα μάχης, δύο στρατιωτικά μεταγωγικά και αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων. Επισήμως ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε πως δε σημειώθηκαν συμπλοκές. Ανεπίσημα, όμως, αξιωματούχοι του είπαν πως οι δύο πλευρές άρχισαν - κατά το μεσημέρι - να ανταλλάσσουν πυρά. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε αργότερα από τον περιφερειακό διοικητή των ανταρτών, Ενβέρ Ορακάτζ, που είπε πως σερβικά στρατεύματα κατέλαβαν το Μπούκος...

Η "Ομάδα Επαφής" θα εντείνει τις πιέσεις

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν την τρέχουσα περίοδο των τριών εβδομάδων για να ασκήσουν περισσότερες διπλωματικές πιέσεις στους Σέρβους και στους Κοσσοβάρους Αλβανούς. Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν, αυτό θα γίνει εξαιτίας της "εύθραυστης πορείας της διαδικασίας". "Τα πράγματα πρέπει να πάρουν μία μορφή συγκροτημένη. Εχουμε πολύ δουλιά να κάνουμε", σημείωσε ο Βεντρίν μιλώντας χτες σε Αμερικανούς και Βρετανούς δημοσιογράφους, δύο μέρες μετά τη λήξη των αποτυχημένων συνομιλιών στο Ραμπουγέ. Η κρισιμότητα της κατάστασης έγκειται σε κυρίως τρεις παράγοντες: Στην άρνηση των Σέρβων να δεχτούν ΝΑΤΟικά στρατεύματα στο έδαφός τους, στην αδυναμία των Κοσσοβάρων Αλβανών να υπογράψουν μια συμφωνία που δε θα προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου και στα εσωτερικά προβλήματα που έχουν ξεσπάσει εντός του "Απελευθερωτικού Στρατού".

Σύμφωνα, πάντως, με τον Βεντρίν, τις προσεχείς ημέρες, οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωματικοί αξιωματούχοι θα αξιοποιήσουν το χρόνο πιέζοντας τους Σέρβους να ενδώσουν, με την απειλή των αεροπορικών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, και τους Κοσσοβάρους Αλβανούς πως δε θα έχουν καμία προστασία από τις ενδεχόμενες διεθνείς "ειρηνευτικές" δυνάμεις που θα αποσταλούν στην περιοχή.

Πάντως, στο περιθώριο των δηλώσεων του Ιμπέρ Βεντρίν, δημοσιογράφοι σχολίαζαν πως η υπογραφή της συμφωνίας δεν εξαρτάται μόνον από τη στάση των άμεσα εμπλεκόμενων πλευρών, αλλά και από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μεταξύ τους Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διπλωμάτες. Τι εννοούσαν; Πως, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγορούν έμμεσα τις ΗΠΑ ότι υποτίμησαν το ρήγμα που έχει εμφανιστεί εντός του "Απελευθερωτικού Στρατού" και ότι οι Αμερικανοί, από την άλλη πλευρά, λοιδορούν τους Ευρωπαίους πως τις τελευταίες μέρες πριν τη λήξη των συνομιλιών στο Ραμπουγέ, δεν τους βοήθησαν όσο μπορούσαν, προκειμένου να πειστεί η αντιπροσωπεία των Κοσσοβάρων Αλβανών.

Εντονη η λαϊκή αντίδραση

Την έντονη αντίδραση του λαού και των φορέων της Θεσσαλονίκης προκάλεσε η εμπλοκή της χώρας μας στα νέα επεμβατικά σχέδια του ΝΑΤΟ στη γειτονική Γιουγκοσλαβία. Η μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ένα απέραντο στρατόπεδο ξένων δυνάμεων, αλλά και γενικότερα η οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας στην επωάζουσα στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, κρίνεται επικίνδυνη από τους φορείς και τον εργαζόμενο λαό της Βόρειας Ελλάδας και καταγγέλλεται.

Ηδη η Συντονιστική Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Εργατικών Σωματείων και Συνδικαλιστών της Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την εμπλοκή της κυβέρνησης στη δολοφονική επίθεση που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ ενάντια στο σερβικό λαό και απαιτεί να μη χρησιμοποιηθεί η χώρα μας σαν γέφυρα μεταφοράς νατοϊκών δυνάμεων, να μη χρησιμοποιηθούν οι βάσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα και να μην αποστείλει η κυβέρνηση στρατιωτική δύναμη.

Στο ψήφισμά της η Συντονιστική Επιτροπή τονίζει ότι "οι συνομιλίες στο Ραμπουγέ αποτελούν μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για τους λαούς της περιοχής. Αναδεικνύεται ξεκάθαρα ο στόχος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ να υπογραφεί συμφωνία κατοχής του Κοσσυφοπεδίου, που θα δρομολογήσει την απόσχισή του από τη Σερβία. Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν την ουσία της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης, που με τις ευλογίες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ διαμελίζουν τις χώρες, αναδιατάσσουν τα σύνορα, υποδαυλίζουν εθνικιστικές διαμάχες, ανακατανέμουν τις ζώνες επιρροής, βομβαρδίζουν και χτυπούν με κάθε μέσο τους λαούς που αντιστέκονται".

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας Ημαθίας καταδεικνύει την υποκριτική στάση των δήθεν συμμάχων της χώρας, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας πως "οι παγκόσμιοι χωροφύλακες ετοιμάζονται να επέμβουν με όπλα και να εισβάλουν σε μια κυρίαρχη χώρα με πρόφαση την προστασία των Αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου, ενώ αρνούνται στους Κούρδους το δικαίωμα για πατρίδα που τους ανήκει και τον ηγέτη τους τον Οτσαλάν τον κατατάσσουν στους τρομοκράτες".

Απαράδεκτη και ιδιαίτερα επικίνδυνη χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Επιπλοποιών Θεσσαλονίκης την απόφαση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για απροκάλυπτη επέμβαση σε βάρος μιας ανεξάρτητης χώρας, αλλά και την επιλογή να χρησιμοποιηθούν το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τη μετάβαση στρατού και πολεμικού υλικού στην ΠΓΔΜ. Επίσης καταγγέλλει ότι η χρησιμοποίηση αυτού του στρατού και ο ενδεχόμενος βομβαρδισμός των Σέρβων δεν εκπληρούν τους σκοπούς της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Μήπως ζούμε σ' άλλη χώρα;

Την πλήρη υποταγή της χώρας, αλλά και των υπηρεσιών της στις διαταγές των αμερικανονατοϊκών αφεντικών της, τα έχουμε συνηθίσει. Ομως αυτό που ζούμε τις τελευταίες μέρες, μας κάνει να νιώθουμε πως ζούμε σε άλλη χώρα.

Καμία από τις, κατά τα άλλα αρμόδιες, υπηρεσίες (στρατιωτικές, λιμενικές, αστυνομικές κλπ), δε γνωρίζει και άρα δεν είναι αρμόδια να ενημερώσει για τη ΝΑΤΟική επιχείρηση που εκτυλίσσεται στη Βόρεια Ελλάδα. Ολες δηλώνουν αναρμόδιες και παραπέμπουν στο ΓΕΣ και αυτό με τη σειρά του παραπέμπει στο Γ' Σώμα Στρατού, απ' όπου αρχίζει ξανά ο κύκλος των αναρμόδιων...

Πλοία μπαίνουν στα λιμάνια ή πλέουν στο Βόρειο Αιγαίο, αεροπλάνα προσγειώνονται στα αεροδρόμια, άρματα μάχης, χιλιάδες στρατιώτες, προωθούνται οδικώς από τη χώρα μας για την ΠΓΔΜ, και κανείς δεν είναι αρμόδιος να μιλήσει. Κανείς, εκτός των ανώτερων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, δηλαδή των μεγάλων αφεντικών.

Και αν αυτό δεν αποδεικνύει το μέγεθος της υποτέλειας, ε τότε ζούμε σε άλλη χώρα...

Οι διαδηλωτές έχουν βάψει με συνθήματα τους τοίχους του πρόχειρου στρατοπέδου

Οι "Ράμπο" έχουν αρχίσει την απόβαση

Από τη χτεσινή μαχητική διαδήλωση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ